Protože Erik nachystal obraz pro Nemomobile, tak jsem se vrhnul na další experiment s GigaSet GS290. Rád bych popsal přesný návod, ale není to tak jednoduché jak by se mohlo zdát. Navíc si nejsem uplně jistý počátečními podmínkami, protože halium spoléhá na to, že v telefonu zůstanou části Androidu.

Výchozí stav

Když se něco pokazí nebo se potřebuju vrátit do původního stavu, tak použiju SP Flash Tool. S tímto nástrojem se dá udělat obnova telefonu i když je to zaseklé v nekonečné smyčce restartů. Zatím mi to fungovalo, díky bohu, vždy. Program nastavím – vyberu správnou cestu /home/jmlich/gs290/ubuntu-touch-yggdrasil-ota15-flashtool/MT6763_Android_scatter.txt a zmáčknu Download. Obvykle nepoužívám žádné další volby. Při instalaci Ubuntu Touch jsem ale použil navíc Firmware upgrade. Pak připojím vypnuté zařízení do USB a počkám. Ve spodní liště je pak vidět průběh narávání. Nakonec se objeví fajfka a je hotovo. Pak se už může telefon odpojit a nastartovat systém.

Instalace TWPR

Program TWPR neboli Team Win Recovery Project je nástroj pro obnovu systému. Popravdě řečeno si nejsem jistý jakou přesně hraje roli a proč nepoužít výchozí systém pro obnovu nebo jenom fastboot a přeflashovat oddíly. V každém případě se mi to bez něj nepodařilo.

Pro přepnutí do recovery mode je potřeba zapnout telefon tak, že se současně drží zapínací tlačítko a tlačítko pro přidání hlasitosti. Chování není bohužel vždy jednoznačné nebo se mi aspoň nepodařilo přijít na to co dělám jinak.

Někdy se zobrazí základní nabídka pro výber mezi obnovou, fastboot a normálním startem. Někdy se ovšem zdá, že nabídka překrytá logem volla, ale funguje úplně stejně jenom nevidíte co vybíráte.

Pokud nevidíte co vybíráte, tak někdy vyberete volbu recovery a nastartujete do výchozího systému pro obnovu.

Pak můžete pomocí adb reboot bootloader nastartovat do režimu flashování a nahrát twrp. Bohužel se mi z nějakého důvodu nepodařilo nastartovat twrp bez jeho naflashování pomocí příkazu adb boot twrp.img, ale to stejně zřejmě ničemu nevadí.

adb reboot bootloader
fastboot flash recovery twrp.img

Pak už mně čekalo samotné twpr. Nejdřív se objevila uvítací obrazovka s logem, pak potvrzení varování, a nakonec se dalo twrp používat.

Instalace Nemomobile

Když je nastartovaný twrp, tak už se jenom z terminálu spustí par příkazů, které nakopirují soubory do zařízení, restartuje se a je hotovo.

[root@jmlich-dell nemo]# adb push android-rootfs.img /data
android-rootfs.img: 1 file pushed, 0 skipped. 9.2 MB/s (575799296 bytes in 59.451s)
[root@jmlich-dell nemo]# adb push Manjaro-ARM-nemomobile-yggdrasil-halium9-aarch64.img /data/rootfs.img
Manjaro-ARM-nemomobile-yggdrasil-halium9-aarch64.img: 1 file pushed, 0 skipped. 9.5 MB/s (4294967296 bytes in 432.360s)
[root@jmlich-dell nemo]# adb reboot bootloader
[root@jmlich-dell nemo]# fastboot flash boot boot.img
< waiting for any device >
Sending 'boot' (13798 KB)                          OKAY [  0.928s]
Writing 'boot'                                     OKAY [  0.184s]
Finished. Total time: 1.139s
[root@jmlich-dell nemo]# fastboot reboot
Rebooting                                          OKAY [  0.001s]
Finished. Total time: 0.051s

Sergey ještě psal, že mu Nemo nenastartoval dokud v twrp neudělal Wipe zařízení.

Co s nastartovaným NemoMobile? Asi nic moc. Stav je přibližně stejný ne-li horší jako na PinePhone. Přes Wifi se mi podařilo připojit k internetu a aktualizovat balíčky. GSM nefungovalo. Akcelerometry (sensorfw) zřejmě potřebují přidat správný plugin. Chvilku jsem zkoumal jak vlastně OS vypadá, ale pak jsem toho nechal. První test ale proběhl úspěšně!

Disclaimer: tenhle článek popisuje co jsem dělal já, ale nezaručuju, že se vám podaří totéž co mně, a že si nerozbijete vlastní telefon.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer