Asi v nějakém záchvatu šilenství jsem se rozhodl založit český komunitní web pro Paint.NET. Web je určený pro grafiky, programátory nebo fandy tohoto programu a je na adrese http://paint-net.php5.cz/ .

Pro začátek jsem nainstaloval redakční systém. Nejdřív jsem zkusil Drupal, ale zdalo se mi, že je pro normálního člověka příliš složitý a těžkopádný. Na druhý pokus jsem zvolil WordPress, u kterého jsem už zůstal.

Jak dlouho to trva:
– aktivace webového prostoru – pul dne
– instalace redakčního systému – dvě hodiny
– psaní článků a tutoriálů – celý život (-;

Proč to vlastně dělám? Myslím, že tento typ webu má zvláště pro žačínající uživatel velký smysl. Při překladu z angličtiny navíc občas i pochopím jak to funguje (-;

Pro začátek jsem přeložil pár tutoriálů a popsal několik zajímavých pluginů. Doufal jsem že toho napíšu víc, ale zatím tak moc nevypadá. Počáteční nadšení opadává, navíc celou věc komplikuje fatální nedostatek času a fakt, že linuxová verze zatím není použitélná pro běžnou práci.

Prostě jsem se dostal do fáze, kdy celou myšlenku může zachránit jenom komunita. Ale kde ji vzít? Nevím. Docela by mě zajímalo jestli je slovo “komunita” jenom buzzword nebo to i funguje.

Na závěr malá ochutnávka toho co se dá na webu najít. Je to ukázka Ascii Art pluginu, který jsem napsal jako projekt do školy. Vlevo je původní obrázek, který je z stock.xchng.

Ukazka ascii artu (puvodni obrazek)ukazka ascii artu (vysledek)

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

14 thoughts on “Jak se dělá komunitní web”
  1. Ja myslim ze komunita buzzword je a to z nasledujiciho duvodu. Komunita je definovana jako spolecenstvi lidi co sdileji urcitou charakteristiku, v tvem pripade zajem o Paint.NET. Jenze ta komunita je v jakemkoliv webu na urcite tema jiz implicitni – kolem webu se budou tocit vzdy lide, ktere to tema zajima.

    Takze si myslim ze to slovo se pouziva nadbytecne jako buzzword pro vyvolani dojmu ze je to neco moderniho, 2.0. Ve skutecnosti by stacilo rict ze to je web o programu Paint.NET.

    Taky bych mohl tvrdit, ze http://ronja.twibright.com/ je komunitni web pro komunitu stavitelu Ronji.

  2. [7] Máš pravdu, ale od Webu 1.0 by se to mělo lišit tím, že lidé uvnitř komuniti komunikují i mezi sebou, kdežto dřív pouze pasivně četli výtvory autora stránky. Tak proč tomu neříkat třeba "komunita"? (I když v pasivní firmě byla už před Webem 2.0)

  3. [10] mozna by to melo byt spis "leterismus", kdyby to bylo v puvodnim rozliseni, tak si muzes nazoomovat..

  4. Pokud se bavíme o programech, tak základem je vybrat nějaký oblíbený SW nebo nový kvalitní SW, který má šanci zaujmout. Pak se vytvoří a optimalizuje pro vyhledávače web (nejlépe v kombinaci s fórem nebo stačí samotné fórum). Možná ještě důležitější než výběr SW je masivní propagace nového SW nebo českých stránek o oblíbeném SW. Pokud jde vše dobře, tak pak musíš být minimálně půl roku neustále k dispozici pro podporu uživatelů na fóru a neustále přidávat zajímavý obsah, pokud chceš projekt rychle rozjet. Když budeš projektu věnovat polovinu času než můžeš, tak ti bude rozjezd trvat tak osmkrát déle.

    Věř mi, vím o čem mluvím. Ještě na Windows jsem byl iniciátorem vzniku české podpory QIPu a po opravdu masivní letákové kampani se začaly projevovat první výraznější úspěchy tak po tom půl roce. Bez PCMarka (stránky, SEO, propagace) a Zuzanky (čeština), která se s námi ve zlém rozešla, by to ale nešlo. Pokud chceš v čemkoliv uspět, tak se musíš umět obklopit schopnými lidmi, kteří ovládají to co neumíš.

  5. Taky bych se přimluvil abys dal Drupalu šanci, je opravdu flexibilní, narozdíl od WordPressu, kde je sice lehké udělat blog s jednoúrovňovým menu, ale když chce člověk něco víc, jsou občas potřeba docela ošklivé bastly.

    Tady je třeba jeden web pro menší komunitu (zatím bez dat), který jsem vyrobil během týdne od prvního setkání s drupalem, a myslím, že udělat něco podobného ve wordpressu by vůbec nebylo tak lehké, mám s WP taky docela zkušenosti: http://vysocina.php5.cz/ (admini píší články, uživatelé diskutují ve fóru, a když napíší adminovi, dá jim právo psát vlastní blog)

  6. [13] S Drupalem jsem si hral tyden, vyhovuje mi vic WP. Obvykle uprednostnuju jeste jednodussi CMS nez je WP. Bohuzel posledni dobou nemam cas na hrani si s tvorbou webovych veci..

Comments are closed.