Linuxových a opensoure her je hodně, takže můžu udělat i druhou sondu do světa počítačových hráčů. Doufam, že většina z Vás si našla svou oblíbenou hru aspoň v tomto díle. Pokud ne, tak se můžete těšit na další díl..

Pingus

Screenshot

Inspirací této hry je nepochybně dnes už klasická hra Lemings.

Cílem je dovést co největší počet tučnáků z bodu A do bodu B (exit). Tučnáci si žijí vlastním životem a hráč má jenom omezene možnosti jak tučňáky ovládat.

homepage: http://pingus.seul.org/

Open Transport Tycoon Deluxe

screenshot

OpenTTD je klonem hry Transport Tycoon Deluxe od Microprose.

Jedná se o budovatelskou strategii. Cílem hráče je vybudovat co nejlepší dopravní síť (s největšími zisky). Hra začíná rokem 1950 a trvá 100 let herního času. Postupem času se objevují nové rychlejší autobusy a jednokolejky. Je možné hrát sám, proti počítači nebo po síti (až 8 hráčů).

homepage: http://www.openttd.org/

SimuTrans

screenshot

Simutrans je velmi podobná hra jako OpenTTD. Opět se buduje dopravní společnost, kupují se vlaky, autobusy, přepravuje se dřevo, uhlí, lidi, pošta a tak.

Do hry se dají doinstalovat různé mapy, na stránkách jsem si všiml i mapu ČR.

hompage: http://www.simutrans.com/

TA Spring

screenshot

TA Spring je realtime strategická hra. V porovnání s ostatními hrami je velmi propracovaná a drží krok s ostaními komerčními hrami.

Je možné ovládat velké množství jednotek (> 5000), obsahuje rozsáhlé scény, pěkné textury, vyřešené chování tekutin, atd.

TA je modul pro Spring vytvořený podle Total Anihalation. Je možné nainstalovat si ještě spoustu dalších modulů..

homepage: http://spring.clan-sy.com/

Wesnoth

screenshot

Wesnoth je hra inspirovaná hrami Master of Monsters a Warsong, podobá se hrám jako jsou Warlords nebo Warcraft.

Jde o tahovou strategii zasazenou do fantasy žáru, z čehož vyplývá, že se tak vyskytují mágové, elfové, nemrtví a tak.. Scénář hry je klasický: hrdina naverbuje vojáky a jde zničit nepřítele.

homepage: http://wesnoth.org/

Tremulous

screenshot

Je to hra, která kombinuje prvky first person her, a realtime strategií. Je možné hrát za lidi nebo za mimozemšťany.

Za zabití někoho z druhé strany dostanete kredity, za které si můžete kupovat nové zbraně a vybavení. Cílem je vyhubení celého nepřátelského teamu a zničení jeho základny.

Strategická část spočívá možnosti rozmístění důležitých záchytných bodů, jako je například místo zrození (respawn) nebo místo pro léčení..

homepage: http://www.tremulous.net/

Sauerbraten

screenshot

Sauerbraten je předělávka hry Cube II. Jedná se o 3D first person střílečku.

Herní model střílej na všechno co se pohne je stálicí počítačových her, samotné střílení už v dnešní době nikoho asi nenaláka, takže se pokračuje na Role-Playing hře založené na Sauerbraten engine.

homepage: http://sauerbraten.org/

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

5 thoughts on “Kdo si hraje nezlobí II”
  1. [1] Vin

    Ta vypadá dost dobře. Stáhl jsem si demáč – jestli bude opravdu tak dobrá jak na obrázcích, nebo trailerech tak si ji klidně i koupím. :-)

  2. ono je to asi OT ale best hra v Linuxe je pre mna Same-gnome =) Na hry je ako launcher vhodnejsi WIN (pravdupovediac pouzivam ho len ako launcher na dalsie aplikacie..). Z Lin hier ma zasiahli akurat q3, a potom komercne tituly ako Neverwinter Nights a Unreal Tournament 2004, z freeware/opensource ma napadaju tak LinCity, Simutrans, OpenTTD, a na viac sa v tejto rychlosti nespomeniem.. Ale velmi pekny clanok, az ma zasiahla davka nostalgie =D

Comments are closed.