Ono je to celkem zřejmé a asi k tomu dospěje každý uživatel, ale registrování se kamkoliv už mně nebaví. Né že bych se bál o své osobní údaje, to asi nehrozí, protože už teď se dá o mně vygooglovat skoro všechno. Prostě mně nebaví to neustálé vyplňování formulářů jméno/email/heslo/avatar/atd./atd. Taky mně nebaví přidávat každou druhou doménu do seznamu důvěryhodných jenom protoze se tam zadava heslo, ktere ma byt “bezpecne”.

Problém je samozřejmě v tom, že takové heslo už z principu není bezpečné. Ve veřejně přístupných webech pochopitelně používam pořád to stejné heslo a v případě, že někde selže bezpečnost, tak se útočník dostane na všechny servery, které používám.

Navic pokud se změní nějaký údaj (například upravím svuj avatar), tak musím postupně procházet všechny servery a po jednom uploadovat obrázek všude.

Další nepříjemností je registrace samotná. V mém případě obvykle tvra cca 10-15 minut než ke mně probublá potrvzovací email pro založení nového účtu. Člověk navíc při tom musí obvykle luštit nějaký špatně čitelný text v obrázku. No to prostě jednoho odradí..

Například dneska jsem takhle chtěl napsat dva bugreporty na VLC player, ale kvůli takovým překážkám se mi fakt nechce. (spatne zobrazovani sloupce jmena interpreta v playlistu a crash pod delsim pouzivani, ktery stejne neumim dobre vyvolat)

Daleko radší bych byl, kdyby si každý server jednou za den zkontroloval na nějakém public serveru můj profil a aktualizoval si informace, které potřebuje. Na autentizaci tady už nějaký pátek máme openid a různé jeho vylepšení.

Je to bohužel tak trochu slepičí-vajíčkový problém. Vývojáři nebudou podporovat openid, pokud to uživatele nebudou chtít a uživatelé to nebudou používat pokud to nebude nikde implementované. Takže pokud máte někde trac/bugzilu/phpbb, tak si zkuste najít příslušný plugin a nainstalovat. Třeba mi tím uděláte radost.

http://en.wikipedia.org/wiki/Openid
http://code.google.com/apis/accounts/docs/OpenID.html
http://trac-hacks.org/wiki/OpenidPlugin
https://wiki.mozilla.org/Bugzilla:OpenID_Auth_Plugin
https://sourceforge.net/projects/phpbb-openid/
http://www.openidenabled.com/php-openid/

Dočetl se někdo až sem? Asi si říkáte WTF?! tohle je jenom blog, tak sorry..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

29 thoughts on “Registrace mě už nebaví”
  1. Prvy odstavec – pouzite bud plateny Roboform, ale skuste podobny nastroj najst pre greasemonkey (isto by slo automaticke vyplnovanie formularov napisat v JS a ulozit do zaloziek).

    Druhy odstavec – riesenie je take jednoduche

    Treti odstavec – skuste sluzbu mailinator.com
    Niekam na dobre dostupne miesto si ulozte nahodnu meilovu adresu v tvare
    velmi_nahodny_retazec_poznam_ho_iba_ja@mailinator.com
    a vsade tento meil pri registraciach pouzivajte. Tekto si okrem toho neznecistite hlavnu schranku.

  2. Naprosto s Vámi souhasím. Už mi to dávno přestalo bavit vyplnovat. A OpenID by bylo fajn kdyby se rozsirilo.

    PS: Jinak hesla mam taky na normalnich webech vsude stejny. Vymyslet 30 ruznych hesel a pamatovat si je fakt nema cenu. Horsi je to username, to kdyz je pak muj oblibeny nick zabrany, tak pak 15min vymyslim co sem tam vlastne zadal a nebo jestli sem na te strance vubec registrovany :):):)

  3. No, ja na to pouzivam KeePass a staci prist na web sltacit klucovu kombinaciu a heslo sa vyplni automaticky, a vsade mam heslo jedinecne, silne a aj keby ste ma zabili, tak by som vam nevedel povedat ake, lebo kto is ma manetat hesla typu: CuQ-pTCN1@El. To vyplnovanie formularov a autorizacne emaily, s tym suhlasim je to otravne. Asi prejdem na openid, hmm ale ak mas vlastny system, komu sa to chce programovat…

  4. No ja teda rovnaké heslá samozrejme nemám, a rovnako samozrejme ani nepoužívam zapamätávanie hesiel v browseroch. Tak akosi si to pamätám, a keď nie, tak ich skúšam postupne a premýšľam, či to niekto na druhej strane loguje. :-)

    Ale už som premýšľal, že by možno nebolo zlé mať jeden jediný server na svete na všetko. Napríklad odfotím niečo pekné, a teraz kam s tým, osobitne na facebook, osobitne na picasaweb, osobitne na fotoaparat… grr. Sem s diktatúrou! ;-)

  5. [3] hesla sa nevymyslaju, hesla sa generuju podla nejakeho stabilneho algoritmu. tak mozes mat na kazdom serveri ine heslo a zaroven si pamatat len ten jeden algoritmus.

  6. … možno by som ešte spomenul dočasnú schránku 10minutemail.com, ktorá je ale o niečom inom a veľmi ju nepoužívam, lebo sa mi to zdá trošku nekorektné.

  7. naprosto souhlasim, na takovyhle registrace pouzivam stejne spamovaci mail, kterej na nic jinyho nepouzivam, jako jmeno vetsinou vyplnuju “asdfg” nebo neco podobnyho a zeme bejva Afganistam, ze ta je v seznamu prvni :) pokud me ta registrace nakrkne, tak jako login name davam casto ruzny sprosty slova a je videt, ze i na zahranicnich serverech nejsem prvni s ceskyma slovama :D

    pokud je registrace nutna k necemu, co primo nepotrebuju, tak se na to vetsinou vykaslu

  8. su situacie kedy je open id uplne zbytocny. ked pri registracii potrebujem od uzivatela ziskat aj ine informacie ako meno a heslo. napr. ked sa bude modelka registrovat do mojho online booku tak je pre mna dolezite vediet ake ma miery hmotnost vysku vek skusenosti atd, naco mi bude jej open id?

  9. Za ty roky, co se toulam po internetu jsem nasbiral peknou radku registraci a casem jsem zjistil, ze 90 procent za nich je naprosto zbytecnych. Dnes vsechny registrace ignoruji, vyjimkou jsou pouze ty nezbytne nutne pro mou profesi. Proto mi i nic nerikaji ty neuveritelne cool sluzby jako facebook, twitter apod.

  10. Registrace obtěžují i mě. Proč se musím registrovat na pitomém eshopu, kde chci nakoupit jen jednou? Často raději jdu jinak, kde nakoupím i bez registrace. Na vyplnění kontaktních údajů a adresy nepořebuji registraci. Stejně si pak nepamatuji hesla a světe div se, když si nechám heslo poslat, dojde mi v emailu – oni vůbec hesla nekryptují jednosměrnám algoritmem!

  11. Plus ještě to že skoro každá registrace obsahuje captchu (čím dál tím víc nečitelnou), a když se netrefíte, tak můžete část těch údajů vypisovat znova….

  12. [16] slysel, dokonce jsem zaregistrovany a mam tam svuj avatar, ale co z toho kdyz znam jenom jeden server co to podporuje a navic to moc dobre nefunguje..

  13. Ano také nesnáším registrace tedy i OpenID. Ona by nebyla potřeba často žádná. Naco pro nahlášení chyby se registrovat a je jedno jestli jinou nebo univerzální registrací?
    Ony zegistrace supluji jen nedostatečný antispam a moderování. Pro ty víc podezřívavé, ano lip se pak sbírají osobní údaje.

  14. OpenID?, tak jsem to zkusil… zaregistrováno bez problémů, hurá. Jdu na seznam přes OpenID, ten mi potvrdí přihlášení přes OpenID, Hur… ech, EHM, mám si OpenID propojit s účtem, nebo si můžu VYTVOŘIT nový! No dobrá, to se seznamu nepovedlo, zkusím nějaký jiný český webík s OpenID – že jich ale je… Tak třeba fotogalerie.cz – výsledek stejný. Hmm, co flickr – tam musím mít OpenID od Yahoo… má sice pod sebou dost webů, ale já mám OpenID odjinud.
    Tak to vypadá, že jsem jen zaregistrován na další zbytečné službě, u které za chvíli zapomenu heslo a následně zapomenu i na ní. To mi nevadí, takových je, nejhorší je, když mi pak blokuje registraci, protože už tam pod nickem kdosi (mé minulé já) je zaregistrován :-).

  15. Toto by měl řešit Roboform. Pan Hulán o tom napsal pár pěkných článků. Používá ho s Microsoft Internet Explorerem 8. Firefox by ho měl mít taky, ale je to tradičně problémové (pomalé) jako dost pluginů v tomto browseru.
    Největší hrůza je mít slabá hesla typu máma,táta,Milan apod. na “snadné zapamatování si”. Nebo psát si hesla na IntenetBanking ve Vimu/notepadu/… do textového souboru…

  16. nejzajimavejsi na tom je, ze do blogu napisu nejakou s*acku a ono to zustane 2 dni na titulni strance. (-;

  17. Právě sem dostal od kamaráda zajímavej odkaz, sam ještě pořádně nevím co si o tom mám myslet.Jedná se o možnost stát se akcionářem firmy My2everyone.Společnost má reálný, objektivní potenciál stát se obrovským hráčem na trhu a hodnota jejích akcií bude v následujících měsících rychle narůstat.Každopádně je to ve fázi vývoje a nabízí možnost stát se v této zábíhací době zdarma akcionářem společnosti.Prozkoumal sem jejich stránky a nenašel sem nic na čem bych mohl tratit tak sem se zaregistroval.Proč ne? uvidíme co z toho časem vyleze.Vice ještě tady:

    Me2Everyone bude pravdepodobně svět vlastněný samotnými uživateli. Členství je zadarmo. Příli jste si někdy investovat do Yahoo, Googlu kdyz poprvé začínali? Pochybuji, že Me2Everyone bude někdy tak veliký, ale i kdyby dostahl 1/10000000 velikosti Googlu, tak by vám vaše akcie, které dostanete za přihlášení vydělali vcelku dost peněz.

    Svět Me2Everyone bude vytvořen jako jakási vesnice s prostředím, které umožňuje zapojení samotných uživatelů. Zisk se bude tvořit především z marketingu a reklamy, ale jsem si jistý, že spustí další možnosti získání prostředků, jakmile bude stránka v provozu.

    Na vrcholu toho všeho bude možnost spojení všech uživatelů z celého světa a reálného výdělku.

    Dnešní hodnota akcií je nízká ale časem se bude neustále zvyšovat.

    V současné době prvních 100000 členů, kteří se zaregistrují v Me2everyone.com obdrží 2500 akcií společnosti ZDARMA a opravdu to stojí zato.

    Dal jsem zde jen stručné info a pokusím ještě přidat nějaké podrobnější informace.

    Nejedná se o žádný hyip nebo autosurf!!!

    me2everyone se chystá stát novým “cool“ světovým virtuálním světem, kde můžete potkávat přátele, chatovat, nakupovat, sledovat videa, vytvářet umělecké galerie, číst virtuální noviny, zdarma si vyzkoušet sázení ve světových loteriích a vydělávat si peníze prostřednictvím svého vlastního online obchodu ! Vy a každý, koho znáte (na celém světě !), pokud se rozhodnete pro tento projekt, vytváříte reálné příjmy a podílíte se na ziscích. Je to nový svět, kde se můžete seznamovat s novými lidmi nebo kam můžete pozvat své přátele. Učíte se novým dovednostem nebo rozšiřujete svůj byznys. Najdete svoji životní lásku nebo pomůžete planetě.

    Můžete se zaregistrovat zcela ZDARMA a nikdy nemusíte platit ani penny !

    Členství je ZDARMA a každý člen se automaticky stává akcionářem firmy me2everyone Limited. Osobně vložíme Vaše akcie do tohoto “venture“ podniku s jasným, brzkým očekáváním růstu jejich hodnoty. Je to úžasná šance pro všechny z nás účastnit se skutečného pokroku v roce 2009 a dále. Nenechte si tuto šanci ujít !

    Jestli-že hledáte něco skutečně dobrého v roce 2009; něco, co změní Váš pohled na svět, pak neváhejte a věnujte jen minutu svého času a podívejte se na tuto webovou stránku.

    Doporučením svých přátel, rodiny, kolegů z práce a dalších je nejlepším způsobem, jak získat další bonusové akcie. V současnosti Vám dáme 3.000 akcií za každého Vámi doporučeného nového člena přes Váš odkaz, který Vám bude vygenerován ihned po Vaší registraci.

    Dnešní reálná hodnota akcií jednoho člena činí 3 GBP, předpověď ceny akcií jednoho člena pro rok 2012 je 1.740 GBP ! Představte si, že obdržíte 1.740 GBP (Great British Pound) za každého člena, kterého doporučíte !

    Navíc KAŽDÝ, kterého dnes doporučíte, obdrží ihned po registraci 1.000 akcií ZDARMA.

    Jednoduché …

    PRAVIDLA :

    Žádné podvody. Lidé musí být skuteční – v případě jakýchkoliv pochybností budeme ověřovat Vaši identitu. Můžete registrovat i rodinné příslušníky, kterým je 16 let a více a kteří mají svoji vlastní e-mailovou adresu.

    good luck ! Hodně štěstí !

    Pozn. : Pro ty z Vás, kteří neumí anglicky. Příprava české verze je již v plném běhu !

    Kliknutím na modrý odkaz se dostanete na hlavní stránky…

    kliknete na registrovat a vyplníte : jméno – přimení – e-mail…heslo – ověření hesla a opis čísel….zaregistrujete se, do pošty přijde poděkování a registrační link, který pošlete vašim přátelům….je to velice jednoduché…není třeba znát AJ.

    http://www.me2everyone.com/410635

  18. Dva postrehy
    1. registrace je casto jen takovy capcha system proti botum, resp. registrace je v aplikaci protoze ji majitel aplikace neumi odparat.

    2. ruzni uzivatele vyzaduji ruznou uroven zabezpeceni, coz bohuzel nikdo neresi a tak se v jednomsystemu setkavaji uzivatele, kteri sva data chranit chteji a uzivatele, kterym je to jedno. Jak z toho ven – misto velkych all-in-one aplikaci skladat aplikace z malych samostatnych casti a dat uzivateli, resp nejakemu “mezivyvojari”, moznost poskladat si z tehle malych kouksu aplikaci svou.

  19. Registrace? Registruju se pouze tam, kde neco nutne potrebuju, jinak me to spolehlive odradi.

    Tedy – chcete abych vam nahlasil bug? Az budu fakt nutne potrebovat, aby ho nekdo opravil, tak budu o registraci uvazovat.

    Hesla zapominam, takze jsem na jednom serveru klidne 3-5x (pokud je to neco, kde si myslim, ze pokladam jen jeden dotaz, tak bez problemu, ale casto ztratim i heslo, ktere jsem si k dane sluzbe napsal s tim, ze ho jeste nekdy budu potrebovat).

    Nejvetsi mor jsou soukrome zpravy na forech. Lidi si mysli, ze je budu cist! pravidelne! Kdybych se pri kazdem prechodu z pocitace na pocitac mel prihlasit na vsechny stranky, kde jsem registrovany (prez mou nechyt k registracim jich je pomerne dost) a zkontrolovat zpravy, tak tim stravim dve hodiny denne … Jenomze vysvetlete lidem, ze maji poslat mail, ktery si zpravidla prectu do peti minut, kdyz na foru prdime.com maji tak krasne soukrome zpravy (pro jistotu v javascriptu, abych je v lynxu ani nevidel).
    Root je je taky dobry – ve firefoxu nevidim otazku pro neroboty a v lynxu vidim 5 znaku z kazde radky …

  20. Chapu. Soustavne zadavani prihlasovacich udaju je demotivujici a otravne. Jedinou cestou je imho vetsi podpora openid ze strany vyvojaru. Snad se to casem bude zlepsovat.

  21. hm. od toho tu mame:
    1] lenost. proc se registrovat kdyz nechci nic rict nebo me to nestoji za to? Nema smysl ucastnit se diskuze kdyz dopredu vite co kdo rekne ;)
    2] jiz zmineny mailinator a bugmenot
    3] systemovou klicenku (v KDE je fakt dobra)
    4] ulozeny hesla a prihlaseni ve firefoxu. ten si to vsechno pekne pamatuje – uz mam hodne let furt ten samej profil a na hesla kaslu.

    Nekdo tu zminoval roboform… hm. OS na kterym to bezi je dle meho nazoru prilis nebezpecny na pouzivani. Navic to nema hodnotu tech $30 co za to chteji.

    smith: tl;dr, citation needed, pocet clenu != vydelek.

Comments are closed.