pavucina (web)

Je to stejné jako s auty – kdo si zvykne na ferrari, tak už na trabantovy nechce jezdit.

Četl jsem na internetu různé názory na ajax. Některé z nich říkají, že kolem ajaxu je zbytečně velký humbuk. Reálné aplikace, které jsou volně dostupné na internetu mě ale přesvědčují, že to nebude jenom hodně povyku pro nic, ale že na tom něco asi bude..

AJAX je user friendly:

  • listování vysledky vyhledávání aniž bych musel kliknout na tlačitko ‘další stránka’ – prostě šoupu kolečkem myši a položky se načítají.. (viz. vyhledávání na live.com)
  • skládání rss kanálů aniž by se musela znovu načítat celá stránka a možnost rozkliknout si jednotlivé zprávy (viz. google personalized home)
  • rozkliknutí editačního okna na položce, kterou chci upravit (viz. úprava záložek – google personalized home)

AJAX je zlo:

pavoucek nam leze na web

Z pohledu vývojáře je to rozhodně komplikace. Problém je v tom, že větší část této technlogie je postavená na javascriptu. Každý kdo zkusil vytvořit webovou prezentaci pro malou firmu ví, že javascript problémy přináší s kompatiblitiou.

V podstatě by se dalo říct, že co uživatel to jiný prohlížeč a co prohlížeč, to vlastní implementace javascriptu, DOMu, css, html, xhtml, xml, etc. Obzvlášť u mobilních telefonů implementace javascriptu obvykle nejsou na vysoké úrovni.

Navíc je potřeba počítat s tím, že flash, javu, javascript a cookies má uživatel zakázané.

Kdo je to ten AJAX?!

To je vidět třeba v článku na A Venture Forth, ve kterém je vyjmenovaných deset nejlepších aplikací ajaxu. Některé z uvedených aplikací jsou dokonce použitelné (-;

Čelní střet s AJAXem:

Nechtěl bych používat nejnovější technologie jenom proto aby našli uplatnění, na druhou stranu bych ale nechtěl, aby technologie zapadla jenom proto, že to vyžaduje nějaké úsilí. S cílem něco se naučit jsem při příležitosti předělávaní své fotogalerie použil i ajax. Teď se už těším na pozitivní ohlasy od uživatelů.(doufám, že nějaké budou (-; )

LINK: galerie

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

22 thoughts on “AJAX je návykový”
  1. AJAX používáme na Rootu a dalších serverech Internet Infa například u anket, kde se po odeslání názoru nemusí znovu načítat stránka. Zrovna tak, když si v diskusi chcete zobrazit názor, který je sbalený kvůli nižší kvalitě, nemusíte znovu načítat. AJAX je určitě zajímavý, ale nic se nemá přehánět.

  2. [1] nejenom prehanet ale taky se to musi napsat tak aby kdyz clovek nema sanci ajax uzit (blokovany JS napr) tak aby i tak byla stranka pouzitelna

  3. Aha, tak proto mne nefunguje odesilani prispevku do diskuse na Rootu z Opery Mini v mobilu. Diky.

    ast

  4. Problem s AJAXem je ve vetsich aplikcich – dlouho se nahravaji, s nahravanim jsou problemy (m.j. diky bugu v Mozille). O kompatibilite uz bylo pojednano vyse.

    Ale samozrejme vhodne pouziti AJAXu muze silne zvedout pouzitelnost.

  5. Na ajax je nejvetsi mistr google. Veci jako google reader, nebo personalized home jsou vyborne, pouziti ajaxu je vyvazene a funkcnost excelentni….

  6. Psat AJAXove veci samostatne jen podle dokumentace je sebevrazda, ale pokud se pouzije nejaka rozumna knihovna, tak o AJAXu ani nemusite moc vedet.

    Horsi je, kdyz se najde v takove knihovne bug, ktery prakticky potom nejde bez kooperace s vyvojari opravit…

    PaD

  7. K tem deseti nejlepsim aplikacim mi chybi jedina vec: duvod je pouzivat. IM mi bezi na konzoli, kalendar mam v evolutionu, texty pisu v openofficech, atd…
    Google (a google-like) mapy je vec jina, tam Ajaxe ocenit dokazu.

  8. je tu nejaka bota, poprvni ze "nemuze aktualizovat pocet komentaru", podruhy ze "opakovane vlozeni stejneho prispevku".
    takze zkracene znovu; ajax je mozna dobry ale nejak chybi aplikace, krome google map je vetsina slabou nahrazkou nativni aplikace s daty ulozenymi buhvikde.

  9. No prave. Aplikace s AJAXem taky maji byt nahrazka nativni aplikace. Ze zatim nejsou na kdovijake urovni, to je jen otazka casu.

    Vyhody:
    Nemusis nic instalovat, staci ti webbrowser.
    Mas vzdy aktualni verzi (te AJAX aplikace).
    Z programatorskeho hlediska – oddeleni prezentace a dat.
    Rychlost (oproti webu bez AJAXu)

    Nevyhody:
    Rychlost (oproti nativnim aplikacim), nekompatibilita mezi browsery, omezenost (javascriptu).

    V AJAXu je budoucnost hostovanych aplikaci. Narozdil od Javy ma totiz jako "embedded" technologie k dispozici na spoustu stezejnich operaci k dispozici "rychle jadro" browseru, a pouze na jejich spojeni "pomaly interpret".

  10. "ale taky se to musi napsat tak aby kdyz clovek nema sanci ajax uzit (blokovany JS napr) tak aby i tak byla stranka pouzitelna" — ale nemusí. Nejsměšnější jsou lidi, co si zablokují Javascript, cookies a referer, a poté se diví, že 90% webů jim nefunguje. Když si to chtějí blokovat, prosím, třeba si tím zvýší svoje slabé sebevědomí, ale už nemají dost intelektu na to, že zakázání X technologií z žádné prezentace lepší web neudělá. Naopak..

    Kromě pár technických webů a pár maniaků, co si blokují vše, má 100% lidí JavaScript zapnuto.

    Jediný důvod pro slušné zobrazení stránky bez JS jsou PDA, Opera Mini, a další, ale nikoliv vědomá uživatelská blokace JS.

  11. A co Flash ? Nedostizna grafika, komunikuje s cimkoliv pomoci XML nebo WS, bezi na vsech hlavnich OS … AJAX (a cely JS) je na nic – kod je vetsinou neprehledny a pouzitelne IDE neznam. Navic integrace audia/videa … Zkuste to v AJAXU :)

  12. [12] disable flash. jedno procento solidnich webu mi nestoji za to flash zapinat. 99% flashu na ktere jsem narazil jsou reklamy a barevne, blikajici weby bez obsahu, ktere casto delaji vseliake neprijemne zvuky – dekuji nechci.

  13. Hm – to se ale meni – viz youtube, stream.cz atd. Jak bude vzrustat pocet webu s videoobsahem podil "flashovych" webu bude vzrustat. Jiste existuji alternativy (ActiveX, Java applets), flash je ale (zatim) porazi….

  14. ajax je dobra vec
    falsh je zlo, pretoze sa zneuziva na zobrazovanie reklam a blikajuce reklamy velmi vyrusuju pri citani

  15. Flash mám vypnutý a zůstane tak. Tahle technologie byla zabita tím, že se používá většinou na reklamu a nesmyslné blbosti. Ajax je na tom přesně naopak. Mimoto si myslím, že je dnes nemožné, aby se masově prosadila technologie, která není standardem a neexistuje kvalitní Open Source implementace

  16. Pokud bude stranka funkcni i pri vypnutem javascriptu, klidne si ho pouzivejte. Pokud ne, tak jdete nekam.

    Slepci, roboti a lide s mobili vam jiste podekuji.

  17. Ja bych nejvetsi problem AJAXu videl v kombinaci s HTTP session. Aplikace napsane pomoci AJAXu uz musi vic davat bacha na to co se kde meni v session na serveru == neni thread safe.

  18. [18] A slyšel jste o REST architektuře? Tak ta tímhle netrpí. Však on Google, Yahoo a další moc dobře vědí proč to dělají. AJAX+RPC model komunikace vede do pekel, jak jste sám správně podotkl, ale AJAX+REST je killer technologie. Stačí se jen podívat co s těma technologie dokáží právě výše jmenovaní.

  19. [19] REST je podle me jen obchodni nalepka. Stejne jako cely AJAX. AJAX uz tu existuje par let. Je to jen mix technologii, kterym se dal atraktivni (a casto nesmyslny) nazev a M$ si ho privlastnil a rekl ‘budiz neco noveho’. A jestli s nim budu simulovat neco jako RPC, nebo REST, neni v tom prakticky rozdil..

  20. Flash par lidi vypina, protoze je otravuji bannery, ale skutecnosti je, ze vic nez 95% uzivatelu ma v dnesni dobe uz Flash player 7 a vyse, ActionScript se od JavaScriptu moc nelisi, Flash ma navic dobrou podporu remotingu(RPC, chcete-li) a streamovaneho videa. Navic dnes jiz existuji i opensource implementace jak runtime Gnash, tak compileru MTASC a ruzna IDE(osobne pouzivam XCode s ActionScript pluginem). Navic kompatibilita napric platformami je temer 100%, zcompilujete na Mac OS X a jede na Linuxu, MS Windows i na mobilu s Flash Lite. Pamatujete jeste na Java Applety? a pamatujete na to, co je nakonec definitivne zabilo? Adobe jak se zda s MS vychazi vcelku dobre a ac osobne MS technologie nepouzivam, tak nejsem padly na hlavu, abych nevidel, ze runtime, ktery je defaultne v MS Windows je proste runtime, ktery pouziva vetsina uzivatelu, cili pokud si nechci psat aplikace jenom do supliku, musim pouzivat platformu, kterou disponuji uzivatele.

Comments are closed.