Začátkem prosince jsem s klukama od nás ze školy vyrazil na programovací maraton s nálepkou nokie a microsoftu.

Hackathon byl poměrně v komorní atmosféře. O celkovém průběhu napsali jeho organizátoři z techsquare krátky článek. Z mého pohledu to probíhalo velmi zajímavě a mám tady pár postřehů.

– Připomělo mi to programování projektu s deadlinem, kdy se zlepšovalo opravdu do poslední chvíle.
– V úspěšné aplikaci je potřeba aspoň jeden človek, který se naplno věnuje grafice a mockupu aplikace.
– Hackathon byl zaměřený na windows phone a meego. Je škoda, že jsme byli jediný meego team.
– Po sedmi redbulech a 30 hodinách bez spánku začínám mít problém souvisle mluvit a docela mi buší srdce.
– ukázat windowsí aplikaci na projektoru je problem. Instalace webkamery na windows zabere aspon 20 minut. Nokia N9 se připojí přímo na projektor a bez problémů ukazuje.. Všechno funguje “samo”.
– organizovat přednášky pro hackery na hackathonu moc nemá smysl. Určitě ne na celý den. Byl jsem jenom na jedné..
– za 24 hodin se dá stihnout opravdu hodně.

Náš team se snažil vytvořit aplikaci pro lyžaře. Typický scénář kdy ji člověk má používat je náseldující. Když se ráno v hotelu nemůžu rozhodnout, do kterého z 10 skiareálu mám vyrazit. Tomu odpovídá i vzhled aplikace..

Hned po spuštění se získá poloha z GPS a stáhne se seznam nejbližčích ski arealů. Pokud je k dispozici obraz z kamery, tak se hned zobrazí. Uživatel vidí počet vleků v provozu, vzdálenost od areálu, kolik je tam sněhu a aktuální počasí. Na první pohled asi uživatel přehlédne, že barva pozadí jednotlivých položek je daná počasím. Pokud je polojasno, tak je barva víc do modra, pokud je zataženo, tak je barva víc šedá apod.

Polohu jednotlivých středisek je možné zobrazit i na mapě, kde jsou jenom odlišené otevřené a zavřené střediska.

Po rozkliknutí položky se zobrazí počasí na týden dopředu, krátký popis střediska, přehled cen a sněhových podmínek. Na pravé straně jsou tlačítka, které něco dělají.. Umožňují uživateli otevřít webovou stránku ski areálu nebo tam přímo zavolat. Souřadnice skiareálu se dají zadat jedním kliknutím do navigace.

Pokud máme k dispozici facebookovou, twitterovou nebo foursquare adresu skiareálu, tak ji přímo taky zobrazujeme, tak aby se uživatel mohl přímo podívat na ohlasy jiných lyžařů a podle toho se rozhodnout.

Tohle byl náš cíl na hackathonu a tohle se nám přibližně taky podařilo udělat za 24h. Jediným vážným problémem naší aplikace bylo kde vzít data a nekrást. Tenhle problém vyřešil můj kolega z kanclu, který po večerech dělal lyžařskou aplikaci na android. Slovo dalo slovo a máme data ze ski-map.net a hotovou aplikaci pro MeeGo.

Aplikace má ještě docela dost nedodělků, ale i přesto si myslím, že se dá docela pěkně používat. Časem bude snad i port pro symbian. Aplikace je veřejně ke stažení v ovi store.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

11 thoughts on “Nokia Hackathon, aneb s harmattanem na hory”
  1. Jediny tym Meego, systemu, ktery Nokia sama odepsala az az pote vydala high end s timto OS? Neni divu, ze pro jiz fakticky mrtvy OS nikdo nic nepise. To si Nokie podelala sama. Za tuto politiku by si tam nekdo mel nafackovat – takto zazdit vytecny hardware.
    A to rikam se slzou v oku jako uzivatel Meebo, jehoz konec jsem zjistil tesne po nakupu N900.

  2. Jediny tym Meego, systemu, ktery Nokia sama odepsala az az pote vydala high end s timto OS? Neni divu, ze pro jiz fakticky mrtvy OS nikdo nic nepise. To si Nokie podelala sama. Za tuto politiku by si tam nekdo mel nafackovat – takto zazdit vytecny hardware.
    A to rikam se slzou v oku jako uzivatel Meebo, jehoz konec jsem zjistil tesne po nakupu N900.

  3. Zdravím.
    Zajímavá aplikace a pro lyžařům se bude určitě hodit.
    Zeptám se, jak moc by bylo složité portovat tuto aplikaci na Maemo pro Nokii N900?
    Tuším že maemo používá deb balíčkovací systém, ale jaký jiný rozdíl mezi Maemo a Meego je, nevím.
    Díky

  4. Zdravím.
    Zajímavá aplikace a pro lyžařům se bude určitě hodit.
    Zeptám se, jak moc by bylo složité portovat tuto aplikaci na Maemo pro Nokii N900?
    Tuším že maemo používá deb balíčkovací systém, ale jaký jiný rozdíl mezi Maemo a Meego je, nevím.
    Díky

  5. @Ravensun: Pouzili jsme qt components, ktere myslim nejsou defaultne na n900. V tuto chvili nevim jestli je mozne je bezbolestne doinstalovat. V kazdem pripade chci udelat verzi pro symbiany, kde priblizne tusim co to obnasi. Nejvetsim problemem je cas..

  6. @Ravensun: Pouzili jsme qt components, ktere myslim nejsou defaultne na n900. V tuto chvili nevim jestli je mozne je bezbolestne doinstalovat. V kazdem pripade chci udelat verzi pro symbiany, kde priblizne tusim co to obnasi. Nejvetsim problemem je cas..

  7. @joe: Ono by asi bylo také ideální, kdyby byl ten telefon s tím Maemo k dispozici aby si s tím mohl developer hrát, že? Já sice ten telefon mám a používám, ale půjčit jej nemůžu :)

  8. @joe: Ono by asi bylo také ideální, kdyby byl ten telefon s tím Maemo k dispozici aby si s tím mohl developer hrát, že? Já sice ten telefon mám a používám, ale půjčit jej nemůžu :)

Comments are closed.