K napsání tohohle jsem se odhodlal, protože mam strašný kopr (k*ský odpor k práci) a četl jsem jeden anti-linuxový článek, který byl zřejmě od někoho, kdo nevěděl o čem píše. link.

Zmíněný článek mě do této pozice bohužel tak trochu staví. Zkusím napsat co si myslím, že ve zmíněném článku není pravda a proč.

Komunita

Pravdou je, že komunita nerada pomáhá BFU uživatelům. Je to ale IMHO tím, že tito lidé chtějí zůstat BFU a být současně správci systému, což je IMHO špatně. Instalovat operační systém, ovladače, apod. má správce systému nebo prodejce. Uživatel má OS používat.

(pozn. BFU == běžný franta uživatel)

Software

Není pravdou to, že se v Linuxu musí všechno instalovat ze zdrojáků. Balíčkovací systémy jsou ve všech distribucích zaměřených na desktopy. V porovnání s Windows je způsob instalace programů daleko bezpečnější, protože všechny programy v repozitářích jsou podepsané, což se při stahování různých .exe souborů dá jenom těžko tvrdit.

V linuxu je bohužel i velké množství nekvalitních programů, na druhou stranu jsou i kvalitní a člověk má velký výběr. Problém je často v tom, když je člověk zvyklý na nějaký Windowsový program.

Instalace

V situaci, kdy mám předinstalovaný OpenSuse (/ubuntu/…) a chci přidat komerční systém od Microsoftu jako dualboot, tak je to neřešitelný problém.

Doba instalace systemu včetně zabezpečení je v linuxu a ve windows imho srovnatelná. V linuxu se dá už při instalaci surfovat po internetu.

Nastavení a instalace ovladačů

Pokud se dobře pamatuju, tak Windows jsou v tomhle docela nepříjemné. Ovladače mají většinou vlastní nestandartní instalátor, jejich začlenění do systému je často jako pěst na oko (zbytečné ikonky v systray) a jejich funkčnost není taky vždy úplně ideální. Když není k dispozici instalační cd, tak je hledání ovladače na internetu často docela problém.

To, že není ovladač pro linux, je chybou výrobce, nikoliv linuxu. Když už výrobce nedodá ovladač, tak by měl uvolnit specifikaci!

Suma sumárum

Poslední rok používám 99% času jenom linux – hlavně na práci.

Linux je zadarmo, takže je spoustu drobností, které nejsou úplně dotažené. Linux není Windows! Když je něco jinak, tak to hned neznamená, že to je špatně. Spousta věcí se dá přizpůsobit.

Update

– Některé nepravdivé výroky jsem uvedl na pravou míru (přeformuloval a doplnil).
– Nepodstatné věci jsem smazal

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

131 thoughts on “Nechci byt linuxovým fanatikem”
  1. pod Linuxom som si rozchodil uz aj dake tie hry, rozne programy ktore mi sli kedysi len na windows…

    pouzivam 100 percent linux a som rad :)

  2. Zacnu takto, neustale slychavam na wokna negativni nazory a kdyz si fanousek rypne do linuxu a ejhle……

    To Autor:
    Instalace-zminuji se o opacnem prblemu
    Windows-staci jeden antivir (jen si vynber), Legalizace? kde je problem? me to absolutne nikdy neprislo na obtiz
    Ovladace-ikonky u hodin jsou jednoduse odstranitelne, programy doprovazejici ovladace nejsou nutne k instalaci, je to na kazdem uzivateli

    ….chybou vyrobce, ze nedoda ovladace….. to neni chybou, vem si to tak, kdyby jsi mel 1000 zakazniku benzinovy motor a jeden chce naftovy, myslim, ze by ses k vuli tomu jednomu neutrh a rovnou by ses na nej vykaslal, berte to s rezervou.. :)

    Zajimava reakce celkem, ale o tom kdo ma pravdu a kdo ne, se nemuzeme bavit, jelikoz se jedna o blog = vlastni nazor
    Mejte se:)

  3. to je tak… pre niekoho je pohodlne urpmi xyz a pouzivat; pre niekoho ineho je zase pohodlne najst software na warez fore, stiahnut z rapidshare, preklikat sa instalatorom a pouzivat… lenze… vysvetlujte to niektorym :D

  4. [2]
    Ale tady se nepíše o 1000:1, ale o….no, hooooodně velkym čísle :) Navíc linux si z koláče ukousnul dost, takže tipnul bych už někde 100:1 a to je trochu jinačí – jenže ty čísla se musí vynásobit, takže uživatelů jsou přinejmenšim tisíce…a to už je podle mě docela důvod(hlavně když chce linux využívat firma)

  5. [2] to reinstall:
    Samozrejme prvni instalace je bezproblemova, ale skuste si preinstalovavat vice pocitacu od nuly. Kdy uz aktivace po netu nejde. A komunikovat s napolo cesky mlucici "ukrajinkou"(coz semi na M$ lince stalo hodnekrat) je celkem napovazenou…

  6. to [2]: "neustale slychavam na wokna negativni nazory a kdyz si fanousek rypne do linuxu a ejhle" – To je podle mne dáno subjektivitou Vašeho názoru. Můj dojem je zase přesně opačný – často narážím na příspěvky na fórech nebo články, kde je GNU/Linux haněn. Obojí je dané realitou prostředí, ve kterém se pohybujeme, jež je jak vidno značně rozdílná.

  7. [6]: Ono s tim hanenim Linuxu ci Windows… Ono je to hlavne dano tim, ze lide se radi hadaji o nesmyslech, prece kazdy tomu rozumi a ma naprosto ve vsem jasno :-) A vysledkem jsou takovehle zabomysi valky…
    Ale zase na druhou stranu, aspon se clovek nekdy ctenim takovych flamu zasmeje…

  8. Já jsem si postupem času na linux natolik zvykl, že dneska nejsem schopen pracovat kloudně na windowsech (minimálně ne bez programů jako eclipse, gimp a opera)

  9. Libi se mi, jak spousta lidi, kdyz chvali linux, zminuje Gimp, OO, Eclipse, Firefox nebo Operu a spoustu dalšího SW.

    Jako by pod Windows tento SW neexistoval.
    To, ze mam Windows, neznamena, ze mam na hdd nelegalni SW.

  10. [2] Prema: S tim antivirem to je hezke, ale zadny neni na 100%. Pri dnesnim poctu novych viru a pri tom, jak je stale tezsi je detekovat, protoze se stale modifikuji, ma antivirus casto vyrazne zpozdeni za skutecnou situaci. Rozumny uzivatel si spustitelne soubory zasejvuje, oscanuje je za mesic predtim, nez je poprve spusti. A i tak si nemuze byt jisty. Stahnul jsem si kdysi z USENETu virus, trvalo nekolik mesicu, nez ho antivirak poznal (AVG). Nedavno jsem si stahl virus z linku, co mi prisel mailem. Avast ho detekoval az nekolik dni po te, co ho Clamav jiz rozpoznal (nekdy vznika opacna situace). Takze spolehat na antivirus je jen sazka do loterie. Zejmena pak v pripade tech, ktere vyuzivaji ruznych der v IE a Utlouku, kde uzivatel ani nema moznost pockat, az autori antiviru updatuji databazi.

  11. Extremismus na obe strany nevede k nicemu dobremu. Tyto dva OS vedle sebe ziji a zit budou. Je dobre s kazdeho OS vybrat to dobre, zbytecne nelamat veci pres koleno a snazit se o spolupraci obou OS.

    Bakalarskou a diplomovou praci jsem psal v C++ a C pro linux, pro linux sem naprogramoval i par dalsich veci. Linux mam na serveru (nat, fw, posta, svn, http, http://ftp...) jiz 5 let a jsem s nim opravdu velice spokojeny. Sejne tak jako dalsi lide, kterym jsem instalaci linuxu na servery podobneho razeni zaridil. Pouzival jsem linux i na desktopu, ale to ted trochu upadlo, musim si to trochu polecit :-)

    Na desktopu prevazne uzivam windows, polivinu a vice casu pracuju ve visual studiu, zbytek eclipse ci co je potreba. do windows jsem si "pritahl" z linuxu ruzne aplikace jako gVim, FF, Opera, Eclipse, NetBeans, Apache, MySQL a cert vi co jeste. Tyto aplikace sem poprve potkal prave na linuxovych instalacich u kolegu nebo ve skole.

    Oba systemy spolu ziji, kazdy dela to co umi dobre a ja jsem spokojeny. Na linux na serveru nedam dopustit, nechybi mi tam nic. Widle na desktopu pokud funguji (coz zatim nejaky ten rok bez problemu ano), tak jsou ok, jak je problem, tak se tam clovek temer niceho nedopatra.

  12. Ten linkovaný clanek od bigmana je takova prosta klasika. Hlavne me vzdycky pobavi argument typu jednoduchost instalace ovladacu. Ha ha, hned bych ho posadil pred nejake 95 aby si vyzkousel flexibilitu Windows. A to nemluvim o situaci, kdy po havarce je potreba prenest disk do jineho pocitace. Popr. prehrkat systemovou partisnu pomoci image. Vetsina techto bludu vychazi od uzivatelu, kteri maji doma jeden komp, ktery ma standardni hardware a Windows z jedne doby a casem uz nic zasadniho do kompu neprikoupi. Navic kazdy takovy clanek vychazi ciste z uzivatelske vazanosti na jedno prostredi. Je to stejne, jako bych popisoval svuj prechod z genialni Amigy na Windows a neustale bych pri tom kritizoval Windows. Proto cetba takoveho clanku je ztrata casu (a deviz).

  13. Windows používám momentálně už jen na to hraní a testování webů pod IE. Sice bych mohl hrát i přes Wine nebo Cedegu a používat IEs4Linux ale v případě IE potřebuji vědět jak se aplikace chová přímo na Windows (IEs4Linux se mi chová v některých případech jinak než normální IE) a hraní her je na mém stroji plynulejší pod Win.

    Kromě toho mám Debian na práci a jediná moje zábava v něm je Blender :)

  14. Idealni stav bude, az se priblizne rovnomerne rozsiri cca dejme tomu deset OS, ktere budou navzajem iteroperabilni :) Kdyz jeden bude muj, nebudu se zlobit :D
    Jinak Pepo – cast pekne napsana, cast fanaticka :) Vidim, ze se nudis? Obed? Kavarna?

  15. K tomu, ze vacsina ludi chce zostat BFU, ano, presne tak to je, je to pravda a preto sa Linux nedokaze presadit na desktopoch. Pretoze sa nedokaze prisposobit BFU(co je v podstate vacsina ludi za pocitacmi).

  16. Neviedol by som rozhovor na temu Win vs Lin. Co mi vadi je sucastny stav trhu. Ked si idem kupit auto mozem si vybrat, Toyota, Skoda, Audi, Volvo, Nissan, Suzuky. Ked si idem kupovat OS mozem si vybrat??? Jedine co chcem je mat moznost vyberu.

  17. linux neni pro bfu, a je zadarmo… no… ale z toho co pisete vyplyva, ze vlastne tak zadarmo neni – protoze si musim pozvat nejakeho geeka, kteremu dam 200-400 na hodinu, aby mi to nainstaloval a podobne.

    take bych reagoval na tu spoustu programu. pride mi to spise jako marketingovy trik "pro linux je nekolik desitek tisic aplikaci" … opravil bych to spise "pro linux je nekolik desitek tisic balicku" – balicek != samostatna aplikace.
    co se pak kvality aplikaci tyce – opravdu sem byl rozezlen kdyz jsem v ubuntu nasel po instalasi stovky programu, ktere se svoji funkcnosti duplikovali – proc sem mel 4 textove editory, 3 prehravace videa, nekolik ruznych audio prehravacu, 2 programy na vypalovani, 4 webove prohlizece, 2 messengery a podobne??? a nutno podotknout, ze ani jedna z tech aplikaci snad krome MPlayeru a OOo nedosahovala vyssi kvality – pracovat se v tom dalo, ale vycet featur byl pomerne mrzky, nemluve o obcasnych segfaultech – prislo mi to, jako by OSS nikdo nikdy netestoval (u komercnicho produktu je zvykem po releasu udelat dukladne otestovani – a to nekym jinym nez samotnym vyvojarem – takove testovani trva i mesice, nez se finalni verze vyda!)

    nastesti v dnesni dobe neni problem sehnat aplikace portovane na vice systemu – opera, thunderbird, OOo, infrarecorder, vlc player, mplayer, gimp, inkscape atd atd …
    nedivim se pak, ze se nekomu linux znechuti, kdyz si nainstaluje "radoby" userfriendly distro – me to znechutilo, nadruhou stranu vidim, ze linux je zivotaschopny. ted uz si najit nejakej ten tyden casu na pochopeni a hura na instalaci slacku ;D

  18. [9] Uznávám, formulace nebyla zrovna nejvhodější, vím, že všechny tyto programy můžu provozovat i na windows, jsou ale i jiné…

    Konqueror, Amarok, KDE – to se snad v červenci změní.

    Jinak linux mi sedí prostě tak, na windows mi vadí určité drobnosti (třeba práci s bloky textu) a další drobnosti, které nakonec dokáží převážit rozhodnutí ;)

  19. [17] ja zastavam nazor, ze instalace systemu je prace pro geeka i v pripade Windows. Bohuzel tohle hodne lidi stale nechape a od toho se bohuzel odviji pocet neaktualizovanych/nezabezpecnych zavirovanych botnetu..

    kdyz chces otestovane verze, tak pouzivej stable vetev debianu. Ja se momentalne snazim drzet "on edge" a mit posledni alpha verzi.

  20. [17] To tedy nevim, jakou verzi Ubuntu jste zkousel, standardni instalace vam da vicemene jednu aplikaci od kazdeho typu, a mezi ne patri i OOo, Gimp a Inkscape.

    Jinak, podle me je Linux (a KDE, Gnome) zcela srovnatelny kvalitou temto aplikacim, takze nevidim duvod, proc si na nej nejak vyrazne stezovat a tyto aplikace naopak vyzdvihovat.

    Podle me hlavni problem Linuxu na desktopu je rozsireni aplikaci, a pokud se podivate do historie, toto byl vzdycky zasadni problem a duvod, proc se napriklad prosadily Windows 95 oproti konkurenci jako OS/2 apod.

  21. no dam priklad konkretne svuj. Ja jsem o pc vedel houby (pominuli nake cracky a pridani dimu do banku) zkratka asi jako bezny pubertak. Do druhaku na stredni skole me pc ani nezajimali, ale postupem casu sem se k nim nak dostal stejne sem u nej sedel dost casto tak sem se zacal zajimat jak to funguje. Nak me v tom win prekazel nenabizel me svobodu. Tak sem jako BFU smazal win a rovnlu tam strcil suse a problem sem nemel jen sem mel chut … a problem v komunite moc neni jen je blbe kdyz clovek liny nepouzije ani google a rovnou se pta ze jit na diskuzi kde je pet temat stejnych je ztrata casu proto doprucuju ubuntu pro zacatecniky ceska komunita je bajecna jak navody tak forum
    Linux je o tom nebyt lenivy, je pro lidi co jsou zvidavi a radi si neco predelaji podle sebe ….
    to ze je zadarmo je jen taky bonus klido si muzete kupit SLED bo RHEL bo BSD (a stat se pray unixak :D ) no samozdrejme ze gimp a ff s OO jedou pod win proc by ne je to open source ne vyhradne linux je rozdil v pristupu mate neco od Microsoftu svobone….
    jinak pro me za me mejte si microsoft ja linux nikomu nenutim jen me nenute win na kazdem kroku treba ve skole na urade (stat vyhazuje prachy zbytecne v techto pripadech)
    hry a linux nevim nehraju ale travian a ty capiny tu urco jedou co ted frcija :D

  22. [17] no nevim ja si vsiml teda ze windows byvali notepad (bo wordpad nevim taky ten vylepseniy poznamkac), poznamkac, world, a co se tyce prehravacu je tam sice wmp ktery nikdo nepouziva a misto toho je tam pak BSP, winamp,powerdvd,mw2player, icq, qip,miranda a to vse zaroven ja myslim ze prave win i presto ze se sbazi aby kazda aplikace umela vse (verim ze se doziju doby ky me word prehraje muj oblibeny film…:D )ma spoustu aplikaci kterou su prumerne ci nebo primo slabe …. ja v linuxu nainstaluju vlc jede me vse (hudba, film, jakykoliv format…) dale neni problem to co se vam zda vicekrat nebo zbytecne lehce odebrat a uz z oznaceni user friendly je jasne proc to tam je vicekrat kazdemu vyhovuje neco jineho nekomu abiword nekomu OO …. tak si to ozkousi a pak to lehce odstrani co je ve windows? world ktery je zpetne nekompatibilni a prosluli tim z se buh vi proc kouse a poud se neukladate kazdych pet minut velmi lehce prijdete o rozepsany dokukent?
    a testovani u opensource je taky toho bych se nebal :D (urcite mate doma ff i pod widlema a tam vam to nevadi co? :D ano i pod windows je to stejna licence stejne testovana a zcela jsite je lepsi nez nekoli mesicu ladeny profeisionalni IE ;-) ) obcas koukat kolem sebe neni na skodu

  23. [22] nemluvim o "standartnich" komponentach systemu – u woken standartni skutecne pouzivam snad jen ten notepad a to jeste v krajnim pripade, jinak zminovany WMP, MSN, Outlook de hned po nainstalovani pryc a nasazuji se alternativni aplikace – vetsinou OSS nebo FreeWare. MSO taktez nepouzivam – nemam proc.
    co se pak odebrani SW v linuxu tyce – prave v tech userfriendly distribucich sou vytvorene opravdu zahadne provazani mezi balicky – tak napriklad v OpenSUSE kdyz chci odinstalovat Totem player, tak na nej se vaze nejaky textovy editor, na ktery se prozmenu vaze gnome-session, na gnome-session zas zavisi gnome-core… cili odinstalovani Totem playeru aniz bych odebral cely gnome / cely si to sam nezkompiloval proste nejde… podobne treba u predinstalovaneho RealPlayeru – odebrat lze, ale clovek pak ztrati dalsich nekolik aplikaci, ktere by klidne vyuzil, a kdyz je chce pouzivat, musi nainstalovat i Realplayer… opravdu zahadne…
    jinak s Ubuntu, ktere na me vyfluslo nekolik aplikaci pro jednu cinnost – byla to myslim verze 6, zadna alfa, ale stable.
    co se tyce te stability – konkretni pripad ve fedore – v instalatoru balicku pomerne "major" bug – a to ten, ze polozka v seznamu se musela oznacovat skutecne jen kliknutim, jakmile sem pouzil spacebar, cela aplikace vyhodila vyjimku a ukoncila se – je mi lito, ale to neni otestovany program ;D … dalsi priklad – gimp – mam otevreny obrazek, neco s nim provadim a chci ho ulozit, vyvolam dialog pro ulozeni a v domeni, ze preukladam otevreny obrazek to odkliknu – ale ne, jaka chyba – gimp padne s vyjimkou, ze zadana cesta neexistuje a cela ma prace je v tahu… samozrejme u tehle velkych projektu jako je OOo nebo Gimp je bugu vetsinou malo, mel sem na mysli spise takove ty drobne aplikace jako nejaky prehravac — nastavim cestinu a pise to stejne paznaky, posunuty zvuk, naprosto nesmyslna hlasitost ktera se nastavuje snad logaritmicky (hodne dlouho je to potichu a pak po zvyseni hlasitosti o procento zvuk presahne vubec meze repra); nastaveni systemu prepise nejaky mnou vyrobeny konfigurak, neudela ani zalohu a to se pak clovek moc divi, proc mu to najednou nejde… a podobne…

    co se FF tyce – ne, nemam ho ani pod widlema… kdyz uz mozillu, tak seamonkey; jinak preferuji "komercni" (pro komunitu synonimum pro "zlou") operu…

    a nemejte me za nejakeho fanatickeho odpurce linuxu – jen tvrdim, ze "userfriendly" distro je userfriendly jen pro BFU, ktery nema potrebu si to nejak postelovat. jakmile se nekdo zacne hrabat do ubuntu nebo opensuse tak konci X-( (tedy, ma zkusenost… a linuxovi guru z okoli mi s temahle distribucema take moc nedokazali pomoct)… mno.. to uz je ale jine tema .)

  24. To je ako sa bavit o tom, ci je lepsi benzin, ci nafta. Niekto ma rad benzin, niekto naftu. Kazde ma nejake vyhody a nejake nevyhody.

  25. K instalaci asi tolik:
    Když se porovná instalace WinXP (s Vistou jsem neměl tu čest) a nějaké User Friendly distribuce, tak linux vede na plné čáře. Na vlastní kůži jsem to zažil před X lety, kdy už jsem měl s linuxem, konrétně se SuSe a tehdy ještě Mandrakem, nějaké ty zkušenosti. Pěkný grafický instalátor byl přehledný s jasnou nápovědou, pro člověka trochu znalého výpočetní techniky to nemohl být problém. Když jsem se poté dostal k instalaci WinXP, tak jsem nestačil zírat. To modré, nepřehledné co na mě vybaflo měl být instalátor, podle mnohých, nepřekonatelného systému? No hrůza a instalce trvala tak o 15-20 minut déle + další 2 hodiny instalce (a nespočtu restartů) ovladačů, Office, antiviru, firewallu, a kdo ví co ještě, aby to bylo alespoň trochu použitelné. Po instalci linuxu máte prakticky všechno co potřebujete k normálnímu životu (FF, OOO, IM, e-mail klienta, přehrávač videa a hudby, atd.) v základní instalaci, kromě ovladačů grafické karty, pokud trvám na akceleraci. Když mám standardní hardware tak nemusím ani řešit ovladače (i když připouštím, že u notebooků občas problémy bývají).
    Takže pokud nejsem závislý pařan her, či nemám nutkání instalovat kdejaký bordel ze Slunečnice a podobných serverů, a nebo nepoživám speciální aplikace (AutoCAD apod.), tak na běžné věci stačí linux až nad hlavu.
    Dále mi není moc jasné, jak lidem co hledají soft po warfórech, stahují z rapishare a pak to všelijak crackují, může přijit instalace softwaru v linuxu divná nebo složitá.
    Teď to sice vypadá, že jsem taky nějaký linux fanatik, ale linux a win využívám tak 50:50 a ani s jedním nemám žádné problémy.

  26. [23]ubuntu je pro bfu nebo na desktop ci notebook treda clvovek co dela v praci z sesti serverama nema potrebu nic konfigurovat nijak specialne kdyz tam vse jede (jinak co tak vim vetsina veci ma konfiguraky zalohovane nebo aspon ty hlavni) a jinak clovek musi zalohovat sam a posledni vec ve win si spoustu veci ani nakonfigurovat nemuzete
    ja mam linux zaroven i jako hracku sice nemam cas ted doma kompilovat gentoo ale based on debian distra me vyhovuji mno co se tyce co je za penize je spatne nevim pristupuji k tomu tak ze me treba windows nenabizi nic co by me oslovilo abych si je koupil komu jo muze si je koupit …. jsem student a to co potrebuju me tu opravdu jede a se spoustou veci jsem mnohem vice spokojeny nez u konkurence :D (jinak ve volnem case se venuju tvorbe site u jednoho providera tak i zde linux uplatnim lip nez windows)

  27. Linuxaci mate pravdu, cely svet sa myli a Windows stoji za hovno aj s celym jeho ekosystemom…Je len jeden vyvoleny OS, akurat ze ho nikdo nechce lebo stoji za hovno, je plny alfa/beta kodu, hromady chyb, nekvalitnych ovladacov (kurva sak on ani nevyuziva SSE 1,2,3 instrukcie) a zakladnych chyb z cias Win95 :)

  28. [28] presne takovy lidi delaju nejvetsi bordel obsah prispevku nulovi ale rypnut si je treba navic vam linux nikdo nenuti pokud mate prinosny prispevek prosim ale jinak jste udelal to co na linuxakoch sam nemate rad … :D

  29. [29] číslo [28] je známá figurka z různých fór a zejména pikantně na "suseportal.cz" "propagoval" Ubuntu. Teď "vyspěl" a oblažuje s MSW.
    1. Lidé označení BFU jsou často zároveň správci systému, aniž o tom vůbec vědí. Pochybuji, že mají domácí uživatelé placenou podporu a sám MS dlouho přesvědčuje uživatele svého OS, že vlastně správa je tak nějak "samožijící" a nemusí se o nic starat. PC koupí s nainstalovaným OS, takže ani instalaci často sami nezvládnou, jde přeci o spotřební elektroniku. Často ani neví, že nějaký řádkový příkazový interpret ve W existuje, zato mají jasno, že Linux == "černá obrazovka", tj. fuj.
    2. BFU domácí snadněji sežene v případě akutních potíží nějakého znalejšího kamaráda, a ten později je často až téměř otrokem. Pokud by opravdu měli běžní neznalí uživatelé platit za správu a údržbu svého OS, nebo se prostě naučit základy správy, pak by padl další mýtus o Linuxu.
    3. Literatura je často ve formě Leporela – čím méně textu, tím více obrázků > tím vyšší užitná hodnota. Výuka na školách je často podivná ve stylu naučení se menu nazpaměť. Dokonce někteří pod počítačovou gramotnost myslí pouze schopnost rychlého psaní všemi deseti nejlépe co nejobskurnější metodou. Paradoxně jsou v tomto případě nejlépe ti starší, kteří používali nějakou verzi CP/M.

  30. [31] bez cementare :D jen me obcas proste dokaze blbost nekterych lidi zarazit :D

  31. Tak hlavni omyl je s tim BFU, drtiva vetsina lidi (klidne rekneme vsichni) byli, jsou a budou BFU, ale chcou svuj system spravovat. Ale nechcou se ho ucit, to je sice v praxi neresitelny problem a windows maji jeste jakstaks jakysi kompromis. Linux je bezkompromisni, pokud se BFU zasuka na takovem nesmyslu jako nastaveni jazyka klavesnice nebo jednotna velikost fontu (problem nejenom pro BFU:), tak dal uz proste vlak nejede. S tim vsim souvisi malware, pokud uzivateli ve windows nic nedovolite, taky si malware nenainstaluje, ale kazdy uzivatel chce byt pochopitelne spravce a kazdy(viz vyse) uzivatel je BFU, takze zacarovany kruh. Spravnou cestou je bezesporu tzv. VISTA-WAY pro BFU, kde je dotazovan. BFU to nevadi, vetsinou si stezuji ti radoby owneri, kteri jsou hodne ownerstyle, aby psali komentare a stupidity, ale nejsou dost owneri, aby si UAC dokazali vypnout:) Kazdopadne, linux nikdy nebyl zamyslen na desktop a podle toho to taky vypada. Priznejme si, je sice pouzitelny na vetsinu BFU prace, kdyz se mu vsechno predpripravi a vysvetli, ze nic noveho si sam nenainstaluje a podobne ….. nicmene, cesta ke kvalitam windows je pro linux jeste hodne dlouha a dlazdena tunami a kilometry krovi …. hlavni podil na tom maji vyvojari, kteri jsou "ortodoxni" linuxari a jejich filozofie je opacna windows, takze prvni linuxy mely ukoncovaci krizek vlevo a podobne, to se sice zmenilo, ale hodne techto stupidit zustava a znemoznuje konkurenci v jakekoli mire. Dale je tu jeste neorganizace, takze komunita neni schopna sama vytvorit vetsi projekt, neco vymyslet – vsechny vetsi open source projekty jsou komercni(neznamena, ze nejsou zadarmo) s omezenou (nesvobodnou GPL) licenci …. rikam to odjakziva, OS musi byt transparentni, coz znamena, ze se je nepotrebuju ucit, potrebuju se naucit programy ne OS … v tehle zrejme filozofii linux naprosto selhava a je tak odsouzen k par nadsenym studentum se spoustou casu …. coz mimo jine potvrzuji i veskere diskuze o linuxu … uzivatele windows jsou vetsinou v klidu (a to je jich o dva rady vic), kdyz jim OS nekdo kritizuje, protoze je jim to u predele a vetsinou jsou natolik inteligentni, aby se do nejakych vetsich diskuzi nezapojovali(neni muj pripad:), ale kdyz nekdo napise neco o linuxu, tak je hned pozdvizeni:) Viz ta posledni veta v dodatku toho clanku "Upozornění pro všechny, nikdy nekritizujte linux, protože reakce následované budou hodně záporné, dokonce i vulgární. Dá se to přirovnat k dráždění hada bosou nohou. :)"

  32. ms: pokus se ciselne vyjadrit pomer mezi casem k nauceni se prace s W a L. Osobne bych to tipl na nekolik radu …. a ruku na srdce naprosto zbytecneho casu, protoze k cemu je mi umet ovladat OS, cim slozitejsi je ovladani OS, tak to vypovida o jeho nekvalitach, protoze OS se UCIT NEMA! OS je jenom OS, to neni uzivatelsky program, ale kdyz si s linuxem hraju 14 dni s naprostyma picovinama, nastavovanim, brozudani forama a podobne kokotiny a realna prace zadna, tak je asi na tom OS neco hodne spatne ….. z pohledu uzivatele ma byt jednotne ovladani vseho, pousteni programu, instalace a podobne, protoze me jako BFU zadny windows nebo linux nezajima. Chci sednout a pracovat. Z pohledu developera mi jde o vyvojove nastroje, perfektne zdokumentovane API a priklady pouziti, urcite neni k zahozeni vstricna komunita nezakomplexovanych teenageru, kteri se citi jako owneri a vsechny ostatni vidi jako lamy (teenager komplex), bohuzel ani jednu z uvedenych vlastnosti linux nema a to ani nahodou. Obcas me pobavi, ze k linuxu mam zdrojaky …. no, to je sice pravda, ale ty jsou mi celkem k hovnu, ja jsem rad u MS na MSDN perfektni dokumentaci, protoze kdybych mel klesnout k cteni zdrojaku, abych dokazal udelat naprostou trivialitu, co se da popsat na dvou stranach, tak to sorry, ale never more:)

  33. Je to celkem běžný, každá strana má jinej neobjektivní názor. Nemyslím si, že seš fanatik, to se projevuje trochu jinak.

  34. [34] hele ja si hral s linuxem 14 dni. asi pred 6 lety. Od te doby jsem prakticky na konfiguraci nesahl. Jednou jsem se rozhodl zmenit distribuci, kdyz jsem kupoval novej disk. Novej disk jsem naformatoval nahral ubuntu, ze stareho pretahl home adresare a zmenil uzivatele a jelo se dal. Vsechno fungovalo jak melo. Dokaze tohle vas system? :)

    Ja nemam rad, kdyz linux hodnoti lide kteri ho nainstalovali jednou na tyden a pak nadavaj. Pouzivejte ho roky a uvidite. Kazdeho pulroku nova verze operacniho systemu, jistota bezpecneho systemu. Apropo, jak woknari resi pokud chteji pristoupit k pocitaci vzdalene? Maji neco jako ssh? A pokud ne, jak muzou vubec existovat? Jak se dozvedi, ze jejich program ma novou verzi? to kazdy program se pripojuje k netu sam? vy jim duverujete?

    A jedna perlicka na zaver, tohle pisu na klavesnici od MIcrosoftu, bezdratova USB. VIte co je psina? Pod linuxem beha lepe nez pod windows. V linuxu nemusim cekat, zapojim a jede se. U windows to nejaka ta vterinka je.

  35. Jak si tak pročítám příspěvky – není to ironie? Několik uživatelů Windows jde na linuxový server a snaží se svými přispěvky přesvědčit právě uživatele GNU/Linuxu, že systém, který každodenně používají k práci, zábavě a vůbec všem běžným činnostem, je nedotažený, nelze ho nastavit, je špatně koncipovaný a celkově na nic…

    Odpusťte, ale co na to říci jiného než LOL :-) Nemůžu si pomoci, ale ten paradox je dokonalý.. (Opravdu mi není jasná cílová skupina, na něž jsou tyto příspěvky mířeny, resp. – proč ji hledáte zde a není to jen o této diskusi, ale o mnoha dalších zde).

  36. [33] jo mas rad win ja linux ale napsal si neco konstruktivniho coz se moc nevidi :D … chapu ze chces mit secko ok ,ale spousta veci jede pod linuxem to zase ze nekom nevyhovuje na desktopu neznamena ze je knicemu! kolik serveru ,routeru a firewallu na nem jede(kdovi jestli tvuj provider netlaci veci net k tobe z linuxu a na cem bezi tvuj server s webem treba)… a myslim ze i ohledne desktopu je plne funkcni strcim cd a jedu nemusis nic delat se zdrojakama nevim proc bys musel napr. v ubuntu delat nake ciraty s cimkoliv jako bfu nepotrebujes krom netu a textaku nic… jako programator potrebujes co ide? pokud jo je jich hafo o sitovich aplikacih nemluvim zde win nemuze ani slovo rici v tomto ohledu bych vzpomel to jak win zadoni o naklnost novellu nebo jak se pokousel o redhat a kdyz sme u toho tak myslim ze win se citi ohrozeny kdyz furt zboji i proti linuxovemu dekstopu – nerikam ze linux udela revoluci ale je do dalsi hrac na trhu ktery si nasel sveho zajemce (prilad bfu ma mamka s tim problemy nema vi kde ma listicku (FF) a nestezuje si vse ji jede bez zadneho lamentovani na foru i pro bfu jsou distribuce primo urcene treba linuxmint) jedine co muzu vitknout jako uzivatel linuxu je nedostatek grafickych nastroju nejsem grafik ale gimp na photoshop jeste nema (je samozdrejme zpusobene tim ze vetsina lidi ma win az se dozijeme doby kdy lin ma treba 10% uzivatelu bude i photoshop pod nim – coz nevidim tak nerealisticky podle statisktiky spokojenosti s vistou kde je pouze 8% uzivatelu sni spokojeno)….no dale bych zminil jeste problem velkych projektu myslim ze samotny projekt kernelu zacal komunitou (asi nevis o cem mluvis – nenastvi se) ale linux sam o sobe vznikl jako prace komunity v te dobe zadne komercni verze nebyli navic myslim ze projekt typu kde(ktere najdes i na MackOS), gnome, wine nebo samotna kterakoliv distribuce svedci a vyborne praci komunity
    a to ze linux je knicemu si nemysli firmy jmeny : nokia, IBM, Intel, Google, … myslim staci ne (nehlasam ze linux je nejlepsi ale take nerikam ze kdo ma win je blbec a necitim se jako nejaky undergroud typek kdyz mam linux, je to system kteremu rozumim chapu z nej jak pc funguje kdyz chci umim si ho prizpusobit ale take muzu sedet a vyuzivat ho v "tovarnim nastaveni" kde nemusim krom klikani nic delat)
    na zaver snad jen mam rad svobodu ve vsem nemam rad kdyz me nekdo neco diktuje v cemkoliv a tady to nehrozi

  37. no a dal jiz zminene vyhody nakych viru(to bez debat rozhdne se nemusim trapit ze rodice vypli aktualizaci avg :D ) bo cehokoliv jineho NASE komunita opravuje bezpecnostni problemy mnohem rychleji coz si muzes najit nakych statistikach dale o chybe nemlci a neceka kde nepude bankomat (jedou na nt a obcas tam modrou obrazovku lze zahlednout) ale okamzite ji zverejni

    linux jsem restartoval jenom parkrat a to diky vlastni fatalni chybe (kdo nic nedela nic neskazi ze) no jinak u vim sem mel to tlacitko na bedne osupane za tyden

    a pokud jsi bfu neni nad to otevrit synaptic a napsat co chces :D mas to doma bez licenci bez otravne reklamy a bez restartu

    a dalsi priklad do skoly (gympl) kde jsou deti od seste tridy po maturanty jsme zavedli dualboot linux a nikdo si nestezuje (zvladne-li klikat pod linuxem sestak asi neni treba byt extra guru ne :D )

  38. [2] Rozhodne to je chyba vyrobce!! Ovladace nikdo nechce, staci kdyz bude definovane rozhrani a linuxaci si napisou ovladace sami.

    Kdyz vezmu ten tvuj priklad s motorem, tak je to stejne jako bys vyrobil motor a nerekl jestli jezdi na naftu, benzin, plyn nebo cokoliv jineho…

  39. [36] ve windows skutecne vzdaleny pristup je, nevim jestli od NT, 2k nebo az XP, ale je tam.
    co se tyce aktualizaci programu – wokna vyucej cloveka mit pocitac v takovem zvlastnim poradku. tedy – neni problem se o tech par programu starat. nektere aplikace dokonce disponuji aktualizaci. cili tento argument bych nepovazoval za nejak smerodatny…
    a jestli mohu apliakcim duverovat? zijeme snad v nejakem scifi? mame tu velkeho bratra? snad zatim ne… a budete se asi divit, ale na windows je skutecne pozehnane oss – takze opet – v cem je problem? ja mam na svem kompu jen oss, mam system zabezpeceny – ano, koupil sem si av s fw, stalo me to 600 – mam aktivni ochranu. v linuxu nemam zadnou – pry neni potreba… ale podivejme, jak to dopadlo u mac os – ten je take udajne spolehlivy a nenapadnutelny ;D
    kazdy pulrok nova verze operacniho systemu – je to vyhoda? nevyhoda? na me to spise pusobi jako "nedokonalost". jednotlive verze se z uzivatelskeho hlediska lisi minimalne – proc jsou vydavany jako "nove"?

    [37] myslim ze se tu mala hrstka uzivatelu windows snazi presvedcit uzivatele gnu/linux o tom, ze linux je spatny. napriklad ja vyjadruji sve nazory z pohledu uzivatele windows, co se mi nezda/nevyhovuje na linuxu, co povazuji za zvlastni a mozna tak vnest pochopeni do situace.
    to ze uzivatel linuxu nehodla pochopit, ze uzivatel woken nainstaluje system, vynda cdcko z krabice od nejakeho hw, nainstaluje si ovladace a ma vse v poradku. a pokud ten dany uzivatel neni bfu, tak mu ty wokna nespadnou klidne 10 let… ja zde slysim jen prskani o tom, jak je windows nespolehlivej, jak to porad pada, jak je to deravy a vsichni maji wokna zavirovany a ze to neumi tohle a tamto…. … no… :D zatim jedinou vec, kterou moje windows neumi je stahovani balicku pro jednotlive aplikace 8)

  40. [41] pletete si rozdil mezi virem co nekde chytnete nekde na prontube a cilenym utokem to muze byt i patnact antiviru k nicemu :D nic neni nedobytne jen linux je lepsi pevnost nez vidle :Dme se proste v linuxu nestalo ze bych chytl trojskeho kona bo naku taku capinu :D (cim to bude)
    no k tomu ze vam pojede win deset let bez ztraty kyticky neverite ale ani sam :D (kromne toho ze nebudete trendy bfu :D) vas system bude nepouzitelny pominuli to ze se vyskytne nahodna chyba nebo neobvykli problem s hw (win ma s hw taky problemy zase nebudem kecat ne) tak win sam o sobe bude pomaly a zabordeleny diky sve filozofii vsechno skrckovat vsechno skovavat … JA SE NESNAZIM HLEDAT OPRAVDU JEN TO SPATNE NA WINDOWS ALE ZA BOHA NEMUZU NAJIT NIC LEPSIHO …..

  41. [41] vidite, ja windows pouzivam uz od mala, a take sem nikdy zadneho trojanka nedostal, "vir" byl jeden – a slo o spatne vyhodnoceni programu (velice stara dosova hra)…
    co se stabilnich windows tyce, take nejak nemam problem. 3-4 roky jsem mel xpcka pomerne v pohode, po aktualizaci firewallu vsak zacalo zlobit odhlasovani (instance firewallu neukoncovala sve gui, takze pri dalsim prihlaseni viselo v pameti nekolik instanci firewallskeho gui) – to ale neni chyba windows, ale amatermismu naprogramovani daneho firewallu.
    take muzu rict, ze mi jednou vyhorel ibm disk… – jo, system odesel – ale opet to nebyla chyba windows…
    co se pouzitelnosti systemu tyce – pokud se o nej budu starat, bude pouzitelny vzdy. skutecne nepatrim mezi ty, kteri si do wokynek nainstaluji hned co vidi, navic u aplikaci s otevrenym kodem nejak neocekavam hrozbu… a kdyz uz mam nejake pochybnosti, nejdrive si to zkusim ve virtualnim stroji…

    nechci tu pusobit jako nejakej ortodoxni oknar a odpurce linuxu. kdybych byl odpurcem linuxu, nikdy na tento server nevlezu… naopak je to muj zajem o tento system – alternativu k windows. nanestesti jako uzivatel shledavam ponekud nestastny zpusob implementace (z meho pohledu samozrejme !). jsou zkratka veci, ktere mi vyhovuji, a ktere ne.
    je pak nespornym faktem, ze linux se nastavuje mnohem dele nez windows, je nadruhou stranu faktem, ze ve windows nemuzu nastavit vsechno – ale i ja sem obcas prekvapen, kdyz narazim na nejakou konzolovu toolu nebo "skryte" gui klikatko na nastaveni neceho, o cem sem ani nemel poneti…

    mrzi me pak takovehle diskuse – woknarum, kteri po vzoru radka hulana nadavaji na linux jak je na ho* je mi uprimne lito… je mi pak i lito "linuxaru" kteri naprosto nepochopitelne nadavaji na vse, co ma ve jmenu "microsoft". – napriklad jen v teto diskusi se dozvidam, jak sou windows nestabilni, nic na nich nejde, atd atd… nikdy jsem to nezazil.
    jedini, kdo se pak mohou smat jsou paradoxne uzivatele mac osx, i kdyz asi vsichni dobre vime, ze ackoliv je os x postaven na unixu, smat se muzeme vsichni jim ;D

  42. [43] jedna poucka rika FreeBSD pouzivaji ti co maji radi Unix Linux ti co nemaji radi windows a windows maji ti co je jim to jedno :D
    ja treba licim sve zazitky s windows (nenarodil sem se u terminalu zacinal sem s widlama zkusil linux a zsutal ale mimo jine sem delal i s MackOs zkousel neco od SunSystems a od BSD tez)
    kazdopadne se na win pracovat da to co zde prezentuju je muj nazor proc ja ne :D ale kazdy to vidi samozdrejme jinak a kazdemu neco jineho sedi me treba nevadi ani cerne okynko ;-) (byla doba kdy jsem i icq mel v konzoli …)
    no a dlouhodobe pouzivani linuxu bez kolize jde taky jako vy rikate davate prednsot u windows jen asi nepatrite k extra bfu :D

  43. je jako kdyz resiem ty auta nekomu nevydrzi auto ani do prvni garancni polidky a nekdo ma skodevenku mb jako novou a jetli je na belnal bo naftu je jedno pokud tomu rozumite ….

  44. to [41]: Beze všeho. Váš názor beru. Jak jsem psal výše, je to podmíněné životní zkušeností.

  45. [44] no… ze nepatrim k extra bfu?… nevim jak si to mam vylozit. kazdopadne tak jak sem si to vylozil – problem komunity: uzivatel windows = bfu.
    jinak s prichodem takoveho ubuntu – podivejte se na forum ubuntu a pak asi zaplacete, kolik bfu se nahrnulo na linux…

  46. [47] s tim souhlasim a myslim ze ubuntu je stavene pro BFU, ubuntu to ma ve svem motu ostatne.a taky myslim ze BFU je i v linuxu (moji jide rodice a sourozenec delaji taky pod linuxem a ze by o nem neco museli vedet vzdyt na desktopu pro praci v graf prostredi muzete byt bfu v linuxu taky myslim ze vam to nepride mozna budou jine ikonky)

  47. tak tenhle clanek presne napsal ten spravnej linuxovej fanatik!:D jinak sikovnej recnik a trochu znalec problematiky by dokazal vsechny tvoje pro otociv v proti!:D a jinak pokud nejsi bfu tak viry, ovladace a jine veci pod woknama problem nejsou!:) btw ja pouzivam stridacku Win XP a Fedora 8 abys me nenarkl z wokenackyho fanatika!:D

  48. spamy a viry nejsou pro linux? proc asi? zakladem viru by se dalo rict, ze je napadnout co nejvice komplu. Kdyby linux mel ten velky podil na trhu, myslim ze by tento problem resil taktez……………..

    PS: nezapomente muj nazor napadnout, jiz jsem si zvykl :)

  49. [50] nejsem zadnej linuxovej guru, spise takovej newbie, kterej experimentuje a viz tato diskuse – zatim si spis na linux jen stezuji. ale to co rikate neni uplne presne – pokud uzivatel nenastavi svuj ucet v linuxu nejak prapodivne, virus nema ani moc sanci jak se projevit – takovy vir potrebuje vetsinou nejaka admin privilegia, ktere bezny user nema.. bfu si to stezi zmeni v nastaveni, a zkuseny uzivatel to neudela..

    je ale faktem, ze argumenty o tom, jak sou windows spatne, ze trpi viry a spywarem – jak sem psal vyse – ja to nikdy nezazil. zalezi zkratka na uzivateli – kdyz je uzivatel blbec, tak dokaze zrusit i linux. holt je smula windows, ze ho pouziva nejvice blbcu (protoze ma nejvetsi zastoupeni na trhu)

  50. [2] ješrě k instalaci druhého OS. Pro instalaci Linuxu na počítač s Windows existuje spousta návodů na internetu vytvořených komunitou = "výrobcem". Tyto návody fungují.

    Ale ukažte mi návod vytvořený Microsoftem = výrobcem, který by popisoval instalaci Windows na počítač s OS Linux tak, aby potom fungovali oba…

  51. Me se jako zacinajicimu uzivateli mandrivy libi jednoduchost a jednotnost instalace softwaru. Bohuze s tim mam i negativni zkusenost a to nefunkcnost videa s titulky a v programu kaffeine/xine (nekompatibilita libxine – uz jsem to vyresil, ale zabralo mi to nekolik tydnu).

    Jinak porad se nemohu poprat s offline stahovanim celych webu (httrack nekorektne a pomalu stahuje fora).


    Ale jinak celkove pouzivam na 99% mandrivu a v linuxu obcas z nostalgie zaparim FTactics, Baldura ap. rpg

  52. Co se týče ovladačů, tak občas bývám u Windows zklamaný – většinou používám Linux a po instalaci mi základní věci jako síť, zvuk, grafika… hned fungují, ale občas někde instaluji Windows a pak narážím na problém, že ovladače prostě nejsou, resp. jsou, ale na internetu, nebo na nějakých disketách kamsi zabordelených. A faktem je, že ovladače síťové karty se bez ovladačů síťové karty špatně instalují.

  53. [54] Co takhle zkusit MPlayer?

    Co se tyce stahovani webu, ja pouzivam wget a jsem s nim celkem spokojeny; ovsem s dynamickymi strankami (jako jsou treba fora) je obecne problem, a to imho nevyresi zadny system.

  54. [49] Naprostý souhlas, tenhle článek je stejně hloupě zaujatý jako ten odkazovaný "antilinuxový". Většina těch "argumentů" jsou jen kecy, a jestli si toho autor není vědom, tak je opravdu linuxový fanatik.

  55. jak už to tak bývá, většina kritiky proti Windows padá na systémy, které jsou sedm a více let staré. Vezměte tři, čtyři roky starou distribuci Linuxu a budete sami překvapeni nepřívětivostí instalace, problémy s ovladači apod.

    ad instalace a fungování SOUČASNÉHO hw po instalaci nebo během ní

    w9x – tragické, nepoužitelné. To je prostě pravěk a nemá smysl dnes s tímto systémem cokoli porovnávat. Pokud ho ještě někdo dnes bude instalovat, má pro to zejmě velmi dobré důvody (třeba je to archelog ;)).

    wXP – instalace poněkud hardcore (od dob NT 3.5 se v podstatě nezměnila), ovladače jsou jen některé, hw typu SATA řadič či nové síťové karty není v základu podporován (opět zdůrazňuju, že to je systém starý 7 let!)

    Vista – instalace je jednoduchá, zvládne ji každý trochu inteligentní uživatel, který umí pochopit psaný text a má alespoň základní povědomí o PC (např. co to je pevný disk), současný hw většinou nemá problém, podporovány jsou tisíce různých variant hw, od začátku je funkční naprostá většina věcí, Vista si umí dotáhnout update ovladačů už během instalace, pokud je výrobce dodal MS.

    Linux (Ubuntu a Fedora) – instalce v obou případech bezproblémová, kromě jedné integrované zvukovky ve Fedoře vše chodilo. Použití většinou bezproblémové (ale stejně GUI v Linuxu nepoužívám, jen jsem to zkoušel), ale co mi hrozně vadilo a vadí, byla nejednotnost aplikací, tuna balastu rovnou při instalaci apod.

    ad použití – Windows řady NT se stabilitou nemají problém, pokud padají je to v naprosté většině případů hardwarové záležitost, zbytek připadá na drivery a aplikace, které zasáhly přímo do systému (firewally, antiviry apod.), pro uživatele je systém velmi transparentní, většinou už od instalace nevyžaduje žádné velké zásahy. NT podporují plně uživatelská práva a pokud není prasácká aplikace, která vyžaduje zvýšená práva pro svůj běh, není důvod, aby měl uživatel admin účet. Ve Vistě je i tohle obejito přes UAC – tam lze i s prasáckou aplikací fungovat bez problémů v user módu.

    A co se týče BFU – je to stejné jako v Linuxu. Když na začátku systém nastaví znalý správce a nechá tam jen user práva, není už se systémem žádná zvláštní práce. Spravuju takhle pár počítačů v rodině a po známých (většinou přes vzdálenou plochu). S XP jsem měl ještě dost práce právě kvůli některým aplikacím (musel jsem to všelijak obcházet buď přes policy, nebo přes skripty s RunAS), ale u Visty už nemám se správou práci skoro vůbec. Jednou za čas něco nového naistaluju a to je tak vše. Viry a malware nemusím řešit nikde, na Vistě dokonce s klidem nechávám i IE. Prostě se smiřte s tím, že funkčnost současných systémů včetně Windows je ovlivněna pouze schopnostmi správce. A osobně dávám na desktop Windows hlavně kvůli tomu, že v jejich správě jsem osobně znalejší než v Linuxu. Vím, jak systém na začátku nastavit, abych měl minimum starostí a pokud se vyskytne nějaký problém, vím jak ho řešit nebo obejít. Tohle mi na Linuxu chybí – prostě nemám dostatečně dlouhou praxi.

    Linux (ubuntu/suse/fedora/mandriva/debian…) je stejně dobrý i špatný jako Windows. Každý systém má své výhody i zápory, žabomyší války nemají smysl (ale je to aspoň zábava). Nervy mi občas tečou u obou systémů – u Visty jsem naposledy šíleně nadával, když se z OpenVPN stal zombie, který nešel nijak killnout, systém nešel restartovat (kromě hard resetu) a postupně tuhly všechny aplikace, které se pokusily o přístup na VPN, u Linuxu jsem zase zuřil, když jsem doma přenastavoval Sambu a některé sdílené disky se náhodně odpojovaly, řešení pochopitelně nikde v dokumentaci ani na fórech nebylo.

  56. [59] – a co kdyz mam PIII 733MHz s 128MB RAM, to tam mam taky davat WinXP? Nebo rovnou Win Vista abych nebyl archeolog?

  57. [60] JirkaH: s vykopávkou nezbývá než býti archelogem ;)

    Co vám mám na to říct? wXP i wV mají určité minimální požadavky. Je jasně řečeno, na jaký hw je tento systém určen. Pokud to nesplňuje, tak si holt zvolíte odpovídající systém i aplikace.

    Prostě morální životnost běžného hw je tři až pět let. "Běžné" systémy jsou tedy takto koncipovány. Na starý Apple s motorolou taky nejde dát MacOS X a je to normální. Doma mám ještě v koutě podobnou sestavu (Celeron 500 MHz, 256 MB RAM) a nenapadlo by mne tam dávat Vistu. Proč bych to dělal? Tam už osm let jedou bez reinstalace w98 a stále to spolehlivě nahrává analogový TV signál. Přece bych tam necpal výrazně náročnější XP nebo Vistu, kde bych navíc musel hledat ovladače i sw pro TV kartu.


    Řekněte mi – ptáte se takhle hloupě často?

  58. instalace – ten dualboot je v pohode, samozrejme ne pro zkusene/nezkusene uzivatele (uzivatele?!)

    soft – celkove mam dojem, ze ten kvalitni OS soft funguje jak na Linuxu tak na Windows, existuji ovsem i zajimave swy, ktere je v nejakem smyslu dostupne (licencne) a pod Linuxem nativne nefunguji (napr. Google Sketchup)

    spyware – je to tak a nepouzivanim IE (Firefox misto) a pouzivanim mozku se mu da v naproste vetsine vyhnout; bude to dano atraktivitou (rozsirenost, mentalita velke casti uzivatelu – uzivatel pod admin uctem) Windows pro jeho tvurce spis nez kvalitami/nekvalitami systemu

    ovladace – tady neni o cem mluvit, Windows vedou na plne care (a nejde jenom o kvantitu, ACPI napr.), ikonky v systray jsou nepodstatne

    a suma sumarum neni zadarmo nic, anebo si vubec nevazite sveho casu?

  59. [60] Jestli máš problém zprovoznit WinXP, tak si dokup někde v bazaru za pár šupů 512 MB RAM a nefňukej tady. Nebo si na tom rozjeď třeba default desktop instalaci Ubuntu, a WinXP ještě oceníš, až porovnáš tu rychlost…

  60. 2 Fantomas[12]: Fantomasi ty jsi vul. Pokud chces nekoho posadit pred 95 necht ukaze jak je system flexibilni, musis toho dotycneho posadit take pred linuxovou distribuci z roku 95. A at ukaze. Garantuji, ze na 95 bude instalace cehokoli (z te doby) rychlejsi a prijemnejsi nez instalace cehokoli na linuxu (z te doby).

  61. [62] Zapomněl jsi dodat, že jestli za chybějící ovladače v Linuxu mohou výrobci HW, tak za ty ikonky v systray taky, chyba Windows to určitě není :-)

  62. [63] Ondra – buďme spravedliví. Dnes už těch 512 MB RAM do podobné sestavy nebude za pár šupů. Tam budou ještě staré SIMM 30pin (pokud se nepletu) a ty se dnes už sakra blbě a draho sháněj.

  63. [66] To nemyslím, taková vykopávka to zas není. Sám mám tady (v krabici pod postelí :) desku se starším procesorem (nějaký PIII-based Celeron, tuším 566MHz) a už má DIMM sloty. Dokonce jsem na tom ještě před pár lety WinXP s 512 MB RAM provozoval a šlapalo to bez problémů.

  64. to [63]: Jen korekce. S největší pravděpodobností to budou DIMM nebo u notebooku SO-DIMM. Za pár šupů to nebude (vlastní zkušenost), ale sehnat se bez problémů dají.

  65. [68] V každém případě se tady bavíme o částce v řádu několika stokorun. Pokud je pro dotyčného taková suma problém, tak asi nemá cenu řešit, jestli provozovat Linux nebo XPčka, protože i ty nejlevnější WinXP pro něj budou finančně nedosažitelné :-)

  66. To [59] > Většinu subjektivních "postřehů" nemá smysl komentovat, je to víceméně čirá dojmologie, přesto jedna poznámka. Ten závěrečný odstavec totiž přesně vystihuje současné problémy obou systémů, i když jinak, než autor původně zamýšlel.

    Chyba v Sambě není chybou Linuxu, ale je způsobena tím, že se jedná o produkt zpětného inženýrství. Na vině tedy není Linux, jeho vývojový model nebo snad komunita, ale čachry kolem protokolu SMB.

    Naopak zombie ve Vistě ukazuje, co Windows ve skutečnosti jsou – absolutně neprůhledný black box se spoustou skrytých problémů a pastí, které nelze nijak vyřešit, pokud na ně člověk narazí.

  67. [70] xyz

    aha, takže za náhodné chyby Linuxové služby může MS a za to, že z OpenVPN se stane zombie taky. No, asi jo, když to říkáte. Já se hádat nebudu.

    Jen na okraj – nesmrtelné zombie procesy jsou i na Linuxu a to mnohem častěji (i v BSD – UTFG) – je tedy i podle vaší logiky Linux také absolutně neprůhledný blackbox?

  68. no ja nevim proste kazdy win desktop uzivatel mrci ale vsude kolem nej jedou servery na UNIXU ne na widlich co to znamena pro celou tu diskuzi (opravdu je podle vas ten linux tak moc k nicemu ….) to ze to nevidite neznamena ze to tak neni

  69. [70] Tohle taky není kdovíjak objektivní názor. Ta chyba v Sambě je chybou Linuxu, ať už je její původní příčinou cokoli. Na základě tvého způsobu argumentace můžu taky tvrdit, že ta chyba ve Windows není chybou Windows, protože je pouze důsledkem toho, že MS zaměstnal neschopného vývojáře a nestačil ho včas vyhodit. Takže za to vlastně nemůžou Windows, ale jen ten člověk.
    Chyba je zkrátka chyba bez ohledu na to, proč vznikla, a argument typu "Linux za to nemůže, to Microsoft neuvolnil specifikaci" připomíná spíš hádku dětí na pískovišti ("to já ne, to on"). Uživatel má v každém případě smůlu, protože tyhle řeči jeho problém neřeší.
    A že Linux není black box, mi jako uživateli taky moc nepomůže. Když narazím na proces, který se vzpírá mému "kill -9" (což se občas stává, jak mohu ze své bohaté zkušenosti potvrdit), ve zdrojácích kernelu se kvůli tomu stejně vrtat nebudu.

  70. [72] Pokud jsem to postřehl, řeší se tady převážně desktop. Myslím, že o použitelnosti Linuxu na serverech, zvlášť internetových, příliš diskutovat nemusíme. Ostatně by to nejspíš byla docela nuda, protože serverové Windows zas tolik lidí nezná :-)

  71. Domácí servery se začínají v poslední době prosazovat, ale je to fakt úplně jiná liga. Většinou se jedná jen o datová úložiště pro multimedia, na které se nabalí pár jednoduchých služeb. Většinou by to zvládnul obyčejný NAS, ale levnější je posbírat nějaký šrot a nacpat tam tučňáka s CLI.

    Dost známých kolem mne má doma server, já také… A ano, u IT zběhlých lidí je to většinou Linux, i když na desktopu používají Windows. Občas jsem tam zahlédl nějaké desktopové Windows na starším železe, ale to je výjimka. Nastavení Linuxu pro těch pár služeb je výrazně jednodušší, o tom není sporu.

    Já jsem trošku exot, protože kromě Linuxového serveru s routerem, mám ještě na domácí hraní jeden server s Windows 2003 (když už mám licence v rámci Action Pack, tak proč to nezkusit, ne?), na něm se vrtám v Exchange 2003 (moooc "příjemná" instalace) a zkouším různé blbosti. Ale to se asi moc nepočítá. ;)

  72. Reknu vam, ze programy pro Linux vznikle reverznim inzenyrstvim, podle me nelze v zadnem pripade merit s interni chybou Windows (je uplne jedno, jestli byla ta chyba v OpenVPN nebo v cem). Spravne navrzeny moderni system na ktery mame rikat Wow nemuze prece dopustit aby ho nejaka aplikace dokazala v uzivatelskem rezimu zlikvidovat! Je to chyba Windows a je naprosto v moci vyvojaru ji opravit, protoze je to jejich dilo, jejich navrh ke kteremu maji kompletni dokumentaci a zdrojovy kod. To, ze v Linuxu nefunguje Samba jak ma, je, pokud pujdeme az k prapocatku, ne vina vyvojaru Samby, ale Microsoftu, ktery neuvolnil dokumentaci (samozrejme na to ma pravo). Je spis zazrak hodny chvaly, ze Samba funguje, na to, ze je vytvorena reverznim inzenyrstvim velice spolehlive a otazka k zamysleni, kvuli komu je v dnesnim svete nutne v ramci zajisteni interkompatibility takovou zoufalost jako reverzni engineering vubec provadet.

  73. [76] proc by se nerozmahali myslim ze je to jedna z veci co praci krasne ulehcuje a zveda komfort at uz je to print, mail, nebo obycejne skladiste dat (i kdyz nekdy premyslim jestli pro bfu neni lepsi nakoupit krabicky a zapojit je k routeru :D nez mu doma udelat neco s linuxem kteremu nerozumi a navic to min zere ) ..

  74. [77] co nadelas…. nadruhou stranu bill dava aspon na charitu a vedu prachy takze k vanocum si koupim wistu a cd si pritucu k ostatnim na zed :D (nebo poslu do afriky 30 kc :D )…

  75. Zaměňujete několik věcí. To nevyčítám, neznáte podrobnosti.

    1. OpenVPN běží s admin právy, vytváří si vlastní virtuální driver síťové karty. Zashuje tedy přímo do systému, není to běžná uživatelská aplikace a nelze ji tedy těmito měřítky hodnotit.

    V tomhle si prostě fakt netroufnu říct, kde je chyba. Resp. chyba je jednoznačně v OpenVPN, ale netroufnu si hodnotit, nakolik je chyba i přímo v systému Windows, protože se zombie procesy se potýkají i jiné systémy. Já prostě netuším, jak je možné, že nějaký proces nejde killnout a systém si s ním nedokáže poradit. Jak moc to je chyba přímo systému a jak moc ten proces zasáhl do systému?

    Pochopitelně mě to štve a nadávám na systém, ale to je prostě lidská reakce, když nejde vyřešit an první pohled banální problém.


    2. Ten můj problém se Sambou nebyl problém s komunikací mimo počítač (tj. problém implementace protokolu), ale problém přímo na tom serveru. Prostě občas zmizelo sdílení, proces běžel, polovina věcí byla dál sdílena, některé disky ne. Konfigurace byla v pořádku, práva v pořádku, v logu nebyla žádná chyba, ale Samba prostě tvrdila, že tohle sdílení nezná, neexistuje a konec. Někdy sdílení náhodně znovu naběhlo, někdy bylo potřeba restartovat službu. Pochopitelně mne napadla i hw chyba (paměť, disk…), ale to bylo v pořádku. Nakonec chyba opět zmizela někde mezi zkoušením různých konfigurací a návratu ke konfiguraci původní. Od té doby to jede zase bez problémů a já dodnes netuším, kde byl problém.

    V tomhle tedy vůbec nevidím problém v implementaci protokolu (tam jsou jiné chyby a i když se mi nelíbí, nevyčítám je, umím je obejít), tohle je prostě chyba přímo ve zpracování. Za to fakt nemůže MS, ale obyčejná chyba programátora. Stane se, ale stejně to naštve hlavně svou náhodností.


    Těmito dvěma problémy jsem rozhodně nechtěl říct, že Windows jsou dokonalé a mizerný je Linux. Vůbec ne. Tohle jsou prostě jediné dva vážné problémy, se kterými jsem se v poslední době setkal (řádově měsíce). Tohle je spíš důkaz, že oba systémy jsou dobré, stabilní a pokud člověk respektuje jejich cílovou oblast a je si vědom omezení, které oba systémy mají, jsou to systémy dobré a bez problémů splní potřeby, které člověk má.

    Proto mi také vadí články, jako je např ten zde (i ten odkazovaný), vadí mi zbytečné flame debaty. Jsou to prostě výplody hrozně hloupých lidí, kteří mají svůj systém jako náboženství a ne pracovní nástroj. Vadí mi, že tito lidé budou s klidem hlásat bludy, budou napadat ostatní s jiným názorem, obviňovat se vzájemně z demagogie… Ale xakru, proč? Tohle už pochopit neumím… Ještě to pochopím u politiky, ale u počítačů k tomu fakt nějak nevidím důvod…

  76. To 71> Nesmrtelné procesy v Linuxu a BSD? Mohl byste prosím doložit nějak své tvrzení? Za cca jedenáct let práce v Linuxu jsem se setkal opravdu s kde čím, ale neznám proces, který by nešel "killnout".

  77. [77] Jestli správně navržený systém nemůže dopustit, aby ho sejmula aplikace běžící v uživatelském režimu, tak potom podle mé zkušenosti Linux nejspíš správně navržen není.
    Pořád se tady vyzdvihuje dokonalá stabilita Linuxu a plive se na Windows, přitom každý, kdo s Linuxem nějakou dobu pracuje, už v něm párkrát zažil hlášku "kernel panic" nebo systém vytuhlý tak, že se s ním nedalo dělat víc než tvrdý reset.
    Faktem je, že Linux i Windows jsou hodně složité systémy určené pro extrémně rozmanitou HW platformu (PC), takže vyhnout se v nich chybám je prakticky nemožné, a ne všechny tyhle chyby mají triviální dopad. Pokud jsou Windows v tomto smyslu špatným systémem, pak se dá to samé říci i o Linuxu.
    Osobně si myslím, že jako OS pro masové použití jsou oba velmi dobré a co do spolehlivosti srovnatelné. Dokonalý ovšem není zdaleka ani jeden.

  78. To 82 > Prosím, nelžete. Hlášku "kernal panic" jsem za tu dlouhou dobu v reálu nikdy neviděl. Maximálně na obrázcích někde na netu. Neříkám, že se někomu nemůže objevit na monitoru, ale upřímně řečeno, nejčastěji tak vývojářům při testování jádra a ovladačů. A co se týče "vytuhlého" počítače, tak to jsem sice zažil, ale nikdy nebyl vytuhlý tak, aby nešel použít "Magic Sysrq" nebo nefungovalo vzdálené přihlášení (pokud to nešlo z lokálního terminálu).

  79. No já jsem sice při svých začátcích narazil na pár protivů, ale musím se přiznat, že jich bylo velmi, velmi málo. A dnes na ROOTu vidím, že linuxáři se kolikrát snaží pomoci i bezradnému uživateli Windows. Proč ne? Ono se to hodně s tou "neochotou komunity" přehání. Pořád se tu ještě totiž najdou lidé, kteří se snaží právě podobnými mýty z nějakého důvodu vytvářet představu o uzavřeném kolektivu nějakých postpubertálních hackerů a hračičků. Pravda je dnes někde úplně jinde. Neříkám, pokud je dotaz už na první pohled idiotský, nebo provokační, to je potom něco jiného….

    K té kvalitě software. Nevím jestli existují nějaká obecně přijatelná měřítka, ale já osobně jsem, za dobu co pracuji s Linuxem, narazil na hodně málo softwaru, který bych mohl označit jako "nekvalitní". IMHO Svobodný software má podle mého takové podmínky pro testování, o kterých se komerčním projektům ani nezdá. Myslím, že opravdu nekvalitní soft by zde nepřežil.

    S Linuxem trávím taky 99% procent času u počítače, a pracoval jsem i s konkurenčními os. Asi jsem fanatik, protože jsem s Linuxem jako uživatel nejspokojenější. A víteco? Vůbec mi to nevadí, ba naopak je mi úplně putna co píše támhle nějaký pisálek trapného článku, který evidentně ani netuší o čem píše.

  80. [81] xyz

    http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Acs%3Aofficial&channel=s&hl=en&q=cant+kill+zombie+process+linux&btnG=Google+Search

    narazil jsem na to, když jsem hledal řešení pro svůj problém ve Windows. Původní můj dotaz vypadal takto:

    http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Acs%3Aofficial&hs=2ZZ&q=cant+kill+zombie+process+windows&btnG=Search

    A teď se schválně podívejte na odkazy. Dobrá polovina jich odkazuje na zombie nikoli ve Windows, ale v Linuxu.


    Já netvrdím, že to je častá věc. Osobně jsem se se zombie setkal u Windows poprvé. Ale prostě když jsem procházel ta řešení, viděl jsem, že to je problém, který se vyskytuje i na Linuxu a vzhledem k množství odkazů, zřejmě výrazně častěji.

  81. [83] Pokud jste tu hlášku nikdy neviděl, tak buď máte s Linuxem malou zkušenost, nebo sám lžete. Já ji viděl, a rozhodně ne jednou, na desktopových i serverových instalacích (různé verze Debianu, Ubuntu, Fedory a před ní RedHatu). Totálně vytuhlý systém taktéž. Párkrát jsem zažil "Filesystem panic", což nikomu skutečně nepřeju. Nevím, proč bych si to měl vymýšlet.
    Stejně tak jsem párkrát viděl BSOD na Win XP, takže jestli jsem lhář, jak tvrdíte, tak zřejmě i Windows jsou rock-stable. Na Linuxu jsem těch průšvihů sice zažil o něco více, ale to bych připsal spíš tomu, že s ním taky více dělám.
    Ovšem chápu, že fanatik raději zavře oči a zmáčkne reset, než by se smířil s tím, že Linux není dokonalý.

  82. Ad 87) Malá zkušenost… no, dobře. Pokud za malou zkušenost považujte jedenáct let téměř každodenního používání Linuxu (přičemž cca osm let Debian unstable), tak prosím.

    Slovo lež bylo použito ve smyslu, abyste negeneralizoval svou individuální zkušenost. Podobná vyjádření totiž nelze označit jinak než silně manipulativní: "přitom každý, kdo s Linuxem nějakou dobu pracuje, už v něm párkrát zažil hlášku ‘kernel panic’." Ne, nezažil. Naopak BSOD ve Windows jsem zažil několikrát. Z čehož pro tuto chvíli nevyvozuji nic, jde mi o to zdánlivě objektivní (již citované) prohlášení.

    Viděl jsem v Linuxu jiné věci, dokonce mi jednou z ničeho nic zmizela celá partition. Neobnovitelně. Ale pokaždé byly chyby v systému důsledkem chyby mé, tj. v naprosté většině případů vědomým použitím vývojové nebo nestabilní verze jádra (ten "zmizelá" partition), ovladače ("vytuhlý" desktop, systém byl stále přístupný přes vzdálené přihlášení), případně některého programu (lokální ztráta dat).

    A pokud považujete za fanatismus to, že pouze vyvracím váš názor, tak s tím udělám něco jen těžko. Už dávno jsem si v těchhle flamewarech zvykl, že strana, hrající si na vyváženou, musí mít vždy pravdu. A to i přesto, že ona "objektivnost" je jen hraná a slouží pouze jako zástěrka k označení ostatních diskutující za fanatiky, blbce aj. Jen proto, aby mohly být lehce diskreditovány jejich názory, ať jsou jakékoliv. Nicméně, abych pravdu řekl, znám i něco horšího, než je fanatik, a to manipulátor.

  83. [88] Bohužel mě nenapadlo, že je možné nesetkat se za léta intenzivní práce s Linuxem s hláškou "kernel panic". Během 8 let pravidelného používání Linuxu jsem ji viděl na různém HW, v různých distribucích a kernelech, a to v produkčním prostředí a bez výjimky ve stable verzích. Takže jsem si dovolil předpokládat, že je to situace, na kterou dříve či později každý – nebo skoro každý, pokud vás uráží ta nepodmíněnost – uživatel narazí.
    Pokud vám to připadalo jako projev snahy o manipulaci, tak se omlouvám, rozhodně to nebyl můj úmysl. Linuxu fandím a mám ho rád, ale dělat, že je bez chyb a že problém je vždy mezi židlí a klávesnicí, je pokrytecké.
    V každém případě trvám na svém názoru, že moderní verze Linuxu a Windows jsou kvalitativně srovnatelné, a nemyslím, že by to snad měla být pro jeden nebo druhý systém nějaká ostuda. Pokud považujete můj názor pouze za hraný, tak s tím se bohužel nedá nic dělat, o opaku vás přesvědčím stěží – osobní názory se bohužel špatně vyvracejí ;-)

  84. [87]

    No, používám Linux už hodně dlouho (7 – 8 let), abych pravdu řekl, taky nepamatuji že bych se za tu dobu setkal s s tím, že by se mi Linux dostal do takové situace, aby musel vyhlašovat panic.

    Linux mi vytuhl opravdu jej jednou. Nedávno. Když mi odešla grafická karta. Jinak taky ne.

    Několikrát mi spadl. Jednou dokonce už nenastartoval (neustále testoval disk, test skoncil s nějakou neopravitelnou chybou a linux šel hned do single režimu). Avšak vždycky jsem si to zavinil sám.

    Nevím jak jste tedy k tomu všemu přišel, nejspíš bude chyba někde mezi židlí a klávesnici, ale řekl bych, že Linux za své uživatele nemůže…

  85. Uff tomu rikam poradna diskuse, ale tak uz to vzdycky je, kdyz nekdo prijde s takovym tematem.

    Ja bych jen tak lehce, strucne za sebe:
    GNU/Linux pouzivam cca necele 2 roky, do te doby vlastne od malicka to byly Wokna. Za x let (treba 15?) jsem se naucil s temi svymi wokny delat psi kusy, upravovat registry, hrat si se sluzbama, buhvi co, tak se ze me nakonec stal takovy ten "geek" co obsluhoval pocitace celemu svemu okoli (krome kluku-vrstevniku, kteri na tom byli cca stejne), hlavne rodine a znamym. Co si tak pamatuju, co jsme si rikali o woknech – delali jsme si z nich v jednom kuse srandu, jak jsou nestabilni, jaci jsou to grazlove, ze nas otravuji hlaskama o nelegalnim systemu ;-) jak nejde spustit tohle a tamto, protoze nejspis si wokna nerozumi s timhle hardwarem, na ktery mam nejnovejsi ovladace. A na jednu vec si doted dobre pamatuji – XPcka pripojena na net reinstallovat nejlepe kazdeho pul roku, pak zacina prace s cistenim prevysovat praci s reinstalem.

    No a pred temi necelymi 2 roky jsem takhle reinstalloval, nainstaloval znova vsechny programy, importoval si nastaveni a podobne a zjistil jsem, ze je to zase pomale jak svina. Mel jsem po ruce instalacku Ubuntu, tak jsem ho tam vrznul a uz jsem windowsy na svem kompu nikdy nevidel.
    Od te doby si silne zakladam na tom, ze muj OS je stabilni, dava mi co potrebuji a navic dobre vypada. Nemyslim tim Ubuntu (vyzkousel jsem snad uplne vsechno, Ubuntu mi prijde nejlepsi na takove to vrtani se ve vnitrnostech a ma nejvic odkazu v googlu), myslim tim to, zo jsem si z toho sam vytvoril. Muzu nechat pocitac pusteny rok, kazdou chvili pustit vsechny programy na nem, vypnout je at uz standartne nebo ne, a delat jakekoliv blbosti a ten system porad bezi. Je to moje "dite" a jsem na nej patricne hrdy, proto se mi taky jezi hrst kdyz nekdo hazi spinu na cely GNU/Linux…v tu chvili se ze me stava ten fanatik, co na otazku "V cem je linux lepsi nez windows?" dokaze odpovidat treba pul dne. To, ze ma nekdo problemy s konkretni distribuci s konkretni konstalaci baliku a settingu neznamena, ze jsou to obecne problemy linuxu. To, ze nekomu chybi nejake aplikace, je krasny duvod, aby zustal u woken, ale ne, aby kritizoval neco, cemu ani za mak nerozumi (to uz neni to vtipkovani o woknech, kdy je kazdy pouzival, tohle mi prijde jak sproste pomluvy).
    Kdyz se ted rozhlednu kolem sebe, zjistuji, ze BFUcka jsou naprosto vhodny subjekt pro GNU/Linux, maji vsechno, co potrebuji, neni na tom nic sloziteho a jeste maji radost z toho, ze to dobre vypada, ze se to neda zavirovat a ze se to da spravovat bez osobni navstevy (nebo "napis do terminalu obsah tyhle smsky")….a taky aktualizace, to je primo bomba jak to BFU zerou :-) . Narozdil od takovych tech floutku viz. ja pred dvema lety, kteri si mysli, ze sezrali veskerou moudrost sveta kolem pocitacu, ze umi uplne vsechno. Takovi lide jsou pro Linux z 90% nevhodni a nema cenu je o necem presvedcovat, hadat se s nimi ani je do niceho nutit. Navic to jsou presne ti, kteri pisou tu nemistnou kritiku. Jen tech 10% lidi (oh, ano, jsem jeden z vyvolenych :-) ma opravdovy duvod, nebo zajem poznavat nove, oprostit se od starych zvyku a ucit se…a z toho jeste naprosta vetsina vubec nevi, ze neco takoveho existuje ;-)

  86. to [82]: Čistě kvůli statistice. "kernel panic" jsem neviděl nikdy během 2 let používání Fedory jako výhradního OS, ani co se týká experimentování s jinými distribucemi, ani v době předtím.

    to [88]: Výborně řečeno, po všech stránkách. +1

  87. [91] > Nejsmutnější je, že tě teď nejspíš někdo označí za fanatika. Bohužel.

  88. [90][92] Tak to jsem nejspíš smolař. A taky jsem asi neměl zamlada dělávat tu dohledovou službu nad linuxovými servery, ty víkendy nedobrovolně strávené na serverovně zřejmě zdeformovaly můj pozitivní přístup k věci :-)

  89. [93] Jestli jsou v tom příspěvku nějaké projevy fanatismu, tak je to hlavně ta zkratka BFU. Dát mi někdo takhle najevo svou nadřazenost, tak se na něj rovnou vykašlu. Bohužel si podobnými projevy linuxová komunita dost škodí, i když to většinou nemyslí zle. Když ale někde vidím výrazy typu "Linux rulez" (počet "z" dle libosti) nebo "M$", tak mám pocit, že se Linux může těžko masově prosazovat, protože mu "marketing" dělá tlupa pubescentů.

  90. Me Linux pred par lety padal dost casto, ale mam pocit, ze za to vzdy mohly spatne (a uzavrene) ovladace od NVidie.

  91. to[2] jenom k tomu antiviru. Myslite si, ze vam staci nainstalovat jenom antivir? Osobne bych rekl, ze je to pod windows absolutni minimum, pri kterem vubec nemate jistotu, ze se vam nejaka havet nedostane do pocitace. musite najit nejaky schopny firewall, neco (nejlepe nekolik programu) na spyware, adware a podobnou havet. a ani pak nemate jistotu, ze se vam tam neco nedostane – ikdyz je pak pravdepodobnost o neco nizsi. a kdyz uz se vam tam neco dostane, tak je kolikrat rychlejsi radsi celej system preinstalovat, nez se pokouset tu potvoru odstranit. ostatne to tak hodne lidi dela. minimalne se vsak nevyhnete googlovani a nekdy i nekolika hodinovemu a nebo i dennimu zapasu, kdy zkousite jeden navod, pak druhej atd… Je hodne lidi, kteri radsi zainvestuji tento cas, se neco noveho naucit pod linuxem. Nevim jak vy, ale ja jsem uplne vypustil z hlavy obavy o tom, na co na internetu kliknout, kam se podivat, co stahnout, nebo jestli je v poste snad nejakej vir. Je mi to uplne jedno. Tohle povazuji – a nejsem sam, za obrovskou vyhodu linuxu.

  92. [97] na to staci Eset Internet Security – AV, AdWare, FW v jednom, rychle, bezpecne ;) nechci tu delat reklamu… ale nadruhou stranu tyhle reci o tom jak je slozite mit wokna v pohode nesnasim. ostatne je to take o tom, jak se uzivatel chova – kdyz je uzivatel blbec, nepomuzemu ani sebelepsi firewall… a opacne – naskillenej uzivatel udrzi wokna cisty i bez AV nebo FW – jen to chce vic casu..
    linux take neni bez chyb a vubec bych se nedivil, kdyby se objevil nejakej zaskodnickej kod pro newbie na ubuntu :)

  93. [97]: dovolte, ale ‘absolutni minimum’ je (jak jiz bylo receno) vzdycky vzdelany uzivatel a windows (xp) se i dle mych osobnich zkusenosti da klidne provozovat dlouhodobe i bez rezidentniho antiviraku (kdyz tak na podezrele soubory pouzit offline av scanner) a casto take bez integrovaneho firewallu (hlavne pokud jiz tuto cinnost obstarava vas router).

  94. [99] Ano, za vnější ochranou (nejlépe v podobě linuxového severu) se to hezky vykládá o bezpečných Windows, které nepotřebují firewall, antivirový program (nejlépe tak dva až tři), program na addware a spyware atd. atp. S pevnou veřejnou IP… No nic, nemá cenu se rozčilovat, to se totiž musí vidět.

  95. [97] Ja se trochu obávám, že ten přístup, kdy lidé automaticky považují Linux za neprůstřelný a nemyslí na dodržování zásad bezpečnosti, se jim jednou pořádně vymstí…

  96. [100]: vypadate na experta, tak mi prosim vysvetlete, jaky ma vliv pevna verejna IP na to, jestli si do systemu zanesu adware, spyware, viry, atd. :) Nevim co myslite tou ochranou v podobe linuxoveho "serveru", ja mel na mysli firewall (ne, nezamenuju s NAT) ktery je dnes pomalu v kazdem levnem domacim DSL routeru a je (i bude) vhodne ho pouzivat bez ohledu na OS uzivatele. Kazdopadne by mi stejne nepomohl, kdybych byl nouma ktery spousti kazdou kravinu (navic jako admin, uzivatel IE a Outlooku… ;-P ).

  97. Honzo Honzo, ti lide pravem zduraznuji tento software, tim ze je Linux OS mas i silnou vyvojovou zakladnu ktera ten ci onen soft silne podporuje, bud si jist ze bez linuxu bys nemel ani databaze interbase, firebird,postgres atd. atd. proc? No treba uz jen proto ze primarne nebyly vytvoreny pro windows ;) ac se to tak nekdy muze jevit..

  98. [102] Veřejná IP a ještě ke všemu pevná zcela jistě usnadňuje případné síťové útoky, které jsou často automatizované – to dá pokus o nějaké uvažování, na to opravdu člověk nemusí být expert. Je to stejné jako například v úvaze, zda odolá osobní automobil rozjetému nákladnímu vlaku a zda má vlak stejnou brzdnou dráhu jako osobní automobil. Přesto to někteří stále zkoušejí…
    Co myslíte, že je asi tak v tom *DSL zařízení?! A většinou to zařízení přiděluje IP adresu, tj. běží tam nějaká serverová služba >> počítač poskytující síťové služby se zove server. A pochopitelně FW je taktéž realizován ve většině těchto zařízení.
    Znalost uživatelů jsem už výše načnul. Největším zločinem M$ ($ nepoužívám, ale rád šťouchnu ty rádoby "politicky korektní") je oddělením Propagandy M$ neustále omýlaná lež, že k užívání není třeba žádných znalostí a správa OS není vůbec třeba. >> "Jůů! Proč se mám otravovat s nějakým přihlašováním?!! Ve Windows (údajně víceuživatelském) se to nemusí! Ten "Lunix" je tak zaostalý!!"…

  99. [33] Několikrát jsem četl a snad i pochopil.
    – Po vyhození z dělohy jsem neuměl ani chodit, ani mluvit, … Každý začíná v jakékoliv oblasti lidské činnosti od bodu "0"!
    – Pořídím-li si nějakou věc, pak jsem zodpovědný za jeho činnost! PC je poměrně složité technologické zařizení a vyžaduje aspoň trochu snahy na zvládnutí základní správy, nebo holt si ji zakoupit, případně uhnat nějakého nešťastníka.
    – "BFU" je vlastně vynálezem MS a jeho oddělení Propagandy, které tak dlouho přesvědčovalo uživatele, že žádné znalosti nepotřebují, až to došlo tam, kam to došlo. S přechodem PC do kategorie spotřebního zboží relativní znalosti této kategorie uživatelů ještě klesají.
    – Správa OS MSW patří mezi ty nejsložitější. Vlivem stavby a pozůstatků z dob CP/M patří základní zabezpečení mezi náročné úkony. Kouzelní průvodci, grafická klikátka to nezlepšují, a už vůbec ne zprzněná napodobenina grafických nadstaveb su v podobě UAC. Pokud tvrdíte, že základní nastavení běžných linuxových distribucí je složitější než MSW, pak to je z neznalosti, nebo záměr. Stačí porovnat moduly YASTu2 a WV…
    – Nevím, kde má mít Linux "ukončovací křížek", ale vy jste asi neviděl W1* – 3* a třeba po "windowsovsku" neořezané CDE a původní MAC OS. Posuzovat pohodlnost GUI podle umístění "ukončovacího křížku" je fakt fundované. Mne třeba vyhovuje KDE i fvwm2 WM a jejich nadstandardní služby oproti GUI MSW, které je tedy notně uživatelsky primitivní.

  100. [104]: sitove utoky a havet o ktere bylo psano predtim jsou kapanek rozdil :) No, tak mame automatizovane/nahodne scany site – kdyz uz pomineme ten firewall (btw. uz jsem videl i zarizeni ktera nemela firmware odvozeny z Linuxu :) ) – co muzou napadnout, pokud na stroji uzivatele (no jo, takovych asi neni vetsina) nebezi zadna zbytecna naslouchajici sluzba? Atd. Osobne si propagandy nevsimam; zcasti je to pravda ale s tim moc nenadelate; takovym uzivatelum muzete jenom poprat at si maji to co chteli – a bavit se na jejich problemech (nebot kazdy se uci zejmena na vlastnich chybach).

  101. [34] Mám nutkavý dojem, že směšujete uživatelskou práci a správu OS.
    Posadí-li se někdo s průměrnou inteligencí před GUI MSW a nějakého desktopového prostředí, nebo i odlehčenějších WM *nixu, pak je schopen v tomto prostředí základních operací klidně i do půl hodiny. Zvládali to lidé i v dobách CP/M i jeho plagiátu.
    Obávám se, že naše životní zkušnosti radikálně liší. Nám v rámci matematiky ukázali originální IBM S/360 a jeho RVHP napodobeninu. Tehdy "letěly" programovatelné kalkulačky, malé počítače typu ZX* měli jen ti šťastní…
    Takže motivace je zde zcela odlišná. Vy jste jasným neštěstím nekoncepční tzv. "výuky informatiky", která se mnohdy zúžila na schopnost vyjmenovat jednotlivá menu…
    Vidno na tom, že si pletete "zdrojáky" (víte vůbec co to je?) a třeba LDP.
    Ty další argumenty a výrazivo připomíná Toho, jehož jméno se nevyslovuje s jeho falešným akademickým titulem a délkově abnormálním údem.
    Pochybuji, že v IBM, NASA, většině universit, NSA, atd., jsou
    samí pubescenti…

  102. [106] To bych až tolik netvrdil. Pokud ovládnete nějaký systém, pak jistě chcete ovládnout i okolí, většinou instalací nějakého malware. Dost často se "prodře" nějaký "stahovač", který pak ty potřebné prográmky stáhne a instaluje a čato naváže zevnitř sítě patřičný provoz. Viz třeba "prográmek" skrze ICQ, atd.
    Většina takových zařizení používá Linuxové jádro, případně *BSD.
    Dost uživatelů podlehla a ti pak ohrožují i ty ostatní, nikoliv pouze sebe.
    Učit se vůbec nechtějí ani ze svých chyb. Najdou nějakého ochotného vola…

  103. [50] Asi zvykl… Jen bych rád věděl, na čem je ten váš názor založen, mimo vašeho osobního neúspěchu s linuxovými distribucemi, který vás vedl k paušálnímu ohodnocení jako téměř škodlivé záležitosti. To bych mohl tvrdit také po mnoha zkušenostech s MSW, ale já zase tvrdím, že s řádnou správou je dopučeníhodný pro cílovou skupinu uživatelů. Osobně se však domnívám, že to nejlepší na desktop byl W2000 P.
    To s těmi "viry a spamem" (umíte tato slova vysvětlit?) je už klasika. Pro *nixy tolik nejsou ne z důvodu neužívanosti, ale kvůli stavbě a struktuře, kvalitě správců, vyšších znalostech uživatelů. Asi jste neslyšel nic o nějakých serverech, nebo dokonce superpočítačích. A na databázových serverech obzvláště jsou velmi zajímavá data…
    Zvláště Windows uživatelé si vůbec neuvědomují, že tuto oblast zajímá už delší dobu organizovaný zločin a svou nechutí a neochotou se cokoliv učit jim to notně usnadňují.
    Linux není nějaká náhražka MSW, ale úplně odlišný OS. Je určen pro pokročilé uživatele s tužbou se něco nového a zajímavého naučit. Pro ty jiné je tu OSX na *BSD jádru…

  104. [108]: Jiste, ale ja se nezabyvam moznosti "pokud neco ovladnete"; vidim ze pro nektere lidi je proste nepredstavitelna existence stanice s windows, ktera neni prolezla malwarem. No nic… :) Jo, nekdy hoodne modifikovane a orezane stare jadro. Toho vola to taky jednou prejde (nebo se tim zacne zivit :) ).

  105. [110] To se tu tak nějak nepíše…
    Celý příspěvek na tomto blogu je řádnou reakcí na jasný FUD na jiném blogu a používá to, čemu literáti říkají nadsázka.
    Existence stanic s MSW bez malware je představitelná hlavně ve firemním prostředí a u znalých domácích uživatelů, kteří si potřebu zabezpečení uvědomují. Tím nemám na mysli ty "experty", kteří halasně tvrdí, že antivir jim nahradí firewall a mají absolutní jistotu panenskosti systému. Tu nemám ani já, i když si doma scannuji souborové systémy ze spuštěného Live distra (INSERT), o použití antiviru na pravidelnou kontrolu FS a pošty nepsaje.
    I "hóódně ořezané a staré jádro" dovede ochránit…

  106. [110] Ne, vy prostě jenom trapně kličkujete. Nejdřív vám připadá hrozně směšné, že je většina pracovních stanic chráněna nějakým (často) linuxovým serverem (ať už v jakékoli podobě). Když vás někdo vyvede z omylu, tak tvrdíte, že nechápete, co s tím mají společné programy na odchytávání spyware a malware. No a konečně když vám někdo ukáže, že plácáte i tady, tak to celé stočíte úplně jinam a vykládáte, že celou dobu mluvíte o něčem úplně jiném. Totiž o v reálu neexistujících bezpečných Windows, která ke svému provozu nepotřebují žádný ochranný software třetích stran, ale stačí jim jen "voskillovanej úsr".

  107. [112]: Na rozdil od cloveka z nickem "ms" (se kterym si vicemene neodporujeme, spise jenom doplnujeme) se mi zda, ze vy jste me (a ani jeho) prispevky tak uplne nepochopil, ale nebudu to dale rozpitvavat, i kdyby vy ano. :) Kazdopadne na tom, ze si nezamenuju server (treba dhcp) s firewallem a taky ze se vystriham [nadbytecneho, YMMV] "ochranniho sw" tretich stran, nemam duvod nic menit.

  108. [112] No rozhodně, na vás vážně nemám.

    "[99] dilk, dnes 17:04:
    […] vzdycky vzdelany uzivatel a windows (xp) se i dle mych osobnich zkusenosti da klidne provozovat dlouhodobe i bez rezidentniho antiviraku […] a casto take bez integrovaneho firewallu"

  109. Já jsem z MSDosu nerad přecházel na win311, rád jsem přešel na Win95,98 a Win XP. Kradl jsem jak straka.Pak jsem čuchnul k Linuxu,nejdřív jsem ho jen tak oťukával až jsem se naprosto z žil s pracovním prostředím.
    Díky Linuxu nemám jen počítač,ale je to něco víc osobního!Je to jako mít vysněný dům,nebo auto.Nikdo z uživatelů Windows,který viděli Linux jen z rychlíku nemůže pochopit o čem mluvím.
    Nejsem fanatik nikomu nic nenutím,jsem jen naprosto spokojenej uživatel.Na Winech jsem byl jen uživatel.Což ostatně dokazovalo nekonečné prohledávání Warezu a hledání softu co by mi vyhovoval.Moje oblíbená distribuce mi dává vše a věřte že když instnu a nakonfiguruju Linux komukoli jinýmu,tak na něm zůstává a je stejně spokojený jako já.A všichni se diví proč je teda vlastně všude ten Windous.

  110. ja myslim ze to nema cenu resit kdyz uz tu mame take specialisty co provozuji win bez firewallu a bez antiviru a anti spamove ochrany (pokud ten clovek ma IE tak je mrvtvy do dne :D ) nedovedu si predsatvit provoz take stanice snad jen odpojene od internetu se zamcenyma usb a krom instalacniho cd tam taky zadne nedat mozna to jeste vyplnut z elktriky

  111. V prvním bodě s Vámi moc nesouhlasím. Považuju se za BFU. Někteří výrobci mi sice linux nainstalují, ale pokud chci mít každých půl roku novou Mandrivu, tak si ji tam musím dát sám. Podobnou otázkou je, čí je práce aktualizace systému? Podle mě správce systému. Jenže u domácího počítače prostě musí být správcem systému nejzkušenější uživatel.

  112. [117] Jestli to byla reakce na [116], tak nějaké argumenty kromě subjektivních dojmů by nebyly?

  113. Proč je ten dualboot neřešitelný problém? Rozdělím disk. Nainstaluji Wokna na volný oddíl. Spustím systém z nějakého live CD (System Rescue CD není špatná volba), připojím linuxový oddíl, opravím konfigurák v /boot/grub/menu.lst. Spustím GRUB a dám postupně něco jako root (hd0,0) a setup (hd0) a je to.

  114. [119] bylo mysleno humorne a z vlastni nekolikalete zkusenosti s produktem spolecnosti Microsft muzu rict ze takovy provoz je nerealny – nema cenu si to nalhavat

  115. [121]: Jestli jste opravdu presvedcen, ze _Vase_ tristni zkusenost s Windows definuje objektivne to, co vsechno mozne je a co neni, pak nevim kdo si tu co nalhava. Pro mne je to podobne, jako by jste tvrdil, ze nemam na ruce 5 prstu (jako ze mam, klep klep). Rozumejte, ja treba takovy system jiz leta kazdodenne (i ted) pouzivam (ale ano, znam ve svem okoli spoustu lidi, u kterych by opravdu nevydrzel cisty snad ani hodinu).

  116. [122] tak ono a mam to hodnotit podle neci jine zkusenosti snad ? koupite auto napr. skodovku nemate s ni dobrou zkusenost tak ji nekouite znovu a kdyz na to prijde rec tak to reknete to ze sem neosvedlcila a proc treba tp ze s ni jezdi cela republika neznamena ze je nejlepsi nebo sedi vam, ale jinak win klido uzivejte me nesedl mam to cim zduvodnit a tim to konci vydim vyhody v linuxu tak jako vy ve win

  117. Ok, dobry; ja ostatne taky sympatizuji spise se svobodnymi/otevrenymi OS/SW, slo mi jenom o reakci na tvrzeni o neexistenci neceho s cim bezne delam.

  118. [120] Ano, presne tak. Kdyz si prectes puvodni clanek na blog.cz, tak zjistis, ze doinstalovani dualboot k windowsu pripadalo autorovi jako prilis slozity problem. Ja jsem jenom dodal, ze pri opacnem postupu, kdy chces k linuxu doinstalovat windows, je to o level slozitejsi, a ze to microsoft vubec neresi..

  119. ja mam linux vo virtualboxe a nemam najmensi problem.. pracujem s nim ako s plnohodnotnym OS.. jedno jadro na win + jeho procesy, druhe jadro na vbox a ficim

  120. Ahoj, jak tak procitam diskuzi a vidim ty texty plne slov musime byt neutralni, ale zaroven hned v druhe vete to nebo ono nema nic z toho nebo toho co ma to a tohle, tak mi to prijde docela zvlastni :). Jak vis, ze tvuj, nebo treba tvuj nazor a styl je ten spravny way (myslim to na kzdehio, ktery si to precte). Pridam svuj nazor (snad neutralni) a snad vam jeho precteni neco da a nevyburcuje vas :).

    Co mi vadi na linuxu:
    – Vadi mi verze sw v distrech jako ubuntu nebo opensuse. Proc musim cekat na dalsi distro abych mohl mit novejsi verzi nejakho softu, ktery vysel treba tyden po vydani distribuce? Ano muzu si ho stahnout odjinud a nainstalovat manualne, ale pak je to jak ve windows. A ano sluzba, kterou spustilo opensuse (ted nevim presne neazev, ale je to na jeden klik :)) to do jiste miry resi. Ty zvlastni zavisloti mi vadi taky, i kdyz to je spise kosmeticka zalezitost. A pokud se rozhodnu pouzit distro s rolling update, musim zase delat spoustu veci ja sam – jako nastavovat veci, ktere treba v ubuntu uz davno jsou. Ale mam novy sw a obcas nejaky problemek v baliccich se vyskytne. Nekdo se prehledne apod.
    – Obcasna nedotazenost a nemoznost nainstalovat nektere kvalitni aplikace pod win (me to netrapi, ale spoustu jinych lidi bohuzel ano) je take na skodu.
    – A s temi drivery to je take nekdy kriz. A ano beru argument, ze linux za to vlastne nemuze. Na druhou stranu proc by za to mel pykat uzivatel a trpet to.
    To ze si nekoupil hw nepodporovany v linuxu se preci muze stat kazdemu windowsakovy.

    Co se mi na linuxu libi:
    – konzole, mam po ruce veci jako mc, ssh, whois, ruzne sitove aplikace, mzuu detailne kontrolovat sitovy provoz, analyzovat ho, a tim se zaroven ucit.
    – Mam nespocet nastroju na vsechny myslitelne moznosti zalohovani.
    – Muzu v systemu skriptovat (v ruznych jazycich) tim neco porvadet, a periodicky to spoustet. Je to ciste pruhledne a kazdy pochopi jak na to.
    – Vzdale na sprava pres ssh je cool.
    – muzu si hrat se sitovyma aplikacema, nastavovat je, kontrolovat pristupy, prochazet logy a celkove je to pomerne velka zabava
    – muzu si v kde vytvaret sitove mista a pak je prochazet jako by byly na disku
    – filozfie
    – rozdeleni, kde co je (/proc, /sys apod.)
    – architekrura (hlavne jeji pruhlednost)
    – …..

    Co se mi nelibi na windows:
    – nemaji vetsinu z toho co ma linux (v mych vyhodach)
    – musim kontrolovat kazdou aplikaci, jestli nema updaty
    – musi se jim pomoct abych mel komfort jako jsou pokrocile klavesove zkratky nebo virtualni plochy
    – sami o sobe toho moc neumi (nejen linux je slatanina spousty softwaru, windows preci taky netvori jeden velky soubor)
    – potreba skoro vse doinstalovavat
    – moznost chytit nejaky ten vir

    Co se mi na windows libi:
    – O nic nestarani
    – Instalace driveru bezproblemova (samozrejme plati, ze jen u me, nerikam ze to nekomu nejde, ale zase plati oblibena linuxacka veta :), systema za to preci nemuze)
    – Hezka a promakana gui klikatka. ze kterych by se mohlo kde nebo gnome ucit, preci jen windows v tomhle nejsou zas tak zle
    – Jednotne prostredi, aplikace vypadaji jednotne a hezky
    – Kdyz mam chut neresim jak ji dostanu do systemu
    – Klasicky vzhled ve windows xp je z meho pohledu neprokanetelny (myslim tim ten sedy, ne ten oplzly modro cosi)

    Linux jsem pouzival skoro 2 roky. Ubuntu, Kubuntu, OpenSuse, Arch Linux, obcasne prekompilovani gentoo. Ani v jednom systemu mi nic nechybi, ale presto jsem nakonec dal prednost win xp sp3 z msdn aa, pred nekterou z linuxovych distribuci. Nekdy nadavam na linux a poud jsem byval v linuxu a neco pracne resil (coz uz me njeka prestalo bavit, a ano v ubuntu a open suse to vetsinou nebylo) rikal jsem si jak bych to mel za 3 minuty instle ve win a uz pracuji. Dokazu si docela dobre predstavit, ze bych ho jednou pouzival v praci. Nebo nasadil do vlastni firmy. Tam kde, je linuxu best ho mam stale – server. Ale on je best i na desktopu, jen vam nesmi do cesty chodit hordy problemu a musite premyslet unixackym zpusobem. Ono moznost mit vse pod kontrolou vas muze nekdy vest i k tomu (a me to vedlo), ze ho muzete zbytecne rozkuchavat a zkouset s tim husarske kousky. Ale za jedno jsem prece. Doufam, ze jsem ziskal jisty nahled na obe platformy (i kdyz si nedelam iluze, ze bych byt na jedne z nich neco vic jak poweruser, spousta lidi se nazyva guru, ale me to prijde dost alibisticke. I kdybych mel jistotu, ze jsem aspon s casti guru asi bych to slovicko nikdy nepouzil). Dokazu efektivne vyuzivat obe dve a mam svuj nazor na to co je v ktere neefektivni a co by mohla vylepsit. A NIKOMU se ho nepokousim vnucovat, muzete jen souhlasit, zavrhnout nebo se zamyslet a pridat sve duvody.

  121. [127] “Jednotne prostredi, aplikace vypadaji jednotne a hezky”

    tak to je naprosta blbost! Staci si nastavit vzhled systemu ala windows 2000 a spustit windows media player. Vypada to jako pest na oko – pekne mozna (proti vkusu..), ale o jednotnosti nemuze byt rec. Nemluvime tady o nejakem programu vyvarenem nejakym zacinajicim programatorem nekde na druhem konci sveta, ale o komponente, ktera je primo soucati windows.

  122. Ahoj, tak jsem si ten clanek precetl a nemuzu si pomoci, nechapu co ma autor na mysli. V clanku zabyvajici se Linuxem/Windows ctenarum vysvetlovat ze software je program, no … to je opravdu zrala uvaha. Na druhou stranu nekdo musi ukazat ja MS vychovava sve uzivatele.

  123. Nevim co tady resite. Pouzivam Win a FBSD tak napul a oba jsou super. Reci jako Ubuntu, debian me vadi, tyto dis. jsou jen hracky a nedaji se poradne pouzit na kvaltni servery. Radci nebudu zminovat instalavi z balicku, to je uplne noob jako ve Windowsu.

    A je to :)

Comments are closed.