CAMERA

Když jsem chystal navigační soutěž pro Kotvrdovice, tak jsem narazil na problém jak geotaggovat fotky a nezbláznit se z toho.

Před nasednutím do letadla a focením se nakreslí trať. To zvladám bez problémů. Možná to bude ale tím, že jsem to naprogramoval já sám.

Screenshot-1

Focení a létání je ta radostná část. Na křídlo jsem si dal SJ4000, čínskou repliku GoPro, a nastavil ji na automatické focení po 10 sekundách. Na sedačku navigátora jsem posadil Ivana a dal mu do ruky zrdcadlovku Canon. A se zapnutým loggerem v kapse jsme to zaletěli. Automaticky z toho vylezlo 420 fotek a ručně jsme nacvakali 260 fotek.

CAMERA
V padesáti metrech

V pokynech jsme měli doporučenou google picasu a google earth. Bohužel Picasa pro Linux není. Ve virtuální mašině mi ale stejně odmítla exportovat do Google Earth. Jinak se pro geotagging se dá použít například gpscorrelate nebo exiftool. Z GUI nástrojů jsem našel třeba javový gpsprune, který měl nějaký problem s gtk vlákny.

Naštěstí jsem pak od kolegyně Aleny Pavelkové dostal její bakalářku, která by právě tohle měla umět.

Screenshot-3

Protože je to fakt pěkný kus software, který si bez problémů poradil i s takovým množstvím fotek, tak jsem ho trošičku poupravil a dal ho do svého COPR repozitáře.

Screenshot-4

Sportovní řád říká, že objekty na fotkách mají být umístněné do 200 metrů od trati. Jak je vidět, tak při focení jsme se trati nedrželi. To ale vůbec nevadí, protože když je fotka udělaná ve směru letu z přiměřené výšky, tak letadlo může být mimo trať.

Screenshot

Nakonec jsem v Google Earth ještě pro jistotu kouknul na to jestli to všechno souhlasí a proměřil vzdálenosti. Možná si na to napíšu ještě nějaký vlastní nástroj..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer