Jako od organizátora konference asi ode mne nečeká nikdo nic jiného. Ale letos to tak prostě bude. Myslím si, že se nám do letošního ročníku podařilo několik velmi zajímavých věcí. A třeba se nám jich ještě pár podaří.

V tuto chvíli máme výběr z programu. Je to pár zajímavých přednášek z každého tracku. Než jsme zveřejnili aspoň tenhle výběr z programu, tak se zaregistrovalo přes 100 lidí. Wow!

V tracku o bezpečnosti jsme přemluvili k přednášce Michala Špačka, který se snažil psát velmi zajímavý newsletter o bezpečnosti. Jeho blog je radost číst, takže už se těším, až ho uvidím přednášet osobně.

V oboru bezpečnost jsem ještě přemlouval dalšího přednášejícího. Je jím docent Hanáček z FITu. Řekne nám podrobnosti o kauze Hacking teamu. Téma je to myslím stále aktuální, i když už je to nějaký pátek. Na tuto přednášku přijďte osobně, protože nebudeme dělat záznam!

Jednotlivé tracky jsme si rozdělili napříč organizačním týmem (ano, už nás bylo dost, takže jsme měli mezi koho dělit \o/ ). Na mně padnul největší track “LinuxAlt” o svobodném software, kde máme 42 ze 112 přihlášených přednášek (i workshopům tady říkám přednáška). Do výběru jsem zařadil populární témata jako Firefox a Blender a pro programátory/technické lidi potom VIM od Hodyho. Kromě toho v přihláškách bylo spoustu dalších zajímavých témat jako třeba novinky ve fedoře, Jenkins, ZFS, OpenQA, Django a docker. Jenom to všechno vyjmenovat by bylo na dlouho ..

Letos se nám konečně podařilo to o co se snažíme dlouhá léta. Být inkluzivní. Komunita kolem OpenStreetMap má na OpenAltu vlastní track State of the Map (SoTM). Jako nejzajímavější jsme vybrali přednášku Mariána Kyrala o WeeklyOSM, ve které v podstatě rozkryje co se děje v světě OSM. Pak jsme vybrali přednášku od Honzy Štěpána o tom jak Mapy.cz používájí OSM.

Podobně jako OpenStreetMap komunita se nám začal rodit Open Science track. Uvidíme jak to zapadne do naší koncepce. Bohužel jsem zatím nečetl ani jeden abstrakt, takže nevím o čem to vlastně bude..

Abysme neměli uplně přetrackované, tak jsme v tichosti dali pryč Open Mobility track. Mezitím se ale do přihlášek dostali přednášky o SailfishOS a PostmarketOS. Určitě je jenom tak nezahodíme a zamyslíme se jak je vhodně zařadit do programu.

Další novinkou je, že při vyplňování registračního formuláře, se dotazujeme na to odkud jste. Pomáháme v tom pomocí geolocation v prohlížeči a reverse geocoding z OSM. A když už máme souřadnice, tak je dáváme do mapy.

Do konference musíme stihnout ještě hromadu věci. V prvé řadě poskládat celý hlavní program (to by se mohlo podařit rozseknout v úterý 3.10.). Zařídit doprovodný program na místě i v hospodě. V merku máme zase české hackerspace base48, bastlírnu, brmlab a možná něco z FabLabu.

Potřebujeme ještě sehnat pár partnerů, tak aby se to vůbec to celé dalo uspořádat, a abyste si mohli v klidu dopřát šálek dobrého kafe. Potřebujeme udělat pořádnou reklamu. Prosím pozvěte své kamarády. Napište do blogu, vytvořte pozvánku, video-pozvánku na youtube, sdílejte nás na facebooku, na twitteru..

Sdílejte pozvánku na konferencei a přijďte, protože OpenAlt bude letos pecka! Jako každý rok..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer