Herní průmysl je tahoun vývoje počítačů. Rozhodl jsem se udělat takovou menší sondu do opensource a linuxových her.

Linuxové hry vlastně až takovým tahounem nejsou, protože většina her na které jsem narazil je jenom remakem známé komerční hry.

Když jsem sbíral podklady pro tento zápisek do blogu, tak jsem zjistil, že her spadajících do této kategorie je strašně moc. Pokusil jsem se vybrat jenom zajímavé tituly, ale přiznám se že je nad mé síly dohrát každou z těchto her až do konce a ověřit hratelnost. Protože materiálů je hodně tak bude určitě následovat i druhý díl..

FreeCiv

screenshot ze hry

Opensource remake slavné hry od Sida Meiera. Jedná se o tahovou strategii, ve které hráč ovládá jeden národ od založení prvního města až po ovládnutí celého světa.

Ve hře jde o budování velkých měst, soupeření s ostatními civilizacemi na technologické úrovni, válčení a politiku.

homepage: http://freeciv.wikia.com/wiki/Main_Page

FreeCol

screenshot

Další remake klasické hry z dílny Sida Meiera. Hra je postavena na velmi podobném principu jako FreeCiv. Tentokrát se jedná o dobývání ameriky.

Hra začíná vyloděním kolonizátorů v americe, pokračuje bivami s indiány a ostatními koloniálním mocnostmi a po vyhlášení nezávislosti se starým kontinentem.

V porovnání s FreeCiv je ve hře míň jednotek (tanky nebo římské legie tu rozhodně nenajdeme), ale zato propracovanější politika.

homepage: http://www.freecol.org/
čeština: http://corwin78.blog.root.cz/0711/freecol-cestina

Frets on fire

screenshot

Frets on fire je klonem populární hry Guitar Hero. K původnímu guitar hero se dodává i kytara, v opensourcovém remake si budete muset asi zahrát na klávesnici.

Po spuštění hry si zvolíte, kterou písničku si chcete zahrát a potom se jenom snažíte trefit se klikáním do melodie. Na kytaru se sice hrát nenaučíte, ale na relaxování je to super.

homepage: http://fretsonfire.sourceforge.net/

Widelands

screenshot

Widelands je hra inspirovaná hrou Settlers od BlueByte. Widelands mají velmi podobné ovládání jako Settlers, velmi podobné mapy. Proti původní hře lze hrát navíc multiplayer.

homepage: http://xoops.widelands.org/

FlightGear

FlightGear je velmi propracovaný flight simulator. Ve hře neočekávejte vzdušné souboje.

screenshot

Do hry se dá doinstalovat přes 50 různých letadel: od konkordu, přes boeing, cesnu, messerschmitt, vrtulník až po sáně Santa Klause.

V základu hra obsahuje malý kousek světa kolem San Francisca, ale možné doinstalovat si mapy v podstatě z celého světa.

homepage: http://www.flightgear.org/

Wormux

Už z názvu je vidět, že zřejmě půjde o remake Wormsů.

screenshot

Jde o tahovou střílečku. Každý hráč má svůj team a snaží se vyhladit ostatní teamy. K dispozici je poměřně široká paleta různých zbraní (granáty, brokovnice). Na každý tah je omezené množství času, takže se musíte snažit abyste doběhli do správné palebné pozice a stihli vystřelit.

homepage: http://www.wormux.org/wiki/en/index.php

OpenArena

screenshot

OpenArena je opensource klonem Quake III Arena od ID Software.

OpenArena je klasická doomovka (first person 3D střílečka). Prostě se se chodí po bludišti a stříli se na všechno co se hne. K dispozici jsou i boti, ale daleko lepší připojit se na nějaký internetový server nebo si zahrat po LAN se svými sourozenci.

homepage: http://openarena.ws/

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

16 thoughts on “Kdo si hraje nezlobí”
  1. [1] [2] [3] Chystam druhy dil, takze se tam urcite objevi..

    Jestli ma jeste nekdo nejake napady co do druheho dilu, tak posilejte linky..

  2. článek dokládá jenom to, že hrát na PC je totální nesmysl :) buď musíte mít systém s antivirem+firewallem+buchvíčím, nebo hrát pět alespoň trochu dobrých her na linuxu. Chybí mi tam NeverwinterNights (neni free).

  3. [8] hrat na pc je totalni nesmysl pro vas. ja hraju akorat toho springa a dohromady tak 4 hodiny tydne. ma cenu si poridit herni konzoli? na strategii?!?

  4. [8] [9] Jso vubec nejake strategie na konzole? Pokud vim, tak strategie jsou temer exemplarnim pripadem her, ktere nejsou pro konzolu vhodne.

  5. moj rebricek opensource hier (jedna sa o vrcholne subjektivny nazor)
    1) tremulous (velky naskok pred ostatnymi!)
    2) battle for wesnoth (ta kampan v pusti … nic lepsie som nehral:-))
    3) angband (neodporucam normalnym ludom, ale teraz to hravam viac ako diablo 2 kedysi:-))
    4) freeciv
    5) frozen bubble (jedine na split screene + chain reaction:))

    btw pre fanusikov q3 urcite odporucam warsow (bunny hopping nie je pre mna, ale kvalita a prevedenie ma naozaj uchvatili). v buducnosti planujem skusit napriklad: driver, maniadrive, adom, netpanzer a este zopar dalsich… a z clanku som som sa dozvedel o widelands takze aj to :-)

    inak super clanok, normalnych clankov o normalnych hrach ( = hratelnych, ako-tak dokoncenych) nie je nikdy dost :-)

Comments are closed.