Letos jsem zase navštívil linuxalt, letos opět jako přednášející. V sobotu jsem si poslechl pář přednášek, které vcelku naplnili moje očekávání a všem přednášejícím, které jsem si poslechl musím dát jedničku.

V nedělu jsem začínal přednášky v E104. Měl jsem přednášku na téma openmoko a docela mně potěšilo, že skoro polovička české openmoko komunity byla přítomna na přednášce (-; Pro přednášku jsem si pučil 3 další freerunnery a redukci pro headset na normální jack a redukci pro miniusb.

Před začátkem při chystání telefonu se mi třásli ruce, jako kuřákovi, který se už třetí den snaží přestat, právě se na to vykašlal a zapaluje si cigaretu (-; Nervozitu jsem v průběhu prezentace kompenzoval zapínaním a vypínání propisky, což bude bohužel slyšet na záznamu. sry.

Samotnou přednášku zahajoval rezza ukázkou telefonního hovoru přes Google Android, kterému děkuju za pěkné uvedení. Po přednášce jsem dostal feedback, že se v podstatě nic nezměnilo a že neo freerunner k telefonování pořád není, což je na jednu stranu pravda. Zkušenosti s aktualním google androidem jsou takové, že majitel freerunneru neslyší druhou stranu, tenhle problem se dá odstranit používaním headsetu. Distribuce SHR, QTmoko a Hackable:1 úspěšně telefonují i když musím přiznat, že se mi někdy odpojují od GSM sítě (nevím přesně kdy a proč) a stejně tak padá gprs spojení (docela rychle).

Prezentace byla postavená na hromadě screenshotů, protože za hodinu by jsem nestihl všecko ukázat na telefonu. To co jsem se snažil ukázat je základní rozhraní, které mají telefony po čisté instalaci, jakou mají rychlost odezvy na kliknutí, apod. . Bohužel se mi těsně před prezentací podařilo rozbít obraz pro distribuci mer obsahující gui maemo. V meru není tlačítko svázané s příkazem ‘halt’, takže to bylo zřejmě kvůli vypnutí vytažením baterky.

I když přednáška trvala jenom hodinu, tak jsem byl na jejím konci vymačkaný jako citrón a byl jsem docela rád, že jsem mohl už jet domů. Podle infromací od pořadatelů záznam probíhal bez problém, takže to bude snad co nevidět na webu.

prezentace
záznamy
stránky linuxaltu

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

5 thoughts on “Linuxalt 2009”
  1. Přednáška byla dobrá, dal jsem za 1. Screenshoty přišly určitě vhod, myslím, že skvěle vyplnily mluvený projev. A ukázka připojení k wi-fi na konec přednášky byla dobrá třešnička na dortu :-).

  2. Linuxově založený PDA – ARM systémy pro mě budou zajímavý až v nich půjde Openoffice, tedy podpora pro Microsoft formáty. Požadovat funkci Real-playeru formátů už ale považuji za sci-fi. Kdyby ty tyto požadavky byly splněny, okamžitě jdu od Windows Mobile.

Comments are closed.