Konečně jsem si našel pár minut času a mezitím než se mi provede update serveru, tak zkusím napsat svoje postřehy z letošního linuxaltu. O tom co kdo přednášel už jsem četl pár blogů a asi si přečteme ještě pár článků tady na rootu..

Protože jsem přednášel o maemu a snažil jsem se ještě co nejvíc doladit moji přednášku, tak mi uteklo docela dost přednášek. V sobotu jsem stihl RHEL, ABRT, storage a fotky. V neděli jsem viděl celou jenom přednášku o matematickém software.

Moje přednáška byla naplánovaná nakonec neděle jako zlatý hřeb linuxaltu. Zřejmě jsem měl nalákat lidi, aby vydrželi v posluchárnách až do večera (-; Protože Petr Freshmann nedorazil, tak byla operativně přesunuta jako první přednáška po obědě, aby jsme mohli jít dřív domů. Tady ta změna v programu mi celkem vyhovovala, protože mi dala hodinu času, kdy jsem si mohl nachystat jednotlivé ukázky. Potřeboval jsem hodinu, protože se jednalo o poměrně složitý setup. Po docela dlouhých úvahách jsem se rozhodl, že prezentaci pustím na desktopu, protože bych si ubral čas tím jak bych se musel pořád přepínat na mobilu do pdf s prezentací. První překážkou bylo to, že jsem potřeboval vizualizér, notebook a n900 připojit zároveň. N900 má TV-out konektor, který se obvykle dá bez problémů zapojit do projektoru, ale protože naše posluchárny dělají spoustu věcí a jsou tam stovky metrů kabelu, tak jsem měl pučenou redukci na VGA, protože výstup z nokie je pravděpodobně “slabý”. Druhým problémem byl fakt, že v posluchárně už není nainstalovaný CentOS, který tam vždycky býval. Nakonec jsem to vyřešil připojením se přes vnc na svůj notebook.

Při přednášce jsem se snažil ukázat, že maemo a n900 je dospělý projekt a nemusí se ho bát ani běžní smrtelníci co si chtějí zahrát hry. Snažil jsem se vypíchnout ty nejzajímavější věci a nezacházet zbytečně do detailů. Podle odezvy co mám, ne všichni byli schopni sledovat můj chaotický styl výkladu, kdy přecházím od jedné věci ke druhé.

Asi největší fail byla ukázka MeeGa na n900, protože verze pro mobily je zatím moc vývojová verze. Prostě se to uspalo a už se to neprobudilo (-; Děkuju Řezzovi za trpělivost při instalaci a nachystání ukázky. Škoda že to neklaplo úplně jak mělo, ale imho jste o nic důležitého nepřišli. Potom jsme tak nějak improvizovaně s Michalem Hrušovským předvedli MeeGo na notebooku. Konkrétně se jednalo o variantu SuSe nabalíčkovanou pod krycím názvem Smeegol. Nakonec jsem ještě zapomněl ukázat, krátké video co jsme natočili s Romanem a Markétou. Tuhle chybu jsem ale napravil o další z přestávce.

Video sklidilo docela úspěch. Další nová zkušenost bylo focení publika přímo na přednášce a následné posílání na twitter. Za to, že není fotka ostrá a tweet není označený #linuxalt se omlouvám. Potěšilo taky, že jsem se stal Mayor fakulty přímo ten stejný den. Asi by mně to potěšilo ještě víc, kdyby se mi to stalo přímo na přenášcě

Kromě zajímavých přednášek je linuxalt i o setkávání se s lidmi. Po dlouhé době jsem zase viděl spoustu známých tváří. S některými jsem měl čas si víc s některými míň. Taky jsem se konečně seznámil osobně s pár lidma, které jsem znal jenom virtuálně. Bylo tam i pár nových lidí, o kterých jsem před tím neměl ani tušení. Po přednášce jsem zjistil, že mám na twitteru 7 nových followerů (-;

Jestli se někdo těšíte na fotky co jsem udělal, tak doufáte marně. Neměl jsem ve foťáku film a jenom jsem to tak náhodně cvakal (-; Navíc jsem to ani neměl zaostřené, takže by to bylo stejně moc umělecké.

Nakonec ještě link na prezentaci.

P.S. jestli na vás působí tenhle zápisek do blogu nesouvisle, tak potom asi nezvládám multitásking, tak jak bych chtěl.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

10 thoughts on “Linuxalt 2010”
  1. Naštvalo mě to, pořádalo se to u nás na fakultě ale já stejně neměl čas :-(. Kdyby byl linuxalt v týdnu, místo našich přednášek, to by bylo dobry :-)

  2. Naštvalo mě to, pořádalo se to u nás na fakultě ale já stejně neměl čas :-(. Kdyby byl linuxalt v týdnu, místo našich přednášek, to by bylo dobry :-)

Comments are closed.