Nejstarší syn chtěl k narozeninám chytré hodinky. Stejně jako u libovolné jiné elektroniky je to multimodální problém. To znamená, že nabídka je široká a faktorů podle kterých vybírat je hodně. Vlastnosti produktu, které jsou pro uživatele důležité, vlastně v popisu produktu ani často zmíněné nejsou.

Výčtem požadovaných vlastností jako je 4G, Wifi a cenový limit jsme výběr zúžili na CARNEO GuardKid+ 4G a WowME Kids 4G, přičemž nakonec hodinky Carneo vyhrály.

Hardware

Specifikace na webech je poměrně vágní, takže až po důkladném hledání najdeme, že hodinky jsou postaveny na jádru MT6735M od Mediateku, což je SoC z roku 2015 postavený na 64-bitový ARMu s taktem 1GHz a grafickým jádrem Mali M720. Specifikace dále říká, že mají 0.5 GB paměti a 4GB disku v NAND.

Display je dotykový čtvercový IPS s rozlišením 240×240 px a úhlopříčkou 1.4 palce (cca 3.5 centimetru). Digitizér umožňuje celkem pohodlné ovládání a dokonce psaní na klávesnici.

E-shopy píšou, že výdrž na baterii je až 5 dní. Na stránce výrobce je ale konzervativní hodnota 2 dny (ve “stand by” na příjmu 3 dny). Magnetický konektor na nabíjení se zdá být dobrou volbou. V balení byl připojený jenom USB kabel (USB A – do počítače), ale už ne nabíječka.

Software

Kolonka operační systém má tajemný obsah, říká “vlastní operační systém”. Na routeru je vidět něco co se hlásí pod hostname Mocor. Google říka, že Mocor OS je uzavřený operační systém vyvíjený MediaTekem.

Rodičovská aplikace umožňuje do telefonu doinstalovávat další aplikace. V seznamu je ale jen WhatsApp a Instagram. Celkově u zařízení pro děti bych očekával více her. Předinstalované jsou jenom “kartičky na učení angličtiny” a “matematiky” na trénování sčítání.

Výčet toho co to umí je docela pěkně popsaný v specifikaci produktu. Pro každou činnost je odpovídající aplikace. Od volání, přes fotografování, až po krokoměr. Je tam také jedna aplikace na videohovory s rodičovskou aplikací.

Rodičovská aplikace pro Android

Aplikace pro ovládání hodinek z rodičovského telefonu by se dala popsat jako to co si představuju pod názvem MVP (minimal viable product). Aplikace toho umí hromadu, ale obsahuje strašné množství chyb.

Při registraci hodinek při otočení tabletu na šířku se špatně zobrazoval hledáček foťáku. Byl otočený o 90° a k tomu možná ještě převrácený. Najít QR kód pro dokončení aplikace se mi nedařilo dobře minutu. Pak mi došlo, že můžu tablet otočit na výšku.

Z aplikace lze získat dojem, že sledované nemá být jen dítě, ale i rodiče. Proč aplikace potřebuje přístup k sledování dalších aplikací? Přístup ke kontaktům, fotkám a poloze by se možná dal ještě pochopit. Aplikace běži neustále na pozadí a informuje uživatele v oznámeních, že běží.

Jedna z věcí co si člověk všimne jsou chybné překlady. Jakoby se při importu překladů posunul sloupeček v Excelu. Někdy člověk vidí maďarštinu, jindy angličtinu, jednou se tam objevila dokonce čínština. Nekonzistentních překlady “zapnout foťák” a “vypnout kameru” (pro jedno tlačítko) zamrzí. Nejednotné používání malého a velkého písmena už jenom drobnost, kterou si všimnete jenom pokud máte OCD. V případě open source projektu je oprava otázkou pár kliknutí v ve veřejné Weblate instanci.

Když dítě klikne na tlačítko odmítnout videohovor, tak se to u rodiče stále tváří jakože to zvoní.

Telefonní seznam sice umožňuje do hodinek nahrát telefonní čísla rodičů. Při opětovném otevření seznamu, se už ale kontakty neukázaly. Když se kontakty přidaly znovu, tak se bohužel nepřepsaly a objevily se v hodinkách zdvojené. Přidat ke kontaktům fotku asi vyžaduje detailnější studium manuálu, protože se mi ani po pár minutách zkoušení nepodařilo.

Celkově uživatelská přívětivost je bolestivé místo aplikace. Například při nastavení času, kdy se má monitorovat spánek aplikace vyžaduje dvojí potvrzení. Jednou, aby se přenesla hodnota z komponenty pro výběr času, a potom pro uložení. Navíc není použita standardní komponenta TimePicker, ale něco podezřele podivného. Dalším příkladem je výběr časové zóny, kde je to klasický seznam položek, a v pravé části je zaškrtávací tlačítko. Místo toho aby stačilo kliknout na řádek se musí uživatel trefit na malé tlačítko.

Aplikace potřebuje neustále spolehlivé spojení. V připadě, že jsou hodinky nedostupné, tak hlásí chybu. Neumožňuje naklikat si všechno postupně a když je hotovo, tak připojit a dávkově nahrát.

Závěr

Po hardwarové stránce vypadají hodinky docela nabušeně a snad umožní pozdější později hrátky s vlastním OS (třeba AsteroidOS). Samotný software je na první pohled plynulý a funkční. Rodičovská aplikace pro Android ale vypadá otřesně. Tento článek budu pravděpodobně ještě několikrát přepisovat, až se je naučím používat.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer