google icon

Pokaždé když si přečtu nějakou zprávičku o úžasném novém telefonu od Google, tak mně to vždycky nadzvedne ze židle. Zdrojáky by měli být u GPL projektů k dispozici pořád a ne jenom když o tom rozhodne nějaký manažer.

Když se před 14  dny objevila zpráva, že se prodává první telefon od Google, tak jsem se jenom zasmál, protože telefon na kterém by mohl běžet android už jsem měl 2 měsíce. Teď když se objeví recenze na tenhle operační systém, tak mně to jenom naštve, protože bez zdrojáků k androidu se můžu maximálně tak podívat na ty recenze.

Nejsem právník, ale z toho jak je Google Android prezentovaný jsem nabyl dojmu, že je porušuje licenci GNU GPL. A to konkrétně tím, že používá jádro linuxu a program dává k dispozici pouze v binární podobě. Je sice hezké, že na stránce mají napsané “Q4 2008 – Source code released”, ale to není omluva. Pokud se pletu a Google svojim jednáním, žádnou licenci neporušuje, tak mně prosím vyveďte z omylu.

Chápu, když se vydání zdrojáků opozdí o jeden nebo 2 dny, tak jak to bylo třeba u Qt Extended, ale u Google Andoridu je to naplánované někdy do konce roku, což může trvat klidně i měsíc a půl. Po to dobu budou si bude Google klidně porušovat licenci a nikomu to zřejmě nevadí )-;

Google prostě už nějakou dobu získává nálepku mega koroporace a i když možná nechce, tak se řadí k takovým firmám jako je microsoft.. A proto si myslím, že bysme měli podporovat operační systémy pro telefony, které sice neumí telefonovat, ale jsou skutečně opensource. (-;

To jestli Google něco porušuje nebo nebo ne je spíš otázka do pléna. Jisté je, že dokud Android nebude opensource, tak mně nezajímá.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

25 thoughts on “Nelegální telefon od Google?”
  1. no moment, GPL neznamena ze automaticky k celemu systemu dostanes zdrojaky – pokud jadro obsahuje napriklad modul ktery vyuziva GPL-only API a neni k nemu zdrojak tak licenci porusuje, pokud pouziva non-free API tak k nemu nikdo zdrojak davat nemusi.

    Aplikace to same – pokud stavi napriklad nad glibc ale glibc neupravuji tak k nemu zdrojaky byt nemusi. Slozitejsi je to v pripadne samotne kompilace pokud je napriklad staticky nalinkovane neco z libc nebo jineho GNU projektu, tam uz je to dost na hrane (vyklad je takovy ze dynamicky linkovat muzes cokoliv, ale staticky ne – pak bys musel dat zdrojaky). Moc se to ale neuplatnuje protoze to neni vzdycky prakticke… Pripadne dynamicky linkujes svuj loader na staticke knihovny a k loaderu zdrojaky das a k aplikaci co linkuje loader uz ne).

    Takze kde presne si myslis ze google GPL porusil?

  2. [2]: Pokud distribuují binárně GPL programu, musí k nim na vyžádání dodat zdrojáky. Otázka je, zda-li je někdo o ty zdrojáky požádal.

  3. Zdravim,

    malinko sem se v tom postoural a fakt je, ze to co visi na git.android.com nema v sobe nic HTC specic pro platformu MSM7xxxA. Tzn zdrojaky co tam visi sou k nicemu, ale zdrojaky pro ovladace specificke pro platformu by se mely dat z Google vytriskat, jelikoz museji linkovat hlavicky z vanilla jadra.

  4. Zlý Google nedává zdrojové kódy… To je od nich mimořádně ošklivé! Pokud je vydají jak slíbili, tak nevidím problém. Zkusil jste jim napsat a požádat o ně? Popravdě je mi úplně ukradené, jestli k Androidu dostanu zdrojáky nebo ne, hlavní je pro mně SDK a možnost telefon využívat. K čemu je mi opensource který nefunguje (openmoko)? To se můžu na telefon chodít dívat do výlohy a vyjde to nastejno.

    Kdyby Google opravdu něco porušil, tak už ho nahánějí po všech čertech. Myslím, že Google je pod větším dohledem než Microsoft, protože u MS všichni vědí že to jsou parchanti. Google se tak prezentuje až teď a snaží se to všemožně skrývat. Navíc by se určitě ozval MS pro který je Google pořádnou osinou v řiti.

    [1] Šlo ale nepřejte si vidět jak by s Vámi jejich právníci zatočili ;)

  5. [6] Ano, google neni tak otevreny a hodny jak se tvari. Protoze nejsou zdrojove kody, tak je jenom na rozhodnuti google jestli bude android fungovat i na freeruneru a nic s tim nenadelam. Z toho duvodu mne absolutne nezajima SDK.

  6. Google nemusí zdrojáky zveřejňovat, ale pokud si koupíte telefon s Androidem, tak vám musí jeho výrobce zdrojáky k GPL částem na požádání poskytnout.
    Nevěřím, že by si troufl to neudělat. Na to je i Google příliš malý.

  7. No přece pokud někdo napíše program, který běží na linuxovém jádře, neznamená to, že musí automaticky zveřejnit zdrojáky. Například napadlo někdy někoho chtít od Opery zdrojáky, protože běží na Linuxu?

    A pokud tomu rozumím, je Android něco, co běží nad linuxovým jádrem, ale Google si to může vydat pod licencí jakou chce.

    Každopádně pro mě začne být Android zajímavý teprve tehdy, až ho vydají pod GPL a bude tedy možné odvázat se od služeb Googlu.

  8. V SDK distribuuju binarku pre arm, ktora bezi v qemu. Takze kazdy kto si stiahne SDK ma pravo si pytat zdrojaky od GPL komponent. Google to len dookola slubuje a v mediach je to “open source”, ale ved viete, ze dnes uz media uverejnia hocico.

  9. S tou zalobou v prvom komentari to bolo smiesne.. Kludne si mozem porusovat GPL kolko chcem a nikdo nic nezmoze, knicomu som sa nezaviazal, nic som nepodpisal a mozem si to vydat ako proprietarne.

  10. 13.
    SW licence neni jen car papiru, kterym si muzes utrit zadek. Jasne dokud budes nevyznamny a jedine co ti pujde sebrat budou tve osobni veci, tak muzes podobny pristup praktikovat. Pokud bys to udelal jako vetsi subjekt skoci po tobe FSF a pokud se nesrovnas klidne te zazaluji. Je to uplne stejne jako kdyz prodvas nelegalni kopie Widli.

  11. [16]. Pokud jste něco stáhnul a nerozumíte licenci, tak to v zásadě nesmíte používat, resp. pravděpodobně se to pak řídí českým autorským zákonem, který je restriktivnější než GPL.

  12. [13]. Blabla, kecy, kecy. Pokud se neřídíte GPL, tak se pohybujete v rámci českého/slovenského autorského práva (IANAL: možná budou i nějaké mezinárodní dohody). Autorské právo je (alespoň u nás) restriktivnější než svobodné licence, takže zcela jistě si s tím nemůžete dělat, co chcete.

  13. [16] Skuste pozriet adresar Licenses. A pravdaze to, ze licencii nerozumiete neznamena ze prestava platit, to je ako sa domnievat ze v zahranici mozem kradnut pretoze nerozumiem ich zakonom..

  14. Tak vzhledem k tomu, že už Google vydal Android 1.0 včetně zdrojáků, tak můžeme celou tuhle debatu uzavřít.

  15. Tyhle diskuze jsou s ohlednutim nazpet zabavne. Takova boure ve sklenici vody. Vykriky “tak je zazalujeme” jsou velmi zabavne.

Comments are closed.