Ten kdo si někdy zkusil vytvořit panoramatickou fotku, tak tuší, že to není zas tak jednoduché jak by se mohlo zdát a může to mít nejistý výsledek. Vyzkoušel jsem 3 různé programy, tak se pokusím shrnout jak to přibližně funguje a jaký může být výsledek

Jak to teda funguje:
1) Vyfotí se několik fotek
2) Udělá se korekce deformace objektivu
3) Fotky se na sebe zarovnají
4) Přizpůsobí se jas
5) Fotky se spojí
6) Výsledek se ořízne

Jak to udělat prakticky a rychle?

První ukázka je Morpho QuickPanorama, což je program pro N900, který v reálném čase zobrazuje co se snímá a přímo je vidět jak bude vypadat výsledek. Nevýhodou tohohle programu je, že když chcete panorama ve velkém rozlišení, tak si musíte koupit “pro” verzi. Na druhou stranu 50 CZK nejsou žádné peníze. Na fotkách je vidět, že program má problémy vyrovnat se s různým osvětlením.

Český Těšín

Letiště v Kotvrdovicích

Dalším programem je Nokia Panorama, který funguje velmi podobně jako výše zmíněný program, navíc zadarmo dělá fotky ve velkém rozlišení. Výraznější změny osvětlení jsem zatím nezkoušel, takže nevím nakolik je program schopny se s tím vypořádat. Na druhou stranu jsou na výsledné fotce vidět problémy se spojováním fotky (notebook v levé části obrázku, plakát na uprostřed pravé zdi) a taky jsou tam “černé zbytky” po automatickém oříznutí.

Bordel v kanclu (-;

No a pro ty co jsou nešťastní z toho, že nemají N900, a nemůžou dělat panoramata nebo “široké záběry”, je tady samozřejmě Hugin. Člověk si hlavně musí dát pozor, aby nafotil všechny místa, protože hned nevidí jestli nevyfotil něco špatně. Celkový pocit z programu je jako bych řídil letadlo, ale výsledek potom stojí za to.

Velká Fatra

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

34 thoughts on “Není panorama jako panorama”
  1. Doplnil by som bod 0) Nastavit nodalny bod. Dost to pomoze pri spajani fotiek. A ani vyrovnany horizont nie je na zahodenie, potom by ta Velka Fatra nemusela padat …

  2. No Hugin je v nejnovější verzi už hodně “user friendly”. Pokud nechci nějakou specialitu, udělám panorama na 3 kliknutí myší. Samozřejmě je tam spousty funkcí a nastavení pro pokročilý uživatele.

  3. … a pro ty co jsou nešťastní z toho, že nemají N900…

    To jsi mne opravdu rozesmál. My co nemáme N900 nešťastní nejsme. Použijeme opravdický foťák, nastavíme správně expozici, zaostříme a pak už jen rotujeme sestavu kolem nodálního bodu a mačkáme spoušť.

    Spojení do panoramatické fotky je pak hračka. :)

    btw. čekal bych, že někdo kdo studuje zpracování obrazu nevyplodí takovou sr….

  4. Hugin udela temer vsechnu praci za vas. Navic panorama se foti na vysku, takze ne “Vyfoti se nekolik fotek”. Ale musite vedet, jak ty fotky vyfotit. Takze si fotak otocte o 90 stupnu. Mate-li zoom, napr. 35 – 50 mm, tak fotte na 50 mm, objektiv ma mensi deformaci. Hugin vam pak udela bezva panorama a umi i HDR.

    Potrebujete-li panorama 360°, popripade vyfotit celou “kouli” (oblohu i zem), pak budete muset zkusit neco lepsiho (a velmi draheho) nez Hugin.

  5. Jeste jsem zapomel dodat, ze by se vam fotky mely docela hodne prekryvat, aby mel Hugin hodne zachytnych bodu a nedochazelo k velke deformaci obrazu. Me se fotky bezne prekryvaji z 50%, jinymi slovy prava polovina prvni fotky je pak leva polovina druhe fotky, fotim-li z leva do prava. A fotky fotim vzdy na vysku.

  6. Radim:
    35% prekryv staci. Fotit navysku take neni vzdy nutnost. I na sirku se da panorama pekne fotit. Zalezi co clovek foti.

    Na 360° panorama neni treba nic extremne draheho. Pano2VR funguje pekne a tolik zase nestoji.

  7. @Jouda samozrejme, ze jsem vyplodil sr…, ja nic jineho ani neplodim. Ale musels mi to tak vmest do ksichtu? (-;

  8. Pro [10] Přesně tohle Hugin umí. Dražší programy jsou, ale lepší, to těžko.

    Co se týká orientace fotky, je to úplně putna. Záleží, co chci fotit. Někdy mi stačí udělat fotky na výšku, jindy udělám několik řad na šířku. Hugin s tím absolutně nemá problém, pracuje s obojím stejně.

    Já bych jako nejčastější problém označil, že si člověk nechá malou výšku na krajích. Panorama totiž většinou získá tvar pecky (díky soudkovitosti objektivu) a při ořezu na obdélník mi chybí rohy. Takže je dobré přidat si na kraji ještě jednu nebo dvě fotky navíc.

  9. @Jouda. Souhlas je to neuvěřitelná sračka. Když jsem odkaz uviděl na (vybíráme z blog) s radostí jsem na něj kliknul a říkal si, že se třeba něco dozvím a pak už jen zíral na tu hrůzu. Kromě už zmíněného nodal bodu o kterém snad nemá ani tuchu, nikde není zmíněno, že vždy je potřeba to nafotit v manuálním režimu, protože automatická změna má vždy za následek
    změnu charakteristik v němž je fotka snímaná, co znamená nejen osvit ale i šumové charakteristiky případně hloubky ostrosti. Ten nodal je kritický jen tehdy když jsou v obraze současně blízké i vzdálené předměty. Nejlepší program na korekci optických vad je jistě DxO Optics, které zkoriguje optické vady (soudkovitost), vignetaci a i měkkost objektivu a chromatickou aberaci. Pak jsou fotky jako břitva.

  10. JeCh [11]: Aha, hugin umí flash virtual tour? To jsem nevěděl. Používám ho jen na vytváření “placatých” panoramat. Díky za tip. Člověk se dozvídá stále něco nového. Btw. to pano2vr bych nezatracoval. Nikde jsem ale neřekl že je lepší. Ono ostatně nejde moc poměřovat jestli je lepší nebo horší než hugin. Účel pro který byl program vytvořen plní bez problémů. A důležitý je dle mého výsledek. ne onanie nad tím jakým programem jsem jej vytvořil. :-)

  11. JeCh [11]: Aha, hugin umí flash virtual tour? To jsem nevěděl. Používám ho jen na vytváření “placatých” panoramat. Díky za tip. Člověk se dozvídá stále něco nového. Btw. to pano2vr bych nezatracoval. Nikde jsem ale neřekl že je lepší. Ono ostatně nejde moc poměřovat jestli je lepší nebo horší než hugin. Účel pro který byl program vytvořen plní bez problémů. A důležitý je dle mého výsledek. ne onanie nad tím jakým programem jsem jej vytvořil. :-)

  12. Nad 160 15Mpix fotek je Hugin na hovno… Autopano Giga má mnohem lepší korekci barev a expozice než hugin. Rozhodně bych si netroufal tvrdit, že nic lepšího než Hugin není. Ve flashi se hugin taky nečape. Kdo trošku víc fotí (a má na to taky foťák), tak pro něj těch pár euro není žádný problém.

  13. Nad 160 15Mpix fotek je Hugin na hovno… Autopano Giga má mnohem lepší korekci barev a expozice než hugin. Rozhodně bych si netroufal tvrdit, že nic lepšího než Hugin není. Ve flashi se hugin taky nečape. Kdo trošku víc fotí (a má na to taky foťák), tak pro něj těch pár euro není žádný problém.

  14. autostich. mozna zkusit, jestli se chytne ve iphone nebo wine. stoji to za to. takovy intuitivni panorama prumerne kvality snadno a rychle. hugin je pak heavy duty tool na poradne lahudky typu 360 s barevnou korekci atd.

  15. autostich. mozna zkusit, jestli se chytne ve iphone nebo wine. stoji to za to. takovy intuitivni panorama prumerne kvality snadno a rychle. hugin je pak heavy duty tool na poradne lahudky typu 360 s barevnou korekci atd.

  16. Jak resite panoramata s nepravidelnou vzdalenosti od objektivu? Typicky rodinka pred+vedle ruiny blizko od objektivu potom ruina prechazejici z blizka do stredni vzdalenosti a ve stredni vzdalenosti vrchol a s vyhledem do dali? Kdyz chci, aby v te casti, kde je rodinka byla navazana spravne rodinka potom tam, kde je ruina byla spravne navazana ruina a tam kde uz nic nezbylo, tak spravne navazany vyhled v dali. Je to uz nejaky rok, co jsem s tim zapasil a hledal neco, co nemapuje na kouli nebo elipsoid, ale na šišoid nebo jeste neco míň pravidelnýho než šišoid.

  17. Jak resite panoramata s nepravidelnou vzdalenosti od objektivu? Typicky rodinka pred+vedle ruiny blizko od objektivu potom ruina prechazejici z blizka do stredni vzdalenosti a ve stredni vzdalenosti vrchol a s vyhledem do dali? Kdyz chci, aby v te casti, kde je rodinka byla navazana spravne rodinka potom tam, kde je ruina byla spravne navazana ruina a tam kde uz nic nezbylo, tak spravne navazany vyhled v dali. Je to uz nejaky rok, co jsem s tim zapasil a hledal neco, co nemapuje na kouli nebo elipsoid, ale na šišoid nebo jeste neco míň pravidelnýho než šišoid.

  18. ad prekryv fotek. 50% nebo vetsi prekryv je na skodu. muze pak dojit na vynechani fotky jako nadbytecne, a naopak se pouzije jen 3% prekryv fotek s ni sousedicich, kde je videt deformace. teda u tech automatickych toolu, kde ji nevnutite. je to holt docela magie.

  19. [17] hugin co si jeste pamatuju kdy jsem to poustel pred tremi lety a prestal jsem to pouzivat, ze to obcas padlo nez dopocital panorama, tak na nastaveni te korekce pouziva externi program a tomu muzes definovat kolik procet z ty aktualni fotky a kolik procent okoli ma korigovat. pokud tam das dostatecne velky cislo aby to vzalo celou aktualni a z okoli jeste 5 dalsich, tak je vysledek naprosto bezkonkurencni, ale ta vypocetni doba…

  20. [17] hugin co si jeste pamatuju kdy jsem to poustel pred tremi lety a prestal jsem to pouzivat, ze to obcas padlo nez dopocital panorama, tak na nastaveni te korekce pouziva externi program a tomu muzes definovat kolik procet z ty aktualni fotky a kolik procent okoli ma korigovat. pokud tam das dostatecne velky cislo aby to vzalo celou aktualni a z okoli jeste 5 dalsich, tak je vysledek naprosto bezkonkurencni, ale ta vypocetni doba…

  21. Na tvorbu panoramat pod linuxem používám slušný program Kolor Autopano Pro. Jeho cena není tak zdrcující a je to lepší, než-li se trápit v Hugin hledáním bodů.
    Ano, trápil jsem se, ale pak jsem se naštval – při pár kouscích fotek je Hugin skvělý. Při několika stech fotek je to již horší a když jich máte o řád více, potřebujete něco úplně jiného.
    Výsledky práce s ním závisí na kvalitě vstupu. Stejně jako u Hugin.

    Proto fotím do RAW. Proto potřebuji zpracovávat RAW formát. Používal jsem RawTherapee. I 32 bit i 64 bit. Super program. No jo, ale když v mém SuSe 11.3 nechce šlapat a ač jsem trochu bádal, tak jsem se prostě na….l a doplatil jsem par korun za Bibble 5 Pro. A je to.

    Až bude k dispozici Hugin bez omezení kvůli nějakým právům kohosi kdesi v emerice (či jak mně to tam píše) a RawTherapee bude fungovat nezávisle na verzi OS. Tak to bude to, co použiji jako alternativu k zakoupeným programům.

    Zdejší mudrlanty poprosím, aby neřešili co by kdyby (například: když podpoříš komunitu, bude to fungovat. K jejich údivu, ano občas ji podpořím finančně! A stejně to někdy nefunguje).

    Jinak používám Gimp, digiKam, Exif, Bash a další oblíbené prográmky ke své ouplné spokojenosti.
    Asi tak.

    Čest

  22. Na tvorbu panoramat pod linuxem používám slušný program Kolor Autopano Pro. Jeho cena není tak zdrcující a je to lepší, než-li se trápit v Hugin hledáním bodů.
    Ano, trápil jsem se, ale pak jsem se naštval – při pár kouscích fotek je Hugin skvělý. Při několika stech fotek je to již horší a když jich máte o řád více, potřebujete něco úplně jiného.
    Výsledky práce s ním závisí na kvalitě vstupu. Stejně jako u Hugin.

    Proto fotím do RAW. Proto potřebuji zpracovávat RAW formát. Používal jsem RawTherapee. I 32 bit i 64 bit. Super program. No jo, ale když v mém SuSe 11.3 nechce šlapat a ač jsem trochu bádal, tak jsem se prostě na….l a doplatil jsem par korun za Bibble 5 Pro. A je to.

    Až bude k dispozici Hugin bez omezení kvůli nějakým právům kohosi kdesi v emerice (či jak mně to tam píše) a RawTherapee bude fungovat nezávisle na verzi OS. Tak to bude to, co použiji jako alternativu k zakoupeným programům.

    Zdejší mudrlanty poprosím, aby neřešili co by kdyby (například: když podpoříš komunitu, bude to fungovat. K jejich údivu, ano občas ji podpořím finančně! A stejně to někdy nefunguje).

    Jinak používám Gimp, digiKam, Exif, Bash a další oblíbené prográmky ke své ouplné spokojenosti.
    Asi tak.

    Čest

  23. Ahojky.
    Tak jsem si prubnul po updatech Hugina a srovnal A APP. Dotáhl jsem autostitcher a výsledek by byl srovnatelný, ale blending nic moc.
    Takže – ok. Pro pár panoramat doporučím Hugin.
    Pro více panoramat či profesionálnější přístup si to rozmyslete. Čas je to co nás omezuje.
    Zdar

  24. Ahojky.
    Tak jsem si prubnul po updatech Hugina a srovnal A APP. Dotáhl jsem autostitcher a výsledek by byl srovnatelný, ale blending nic moc.
    Takže – ok. Pro pár panoramat doporučím Hugin.
    Pro více panoramat či profesionálnější přístup si to rozmyslete. Čas je to co nás omezuje.
    Zdar

Comments are closed.