Starší bratr dostal k vánocům nový smartphone: Volla 22. Je to zařízení hardwarově velmi podobné Gigasetu GS5. Zajímavější je ale spíš na software. Firma Volla k němu dodává svůj Volla OS nebo Ubuntu Touch. Ručně by do něj mělo jít nainstalovat Sailfish OS. Do UBports instalátoru se dostane až bude dostatečně odladěný. Jeho kódové označení je Mimameid.

Volla OS je v podstatě android s přepracovanou domovskou obrazovkou, který je očištěný od služeb google a aplikací, které odesílají data o uživatelích. Domovská obrazovka je rozdělená na odrazový můstek “Springboard”, seznam aplikací a nastavení.

Springboard je spouštěč aplikací. Buď se podrží červené tlačítko vpravo dole a zobrazí se nabídka nebo se napíše nějaký text a Springboard podle zadaného textu nabídne nejvhodnější akce. V tomto případě, třeba hledání na webu nebo vytvoření poznámky.

Potáhnutím plochy (swipe) se zobrazení posune na spouštěč aplikací, a na podruhé až na plochu s nastavením. Na první pohled není úplně zřejmé proč je nastavení na třetí ploše. Dalo by se předpokládat, že je to funkce, kterou bude uživatel používat každý den. Po přejetí přes horní okraj už je vidět lišta, která je dobře známá z Androidu.

Základní aplikace mají jednobarevné ikonky, takže by neměl být problém udělat světlým i tmavým motiv vzhledu. Pohled na seznam aplikací dává tušit, že běžné věci jako telefonování, focení nebo emaily budou fungovat na první dobrou.

Jak vypadají aplikace? Například po spuštění aplikace Maps se objeví aplikace OSMAnd – tedy OpenStreetMap pro Android. Místo Google Play jsou k dispozici alternativní obchody s aplikacemi Aurora Store a F-Droid.

Celkově je to velmi zajímavý projekt, který se zaměřuje na ochranu soukromí uživatelů. Přináší funkční zařízení, zkouší nové koncepty jak ho ovládat, ale současně umožňuje používat staré známe aplikace*, bez kterých si spousta z nás už nedovede telefon představit.

* lze předpokládat, že 50% aplikací nepůjde používat kvůli google services. Jejich instalace na by porušila licenci, takže ji výrobci nepředinstalovávají. Po ručním doinstalování nebude fungovat ještě 20% aplikací . Zejména bankovní aplikace kontrolují jestli není telefon rootnutý.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer