qtstumbler logo

O technologii wifi se už na českém internetu napsalo mnoho a není potřeba ji představovat. Pojem wardriving se na českém internetu nevyskytuje zas tak často.

Podle google je v česku jenom 12 000 odkazů (-;

Wardriving je vlastně takový novodobý sport pro nadšence do IT co mají auto a spousty volného času. V podstatě jde o ježdění sem a tam a měření signálu wifi.

Když to chcete dělat pořádně, tak je taková činnost hodně náročná. Tady v Brně je to doslova zamořené signálem, a když chcete zjisit kde leží anténa, jak je natočená a jak se tam nahackovat, tak to zabere dost času.

Někteří wardriveři se dělí o pracně získané informace ve veřejných databázích – třeba na lupě nebo na nodedb.com Ostatním se zase nechce vyplňovat nějaké formuláře na nějaké webové stránce, zvláště když se jedná o soukromý hotspot.

Rozhodl jsem se, že těmto lidem uštřím práci a udělám program, který by umožnoval snažší získání pozice hotspotu a jednodušší odeslaní dat a jejich automatické zpracování na internetovém serveru.

Tak jsem založil projekt na sourceforge.net a začal programovat..

Tenhle zápisek do blogu jsem napsal už hodně dávno a od té doby se hodně změnilo. Nicméně program ještě stále není ve fázi, kdy by se dal zveřejnit jako release verze. Verze pro Windows docela často padá, verze pro linux je taky hodně nedotažená. Pořádně nefunguje ani vykreslování mapy pokrytí signálu, natož aby fungovalo odhadnutí pozice antény.

Původně jsem chtěl zveřejnit tento článek až bude hotová první použitelná verze, ale když jsem náhodou narazil na skript, který zpracovává logy kismetu a vytváří z nich mapu, tak jsem se rozhodl, že to udělám dneska.

[poll=8]

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

7 thoughts on “wardriving”
  1. Wardriving je krasna vec. Pozeral som si stranky projektu, pozeral som si screenshoty a som skor pesimisticky ohladom zmyslu dokoncenia qtstumbleru. Dovody ktore ma k tomu vedu su nasledovne otazky:
    1. uvazujete s podporou GPS, alebo mate v plane len "pribliznu" lokalizaciu AP? Ak uvazujete o podpore GPS, mate v plane aj podporu nacitavania mapovych podkladov?
    2. videli ste niektore z konkurencnych free ale aj komercnych projektov? Mam napr. telefon s WindowsMobile 5 a v nom spolu s GPS aj Wifi a nejaky freeware, ktory zobrazuje pomerne slusne pribliznu poziciu AP. Mam skusenost aj s komercnym softverom pre win (ale aj lin) za nejakych 300$ a musim povedat, ze zatial som podobny nastroj s tak velkym mnozstvom moznosti nevidel.
    Nechcem Vas odradzat, no asi by som najprv investoval cas do googlenia konkurencnych projektov.

  2. [1] Právě proto je na konci článku ta anketa. Program měl být hotový už v květnu (od té doby se vývoj víceméně zastavil).

    ad 1) Podpora údajů z GPS byl jeden z hlavních požadavků. Náčítání mapy mělo být realizované pomocí komponenty qtGrass. (později možná export do ArcGisu nebo do shapefiles)

    ad 2) Popravdě řečeno pořízení mobilního zařízení obsahujícího gps a wifi na hraní (vývoj tohohle) je momentálně mimo moje možnosti.

    Původně to byl školní projekt, ale semestr skončil, známku jsem dostal a zájem opadl. Teď je mi líto, že projekt, který mohl byt pěknou referencí mojí práce a zároveň pěkný program, zapadne nedodělaný v zapomnění. Ideální by bylo, kdyby se našel někdo kdo by v projektu pokračoval..

  3. Na airdump chodim docela casto. Ta mapa jak je o ni zminka ve vasem clanku je interaktivni. Neni generovana skriptem z Kismet logu. Ma myslim vlastni DB jinak nechapu jak s ni lze hejbat. Pokud je to to co si myslim tak k te airdump mape staci dopsat kod co bude umet zaznamenat jedno apecko vicenasobne a po par prejezdech kolem je k dispozici i mapa signalu nejenom stred (ap).

    Jo a je tam i databaze http://database.airdump.net a hotspot http://hotspot.airdump.net

Comments are closed.