Včera jsem zas řešil mailbox plný spamu a vzpoměl jsem si jaké to bylo krásné v dobách fidonetu a tak trochu mě zamrzelo, že český fidonet je mrtvý. Jakože za poslední 3 roky mi chodí v podstatě už jenom rules. Tak jsem přemýšlel proč se to stalo..

T-MailFidonet byl imho v mnoha ohledech o hodně lepší než technologie používané v současnosti na internetu.

Proti SMTP byla každá session authentizovaná. Jednotlivé uzly se prostě bavili (si vyměnovali poštu) jenom s uzly se kterými se znaly a se kterými měli dohodnuté heslo.

V dobách kdy byl fidonet in, všichni používaly dial-up, takže to bylo všechno strašně pomalé, takže se každé dva uzly měli mezi sebou dohodnutou nějakou metodu komprese a tou si posílali data.

goldedKaždý uzel byl zodpovědný za své klienty. V případě, že někdo porušoval pravidla (slušného chování a tak.), tak byl jeho spraváce požádán aby sjednal nápravu. V případě, že to neudělal, tak byla odpojená celá jeho větev sítě.

Asi největší problém toho celého byl, že nastavit si počítač pro příjmání zpráv bylo asi tak stejně obtížné jako je nastavení sendmailu, 100% konfigurace se dělá v textovém souboru a dokumentace je pro normálního člověka příliš dlouhá (víc než 3 stránky a bez obrázků) v porovnání s klikošským prostředím thunderbirdu, evolution nebo outlooku to nemá bohužel šanci.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer