Freeruner nema fotak, takze fotky budou az s GTA03, az si koupim nejaky fotka  nebo na nejakem jinem blogu ..

Letos jsem se na linuxalt dostal taky jako prednasejici, takze to bude trosku s jineho pohledu nez obvykle.. Puvodne jsem touhle dobou mel psat do blogu zapisky o nemeckem pive a rozplyvat se nad pouzivanim suse v mnichove. Trip do mnichova se zatim ale nejak pozdrzel takze jsem byl v Brne. Napad udelat prednasku o BrokenMoku jsem dostal hned par dni po tom co se mi dostal do ruky, ale protoze jsem mel skoro koupene listky na vlak, tak jsem zodpovednost presoupl na rezzu, za coz mne chvilku nemel rad.. Protoze jsem byl ale jeste v brne, tak si tenhle muj EPIC FAIL mohli vsichni  .. (-;

Mozna to tak uplne nebyl epic, mozna dokonce ani fail, ale podle pravidla co se muze po*rat, to se taky pos*re jsme par hodin pred prezentaci zjistili, ze rezzuv notebook s FC9 nekomunikuje s projektorem a u meho 14 dni nainstalovaneho ubuntu a openoffice 3 taky nebylo jiste jestli bude fungovat s projektorem. V prezentaci se asi diky ruznym verzim pro jistotu rozbilo formatovani textu a neslo s tim nic delat. Stejne tak jsem na notebooku nemel jeste rozchozene pripojovani freerunera pres ssh. Vzhledem k tomu, ze prezentaci meli tvorit hlavne dema, tak to byl docela pruser..

Mel jsem dokonce vyrobeny seznam, ktere demo se jak udela, ale kdyz predemnou lezelo potom 5 telefonu a ja jsem si mel vybrat ten na kterem demo nakonec funguje, tak jsem byl docela v krizi.. I kdyz jsme ukazali jenom pulku toho co jsme meli, tak toho bylo docela hodne. Prvni uspesny ukazka bylo Remoko pro jehoz rozchozeni jsem musel vcera prekladat bluez-utils protoze v upstreamovem balicku neni hidd. Potom jsem vicemene docela zbesile ukazoval zakladni aplikace na FSO/ASU/FDOM. Co se mi bohuzel nejak vytratilo byl obrazek jak vypada ten slavny framework z FSO, na kterem se pracuje uz mega dlouho..

Taky jsme nejak neukazali flashovani a nedostali jsme se s hranim si s programovanim. Jedine co jsem ukazal byla moje modifikace fso-control, ktera tak uplne zatim nefungovala a  cast mojeho nastaveni shortom:

wifiVUT=iwconfig eth0 essid VUTBRNO
wifiHome=iwconfig eth0 essid moko
wifilama=iwconfig eth0 essid www.restaurace-camel.com
wifiDHPC=udhcpc eth0
#led
blue on=echo 255> /sys/class/leds/gta02-power:blue/brightness
blue off=echo 1> /sys/class/leds/gta02-power:blue/brightness
red on=echo 255> /sys/devices/platform/gta02-led.0/leds/gta02-aux:red/brightness
red off=echo 1> /sys/devices/platform/gta02-led.0/leds/gta02-aux:red/brightness
orange on=echo 255> /sys/devices/platform/gta02-led.0/leds/gta02-power:orange/brightness
orange off=echo 1> /sys/devices/platform/gta02-led.0/leds/gta02-power:orange/brightness
gps start=echo 0 > /sys/class/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/neo1973-pm-gps.0/pwron && sleep 1s && echo 1 > /sys/class/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/neo1973-pm-gps.0/pwron && stty -F /dev/ttySAC1 -echo
bt start=echo 1 > /sys/bus/platform/devices/neo1973-pm-bt.0/power_on
vibrator start=echo timer > /sys/class/leds/neo1973:vibrator/trigger && echo 300 > /sys/class/leds/neo1973:vibrator/delay_on && echo 700 > /sys/class/leds/neo1973:vibrator/delay_off
vibrator stop=echo none > /sys/class/leds/neo1973:vibrator/trigger
fso-c=fso-control
iwlist_scan=iwlist scan
iwconfig=iwconfig
up1=opkg update
up2=opkg upgrade
halt=halt
reboot=reboot

Jeste bych zapomel jeste jsem zminil moje otaceni displaye, ktere bylo ale jednoznacne zastinene dukem3d, takze jsem ani nestihl zminit, ze posledni dobou probehl nejaky vyvoj programu. Cele si to zaslouzilo dokonce poznamku v month review na oficialni wiki. Je kolem toho docela zajimava historie:
– puvodne borec napsal program v c na otaceni displaye, ktery bezel jako daemon a otacel na zaklade nejdulezitejsi osy
– tohle nefungovalo moc dobre tak jsem napsal vlastni upravu (pokud telefon lezi na stole, tak neotacet == nejake adhoc prahy pro otaceni + pouziti struktur definovanych linux/input.h, takze to vypadalo trosku rozumneji, vyrobil ipk balicek)
– mezitim borec napsal svoji upravu, ktera pouzivala libxrandr namisto puvodniho a mojeho system(“xrandr -o ..”)
– potom jsem nasel v diskusi dcop volani, ktere prepnou orientaci displaye i na qtopii
– ten druhy borec zase nasel zpusob jak osetrit vypinani programu, kdyz je zapnuty screensaver (kdyz je vypnuty display, podle jasu)
– na diskusi se mezitim objevila modifikace, ktera pridala ikonku na restartovani sluzby
– takze ja jsem udelal copy&paste, ve zdrojaku mam pripraveny kod na detekci screensaveru (MIT-SCREEN-SAVER), kterou jsem zatim nestihl prelozit a otestovat.

Komunitni vyvoj je proste zajimava vec..

Ale abych se vratil k linuxaltu: za cely den jsem videl jenom 2 prednasky, ale i tak to bylo docela uzitecne uz jen pro to, ze jsem se seznamil s par zajimavymi lidmi, treba s Peterem Krcmarem. Jestli nekoho zajima zaznam z prednasky o openmoku, tak si nejsem jisty jaka bude kvalita zaznamu, protoze prave nekdy uprostred tehle prednasky prestala fungovat technika a byl jenom zvuk. Nejsem si jisty nakolik se to vyresi strihem a kombinaci ze zaznamu z ostatnich kamer. Posledni veskrze pozitivni vec bylo to kafe, ktere jsem dostal po prednasce.. (-;

Koho by zajimala samotna prezentace tak jsem dal na web verzi s opravenym formatovanim..

Update:

Jeste jsem zapomel doplnit link na vseliake doplnky, ktere jsme k  freerunerovi kupovali gps antenu, drzak na kolo a tak..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

13 thoughts on “linuxalt – day 1”
  1. Zdravím
    Jak tak čtu, napadá mě že se asi dost vyznáte v mobilech a podobných věcech. Já su na tyhle hračičky absolutně tupej. Přesto jsem měl možnost vyzkoušet telefony s Windows Mobile a Simbianem. A strašně rád bych vyzkoušel i nějaký s Linuxem avšak, žádný se mi do rukou nedostal. Zaregistroval jsem, že některé takové vyráběla Motorola a dokonce snad i Nokia. Tak jsem je začal hledat a shánět, ale přišel jsem s křížkem po funuse. Nemohl, by jste mi prosím poradit zda neexistují někde nějaké ucelené informace o těchto telefonech? Rád bych se na ně opravdu mrkl a třeba si i nějaký pořídil… Dopředu dík.

  2. Myslím, že se vám včerejší přednáška povedla, i když bych rád slyšel a viděl i tu druhou polovinu, kterou jste nestihli. Praktické ukázky byly opravdu výborné :-)

    Též jsem napsal svůj článek o prvním dni LinuxAltu 2008 – http://itty.cz/linuxalt-2008-prvni-den (snad nevadí, že sem dávám odkaz). Zítra bude následovat podobný, akorát z druhého dne.

  3. Pepo, co to sem davas za fotky :)
    Ad. mobil [2]: nic neni v takovem stavu, v jakem bych si predstavoval, bohuzel, staci je cist, co neumi Moko, Wm, Symbian, IPhone, Android… Idealne je x-boot a prebootovavat podle toho co clovek dela :)
    Ad. prednaska [3]: ta programovaci cast tam byla spis jako doplnek, kdyby jsme meli spoustu volneho casu, slajdy nekde joejoe ma, takze si to muzes precist. Vetsina veci byla ukazana v jinych castech… Snad to nakonec nebylo uplne nejhorsi…

  4. [6] byla v diskusi na hofylandu a nahodou jsem na ni narazil. Nejake fotky byli v blogu na itty.cz a byl odkaz i na flickr

  5. [11] ne, rezza ma rozdrbany FC 9. S cerstve nainstalovanym ubuntu 8.10 to bylo o to napinavejsi. Zalozni notebook ani Windows XP bohuzel nebylo k dispozici. Ne ze bysme nechteli, ale proste nemame..

Comments are closed.