Pro samé balíčkování jsem neměl ani čas vyzkoušet, co už paint-mono umí a co ne. Dostal jsem se k tomu až teď a zjistil jsem, že současná verze rozhodně není vhodná pro používání..

Balíček se mi snad nakonec podařilo upravit tak, aby si doinstaloval všechny potřebné závilosti. Potřebné balíčky se bohužel v ubuntu 7.10 nevyskytují, takže je potřeba udělat upgrade na ubuntu 8.04, které je momentálně ve verzi alpha 2. Než začnete upgradovat, tak je potřeba uvědomit si, že můj bálíček paint-mono je vytvořený z svn snaphostu a opravdu není vhodný na používání.

Program momentálně vypadá takhle:

Screenshot paint-mono v ubuntu 8.04

Nějak jsem si nemohl vzpomenout, jak udělat screenshot zvoleného nefocusovaného okna, takže jsem udělal screenshot celé plochy s tím, že obrázek potom ožíznu. Bohužel jsem to oříznutí musel udělat v GIMPu, protože se mi nepodařilo ani uložit obrázek.

 ** ERROR **: Type System.Drawing.Imaging.PropertyItem which is
 passed to unmanaged code must have a StructLayout attribute
 aborting...
 Trace/breakpoint trap (core dumped)

(update: problém s ukládáním obrázku zřejmě řeší instalace svn verze mona)

Kromě toho, že nejsou vidět toolbary, tak nefugnují ani takové věci jako je copy & paste.

Plovoucí nástrojové panely (barvná paleta, vrstvy, nástroje a historie) se mi po startu nezobrazují (až když přejedu kurzorem přes místo, kde se obyvkle vyskytují, tak se objeví..), o fungování jejich průhlednosti ani nemluvě. Občas se taky stane, že se nástojový panel objeví v gnome v “task-listu”.

Vůbec při překreslování okna dochází k problémům, které jsou vidět například při zoomování obrázku nebo překreslování stavového řádku.

Špatně se vykreslují i náhledy obrázků v menu “File” – “Open Recent”.

Na notebooku mám poměrně malý display s velkým rozlišením a proto mám nastavené větší písmo, což asi způsobuje to, že se v paint-mono špatně zobrazují všechny nápisy.

Nějak prazvláštně fungují i klávesové zkratky a ovládání programu z klávesnice. V ostatních programech se do menu dostanete tak, že zmáčnete alt a potrženou klávesu, tady stačí zmáčknout jenom podtženou klávesu, což v kombinaci s nástrojem pro kreslení textu do obrázku nedělá moc dobrotu.

Program se nepříjemně často ukončuje s několika stránkovými výpisy výjimek. Stalo se mi to například skoro pokaždé, když jsem klikl do historie.

To, že při otevírání souborů nefungují symlinky, už asi nikoho nepřekvapí.

Na druhou stranu poměrně hodně věcí v programu funguje jak má (efekty, kreslící nástroje, vstvy).

Nezbývá než konstatovat, ze je to prostě stav, který se dá očekávat od svn snaphostu, a že vývojáři mají do releasu ještě spoustu práce.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

9 thoughts on “test: paint-mono 3.0.54-svn”
  1. Program jsem zkusil na svem Arch Linuxu a krome toho co jste napsal, je program neuveritelne pomaly, to me zaskocilo vic nez prave zminene bugy.

  2. vztekloun: co tě na tom překvapilo, když je to zbastlené v MONO, respektive .NET. Jen další nepoužitelná, brzy mrtvá aplikace. Kdyby to napsali v JAVA, bylo by to užitečnější.

  3. [1] Je to pomalejsi nez windowsova verze, ale mam tady dostatecne silny stroj na to abych mohl konstatovat, ze je to sice line, ale snesitelne..

    [2] Myslim, ze opacne tvrzeni by bylo pravdivejsi: "takto komplexni kreslici nastroj nevznikl v Jave, protoze Java je to zbastl". Uprimne receno, java je pekne navrzeny jazyk, ale hodne dlouho mu chybely nastroje a framework pro vyvoj dospelych aplikaci. Podle vseho to vypada, ze vyvojari maji maji snahu do javy naroubovat nektere vlastnosti prave z c# ( http://www.sweb.cz/pichlik/archive/2007_12_30_archive.html#7915527453354164397 ).

  4. [3] to zalezi od toho, co povazujes za "dospele aplikacie"… javu nemam rad, ale treba povedat, ze v sucasnosti sa, myslim, dost DOST (fakt dost) velke percento (skor desiatky percent) bussiness a enterprise aplikacii robi v jave.. full-featured graficky editor v jave urcite nie je az taky dobry napad, ale urobit v nej nejaku ten UI k databaze je vcelku rychle, stabilne a prenositelne – vsetko co vacsina zakaznikov od takej app vyzaduje… ze to zerie o 100 mega RAM viac ako keby to bolo v C/C++/C# nikoho netrapi, kedze to je vo vacsine pripadov spustane ako jedina aplikacia na PC s dobrych parkrat vacsou RAM, ako je 100 MB :-)

    [clanok] paint.net je pekna aplikacia, ale neviem ci je to naozaj potrebne aj pre linux.. pekny projektik a testovacia aplikacia pre implementaciu mono, ale…. pod GNOME (mono pouziva gnome kniznice na UI, afaik) uz je GIMP, pod KDE je Krita… pridame este cinepaint a snad pixel, a mam pocit ze "trh" uz je vcelku obsadeny kvalitnymi aplikaciami… portovanie toho paint.net-u asi neobsahuje ziadne veci, co by sa zisli pri vyvoji gimp/krita – napriek tomu by som bol radsej, keby niekto pomohol napr. tej krite k vacsej rychlosti, ako portovat toto… :-)

  5. [4] pojmem "dospele aplikace" jsem nemyslel nic konkretniho, "dospelych aplikaci" existuje v jave hodne (treba eclipse nebo netbeans). Spis jsem chtel napsat to, ze se mi nezda jako dobra argumentace rikat, ze c# a .net je horsi nez java, kdyz neznam zadny srovnatelny kreslici editor udelany v jave.

    Ja si naopak myslim, ze paint-mono je nastroj, ktery muze byt i prakticky vyuzitelny. GIMP hodne uzivatelum nevyhovuje, na ostatni linux-only malovani musi uzivatele "prechazet" (zvykat si na jine ovladani). Pro lidi prechazejici z windows na linux by to byl dalsi nastroj, ktery neni potreba vymenovat za jiny..

    Komercni nastroje jsou sice fajn, ale nejsem profesionalni grafik abych si neco takoveho kupoval, to se radsi naucim s gimpem.

  6. [3] s tim opacnym tvrzenim jenom zbytecne rozpoutas flame. Nema smysl se zabyvat tim co je vetsi bastl. Kazdemu vyhovuje neco jineho. A jak rikal pan Werich jen clovek hloupy se bavi o vecech zbytecnych, kdezto clovek chytry a inteligentni bavi se vzdy o tematu nanejvis dulezitem a prinosnem. A pak jsou tu lide inteligentni kteri se bavi o problemech zbytecnych, jenze ti jsou vlastne ti nejhloupejsi i presto ze jsou inteligentni. A lide hloupi zase malokdy maji cas se bavit o necem zbytecnem protoze musi pracovat a tak na nejake recicky neni cas.

  7. [6] Uz to prvni tvrzeni byla snaha vyvolat flamewar a ja jsem se uspesne chytil a prilil olej do ohne (-; Priste si dam treba vetsi pozor ..

  8. Ahoj,prosím o pomoc.Mám kamarádku,která si o sobě myslí je nto nejhorší,a proto jsem na svůj blog dala její fotku.Když kliknete na komentáře,objeví se vám anketka.Prosím hlasujte,není to pitomost,jde tu o ní…..jinak bych vás s tím neotravovala.Prosím obětujte pro tu holku dvě minuty času a hlasujte.Je to opravdu důležité.

Comments are closed.