ubuntu icon

Vzhledem k tomu, že jsem měl nějaké problémy se zvukem a chtěl jsem zkusit nějaké jiné jádro, tak jsem klikl na instalaci beta verze gutsy gibbonu.

Problem se zvukovkou se projevoval treba tak, ze ‘mplayer -ao alsa test.ogg’ misto hrani hudby opakovane vypisoval:

     alsa-play: trying to reset soundcard
     alsa-play: write error: Broken pipe

Bohužel jsem nebyl schopný zjistit jestli je problém zavislý na směru větru nebo intervalu ježdění šaliny, protože to prostě někdy fungovalo a někdy ne. Po upgrade jsem tuhle chybu už znovu neviděl.

desktop experience

Změn je hodně, ale jsou spíš jen kosmetické.

Na první pohled jsem si všiml hlavně oznámení o nové poště.

Při update může někoho zaskošit hlášení o tom, že gaim už nepatří mezi podporované aplikace. Po detailnějším prozkoumání člověk ale zjistí, že gaim byl jenom přejmenovaný na pidgin.

Někde jsem se dočetl, že Gutsy by měl obsahovat nový upstart-0.5 a možná ovlivněn tímto faktem jsem nabil dojmu, že je start skutečně malinko svižnější.

Update neproběhl uplně bez problémů. Současně s novou verzí se mi nainstaloval i balíček gij (GNU Java bytecode interpreter) a nastavil se jako výchozí, takže mi přestalo fungovat třeba Eclipse. Po odinstalovaní balíčku gij, začalo s javou od sun zase všechno fungovat jak má.

Taky přestalo fungovat vyhledávání aplikací pomocí slabu, ale protože slab nepoužívam, tak mi to nevadí. V release verzi to bude snad opravené.

kernel 2.6.22-12

Ti, kteří doufali, že se dočkaji CFS budou zklamaní, protože tento nový plánovač jádra má být pro běžného uživatele k dispozici až od jádra 2.6.23. Každého ale určitě potěší aspoň podpora ntfs (ntfs-g3) a nižší spotřeba energie.

Z těchto low-level záležitostí mě asi nejvíc zaujal program AppArmor, což je program, který zvýší bezpečnost aplikací v ubuntu. V podstatě to funguje tak, že se ke konkrétnímu programu se vytvoří seznam systémových prostředků, ke kterým může program přistupovat a pomocí securityfs se vytvoří prostředí ‘bezpečné’ prostředí, ve kterém útočník nemůže poškodit os nebo samotný program.

gutsy je mobilní

Součástí betaverze je i slibovaný meta balíček ubuntu-mobile, který by měl zahrnovat všechny aplikace potřebné na zařízeních typu UMPC.

Doplnění:

Na nové verzi se pracuje opravdu intenzivně. Dneska se mi přes automatické aktualizace stahlo nových 200 MB v 88 balíčcích.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

3 thoughts on “Co nabídne gutsy gibbon?”
  1. dlužno podotknout takovou drobnost – jádro v gustym je přeložené s podporou raw1394 – malá ňamka, ale potěší

Comments are closed.