ubuntu icon

Horkou novinkou včerejška je oficiální vydání nové verze Ubuntu, Kubunutu a možná jeste nečeho dalšího ..

Installation

Byl jsem docela příjemně překvapený, že na mně vyskočil při aktualizaci nějaký průvodce, který se mně ptal jesti chci nainstalovat novou verzi.

Už né tak přijemné bylo zjištění, že se průvodce nedá nijak ovládat. V dialogu nelze kliknout “pause/resume”, nastavit maximální rychlost stahování. Vzhledem k tomu, že servery ubuntu byli podle očekávání přetížené, tak se mi během pobytu ve škole nepodařilo update stáhnout.

Příjemným překvapením bylo zjištění, že i když instalátor nepřežil restart systému (s nějakou chybou o nemožnosti obnovit session..), tak se po jednom příkazu do konzole a opětovném kliknutí na stáhnutí aktualizací zase sám chytil a dokonce na stejném místě kde skončil.

V průběhu instalace na mě vyskočilo několik dialogů, ve kterých jsem měl potvrdit přepsaní ručně editovaných konfiguraků. Nakonec mi ještě nějakým záhadným způsobem přestala fungovat diakritika (Což může být uprostřed psaní blogspotu nepříjemné).

Suma sumárum: instalátor je docela fajn, ale mohl by mít nějaké ovládací prvky. Možná by bylo zajímavé zkusit distribuovat aktualizace “torrent-like” způsobem, aby se zamezilo přetěžování oficiálních serverů. Taky by to chtělo všechny operace, které vyžadují zasah uzivatele (přepisování konfiguráků) odsunout na jedno místo (nebaví mne každých 5 minut se dívat jestli se to nahodou nezastavilo)

Post-Installation

Při posledním update jsem se nejvíc natrápil se zapnutím akcelerace grafické karty. Tentokrat to není jinak. Moje ATI Mobility Radeon 9200 prostě napoprve sama nefunguje. Dokonce se nepodařilo ani nabootovat do gui a musel jsem z konzole nahodit defaultni konfiguraci:

     sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

I když jsem se u každý dialog při instalaci prostudoval a odklikl podle uvážení, tak se mi zřejmě podařilo přeplacnout /etc/modules (a tím zrušit nastavení wifi karty). Ze stejného důvodu mi zřejmě přestal funovat i klineak (multimedialní klávesy).

Suma sumarum: s hardware to stále není v linuxu tak snadné jak bysme si všichni přáli. Příště si musim koupit hardware s lepší podporou v linuxu.

User-Experience

První super vylepšení je už splash-screen ( takové to logo co se zobrazuje při startu systému ). Ten obrázek se jim fakt povedl.

Objevila se krásná ikonka ukazující stav baterie (stará tam zůstala, ale není problém ji ručně vypnout).

Hned z kraje jsem narazil taky na nástroj pro reportování chyb. Proti nástroji od microsoftu ještě otevře okno firefoxu a vybízí k registraci.

V minulé verzi se objevil upStart, který sliboval rychlejší bootvání. Čekal bych, že na tom zapracují a ve verzi Fiesty už to bude znát. Žádné výrazné zlepšení jsem ale nezaznamenal.

[poll=11]

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

One thought on “Jak se upgraduje kubuntu”

Comments are closed.