Logo služby jagg.cz

Už dlouhou dobu se na internetu rozebírá co to je vlastně web 2.0. Někteří tvrdí, že je to jenom pár technologií kolem ajaxu, jiní zase, že je toho daleko daleko víc. Ve chvíli se objevil odkaz pod blogy i tady na rootu, tak jsem se rozhodl, že se tomu podívam na zoubek.

Social networks

Social networks je jedna ze záležitostí, která se přičíta na vrub pravě webu-2.0. Typickým příkladem této služby jsou delicious, linkuj nebo jagg.

Jedná se o velmi jednoduchou, ale zároveň užitečnou záležitost:

  • řekně me, že najdu zajímavou stránku, pěkný článek nebo nové video na youtube
  • uložím si odkaz na server

To je ale jenom polovina úspěchu.

  • řekněme, že existuje skupina lidí s podobnými zájmy jako já.
  • tato skupina najde místo kde shromažduju svoje odkazy a bude je sledovat.
  • tak a social network “společenská síť” je na světě (-;

Bylo by to super..

  • kdyby byl delicious česky a byla tam dostatečně velká česká komunitak
  • kdyby se dali spojit aktualní odkazy v položkách menu blogu s odkazy vloženými na jagg.cz
  • kdyby pro jagg.cz existovalo rozšíření, kterým by šlo zalinkoval stránku jednoduchým kliknutím na tlačítko.

Vždycky když si někde stěžuju, že mi v opensource programu chybí nějaká ta funkce nebo tlačítko, tak se vždycky vynoří spousty lidí, kteří mi připomenou, že mám k dispozici zdrojaky, a že mi nikdo nebrání. Tak jsem se tentokrát nechal ukecat a udělal jsem Extension, který přidá tlačítko a položku do kontextového menu. Extension je vlastně forkem téhož pro delicious. Je momentálně v sandboxu a nevím jak dlouho trvá obvykle schválení. Stahovat můžete taky z mojí školní stránky.

Tag cloud

Protože pokaždé, když se o social networks s někým začnu bavit, zmínim nahodou výraz “tag cloud” a nikdo neví, tak přikládám i obrázek s dovětkém, že jsou to prostě mraky tagů.

mraky tagů

Update:

Po opadnutí počátečního nadšení se přiznám, že jsem toho zas tak moc nenaprogramoval. A to co jsem naprogramoval ještě obsahovalo hafo chyb, takže nakonec jsem vyrobil verzi 0.21 . Celé to spočívalo v refaktorování jiného extension, přeložení do češtiny, přepsání url na jagg.cz a přepsání url pro ukládání hesla.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

6 thoughts on “Social networks (0.21)”
  1. No, ja už som našiel miesto, kde sa zhromažďujú ľudia s podobnými záujmami a nechávajú si odkazy na videá a podobné. A to na Usenete (napríklad rec.juggling alebo rec.games.roguelike.nethack)

  2. [1] Ano, těch míst je hodně. V dávných dobách k nim patřil třeba i fidonet. Je to prostě další alternativa, která je vhodná pro dnešní generaci odkojené bludem, ze "internet je webový prohlížeč" (to modré éčko na ploše (-; )

  3. Pro jagg existuje celkem jednoduchý bookmarklet – zařídím jeho přidání na web jaggu (zkusím ho vložit i sem, ale nevím, jak to dopadne.

    Jinak pro jagg bychom chtěli do budoucna ještě těsnější svázání s bookmarky v prohlížeči (formou extenzí), uvidíme, jak se zadaří (jagg máme teprve krátce a zatím se "rozkoukáváme").

    Bookmarklet:

    javascript:x=document;a=encodeURIComponent(x.location.href);t=encodeURIComponent(x.title);d=encodeURIComponent(window.getSelection());location.href=’http://jagg.cz/bookmarks.php/tom999?action=add&address=’+a+’&title=’+t+’&description=’+d;void 0;

Comments are closed.