Já to prostě nechápu. Co se to s gnome stalo? Obvykle docela nadšeně zkouším nové technologie a když to úplně nefunguje, tak si říkám, že si časem zvyknu nebo se to nějak změní, ale u gnome-shellu jsem si nezvykl a nic se nezměnilo. Před pár dny jsem pracoval na stanici s RHEL6 a gnome2 a zjistil jsem, že jsem při tom vůbec netrpěl jako u gnome-shell.

Vlastně spoustu lidí co znám gnome-shell nemá rádo a někteří dokonce říkají “gnome’s hell”. Co se mi na gnome-shell vlastně nelíbí?

Komunikace

Člověk si může snadno nastavit “online účty”, ale umí to jenom google účet. Na nastavení jiných účtů se musí pouštět program Empathy. Chybí mi tam tlačítko zobrazit seznam kontaktů. Vím, že kontakt můžu vyhledat jeho napsáním v “menu” screenu, ale když si přesně nepamatuju jak jsem si toho člověka uložil tak jsem v *** . Opět mám možnost spustit program Empathy (nebo libovolný jiný program postavený telepathy). Otázka ovšem je jak na tohle má normální člověk přijít!?

Systray a notifikace

Ok, nebudu používat vestavěný Instant Messaging a oželím všechny jeho výhody. Budu používat svůj oblíbený gajim. Tady nastává další problém. Systray se přesunul na lištu, která se defaultně schovává. Díky téhle vlastnosti si aspoň v 50% případů vůbec nevšimnu, že mi přišla zpráva na jabber.

Celé pole s notifikacemi se zobrazuje jenom po přejetí myší. Tato vlastnost je obzvlášť pohodlná v případě, že mám program, který obsahuje důležitý ovládací prvek právě v dolní části. Velmi intuitivně se to ovládá taky pomocí dotykového displaye. )-;

Někde jsem zaslechl, že si vývojářský tým uvědomuje, že tohle je tam špatně, takže chtějí systray odstranit úplně.

Alt-Tab a Alt-`
Je to složité na ovládání. Při normální práci rychleji pojedu 10 oken souvislým klikáním Alt-Tab než dva krát Alt-Tab a jednou Alt-`, abych se dostal do správného okna.

Existují sice 3 nebo 4 extensiony, které upravují chování Alt-Tab, ale po té co jsem musel po instalaci prvního z ních lézt pod stůl a hledat reset jsem si instalaci dalších extensionů rozmyslel. Extension se totiž sice nainstaloval a přepínal okna podle očekávání, ale nebylo to o moc lepší (ze svých 10 oken jsem jich videl stejně jenom 5), navíc to bylo přehnaně animované, ale hlavně to po chvilce používání zatuhlo.

Další můj pokus s extensions byl s položkou menu “advanced settings”. Tahle položka se v menu sice objevila, ale bohužel nic nedělá. Říkal jsem si že tenhle problém zkusim nahlásit, tak jsem si pustil Looking Glass (Alt-F2 / ‘lg’). Extension “advanced settings” tam sice je, ale nedá se s ním nic dělat (zakázat nebo povolit). Chybu to pochopitelně žádnou neukazuje. K tomu všemu se tam zřejmě nedá použít copy&paste mechanismus, takže bych musel chybové hlášení buď opisovat nebo udělat screenshot.

Reboot s Altem

Uživatel nepotřebuje restartovat počítač. Kdo by to přecejen potřeboval, tak musí vedět, že se zmáčkne ještě Alt. Na to příjde přece každý .. (-;

Accessability

Nad některými rozhodnutími vývojářů gnome-shell prostě zůstává rozum stát. Proč je tlačítko pro přístupnost defaultní součástí horní lišty nechápe snad nikdo koho jsem se ptal. Naštěstí se ho dá celkem pohodlně zbavit pomocí jednoho Extension. Nicméně důvod umístnění titěrně malého tlačítka natvrdo na horní lištu snad nikdy nepochopím. Slabozraký uživatel nebo uživatel s motorickými problémy bude mít nejspíš problém se na tohle tlačítko trefit. Libovolný uživatel toto tlačítko využije toto tlačítko nejspíš jenom a pouze jednou. Uživatel, který není hendikepovaný ho nepoužije nejspíš nikdy! Kdyby tam bylo místo toho kouzelná zkratka “Alt-F2 ‘a'”, která otevře menu, tak by mi to dávalo větší smysl.

Kam dál?

To bohužel nevím.

KDE 4 má pro mně velké množství drobných problémů, které se s KDE vlečou už dlouho a jsou spíš filozofického rázu. Jedná se o různé věci od volby výchozích programů až po skin systému.

Unity – hlavní killer feautre je pro mně možnost pustit terminal na fullscreen a pohodlně s ním pracovat. Tohle bohužel unity svým integrovaným menu znemožňuje. Například vypnutí midnight commanderu se tam stává obzvlášť otravné.

Další variantou je třeba Cordia, která je zatím v alpha verzi. Na druhou stranu nevymýšlí nové věci, ale kopiruje prostředí z N900. Tohle prostředí by mohlo být jednoho dne pro tablety velmi dobře použitelné.

Další možností je downgrade na Gnome 2. Bohužel tudy cesta zřejmě nevede. Forky jako projekt mate nejsou nějak slavné, takže bych pochyboval, že přežijou. Zajímavou náhradou může být Cinamon, který se snaží gnome-shell naskinovat, aby vypadalo jako gnome 2. V poslední době se taky hodně mluví o Razor-Qt.

Nakonec můžu přejít třeba na  LXDE, XFCE, atd. a žít štastně až do smrti..

Docela mně tenhle vývoj kolem gnome štve, ale nic dalšího s tím asi nenadělám.. )-;

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

97 thoughts on “gnome-shell? wtf?”
  1. Nakonec můžu přejít třeba na LXDE, XFCE, atd. a žít štastně až do smrti..

    Tak tak. Po vyzkoušení několika prostředí jsem zůstal u XFCE a od té doby žiju šťastně.

  2. Nakonec můžu přejít třeba na LXDE, XFCE, atd. a žít štastně až do smrti..

    Tak tak. Po vyzkoušení několika prostředí jsem zůstal u XFCE a od té doby žiju šťastně.

  3. Pro Gajim existuje extension integrující jeho komunikaci s Shellem (taky používám Gajim). V účtech je sice zatím jen Gmail, ale to jen proto, že se nikdo nechytl dalších možností (neplatí úplně, v současné vývojové verzi Shellu je už i Windows Live).

    Systray se objevuje i při onom Exposé Shellu. Chápu že to někoho obtěžuje, ale já to tak měl už v GNOME2 ([1]), takže mi to přišlo naopak vhod (jako by mi vývojáři GNOME Shellu četli myšlenky ;-))

    Při instalaci doplňku není nutné hledat reset (alespoň to jsem pochopil ze zápisku), stačí alt+f2 a příkaz ‘r’.

    Ten reboot a vypnutí s altem je celkem sranda, souhlas, osobně používám alt+f2 a příkaz reboot respektive poweroff, rychlejší tak jako tak.

    Accessability taky úlet, naštěstí jde odstranit jak říkáš =)

    Jinak pár užitečných rad >> http://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet

    [1] http://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/7/1/174717-gnome-2-32-0-5954754741560032138.png

  4. Pro Gajim existuje extension integrující jeho komunikaci s Shellem (taky používám Gajim). V účtech je sice zatím jen Gmail, ale to jen proto, že se nikdo nechytl dalších možností (neplatí úplně, v současné vývojové verzi Shellu je už i Windows Live).

    Systray se objevuje i při onom Exposé Shellu. Chápu že to někoho obtěžuje, ale já to tak měl už v GNOME2 ([1]), takže mi to přišlo naopak vhod (jako by mi vývojáři GNOME Shellu četli myšlenky ;-))

    Při instalaci doplňku není nutné hledat reset (alespoň to jsem pochopil ze zápisku), stačí alt+f2 a příkaz ‘r’.

    Ten reboot a vypnutí s altem je celkem sranda, souhlas, osobně používám alt+f2 a příkaz reboot respektive poweroff, rychlejší tak jako tak.

    Accessability taky úlet, naštěstí jde odstranit jak říkáš =)

    Jinak pár užitečných rad >> http://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet

    [1] http://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/7/1/174717-gnome-2-32-0-5954754741560032138.png

  5. Nakonec můžu přejít třeba na LXDE, XFCE, atd. a žít štastně až do smrti..

    Tak s tímto souhlasím. Po vyzkoušení gnome shel a unity jsem přešel na LXDE a od té doby naprostá spokojenost.

  6. Nakonec můžu přejít třeba na LXDE, XFCE, atd. a žít štastně až do smrti..

    Tak s tímto souhlasím. Po vyzkoušení gnome shel a unity jsem přešel na LXDE a od té doby naprostá spokojenost.

  7. Přešel jsem na XFCE a jsem tam jako doma. Gnome shell jsem ani neměl příležitost vyzkoušet, protože nevydejchal mou grafiku. Stále žasnu, jak může distribuce, která oficiálně nepodporuje proprietární ovladače (fedora) nasadit jako výchozí prostředí gnome-shell závislý na akceleraci grafiky.

  8. Přešel jsem na XFCE a jsem tam jako doma. Gnome shell jsem ani neměl příležitost vyzkoušet, protože nevydejchal mou grafiku. Stále žasnu, jak může distribuce, která oficiálně nepodporuje proprietární ovladače (fedora) nasadit jako výchozí prostředí gnome-shell závislý na akceleraci grafiky.

  9. [5] Nevím jak na ATI, ale na nVidii (tedy v kombinaci s Nouveau) jede Fedora bezproblémově. Pokud je problém, nahlásí se do bugzilly a něco se s tím dá dělat, pokud je problém u proprietárních ovladačů, vydavatelé distribuce s tím udělají prd. Jinak Fedora sice oficiálně binární ovladače nepodporuje, ale jejich instalace je velice jednoduchá (hádám, že to ale víš, jen pro úplnost).

  10. [5] Nevím jak na ATI, ale na nVidii (tedy v kombinaci s Nouveau) jede Fedora bezproblémově. Pokud je problém, nahlásí se do bugzilly a něco se s tím dá dělat, pokud je problém u proprietárních ovladačů, vydavatelé distribuce s tím udělají prd. Jinak Fedora sice oficiálně binární ovladače nepodporuje, ale jejich instalace je velice jednoduchá (hádám, že to ale víš, jen pro úplnost).

  11. Cca pred 10ti lety jsem se rozhodl ze kdyz uz nechci pouzivat windows, nevidim duvod proc pouzivat gnome nebo kde. Jeste minuly rok jsem celkem spokojene fungoval s fluxboxem (ne ze bych ho nejak miloval, spis ze zvyku) s tunou nastavenych klavesovych zkratek a vsechny problemy s gnome-shell, unity, kde4 me totalne mijely a smal jsem se jim. Kdyz jsem potreboval, pustil jsem si nejakou uzitecnou aplikaci ktera patri do daneho prostredi (napr. na notebooku pouzivam nekolik gnome appletu – networkmanager, baterka, bluetooth, vypaluji s k3b, atd).
    Ovsem kdyz jsem pred 2 mesici nainstaloval na novy pocitac testovaci verzi debianu (kvuli aktualnosti ovladacu), zjistil jsem ze se gnome-shell/unity/whatever silenost zacala cpat i do zakladnich knihoven gnome – konkretne obycejny gkt file-selection dialog najednou prestal fungovat jak jsem byl zvykly – nejak se z nej vytratil koncept “aktualniho adresare” a misto toho ma spoustu pro me naprosto zbytecnych voleb typu “naposled pouzite soubory”.

    Takze realna situace: vygeneruji 4 obrazky v adresari /home/belzebub/src/foo/bar/baz, otevru gimp, otevru open-file dialog, a vidim KRAVINY! Ok, kliknu na “belzebub” (jako home adresar), prolezu kam az potrebuji (klik, klik, klik, to je radost..) a vyberu obrazek img_00.png. Udelam s nim co chci a budu chtit otevrit dalsi. Co se stane? AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!
    Vidim OPET KRAVINY – “recently used” je mi NA NIC! – takze zase “belzebub”, klik, klik, klik… atd.
    A dalsi obrazek. Co myslite? ZASE, a ZASE, a ZASE!!!!!
    A to vsechno pro soubory ktere jsou v AKTUALNIM ADRESARI!!!!! Pouzitelnost jako prase!
    Jinak pro stouraly – uvedomuji si ze muzu napsat “gimp img_*.png”, ale jiste chapete ze o to nejde.

    Z toho zacinam silet, protoze si uvedomuji ze ted sice po vysilujicim dnu googlovani a nastavovani jeste (pro me!) pouzitelny system udelam, ale co bude za par let?

    Zkusim jeste zjistit jestli se da gtk-file-selection dialogu nejak vnutit normalni chovani a jestli ne, zacnu prudit na gnome bugzille.

  12. Cca pred 10ti lety jsem se rozhodl ze kdyz uz nechci pouzivat windows, nevidim duvod proc pouzivat gnome nebo kde. Jeste minuly rok jsem celkem spokojene fungoval s fluxboxem (ne ze bych ho nejak miloval, spis ze zvyku) s tunou nastavenych klavesovych zkratek a vsechny problemy s gnome-shell, unity, kde4 me totalne mijely a smal jsem se jim. Kdyz jsem potreboval, pustil jsem si nejakou uzitecnou aplikaci ktera patri do daneho prostredi (napr. na notebooku pouzivam nekolik gnome appletu – networkmanager, baterka, bluetooth, vypaluji s k3b, atd).
    Ovsem kdyz jsem pred 2 mesici nainstaloval na novy pocitac testovaci verzi debianu (kvuli aktualnosti ovladacu), zjistil jsem ze se gnome-shell/unity/whatever silenost zacala cpat i do zakladnich knihoven gnome – konkretne obycejny gkt file-selection dialog najednou prestal fungovat jak jsem byl zvykly – nejak se z nej vytratil koncept “aktualniho adresare” a misto toho ma spoustu pro me naprosto zbytecnych voleb typu “naposled pouzite soubory”.

    Takze realna situace: vygeneruji 4 obrazky v adresari /home/belzebub/src/foo/bar/baz, otevru gimp, otevru open-file dialog, a vidim KRAVINY! Ok, kliknu na “belzebub” (jako home adresar), prolezu kam az potrebuji (klik, klik, klik, to je radost..) a vyberu obrazek img_00.png. Udelam s nim co chci a budu chtit otevrit dalsi. Co se stane? AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!
    Vidim OPET KRAVINY – “recently used” je mi NA NIC! – takze zase “belzebub”, klik, klik, klik… atd.
    A dalsi obrazek. Co myslite? ZASE, a ZASE, a ZASE!!!!!
    A to vsechno pro soubory ktere jsou v AKTUALNIM ADRESARI!!!!! Pouzitelnost jako prase!
    Jinak pro stouraly – uvedomuji si ze muzu napsat “gimp img_*.png”, ale jiste chapete ze o to nejde.

    Z toho zacinam silet, protoze si uvedomuji ze ted sice po vysilujicim dnu googlovani a nastavovani jeste (pro me!) pouzitelny system udelam, ale co bude za par let?

    Zkusim jeste zjistit jestli se da gtk-file-selection dialogu nejak vnutit normalni chovani a jestli ne, zacnu prudit na gnome bugzille.

  13. Momentalne je linux v takom stadiu, ze ani jedno desktopove prostredie nie je pouzitelne.

    Pred nejakou dobou som prisiel na notebooku o vsetky data, tak som hladal nove distro ktore by som nahodil – ale marne – Gnome3 shell, Unity – neda sa v tom pracovat. Je to skor na tablety a pod.

    KDE – nemam rad, pretoze mi to pride zlozite, neprehladne.

    Nakoniec som nainstaloval Linux Mint 12 s cinnamon a som spokojny – chce to este vyladit ale nic lepsie som nenasiel.

    Skusal som aj openbox, xfce – je sice dobry ale pripada mi to ako z minuleho storocia.

  14. Momentalne je linux v takom stadiu, ze ani jedno desktopove prostredie nie je pouzitelne.

    Pred nejakou dobou som prisiel na notebooku o vsetky data, tak som hladal nove distro ktore by som nahodil – ale marne – Gnome3 shell, Unity – neda sa v tom pracovat. Je to skor na tablety a pod.

    KDE – nemam rad, pretoze mi to pride zlozite, neprehladne.

    Nakoniec som nainstaloval Linux Mint 12 s cinnamon a som spokojny – chce to este vyladit ale nic lepsie som nenasiel.

    Skusal som aj openbox, xfce – je sice dobry ale pripada mi to ako z minuleho storocia.

  15. dotaz: kdyz dokazete v gnome nainstalovat nekolik extension, abyste se zbavil nechtenych veci, a snazit se pouzivat pro gnome shell nestandartni gajim, proc u KDE 4 nedokazate zmenit systemovy skin a pouzit gajim, protoze KDE 4 je schopno s gajim fungovat?

    ptam se tak blbe protoze premyslim co proti KDE tolik lidi ma. ja to porad nechapu – KDE jde prenastavit bez instalaci hromady blbosti tak, aby vyhovovaly potrebam velkeho mnozstvi lidi. a autor ocividne s upravou prostredi problem nema.

    jediny mne pochopitelny argument proti KDE 4 je od [7] – prijde mu slozite. tohle chapu.

  16. dotaz: kdyz dokazete v gnome nainstalovat nekolik extension, abyste se zbavil nechtenych veci, a snazit se pouzivat pro gnome shell nestandartni gajim, proc u KDE 4 nedokazate zmenit systemovy skin a pouzit gajim, protoze KDE 4 je schopno s gajim fungovat?

    ptam se tak blbe protoze premyslim co proti KDE tolik lidi ma. ja to porad nechapu – KDE jde prenastavit bez instalaci hromady blbosti tak, aby vyhovovaly potrebam velkeho mnozstvi lidi. a autor ocividne s upravou prostredi problem nema.

    jediny mne pochopitelny argument proti KDE 4 je od [7] – prijde mu slozite. tohle chapu.

  17. K předešlým komentářům:

    Jsem uživatelem linuxu už docela dlouho a první popravdě nevím jak hrozné/dobré je GNOME SHELL, co ale vím je, že Unity je první verze desktopu, která je opravdu použitelná a na plno vlastností jsem si rychle zvykl. Má stále ostré rohy, ale to se zlepšuje a brzo to bude opravdu skvělé prostředí.

  18. K předešlým komentářům:

    Jsem uživatelem linuxu už docela dlouho a první popravdě nevím jak hrozné/dobré je GNOME SHELL, co ale vím je, že Unity je první verze desktopu, která je opravdu použitelná a na plno vlastností jsem si rychle zvykl. Má stále ostré rohy, ale to se zlepšuje a brzo to bude opravdu skvělé prostředí.

  19. Dam moj komentar… Mam doma taku velku krabicku a tam mam dost vela DVD mainstreamovych distribucii. Ja som skor na Archlinux ale obas skusim novy release Fedory, Mintu, Ubuntu, atd atd… Nainstalujem to normalne na disk, ziadny virtual a zijem s tym tak tyzden. Potom sa vzdy vratim spat k Archu. GNOME 3 je podla mna pouzitelne (pre mna) jedine vtedy ked som tam nainstaloval cez 10 extens. prepisal som ten javascriptovy kod gnome shellu aby som sa zbavil tych nenormalne otravnych animacii a este treba mat notebook s viac ako 2GB RAM lebo ked som spustil netbeans + terminaly + neaky IM + hudbu tak mala moja RAMka fakt na male a to ani nehovorim ked som laptop suspendol do RAM… chvilku po prebudeni mi to uswapovalo masinu na zelezo a musel som rebootovat. Podla mna bude GNOME 3 dobre na tablety ale pre uzivatelov ktory sa fakt neurobia na grafickych efektoch a chcu maximalnu efektivitu to fakt nie je.

    K Ubuntu jedine jedno slovo: nepouzitelne

    Podla mna najlepsie mainstream distro je Mint. Presnejsie Mind Debial (LMDE) s XFCE4. Slape to rychlo. Vacsinou out-of-box vsetko a je to Debian Testing take pohoda.

  20. Dam moj komentar… Mam doma taku velku krabicku a tam mam dost vela DVD mainstreamovych distribucii. Ja som skor na Archlinux ale obas skusim novy release Fedory, Mintu, Ubuntu, atd atd… Nainstalujem to normalne na disk, ziadny virtual a zijem s tym tak tyzden. Potom sa vzdy vratim spat k Archu. GNOME 3 je podla mna pouzitelne (pre mna) jedine vtedy ked som tam nainstaloval cez 10 extens. prepisal som ten javascriptovy kod gnome shellu aby som sa zbavil tych nenormalne otravnych animacii a este treba mat notebook s viac ako 2GB RAM lebo ked som spustil netbeans + terminaly + neaky IM + hudbu tak mala moja RAMka fakt na male a to ani nehovorim ked som laptop suspendol do RAM… chvilku po prebudeni mi to uswapovalo masinu na zelezo a musel som rebootovat. Podla mna bude GNOME 3 dobre na tablety ale pre uzivatelov ktory sa fakt neurobia na grafickych efektoch a chcu maximalnu efektivitu to fakt nie je.

    K Ubuntu jedine jedno slovo: nepouzitelne

    Podla mna najlepsie mainstream distro je Mint. Presnejsie Mind Debial (LMDE) s XFCE4. Slape to rychlo. Vacsinou out-of-box vsetko a je to Debian Testing take pohoda.

  21. “Další můj pokus s extensions byl s položkou menu “advanced settings”.”

    Keby si cital aj popis k extensions advanced settings,vedel by si,ze si ho musis aj nainstalovat v spravcovi balickou. Extensions pridava iba odkaz na program do menu.

    “Uživatel nepotřebuje restartovat počítač. Kdo by to přecejen potřeboval, tak musí vedět, že se zmáčkne ještě Alt.”Staci si precitat o ovladani gnome-shell zo dva clanky,alebo dokumentaciu.

  22. “Další můj pokus s extensions byl s položkou menu “advanced settings”.”

    Keby si cital aj popis k extensions advanced settings,vedel by si,ze si ho musis aj nainstalovat v spravcovi balickou. Extensions pridava iba odkaz na program do menu.

    “Uživatel nepotřebuje restartovat počítač. Kdo by to přecejen potřeboval, tak musí vedět, že se zmáčkne ještě Alt.”Staci si precitat o ovladani gnome-shell zo dva clanky,alebo dokumentaciu.

  23. [9] “KDE jde prenastavit bez instalaci hromady blbosti”

    Jo, ona ta hromada blbostí je s KDE již nainstalovaná defaultně. Např. sračkonádi a spol.

  24. [9] “KDE jde prenastavit bez instalaci hromady blbosti”

    Jo, ona ta hromada blbostí je s KDE již nainstalovaná defaultně. Např. sračkonádi a spol.

  25. [12] Nepřijde mi normální, abych kvůli restartování počítače četl dokumentaci. Sorry, fakt ne.

  26. [12] Nepřijde mi normální, abych kvůli restartování počítače četl dokumentaci. Sorry, fakt ne.

  27. Subjektivny nazor a par objekt. udajov.

    Trochu s krizikom po funuse, vsetko sa to preberalo prakticky hned po vydani prveho stabilneho gnome3. Nehovorim, ze je to idealny stav, ale vsetky problemy su riesitelne cez rozsiernia na stranke https://extensions.gnome.org/. Najprv som tiez nadaval, ale lepsie plnohodnotne prostredie na notebook ovladane klavesnicou nie je. Spotreba RAM je u mna 300MB, mam 2GB. Skusal som niekolkokrat navrat k KDE, po chvili som sa vzdy vratil k gnome3, xfce pre mna nie je alternativa.

  28. Subjektivny nazor a par objekt. udajov.

    Trochu s krizikom po funuse, vsetko sa to preberalo prakticky hned po vydani prveho stabilneho gnome3. Nehovorim, ze je to idealny stav, ale vsetky problemy su riesitelne cez rozsiernia na stranke https://extensions.gnome.org/. Najprv som tiez nadaval, ale lepsie plnohodnotne prostredie na notebook ovladane klavesnicou nie je. Spotreba RAM je u mna 300MB, mam 2GB. Skusal som niekolkokrat navrat k KDE, po chvili som sa vzdy vratil k gnome3, xfce pre mna nie je alternativa.

  29. Integrované menu v Unity lze vypnout:

    http://www.upubuntu.com/2011/10/how-to-disable-global-menu-on-ubuntu.html

    Škoda, že nestačí pouze změnit konfiguraci, protože některé aplikace (Thunderbird) stejně globální menu nepoužívají a pak to je zmatené.

    Osobně mi na Unity vadí spíš některé nepříjemné drobnosti, jako třeba že se mi někdy Libreoffice ztratí z panelu a nedostanu se k němu ani pomocí Alt+Tab. Jde to například znovu spustit. Pak několik dalších, podobných drobností, které věřím, že budou v LTS odstraněny.

    Víceméně věřím, že každý z uvedených systémů je přizpůsobitelný každému na míru a použitelný, ovšem otázka je, kolik času je nutné tomu věnovat a zda je dotyčný ochoten tento čas věnovat.

  30. Integrované menu v Unity lze vypnout:

    http://www.upubuntu.com/2011/10/how-to-disable-global-menu-on-ubuntu.html

    Škoda, že nestačí pouze změnit konfiguraci, protože některé aplikace (Thunderbird) stejně globální menu nepoužívají a pak to je zmatené.

    Osobně mi na Unity vadí spíš některé nepříjemné drobnosti, jako třeba že se mi někdy Libreoffice ztratí z panelu a nedostanu se k němu ani pomocí Alt+Tab. Jde to například znovu spustit. Pak několik dalších, podobných drobností, které věřím, že budou v LTS odstraněny.

    Víceméně věřím, že každý z uvedených systémů je přizpůsobitelný každému na míru a použitelný, ovšem otázka je, kolik času je nutné tomu věnovat a zda je dotyčný ochoten tento čas věnovat.

  31. Este dodam ze MINT som nikdy nemal rad, nepaci sa mi od zakladu – a dokonca pouziva dva paneli, co je zbytocne mrhanie priestoru.

    Uz len nasporit na Maca :) a skoncit s linuxom cim skor na desktope.

  32. Este dodam ze MINT som nikdy nemal rad, nepaci sa mi od zakladu – a dokonca pouziva dva paneli, co je zbytocne mrhanie priestoru.

    Uz len nasporit na Maca :) a skoncit s linuxom cim skor na desktope.

  33. Já jsem s gnome-shell celkem spokojený. Rozšíření mi nefungovali ve verzi 3.0, ale ve verzi 3.2 celkem v pohodě. V podstatě gnome 3 používám naprosto stejně jako gnome 2 s nainstalovaným gnome-do. Poslední 3 problémy co popisuješ se dají v pohodě vyřešit pomocí rozšíření, 2. problém se dá vypnout ten vysunovací roh, ale nevím jestli to je to co ty chceš.

    Mě osobně na gnome 3 štve memory leak gnome-shellu (za pár dní naroste spotřeba paměti na dvojnásobek, pak většinou restartuju), nemožnost vypnout den na kalendáři(konfigurační volba pro tohle existuje, ale nefunguje) a celkově menší množství rozšíření a dokumentovaného nastavení.

  34. Já jsem s gnome-shell celkem spokojený. Rozšíření mi nefungovali ve verzi 3.0, ale ve verzi 3.2 celkem v pohodě. V podstatě gnome 3 používám naprosto stejně jako gnome 2 s nainstalovaným gnome-do. Poslední 3 problémy co popisuješ se dají v pohodě vyřešit pomocí rozšíření, 2. problém se dá vypnout ten vysunovací roh, ale nevím jestli to je to co ty chceš.

    Mě osobně na gnome 3 štve memory leak gnome-shellu (za pár dní naroste spotřeba paměti na dvojnásobek, pak většinou restartuju), nemožnost vypnout den na kalendáři(konfigurační volba pro tohle existuje, ale nefunguje) a celkově menší množství rozšíření a dokumentovaného nastavení.

  35. no ja zkousel gnome3 cca rok, po puvodnich problemech a prekonani vseho vyse uvedeneho jsem na nej rezignoval. A to proto ze v kombinaci s nejnovejsim xorgem a postarsi nvidia gt8600 google-chrome a eclipse to i vykonny pracovni stroj naucilo chroupat a reagovat az vetriny po me interakci : ) pak nasledoval mesicni pokus kde4, ale opravdu jen pokus. Nasledovalo asi mesicni nastavovani awesome k obrazu memu a ted kdyz ctu tento blogpost tak se musim pod vousy smat tomu co vyvojari gnome predvedli..

  36. no ja zkousel gnome3 cca rok, po puvodnich problemech a prekonani vseho vyse uvedeneho jsem na nej rezignoval. A to proto ze v kombinaci s nejnovejsim xorgem a postarsi nvidia gt8600 google-chrome a eclipse to i vykonny pracovni stroj naucilo chroupat a reagovat az vetriny po me interakci : ) pak nasledoval mesicni pokus kde4, ale opravdu jen pokus. Nasledovalo asi mesicni nastavovani awesome k obrazu memu a ted kdyz ctu tento blogpost tak se musim pod vousy smat tomu co vyvojari gnome predvedli..

  37. ad [9] – proti KDE4 mam nekolik vyhrad – Activities, Strigi, Nepomuk, Akonadi. KDE jsem pouzival dlouho, v podstate od zacatku, ale KDE4 jsem nevydejchal a skoncil jsem u E17. Gnome3 je podobny paskvil jako KDE4 a jak uz tu zaznelo, situace na Linuxu je momentalne takova, ze zadny desktop neni pouzitelny. Osobne pevne doufam ze se rozjede projekt Trinity.

  38. ad [9] – proti KDE4 mam nekolik vyhrad – Activities, Strigi, Nepomuk, Akonadi. KDE jsem pouzival dlouho, v podstate od zacatku, ale KDE4 jsem nevydejchal a skoncil jsem u E17. Gnome3 je podobny paskvil jako KDE4 a jak uz tu zaznelo, situace na Linuxu je momentalne takova, ze zadny desktop neni pouzitelny. Osobne pevne doufam ze se rozjede projekt Trinity.

  39. [19] Awesome WM je naozaj velmy dobry. Sam som ho pouzival niekolko mesiacov a clovek uplne citi ako mu narasta produktivita. Avsak mal som problemy s Javou (matlab, netbeans, … java celkovo). Je na to workaround ale aj tak… Teraz pouzivam i3. Kto ma rad Awesome WM tak bude mat aj i3. Oba velmy dobre WM, treba vyskusat.

  40. [19] Awesome WM je naozaj velmy dobry. Sam som ho pouzival niekolko mesiacov a clovek uplne citi ako mu narasta produktivita. Avsak mal som problemy s Javou (matlab, netbeans, … java celkovo). Je na to workaround ale aj tak… Teraz pouzivam i3. Kto ma rad Awesome WM tak bude mat aj i3. Oba velmy dobre WM, treba vyskusat.

  41. Dejte Unity sanci. Tomu s tim terminalem nerozumim. Jde ho normalne pouzivat ve fullscreen rezimu, integrovane menu tomu vubec nevadi. Chyba s F10 (vypnuti mc) se da jednoduse obejit prenastavenim klavesove zkratky v Compizu (to neplati pro Unity-2D). Nejlepsi podle me je na Unity prace s klavesovymi zkratkami pro prepinani programu. Proste zmacknu okno+1 a prepnu se na okno terminalu. Pokud jeste neni otevreny, otevre se. okno+2 je chrome, atd., dle preferenci.

  42. Dejte Unity sanci. Tomu s tim terminalem nerozumim. Jde ho normalne pouzivat ve fullscreen rezimu, integrovane menu tomu vubec nevadi. Chyba s F10 (vypnuti mc) se da jednoduse obejit prenastavenim klavesove zkratky v Compizu (to neplati pro Unity-2D). Nejlepsi podle me je na Unity prace s klavesovymi zkratkami pro prepinani programu. Proste zmacknu okno+1 a prepnu se na okno terminalu. Pokud jeste neni otevreny, otevre se. okno+2 je chrome, atd., dle preferenci.

  43. [16] Nektere aplikace integrovane menu neumi, ale zrovna Thunderbird ano. Staci doinstalovat balicek s podporou.

  44. [16] Nektere aplikace integrovane menu neumi, ale zrovna Thunderbird ano. Staci doinstalovat balicek s podporou.

  45. [6]
    Ve fluxboxu mě to se*e úplně maximálně, jestli někdo najde způsob jak to chování vypnout, tak mu snad i zaplatim!

  46. Po 2 letech střídavě na Ubuntu, Mintu a Debianu + 1 roce čistě na Debianu (vše s GNOME a na konci s XFCE) jsem přešel na Gentoo s KDE a nádhera, nemůžu si to vynachválit. V KDE je spoustu serepetiček? Po nainstalování kde-plasma-desktop si to vzalo s sebou jen pár závislostí, nic navíc tu není. Spíš naopak, hodně věcí a widgetů jsem musel doinstalovat. Vadí vám aktivity? Tak proč je používat?

  47. Po 2 letech střídavě na Ubuntu, Mintu a Debianu + 1 roce čistě na Debianu (vše s GNOME a na konci s XFCE) jsem přešel na Gentoo s KDE a nádhera, nemůžu si to vynachválit. V KDE je spoustu serepetiček? Po nainstalování kde-plasma-desktop si to vzalo s sebou jen pár závislostí, nic navíc tu není. Spíš naopak, hodně věcí a widgetů jsem musel doinstalovat. Vadí vám aktivity? Tak proč je používat?

  48. dal som sancu unity, pochopil som ho a naucil som sa ho pouzivat. Ulahcuje mi pracu.
    Obcas mam pocit ze akekolkvek zmeny/novinky su zavrhovane pretoze su uzivatelia lenivy pochopit a osvojit si inovativne myslienky vyvojarov. Klavesove skratky a horizontalne vyuzitie plochy monitora je bezkonkurecne.

  49. dal som sancu unity, pochopil som ho a naucil som sa ho pouzivat. Ulahcuje mi pracu.
    Obcas mam pocit ze akekolkvek zmeny/novinky su zavrhovane pretoze su uzivatelia lenivy pochopit a osvojit si inovativne myslienky vyvojarov. Klavesove skratky a horizontalne vyuzitie plochy monitora je bezkonkurecne.

  50. Před vydáním KDE 4 jsem spokojeně používal KDE 3 (Debian nebo Kubuntu, už nevím). Od dob, kdy nacpali do distribucí KDE 4 jsem pořád nespokojený. Vývojáři se serou s p********a, předělávají GUI, předělávají to, co funguje, a tak podobně …

    Před týdnem jsem si na notebook nainstaloval Scientific Linux (klon Red Hatu) a používám Gnome 2. Zatím spokojenost, systém je stabilní, spolehlivě funguje suspend, hibernace(což v debianu, kubuntu, linux mint LMDE rozhodně spolehlivě nefunguje).
    S touto distribucí jsem upřednostnil stabilitu systému a oželel velké množství software v repozitáři, aspoň se donutím sem tam něco zkompilovat.

  51. Před vydáním KDE 4 jsem spokojeně používal KDE 3 (Debian nebo Kubuntu, už nevím). Od dob, kdy nacpali do distribucí KDE 4 jsem pořád nespokojený. Vývojáři se serou s p********a, předělávají GUI, předělávají to, co funguje, a tak podobně …

    Před týdnem jsem si na notebook nainstaloval Scientific Linux (klon Red Hatu) a používám Gnome 2. Zatím spokojenost, systém je stabilní, spolehlivě funguje suspend, hibernace(což v debianu, kubuntu, linux mint LMDE rozhodně spolehlivě nefunguje).
    S touto distribucí jsem upřednostnil stabilitu systému a oželel velké množství software v repozitáři, aspoň se donutím sem tam něco zkompilovat.

  52. jakožto dlouholetý uživatel fvwm2 jsem už moc nechápal ty vášně a dramata okolo KDE4, ale teď s příchodem gnome shellu a unity se už musím vážně smát :) největší fór by byl, kdyby něco v podobným duchu za rok předvedlo i xfce :D přeju pevný nervy při výběru novýho DE/wm

  53. jakožto dlouholetý uživatel fvwm2 jsem už moc nechápal ty vášně a dramata okolo KDE4, ale teď s příchodem gnome shellu a unity se už musím vážně smát :) největší fór by byl, kdyby něco v podobným duchu za rok předvedlo i xfce :D přeju pevný nervy při výběru novýho DE/wm

  54. S tímhle moc nesouhlasím…

    1) Mělo by se obecně ocenit, že Gnome přišlo s nějakou vizí desktopu pro roky 2010+. Nemusí to každému 100% sednout, ale nápad je myslím dobrý minimálně ve dvou věcech: A) stále více zařízení nebudou klasické desktopové stanice; B) maximum prostoru pro aplikace při využití pro uživatele atraktivních prvků jako akcelerovaný desktop, animace, integrace prvků jako kalendář a IM…

    2) Architektura s extensions v JS je zajímavá a má potenciál přinést každému (i BFU vzhledem ke způsobu instalace) možnost svůj desktop upravit / rozšířit podle chuti. Zlí jazykové vždycky říkají, že tato rozšíření třetích stran znamenají hlavně nekompatibilitu a problémy, ale třeba Firefox tento model používá a s velkým úspěchem…

    3) Stabilita je velmi dobrá, náročnost na systémové prostředky je přiměřená. Stačí si porovnat s konkurenčním KDE – rozbité a polofunkční zmetky jako phonon, akonadi, nepomuk a strigi…

  55. S tímhle moc nesouhlasím…

    1) Mělo by se obecně ocenit, že Gnome přišlo s nějakou vizí desktopu pro roky 2010+. Nemusí to každému 100% sednout, ale nápad je myslím dobrý minimálně ve dvou věcech: A) stále více zařízení nebudou klasické desktopové stanice; B) maximum prostoru pro aplikace při využití pro uživatele atraktivních prvků jako akcelerovaný desktop, animace, integrace prvků jako kalendář a IM…

    2) Architektura s extensions v JS je zajímavá a má potenciál přinést každému (i BFU vzhledem ke způsobu instalace) možnost svůj desktop upravit / rozšířit podle chuti. Zlí jazykové vždycky říkají, že tato rozšíření třetích stran znamenají hlavně nekompatibilitu a problémy, ale třeba Firefox tento model používá a s velkým úspěchem…

    3) Stabilita je velmi dobrá, náročnost na systémové prostředky je přiměřená. Stačí si porovnat s konkurenčním KDE – rozbité a polofunkční zmetky jako phonon, akonadi, nepomuk a strigi…

  56. ako dlhorocny uzivatel fluxboxu, openboxu, fvwm-crystal som nainstaloval gnome shell manzelke. z gnome2 si nan velmi rychlo zvykla, ma svoje muchy no celkom dobre sa s nim pracuje i mne. najviac ma trapi spominany memory leak.

  57. ako dlhorocny uzivatel fluxboxu, openboxu, fvwm-crystal som nainstaloval gnome shell manzelke. z gnome2 si nan velmi rychlo zvykla, ma svoje muchy no celkom dobre sa s nim pracuje i mne. najviac ma trapi spominany memory leak.

  58. Co máte všichni proti strigi, nepomuku a akonadi? Akonadi stačí prostě a jednoduše neinstalovat, vypnout Nepomuk a Strigi zabere šílenou práci dvou kliknutí.

  59. Co máte všichni proti strigi, nepomuku a akonadi? Akonadi stačí prostě a jednoduše neinstalovat, vypnout Nepomuk a Strigi zabere šílenou práci dvou kliknutí.

  60. Od té doby co znám Mint, tak jsem vcelku spokojený uživatel linuxu. Ale ani Unity neodsuzuju, člověk si to musí “osahat” a pochopit, pak je to docela dobře použitelné.

  61. Od té doby co znám Mint, tak jsem vcelku spokojený uživatel linuxu. Ale ani Unity neodsuzuju, člověk si to musí “osahat” a pochopit, pak je to docela dobře použitelné.

  62. [36] 3) Nesouhlas, práve netabilita Gnome 3 je to co mě po x letech přimělo přejít pryč.
    A to jsem se snažil mu dát šanci.
    Předesílám, že jsem používal gnome od roku 2000 s několikaletou fluxboxí přestávkou pořád.
    Na Fedoře 15, kde Gnome Shell přišel natvrdo místo Gnome 2 jsem poslušně trpěl vším co tady bylo výše popsáno s očekáváním, že se to postupně usadí atd.
    Memory leaky mi jen ztrpčovaly život, ale nepřišli jste o rozdělanou práci až jednou mi milý Gnome sHell zapracoval jak Widle svého času.
    Prostě spadnul natvrdo a jen mi milě nahlásil, že došlo k chybě a proto musí být ukončen.
    Přišel jsem o všechnu rozdělanou práci.
    To se mi se stable verzemi okenních a desktop managerů nestalo v Unixu nikdy.
    Tím, že to ještě odchytlo tu chybu a hodilo ten dialog/hlášku o ukončení znamená, že o tom vývojáři asi vědí/tuší, protože mají tento case “ošetřený” tímto způsoběm.
    To byla poslední kapka a Gnome je pro mě na nějakou dobu ze hry.
    Kdo používá Linux k práci, nemůže tolerovat okenního/desktop managera, který padá ať bude vypadat sebevíc sexy.
    Člověk k práci potřebuje aby vše až po desktop fungovalo naprosto rockstable.

  63. [36] 3) Nesouhlas, práve netabilita Gnome 3 je to co mě po x letech přimělo přejít pryč.
    A to jsem se snažil mu dát šanci.
    Předesílám, že jsem používal gnome od roku 2000 s několikaletou fluxboxí přestávkou pořád.
    Na Fedoře 15, kde Gnome Shell přišel natvrdo místo Gnome 2 jsem poslušně trpěl vším co tady bylo výše popsáno s očekáváním, že se to postupně usadí atd.
    Memory leaky mi jen ztrpčovaly život, ale nepřišli jste o rozdělanou práci až jednou mi milý Gnome sHell zapracoval jak Widle svého času.
    Prostě spadnul natvrdo a jen mi milě nahlásil, že došlo k chybě a proto musí být ukončen.
    Přišel jsem o všechnu rozdělanou práci.
    To se mi se stable verzemi okenních a desktop managerů nestalo v Unixu nikdy.
    Tím, že to ještě odchytlo tu chybu a hodilo ten dialog/hlášku o ukončení znamená, že o tom vývojáři asi vědí/tuší, protože mají tento case “ošetřený” tímto způsoběm.
    To byla poslední kapka a Gnome je pro mě na nějakou dobu ze hry.
    Kdo používá Linux k práci, nemůže tolerovat okenního/desktop managera, který padá ať bude vypadat sebevíc sexy.
    Člověk k práci potřebuje aby vše až po desktop fungovalo naprosto rockstable.

  64. [41] Jo promiň, nevšiml jsem si, že jseš v obou diskusích. Nepomuk a Strigi nemám (nebo nemám zapnuté), akonadi toleruji kvůli kmailu (zvykl jsem si na něj); je pravda, že moc pokročilé funkce moc nepoužívám, takže nevýhody použití MySQL pro cache moc nepociťuji.

  65. [41] Jo promiň, nevšiml jsem si, že jseš v obou diskusích. Nepomuk a Strigi nemám (nebo nemám zapnuté), akonadi toleruji kvůli kmailu (zvykl jsem si na něj); je pravda, že moc pokročilé funkce moc nepoužívám, takže nevýhody použití MySQL pro cache moc nepociťuji.

  66. [42] Gnome 3 je velmi slušně stabilní na první releasy, že bude dneska rockstable nemůže nikdo rozumný požadovat. Fedoráci to snad jako první balíčkovali, protože to prostě není distro, kde by se očekávalo, že je všechno 100% stabilní, tam kde se to očekává pokračují na Gnome 2. Sorry, ale to co píšeš je typický problém mezi klávesnicí a židlí. Nikdo rozumný s požadavkem aby všechno bylo rockstable přece nemůže používat distro, které na takový požadavek vůbec není stavěné…

  67. [42] Gnome 3 je velmi slušně stabilní na první releasy, že bude dneska rockstable nemůže nikdo rozumný požadovat. Fedoráci to snad jako první balíčkovali, protože to prostě není distro, kde by se očekávalo, že je všechno 100% stabilní, tam kde se to očekává pokračují na Gnome 2. Sorry, ale to co píšeš je typický problém mezi klávesnicí a židlí. Nikdo rozumný s požadavkem aby všechno bylo rockstable přece nemůže používat distro, které na takový požadavek vůbec není stavěné…

  68. nasa spolocnost skor ci neskor skape pre svoju zlozitost. ked je nieco akotak pouzitelne – rozbit to. ked nieco ako tak funguje – prerobit to. ked je nejaky princip dobre navrhnuty – zoptimalizovat ho (= pokazit). vela krat vymyslame uplne zbytocne. zabehnute principy odhadzujeme a snazime sa po ste vynajst koleso. no jo, bez takeho ubuntu shellu ci ako sa to vola by sme proste neprezili ani pol hodinu.

  69. nasa spolocnost skor ci neskor skape pre svoju zlozitost. ked je nieco akotak pouzitelne – rozbit to. ked nieco ako tak funguje – prerobit to. ked je nejaky princip dobre navrhnuty – zoptimalizovat ho (= pokazit). vela krat vymyslame uplne zbytocne. zabehnute principy odhadzujeme a snazime sa po ste vynajst koleso. no jo, bez takeho ubuntu shellu ci ako sa to vola by sme proste neprezili ani pol hodinu.

  70. Je to strašný, nedá se to používat. Nainstaloval jsem KDE a od té doby GNOME nespouštím.

  71. Je to strašný, nedá se to používat. Nainstaloval jsem KDE a od té doby GNOME nespouštím.

  72. [46] máš recht, dneska jsem se asi po roce podíval na kdysi dobrý sauto.cz – ta prasárna ve které se teď ani nedá vybrat klima 4×4… to musel být vážně mastodontní zásah manažerů s ekonom. vzděláním, jinak si to nedovedu vysvětlit. Ten server u mě skončil….

    proč se sakra někdo vrtá v tom co perfektně fungovalo…

  73. [46] máš recht, dneska jsem se asi po roce podíval na kdysi dobrý sauto.cz – ta prasárna ve které se teď ani nedá vybrat klima 4×4… to musel být vážně mastodontní zásah manažerů s ekonom. vzděláním, jinak si to nedovedu vysvětlit. Ten server u mě skončil….

    proč se sakra někdo vrtá v tom co perfektně fungovalo…

Comments are closed.