Nedávno jsem si přečetl, že ČTU připravil podmínky pro vstup nového operátora. Já jsem za 2 roky vystřídal všechny tři české operátory. Docela doufám, že se tak stane. A jestli nový operátor nebo virtuální operátor bude mít aspoň trochu rozumné podmínky, tak k němu hned přejdu.

A co že mi tak vadí? Při dennodenním používání internetu v mobilu jsem došel k několika zjištěním. Je to hlavně FUP. Celou situaci v Česku dobře vystihuje následující tweet.

 

Variabilita služeb není prakticky žádná.

  1. Za danou cenu je dané množství dat prostě malé.
  2. Dvojnásobné množství dat je za dvojnásobnou cenu a mezitím nic není.
  3. Po vyčerpání limitu se internet prakticky zastaví.

Chybí mi tarif, kdy by se internet sice zpomalil, ale pořád by to stačilo na přečtení zpráv na rootu (idnesu/novinkách/doplň libovolný server). Možná je to pro českého uživatele příliš náročné na hlavičku a nedokázal by si potom žádný tarif vybrat )-; Když jsem chtěl k jinému operátorovi, tak mi žádný nedokázal nic nabídnout (čti: žádný mi nenabídl výhodnější internet).

Vybíjení baterky

Pokračujme dál.. I přestože je FUP problém pro používání telefonu hned, tak pro použití  typu jsem online na jabberu, facebooku, twitteru, pořád na emailu to není problém. Jestli mi email přijde o minutu nebo o dvě minutky později mě při kontrolování schránky po 15 minutách opravdu netrápí. Jaký je ale další skrytý dopad? Už delší dobu mám podezření, že to má vliv na výdrž (potažmo i životnost) baterky.

Poslední dobou jsem několikrát zažil situaci, že jsem jel autem z Brna do Prahy. Bylo to ráno a telefon byl v nabíječce celou noc. Cestou jsem na telefon ani nesáhl. Po dvou hodinách v Praze jsem musel zase nabíjet.

Důvod? Vyčerpaný FUP. Telefon se snažil zkontrolovat email. Auto jelo poměrně rychle. Výsledek? Telefon musel daleko častěji komunikovat, než kdyby byl offline, nebo kdyby se nepohyboval tak rychle.

Pomalejší je rychlejší?

Mám taky jednu teorii o 3G a FUP. Jestli je někdo schopen mi to potvrdit nebo vyvrátit, tak budu rád. Jak funguje FUP? Telefon komunikuje s operátorem. Někde na ústředně je zařízení, které má nastavené rychlostní limit. Datové pakety, které jsou přes limit, se dají do fronty a čekají dokud se na ně nedostane řada nebo nedojde k timeoutu. Nejsem si úplně jistý, jaké jsou rychlostní limity u 3G, ale mám pocit, že je to někde kolem 3Mbit/s.

Dalším známým faktem je typicky asymetrický průběh komunikace (tj. například pro stažení nějaké webové stránky je potřeba cca 200KB download a cca 20KB upload). Množství dat, které telefon může odeslat do sítě operátor ovlivní špatně. Pokud se data nemají přenášet, tak se buď zahodí, nebo dají do zmíněné fronty. Výsledek je, že telefon zahlcuje frontu rychlostí 3Mbit/s, síť je zatížená a uživateli internet víceméně nefunguje.

Překvapivě působí zjištění, že když se vypne 3G, tak je celková propustnost lepší  (tj. co se skutečně dostane k uživateli).

V noci spím

Och jak překvapivé!

Dalším důkazem toho, že si operátoři neváží zákazníka je fakt, že jsou schopni mi posílat SMS upozornění třeba o půl čtvrté ráno. Nevím kdo z vás si vypíná na noc telefon nebo vyzvánění. Potom stačí když se ve správnou chvíli telefon odpojí od Wifi a pár lidí vám pošle email z opačné polokoule. Díky bohu existují aplikace jako profilematic. Na druhou stranu mě nikdo nesežene mezi půlnocí a devátou ráno. A to ani v případě nouze.

Před nějakou dobou mi ve 3 hodiny ráno mi od O2 přišla SMS, že mi u nich končí smlouva. Když jí prý nezruším, že ji automaticky prodlouží. U vodafone slibovali, že po půlnoci mi od nich stoprocentně nepřijde žádná SMS. Bohužel se ukázalo, že to platí jen pro některé SMS.

(pro štouraly, čas mám podle ntp serveru)

Internet bez dvojtečky

Mobilní telefon je zrovna to nejvhodnější zařízení, které by si zasloužilo IPv6. To asi ale u žádného z českých operátoru neběží a ostatní ISP s tím mají asi taky problém. Docela by mě zajímalo, jestli si někdo nezkoušel stěžovat, že mu ISP neposkytuje připojení do celého internetu a to včetně IPv6. Asi to zkusím a budu požadovat slevu (-;

Minulý týden jsem se ptal u jednoho většího ISP na podporu IPv6 a na technické lince mi bylo sděleno, že ho pomalu zavádějí. Všichni noví zákazníci by měli dostávat modemy s podporou IPv6. Bohužel znalosti jejich prodavačů jsou mizerné. Když jsem se ptal slečny v prodejně na libovolné podrobnosti, tak vůbec netušila co po ní chci. Ve chvíli, kdy jsem se jí ptal jestli ten wifi modem umí 802.11n (moje druhá otázka), tak jsem pochopil, že vůbec netuší, co prodává a bylo mi jí docela líto.

Závěrem

Dá se to shrnout slovy “Welcome to the internet” nebo “Thank you Captain Obvious. Here, have this rock.“, ale nějak jsem si nemohl pomoct.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

57 thoughts on “Mobilní internet v Česku je na ho…”
  1. Bych chtěl vidět, kolik toho o IPv6 víš ty, že se musíš vztekat zrovna nad prodavačkou operátora.;o) Nedávno jsem někde četl, možná i tady na Rootu, že zrovna mobily jsou na tom s IPv6 zatím docela blbě. Nebo síť? U mobilu mne to zatím nějak moc netrápí, tak to moc nesleduji.

    Jinak s tím FUPem to je bída. Naštěstí mám tarif, který není omezený datově, ale rychlostně na 384 kbps, takže něco málo přes 40kB/s to reálně dá. Teď jsem připojený přes notebook a pohoda. Čistě mobilem protáhnu měsíčně 250MB a když si vezmu občas na zahrádku notebook, tak slabý 1GB.

  2. Bych chtěl vidět, kolik toho o IPv6 víš ty, že se musíš vztekat zrovna nad prodavačkou operátora.;o) Nedávno jsem někde četl, možná i tady na Rootu, že zrovna mobily jsou na tom s IPv6 zatím docela blbě. Nebo síť? U mobilu mne to zatím nějak moc netrápí, tak to moc nesleduji.

    Jinak s tím FUPem to je bída. Naštěstí mám tarif, který není omezený datově, ale rychlostně na 384 kbps, takže něco málo přes 40kB/s to reálně dá. Teď jsem připojený přes notebook a pohoda. Čistě mobilem protáhnu měsíčně 250MB a když si vezmu občas na zahrádku notebook, tak slabý 1GB.

  3. [1] Ak predavam nejake zariadenie, tak by som mal vediet co dokaze a co nedokaze :) Ta predavacka to nevedela. Autor ma plne pravo sa na to stazovat.

  4. [1] Ak predavam nejake zariadenie, tak by som mal vediet co dokaze a co nedokaze :) Ta predavacka to nevedela. Autor ma plne pravo sa na to stazovat.

  5. Já mám od T-Mobile, a nejhorší je že to beží dobře doma(kde ale mám 100M UPC) nebo v práci kde máme taky hodně rychlý net, ale tam kde bych potřeboval(vlak, autobus, na cesty) to stojí zaprd.

  6. Já mám od T-Mobile, a nejhorší je že to beží dobře doma(kde ale mám 100M UPC) nebo v práci kde máme taky hodně rychlý net, ale tam kde bych potřeboval(vlak, autobus, na cesty) to stojí zaprd.

  7. [3] Hnědá zóna, LOL…
    Síťová neutralita je koukám mobilním ISP právě v “hnědé zóně”…

  8. [3] Hnědá zóna, LOL…
    Síťová neutralita je koukám mobilním ISP právě v “hnědé zóně”…

  9. Tohle jsem nedávno psal na FB stránku O2, kamoška se tam rozčilovala nad FUPem, tak jsem ju musel taky podpořit :-):
    FUPka je síla, to není na normální používání v 21.století. Klidně omezujte stahovače, ale považovat za stahovače člověka co protáhne 100MB je trochu mimo. Když už FUP, tak aspoň po jeho překročení dát nějakou férovou rychlost – aspoň tak 128kb/s. Stahovače tím odradíte a normální lidi to aspoň hodně omezeně můžou použít na web. 32kb/s je pomalejší než vytáčené připojení před 10lety. U internetu v mobilu je to ještě horší – 16kb/s. Tam už aplikace hážou rovnou “chyba spojení” a nedá se to použít prakticky na nic.
    Ještě dodám, že třeba v mobilu nepotřebuju nějakou extra rychlost, ale chci aby to fungovalo pořád. Abych nemusel při cestě autobusem přemýšlet “můžu si přečíst tenhle článek nebo raději ne, protože budu zítra potřebovat plnou rychlost internetu”. Prostě chci aby na to byl spoleh. Klidně zaveďte tarif, kde bude rychlost omezena na 256/128kb/s (tohle na stahování fakt nikdo používat nebude). Ten bych si rád pořídil kdyby byl kolem 200-250kč/měsíc. A bez limitu!. Internet v mobilu jsem používal, dokud mi to jelo bez FUPky (nějaká chyba systému). Od doby co jste to “spravili” jsem to zrušil, protože přesně jak jsem psal – nechci řešit jestli to vůbec můžu použít. A platit 40kč týdně za 37,5MB internetu je špatný vtip (po překročení je nepoužitelná rychlost). Nebo alespoň zaveďte systém, kdy se bude volná kapacita BTS přerozdělovat podle priority uživatelů (třeba podle ceny tarifu) – Má opravdu smysl omezovat člověka ve 4 ráno, když nikdo jinej nic nestahuje?

    Nebo ještě jedna otravná věc – po připojení by třeba internet chodil 5minut plnou rychlostí a pak by se omezil. Po odpojení a znovupřipojení by to naskočilo dalších 5minut. Přes tohle by asi taky nikdo nestahoval a přitom v mobilu by to bylo užitečný, protože by třeba šly načíst mapy atd…

    ….
    Jinak vybíjení baterky s FUPem jsem si všimnul taky – ono totiž ten balíček dat by se bez FUPu přenesl třeba za 3sekundy, jenže s FUPem se bude tahat 2minuty. No ale mobil pořád vysílá skoro stejně. Schválně si jej dejte do 2G módu a přiložte k reprákům – kravál tam bude slyšet pořád.

    S tou cestou autem za to možná můžou i geolokační záležitosti – ten mobil (u mě s Androidem) se ptá googlu na polohu a odesílá seznam BTSek a wifin v okolí. No a při 16kb/s než se domluví, tak vypotřebuje hodně energie a navíc už jste u nové BTSky, takže to začíná nanovo. Obecně teda když nepotřebuju data, tak je vypínám i bez FUPu, aby to právě nejen kvůli tomuhle nežralo tolik baterku.

  10. Tohle jsem nedávno psal na FB stránku O2, kamoška se tam rozčilovala nad FUPem, tak jsem ju musel taky podpořit :-):
    FUPka je síla, to není na normální používání v 21.století. Klidně omezujte stahovače, ale považovat za stahovače člověka co protáhne 100MB je trochu mimo. Když už FUP, tak aspoň po jeho překročení dát nějakou férovou rychlost – aspoň tak 128kb/s. Stahovače tím odradíte a normální lidi to aspoň hodně omezeně můžou použít na web. 32kb/s je pomalejší než vytáčené připojení před 10lety. U internetu v mobilu je to ještě horší – 16kb/s. Tam už aplikace hážou rovnou “chyba spojení” a nedá se to použít prakticky na nic.
    Ještě dodám, že třeba v mobilu nepotřebuju nějakou extra rychlost, ale chci aby to fungovalo pořád. Abych nemusel při cestě autobusem přemýšlet “můžu si přečíst tenhle článek nebo raději ne, protože budu zítra potřebovat plnou rychlost internetu”. Prostě chci aby na to byl spoleh. Klidně zaveďte tarif, kde bude rychlost omezena na 256/128kb/s (tohle na stahování fakt nikdo používat nebude). Ten bych si rád pořídil kdyby byl kolem 200-250kč/měsíc. A bez limitu!. Internet v mobilu jsem používal, dokud mi to jelo bez FUPky (nějaká chyba systému). Od doby co jste to “spravili” jsem to zrušil, protože přesně jak jsem psal – nechci řešit jestli to vůbec můžu použít. A platit 40kč týdně za 37,5MB internetu je špatný vtip (po překročení je nepoužitelná rychlost). Nebo alespoň zaveďte systém, kdy se bude volná kapacita BTS přerozdělovat podle priority uživatelů (třeba podle ceny tarifu) – Má opravdu smysl omezovat člověka ve 4 ráno, když nikdo jinej nic nestahuje?

    Nebo ještě jedna otravná věc – po připojení by třeba internet chodil 5minut plnou rychlostí a pak by se omezil. Po odpojení a znovupřipojení by to naskočilo dalších 5minut. Přes tohle by asi taky nikdo nestahoval a přitom v mobilu by to bylo užitečný, protože by třeba šly načíst mapy atd…

    ….
    Jinak vybíjení baterky s FUPem jsem si všimnul taky – ono totiž ten balíček dat by se bez FUPu přenesl třeba za 3sekundy, jenže s FUPem se bude tahat 2minuty. No ale mobil pořád vysílá skoro stejně. Schválně si jej dejte do 2G módu a přiložte k reprákům – kravál tam bude slyšet pořád.

    S tou cestou autem za to možná můžou i geolokační záležitosti – ten mobil (u mě s Androidem) se ptá googlu na polohu a odesílá seznam BTSek a wifin v okolí. No a při 16kb/s než se domluví, tak vypotřebuje hodně energie a navíc už jste u nové BTSky, takže to začíná nanovo. Obecně teda když nepotřebuju data, tak je vypínám i bez FUPu, aby to právě nejen kvůli tomuhle nežralo tolik baterku.

  11. Slovníky – offline, navigace – offline,…protože platit tolik peněz za nic, to si radši všechno budu tahat s sebou a jen občas (mimo dosah wifi) nebudu na jabberu. A vymlouvat se na českou mentalitu (“v Rakousku jsou náročnější zákazníci, tam si pomalejší tarify nemůžeme dovolit”) mi příjde jako rasismus….jehož přesnou definici si musím najít, ale mám pocit, že od pravdy daleko nebudu. :(

  12. Slovníky – offline, navigace – offline,…protože platit tolik peněz za nic, to si radši všechno budu tahat s sebou a jen občas (mimo dosah wifi) nebudu na jabberu. A vymlouvat se na českou mentalitu (“v Rakousku jsou náročnější zákazníci, tam si pomalejší tarify nemůžeme dovolit”) mi příjde jako rasismus….jehož přesnou definici si musím najít, ale mám pocit, že od pravdy daleko nebudu. :(

  13. Zdravim, mam taky internet v mobilu od o2 (nejlevnejsi verzi), ale mam to stesti ze jejich fup na moji SIM nefunguje, aktualne mam na mobilu prostahovanych 4GB (coz prakticky nevim jak se ani povedlo) od zacatku mesice a jede v pohode. Ale je to jeste vetsi hnus kdyz si srovname vsechny operatory s zahranicim…

  14. Ze prodavacka nevi, co je ipv6, me neprekvapuje. Uz jsem se ale setkal s tim, ze na helpdesku ISP nevedeli, co je to NNTP server a ani netusili, ze neco takoveho maji. :-)

  15. Ze prodavacka nevi, co je ipv6, me neprekvapuje. Uz jsem se ale setkal s tim, ze na helpdesku ISP nevedeli, co je to NNTP server a ani netusili, ze neco takoveho maji. :-)

  16. [1] Na N9 jsem videl nejaky balicek tykajici se ipv6 (kdyz se zapne vyvojarsky rezim). Vim, ze je to konkretne u ppp nejake slozitejsi (pro ipv6 se snad musi udelat druhe spojeni nebo neco podobneho). Popravde jsem nemel duvod to resit, protoze to zadny Cesky operator nepodporuje.

    Na wifi u nas na fakulte mi IPv6 funguje docela dobre (teda aspon web nebezi.cz se mi zobrazuje (-; )

    Mam dojem, ze hlavni myslenkou IPv6 je verejna ip adresa pro kazde zarizeni. U toho mobilniho telefonu by se to nekdy docela hodilo.

  17. [1] Na N9 jsem videl nejaky balicek tykajici se ipv6 (kdyz se zapne vyvojarsky rezim). Vim, ze je to konkretne u ppp nejake slozitejsi (pro ipv6 se snad musi udelat druhe spojeni nebo neco podobneho). Popravde jsem nemel duvod to resit, protoze to zadny Cesky operator nepodporuje.

    Na wifi u nas na fakulte mi IPv6 funguje docela dobre (teda aspon web nebezi.cz se mi zobrazuje (-; )

    Mam dojem, ze hlavni myslenkou IPv6 je verejna ip adresa pro kazde zarizeni. U toho mobilniho telefonu by se to nekdy docela hodilo.

  18. jses k smichu :) to ze pisou o pulnoci ze jses na 75% fupu je tva blbost, posilaj to do peti minut a ten program nevi jestli to prostahoval mobil, nebo ty. Dale, neomezene tarify existuji. A prodavacka je od slova prodavat. Nemuze vedet vse, vi jen zaklady, to co umi navic je bonus. A hlavne neumis si precist blbej letak?

  19. jses k smichu :) to ze pisou o pulnoci ze jses na 75% fupu je tva blbost, posilaj to do peti minut a ten program nevi jestli to prostahoval mobil, nebo ty. Dale, neomezene tarify existuji. A prodavacka je od slova prodavat. Nemuze vedet vse, vi jen zaklady, to co umi navic je bonus. A hlavne neumis si precist blbej letak?

  20. Nevím, já s internetem problém nemám. Mám tarif s FUP 600MB, a vystačím s tím. Používám ho zejména pro NTB, když jezdím busem a to ne každý den. Někdy prostě net nepotřebuju, vše vyřídím offline a být pernamentně na jabberu, icq, stahovat každou chvíli poštu… není nutné.

    Pár tipů: Při vyčerpaném FUP se dá internet používat třeba přes Opera Mini, která kompimuje obsah stránek a obrázky. Totéž platí, pokud máš to štěstí, že ti na mobilu v místě kde se ukazuje připojení svítí písmeno G (jsou taková místa).

    Na mobilech se většinou dají vypnout data. Lze vypnout i synchronizace. Dokonce je možné si synchronizaci naplánovat (třeba vypnout ji v noci). V případě MS Exchange lze povolit push,která žere méně baterky a dat a e-maily chodí okamžitě (žádných 15 minut zpoždění)

    ICQ, Jabber, Facebook IM, a taková další havěť, na to používám IM+. Umožňuje běže v push režimu, opět to žere minimum baterky a dat, protože to jede přes google c2dm, který je beztak stále připojen a sem tam si něco přenese (a jediný, jak se ho zbavit je vypnout data)

    Mám neustále zapnutou wifi, a kde je nějaké připojení, jedu přes wifi. Stačí mcdonald, kfc, obchoďák, chytrý telefon nebo chytrá applikace vyhledá nejbližší free wifi a připojí se.

    IPv6 mne netankuje

    Na Slovensku (a to je hodně divné) odjakživa telefony vydrží déle, než v Čechách. A to i pokud porovnám výdrž GSM bez dat. Nevím čím to je, ale co jsem se dívál na monitor, tak české GSM sítě mají nastavený rychlejší rescan sítě, než slovenské. Opět netuším proč. Člověk by řekl, že vzhledem k tomu, že Slovensko jsou hlavně Tatry, tak to bude naopak

  21. Nevím, já s internetem problém nemám. Mám tarif s FUP 600MB, a vystačím s tím. Používám ho zejména pro NTB, když jezdím busem a to ne každý den. Někdy prostě net nepotřebuju, vše vyřídím offline a být pernamentně na jabberu, icq, stahovat každou chvíli poštu… není nutné.

    Pár tipů: Při vyčerpaném FUP se dá internet používat třeba přes Opera Mini, která kompimuje obsah stránek a obrázky. Totéž platí, pokud máš to štěstí, že ti na mobilu v místě kde se ukazuje připojení svítí písmeno G (jsou taková místa).

    Na mobilech se většinou dají vypnout data. Lze vypnout i synchronizace. Dokonce je možné si synchronizaci naplánovat (třeba vypnout ji v noci). V případě MS Exchange lze povolit push,která žere méně baterky a dat a e-maily chodí okamžitě (žádných 15 minut zpoždění)

    ICQ, Jabber, Facebook IM, a taková další havěť, na to používám IM+. Umožňuje běže v push režimu, opět to žere minimum baterky a dat, protože to jede přes google c2dm, který je beztak stále připojen a sem tam si něco přenese (a jediný, jak se ho zbavit je vypnout data)

    Mám neustále zapnutou wifi, a kde je nějaké připojení, jedu přes wifi. Stačí mcdonald, kfc, obchoďák, chytrý telefon nebo chytrá applikace vyhledá nejbližší free wifi a připojí se.

    IPv6 mne netankuje

    Na Slovensku (a to je hodně divné) odjakživa telefony vydrží déle, než v Čechách. A to i pokud porovnám výdrž GSM bez dat. Nevím čím to je, ale co jsem se dívál na monitor, tak české GSM sítě mají nastavený rychlejší rescan sítě, než slovenské. Opět netuším proč. Člověk by řekl, že vzhledem k tomu, že Slovensko jsou hlavně Tatry, tak to bude naopak

  22. [13] Ne, Vodafone to posílá o půlnoci. Nějakých jejich robot o půlnoci zkontroluje stav a vygeneruje SMSky. Jediné řešení je tahle oznámení zablokovat. Údajně se dá telefonicky dohodnout, aby to posílali častěji, čímž se můžete dostat na stav “do hodiny od překročení”.

    Co se letaku tyka, tak si zkuste nekdy nejaky přečíst a zamyslet se nad tím, co jste se z něj dozvěděl. Obvykle letáky mlží, používají výrazy jako “až” a já se několikrát napálil tím, že co bylo prezentováno jako standardní služba/parametr bylo ve skutečnosti dostupné jen pro vybrané tarify a/nebo za příplatek.

    Dále, operátoři nabízí řadu neomezených tarifů. Jenže je to oblíbené Fordovské “stahujte data neomezeně, pokud stahujete méně než 100MB”. Ono obvykle stačí zavolat na linku operátora a být hodně nepříjemný, a pak opravdu dostanete neomezené stahování. Jenže to vyžaduje křičet na někoho po telefonu, že je podvodník.

    A co se prodavačů týká – to není pokladní v samoobsluze. Prodává zboží, u kterého je potřeba znát dodatečné informace. A nejde ani tak o něčí názor, co by vědět měli nebo ne, on je na to zákon. Ne že by to prodavačka musela vědět z paměti, ale musí umět na počkání informace zjistit a sdělit.

  23. [13] Ne, Vodafone to posílá o půlnoci. Nějakých jejich robot o půlnoci zkontroluje stav a vygeneruje SMSky. Jediné řešení je tahle oznámení zablokovat. Údajně se dá telefonicky dohodnout, aby to posílali častěji, čímž se můžete dostat na stav “do hodiny od překročení”.

    Co se letaku tyka, tak si zkuste nekdy nejaky přečíst a zamyslet se nad tím, co jste se z něj dozvěděl. Obvykle letáky mlží, používají výrazy jako “až” a já se několikrát napálil tím, že co bylo prezentováno jako standardní služba/parametr bylo ve skutečnosti dostupné jen pro vybrané tarify a/nebo za příplatek.

    Dále, operátoři nabízí řadu neomezených tarifů. Jenže je to oblíbené Fordovské “stahujte data neomezeně, pokud stahujete méně než 100MB”. Ono obvykle stačí zavolat na linku operátora a být hodně nepříjemný, a pak opravdu dostanete neomezené stahování. Jenže to vyžaduje křičet na někoho po telefonu, že je podvodník.

    A co se prodavačů týká – to není pokladní v samoobsluze. Prodává zboží, u kterého je potřeba znát dodatečné informace. A nejde ani tak o něčí názor, co by vědět měli nebo ne, on je na to zákon. Ne že by to prodavačka musela vědět z paměti, ale musí umět na počkání informace zjistit a sdělit.

  24. [13] hlavne ze se dobre bavis..

    Ale rikas to presne jak to je, operator nevi jestli stahuju ja nebo nejaky program. Mezi pulnoci a devatou hodinou rano je pomerne velka pravdepodobnost, ze to dela nejaky program a ne ja.

    Jeden z duvodu proc jsem odesel od O2, je ze mi u Vodafone slibovali, ze mi v noci nebudou od nich chodit _ZADNE_ sms. Divis se mi ze se citim podveden?

    Nepredpokladam, ze bys mi chtel zaplatit drazsi tarif.

    Uplne nerozumim co chces rict tim “prodavacka je od slova prodavat”. Ja si pod tim rozhodne nepredstavuju secteni 3 cisel a kasirovani. Kdyby mi prodavac v bauhausu neumel poradit jakou si mam koupit hmozdinku, tak bych si o nem pravdepodobne taky myslel svoje..

    [14] Jestli stahovani posty je nutne nebo neni je otazka. Ja to pouzivam kvuli tomu.

    Na N9 se da synchronizace mailu nastavit na rozumnou dobu (coz pochopitelne mam). Ne vsechny programy to bohuzel umi. Co se tyce PUSH notifikace, tak pouzivam pouze IMAP servery. Mam pocit, ze tam to nastavit nejde.

    Taky mam neustale zapnutou wifi. Bohuzel mam tu smulu, ze v kancelari jsem u AP, ktere cas od casu zatuhne. Doma se to stavalo obcas taky (vetsinou si toho do rana nikdo ze spolubydlicich nevsiml).

    Jen tak pro zajimavost. Kdyz jsem rekl v O2 rekl, ze jsem schopen pouzivat ten jejich internet i s vyplacanym FUP, tak se docela divili. Ano opravu jsem schopen stahnout si email za 3 minuty misto 3 sekund. V tomto pripade mi ani v zasade nevadi, ze je to pomale (krome vlivu na baterku). Prodejci jsem musel vysvetlit, ze pro mne opravdu nema vyznam koupit si tarif za 2x nebo 3x vic penez, protoze bych potreboval tarif za 5x vic penez. S 150 MB FUP za mesic obvykle prenesu 3-5 GB. Misto tarifu za 150,- bych si musel poridit tarif za 750,- (ceny O2, vodafone poskytuje maximalne internet “na stalo” s 3GB FUP ). To co je uz vetsi problem je, ze s FUP se velmi spatne pouziva webovy prohlizec, ssh, apod. (o sluzbach jako je VoIP ani nemluve)

  25. [13] hlavne ze se dobre bavis..

    Ale rikas to presne jak to je, operator nevi jestli stahuju ja nebo nejaky program. Mezi pulnoci a devatou hodinou rano je pomerne velka pravdepodobnost, ze to dela nejaky program a ne ja.

    Jeden z duvodu proc jsem odesel od O2, je ze mi u Vodafone slibovali, ze mi v noci nebudou od nich chodit _ZADNE_ sms. Divis se mi ze se citim podveden?

    Nepredpokladam, ze bys mi chtel zaplatit drazsi tarif.

    Uplne nerozumim co chces rict tim “prodavacka je od slova prodavat”. Ja si pod tim rozhodne nepredstavuju secteni 3 cisel a kasirovani. Kdyby mi prodavac v bauhausu neumel poradit jakou si mam koupit hmozdinku, tak bych si o nem pravdepodobne taky myslel svoje..

    [14] Jestli stahovani posty je nutne nebo neni je otazka. Ja to pouzivam kvuli tomu.

    Na N9 se da synchronizace mailu nastavit na rozumnou dobu (coz pochopitelne mam). Ne vsechny programy to bohuzel umi. Co se tyce PUSH notifikace, tak pouzivam pouze IMAP servery. Mam pocit, ze tam to nastavit nejde.

    Taky mam neustale zapnutou wifi. Bohuzel mam tu smulu, ze v kancelari jsem u AP, ktere cas od casu zatuhne. Doma se to stavalo obcas taky (vetsinou si toho do rana nikdo ze spolubydlicich nevsiml).

    Jen tak pro zajimavost. Kdyz jsem rekl v O2 rekl, ze jsem schopen pouzivat ten jejich internet i s vyplacanym FUP, tak se docela divili. Ano opravu jsem schopen stahnout si email za 3 minuty misto 3 sekund. V tomto pripade mi ani v zasade nevadi, ze je to pomale (krome vlivu na baterku). Prodejci jsem musel vysvetlit, ze pro mne opravdu nema vyznam koupit si tarif za 2x nebo 3x vic penez, protoze bych potreboval tarif za 5x vic penez. S 150 MB FUP za mesic obvykle prenesu 3-5 GB. Misto tarifu za 150,- bych si musel poridit tarif za 750,- (ceny O2, vodafone poskytuje maximalne internet “na stalo” s 3GB FUP ). To co je uz vetsi problem je, ze s FUP se velmi spatne pouziva webovy prohlizec, ssh, apod. (o sluzbach jako je VoIP ani nemluve)

  26. Co stve me, je pokryti rychlejsimi daty. Cekal bych to krapet lepsi :-) Napr. vetsina D1 mezi brnem a vyskovem je u vodafone na edge. Coz mi prijde jako docela skoda. O dedinach a zasitejsich koutech dedin ani nemluvim. Tam je clovek rad, ze se u vodafonu dovola.

  27. Co stve me, je pokryti rychlejsimi daty. Cekal bych to krapet lepsi :-) Napr. vetsina D1 mezi brnem a vyskovem je u vodafone na edge. Coz mi prijde jako docela skoda. O dedinach a zasitejsich koutech dedin ani nemluvim. Tam je clovek rad, ze se u vodafonu dovola.

  28. [15] Vodafone to posílá okamžitě, co překročím 75% 90% a 100%. Mám to několikrát vyzkoušené.

    Na Vodafone se po vyčerpání FUP dá provozovat SSH, e-maily to taky obstojně stahuje (pokud člověk má limit třeba na 150kB) a na internet Opera Mini. Když se zadaří, tak se dostanu na facebook přes aplikaci (přes Oper Mini bez problémů). Párkrát jsem musel na takové FUP připojit NTB abych udělal SVN UPDATE a SVN COMMIT. Do 10 minut se to zvládlo.

  29. [15] Vodafone to posílá okamžitě, co překročím 75% 90% a 100%. Mám to několikrát vyzkoušené.

    Na Vodafone se po vyčerpání FUP dá provozovat SSH, e-maily to taky obstojně stahuje (pokud člověk má limit třeba na 150kB) a na internet Opera Mini. Když se zadaří, tak se dostanu na facebook přes aplikaci (přes Oper Mini bez problémů). Párkrát jsem musel na takové FUP připojit NTB abych udělal SVN UPDATE a SVN COMMIT. Do 10 minut se to zvládlo.

  30. [16] Vodafone má víc tarifních plánů. Za 315 se dá sehnat 600MB FUP.

  31. [19] 300 MB bez problemu vycerpam za 2 dny. Platit dvojnasobnou castku abych byl o 2 dny dyl bez fup se mi opravdu nevyplati..

  32. [19] 300 MB bez problemu vycerpam za 2 dny. Platit dvojnasobnou castku abych byl o 2 dny dyl bez fup se mi opravdu nevyplati..

  33. za 315Kc 600MB FUP a jeste naprd rychlost? Za svou wifi platim min a mam 8M bez FUPu. Nemám mobilní připojení a podle toho čtu si ho ani pořizovat nebudu. Wifi je na každém rohu a kdyz budu obcas offline tak to třeba i přežiju :)
    PS: Občas je dobré operátorovi “nakecat” že máte lepší nabídku od konkurence často sleví aby si udrželi zákazníka.

  34. za 315Kc 600MB FUP a jeste naprd rychlost? Za svou wifi platim min a mam 8M bez FUPu. Nemám mobilní připojení a podle toho čtu si ho ani pořizovat nebudu. Wifi je na každém rohu a kdyz budu obcas offline tak to třeba i přežiju :)
    PS: Občas je dobré operátorovi “nakecat” že máte lepší nabídku od konkurence často sleví aby si udrželi zákazníka.

  35. me by zajimalo jak zvladnes vyplitvat 300MB za 2 dny. Ja mam wifinu snad vsude, kde chodim. prace, domov, hospody, 300MB probrouzdat se jen tak neda (a navic kdyz budes pouzivat operu mini, tak neni skoro sance :))-.

  36. me by zajimalo jak zvladnes vyplitvat 300MB za 2 dny. Ja mam wifinu snad vsude, kde chodim. prace, domov, hospody, 300MB probrouzdat se jen tak neda (a navic kdyz budes pouzivat operu mini, tak neni skoro sance :))-.

  37. [22] Opera mini sice komprimuje data, ale na ni pomerne neprijemne, ze vsechny data jdou pres cizi proxy. Pred casem jsem si nainstaloval takovou komprimovaci proxy na svuj pocitac, ale pak jsem ji kvuli necemu odinstaloval a zatim jsem nemel cas to rozchazet znovu.

  38. [22] Opera mini sice komprimuje data, ale na ni pomerne neprijemne, ze vsechny data jdou pres cizi proxy. Pred casem jsem si nainstaloval takovou komprimovaci proxy na svuj pocitac, ale pak jsem ji kvuli necemu odinstaloval a zatim jsem nemel cas to rozchazet znovu.

  39. 10G za 750 mesicne mi pripada jako super tarrif. Nemohu si to vynachvalit. A prodavaci? Prijed nekdy do UK – tam jsou vubec radi ze nekteri vedi ze prodavaji telefony.
    Trochu pokory inzenyre z CR.

  40. 10G za 750 mesicne mi pripada jako super tarrif. Nemohu si to vynachvalit. A prodavaci? Prijed nekdy do UK – tam jsou vubec radi ze nekteri vedi ze prodavaji telefony.
    Trochu pokory inzenyre z CR.

  41. [14]
    >>Totéž platí, pokud máš to štěstí, že ti na mobilu v místě kde se ukazuje připojení svítí písmeno G (jsou taková místa)

    Co znamena to G?

  42. [14]
    >>Totéž platí, pokud máš to štěstí, že ti na mobilu v místě kde se ukazuje připojení svítí písmeno G (jsou taková místa)

    Co znamena to G?

  43. “G” jsem potkal u O2 jen jednou (resp jen na jednom místě opakovaně) a paradoxně naprosto v centru města Brna. Asi tam kašlou na upgrade na edge, když je tam 3G.

    Jak se začalo rozvíjet 3G, tak jsem někde četl že O2 přestává s nasazováním Edge a že se budou soustředit na 3G. Takjže edge bylo jen někde na vesnici a ve městě jen GPRS (+3G)….no a v průběhu času to asi nějak přehodnotili, protože Edge by mělo podle jejich mapy být prakticky všude kde je jejich signál

  44. “G” jsem potkal u O2 jen jednou (resp jen na jednom místě opakovaně) a paradoxně naprosto v centru města Brna. Asi tam kašlou na upgrade na edge, když je tam 3G.

    Jak se začalo rozvíjet 3G, tak jsem někde četl že O2 přestává s nasazováním Edge a že se budou soustředit na 3G. Takjže edge bylo jen někde na vesnici a ve městě jen GPRS (+3G)….no a v průběhu času to asi nějak přehodnotili, protože Edge by mělo podle jejich mapy být prakticky všude kde je jejich signál

  45. Naprosta spokojenost s neomezenym tarifem od O2… sice 1000,-Kc/mesic, ale vsechno vcetne LTE a CDMA…… Rychlost na HSDPA cca 12M a na LTE cca 44M, CDMA cca 1,5M….

  46. Naprosta spokojenost s neomezenym tarifem od O2… sice 1000,-Kc/mesic, ale vsechno vcetne LTE a CDMA…… Rychlost na HSDPA cca 12M a na LTE cca 44M, CDMA cca 1,5M….

  47. no jo, ale tisícovka je trochu moc, když to člověk chce jen na občasný použití v autobude nebo škole když tam zrovna není wifi…:-( Mít to jako jedinej dostupnej internet, tak to vemu bez problémů.

  48. no jo, ale tisícovka je trochu moc, když to člověk chce jen na občasný použití v autobude nebo škole když tam zrovna není wifi…:-( Mít to jako jedinej dostupnej internet, tak to vemu bez problémů.

Comments are closed.