freeruner logoVýdrž baterie Freeruneru je jednou z hodně častých otázek. Odpověď na tuto otázku bohužel není úplně jednoduchá.

Na oficiálních stránkách se píše následující:

Battery life is a work in progress. The power saving software is in a very rudimentary state. At the moment 12h is about the most (note though a recent result of at least 21h, mostly in suspend, with multiple short wakeups, on the predecessor device GTA01). A week standby and 6 hours talk, 20 hours mp3 might be attainable when power saving software is complete.

Rozhodl jsem se, že to prověřím v praxi a udělal jsem si skript, který čte /sys/devices/platform/bq27000-battery.0/power_supply/bat/uevent a vykresluje jednotlivé položky do grafu. Obrázky jsou myslím za tisíc slov..

http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xmlich02/openmoko/batmon.sh
http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xmlich02/openmoko/batmon.gnuplot

Vybíjení (DISCHARGING)

vybijeni POWER_SUPPLY_CAPACITY

discharging POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL

discharging POWER_SUPPLY_CURRENT_NOW

discharging POWER_SUPPLY_TEMP

discharging POWER_SUPPLY_TIME_TO_EMPTY_NOW

discharging POWER_SUPPLY_TIME_TO_FULL_NOW

discharging POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW

Nabíjení (CHARGING)

charging POWER_SUPPLY_CAPACITY

charging POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL
charging POWER_SUPPLY_CURRENT_NOW
charging POWER_SUPPLY_TEMP charging POWER_SUPPLY_TIME_TO_EMPTY_NOW
charging POWER_SUPPLY_TIME_TO_FULL_NOW
charging POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW

Testy byli provedeny na FSO se zapnutou GPS a Wifi. Abych předešel dohadám proč ve 3 hodiny ráno zapínám telefon na nabíječku, tak vězte, že jsem měl jenom špatně nastavený čas.

Update (26.8.2008):

Poslal jsem link na tuhle stránku na diskusi vývojářů openmoka. Pár lidí na to reagovalo.. viz. http://lists.openmoko.org/nabble.html#nabble-td759438

Update (28.8.2008):

Udělal jsem porovnání nabíjení z počítače a ze zásuvky.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

8 thoughts on “Výdž baterií ve Freerunerovi”
  1. hmm, no ako povedal by som ze ak to malo zapnute wifi a vydrzalo to 7 hodin bezat, tak to je viac ako dobry cas…

    ja som len zatial nikde nezistil, co vlastne znamena ta vydrz – meria sa, ako dlho ten stroj vydrzi zivy, s tym ze je cely cas aktivny OS? akoze ten openmoko zatial (stale) nevie suspend, ako napr. winmobile stroje? ze clovek stlaci power, a system sa za par stotin sekundy uspi, a rovnako rychlo aj prebudi… budem si tom musiet nieco pozistovat..

    7 hodin neustalej prace, to by bolo dost – ale ak tieto cisla znamenaju, ze ci uz s tym clovek nieco robi alebo nie, stale to musi kazdych 7 hodin vrazit do nabijacky, to by bolo dost smutne ;-(

  2. Takze se da rict, ze ten telefon se zaplou wifi a GPS vydrzi tak 7 hodin. To docela ujde. Zalimaly by mne take grafy, kdy je telefon stand-by nebo kdyz se nekam vola, proste normalni provoz. Jestli to nevydrzi bez wifi a GPS alespon 4 dny, tak je to jako telefon docela nepouzitelny.

  3. jj, taky bych prosil o vice takovychto grafu, i s vypnutym wifi a gps… mam velkou laskominu na tento stroj, hlavne kvuli te wifine a 7 hodin vydrze mi prijde opravdu hodne, ve srovnanim treba s psp…

  4. mam v planu udelat nejake porovnani pri ruznem nastaveni, ale neni to tak jednoduche, jedno mereni trva minimalne 7 hodin ..

  5. Jakou verzi OM používáš?
    Jirka: Mě i s vypnutou WiFi OM 2007.2 vydrží pár hodin. Je dobrý mít víc baterek. Buď si objednat originální 1200 mAh baterky nebo někde sehnat nokiácké BL-5C s kapacitou 1020 mAh. Bude to mnohem levnější, ale budeš jich potřebovat víc a budeš je muset častěji měnit.

  6. cus,
    taky bych se primlouval za test napr na 2007.2 nebo asu
    … protoze tech 7 a pul hoidny s wifi a GPSkou je u me (na 2008.4 – resp 2007.2) dost utopicky

    h.

  7. Po koupi, prvním nabití, bez upgrade softwaru, s vypnutým power managementem a zapnutým wifi cca 7 hodin. Po pár dalších nabití, bez upgrade software (pravděpodobně verze 2007.2 – přiznám se nevím jak to zjistit:-), se zapnutým power managementem a vypnutým wifi – cca 14 hodin.
    Oboje s pár krátkými hovory a párkrát odemknutou klávesnicí a minutovou prací s menu či terminálem.
    PS. Při příjmu hovoru se vzbudí uspaný celkem rychle (neměřil jsem, musel bych se domluvit ať mi někdo zavolá, uspat a potom po zavolání měřit. Subjektivně cca 2 sekundy a mohu vzít hovor, neomezuje v práci s telefonem.

Comments are closed.