Letos štafetu hlavního organizátora převzal Franta, takže nemůžu říct jak přesně to bude vypadat, ale už dopředu vím, že to bude super. Jsem o tom přesvědčený, protože myšlenka OpenAltu je prostě dobrá. A o čem to teda je?

O propojování lidí, kteří dělají různé věci, přičemž společným jmenovatelem je spolupráce a sdílení (Open Source v širším smyslu) .

Možná to bude znít jako klišé nebo jako idealismus, ale díky open source software spolupracují na jedné věci různí lidé a pomáhají si. Díky tomu vznikají zajímavé věci a spoustě lidí to zajistí živobytí. To podle mně není úplně málo.

Tady ten princip se dá uplatnit na různé oblasti lidské činnosti, a proto nás zajímají všechny Open-* témata. Třeba -Data, -Science, -Goverment, -Hardware, -Culture, -Art, -Education, a tak dál.

Tady ta dobrovolnost a svoboda možná trochu překvapivě vede k ochraně soukromí, vzdoru proti všudypřítomnému sledování a počítačové bezpečnosti.

A jak to bude letos vypadat?

Pro mně je docela důležitá i forma. Když jsem to vedl já, tak jsem chtěl, aby to byla konference o tom jak se dělají skutečné věci, a ne jenom motivační přednášky o tom, jak je všechno skvělé. Ideálně i s technickými detaily.

Sice to úplně nezapadá, ale je pro mně důležité i to, že je konference Česká a (většinou) v češtině a otevřená pro všechny.

Petr má překvapení…

Vloni si Petr stěžoval, že 45 minut je strašně málo, tak to letos musíme ještě nějak doladit (-; Mezitím už se ale na nás pilně připravuje..

Zatím ale není úplně rozhodnutý o čem by nám chtěl povykládat, takže mu napište. Kdoví.. Možná bude mít víc než jednu krátkou přednášku.

Pivo poteče proudem..

Na konferenci se rozjíždí témata Open-jídlo a pití.. Předminule Jirka Folta pekl chleba. Minule skoro vyšla přednáška o nápoji OpenCola. Letos už Štěpán shání pivovar..

Mimochodem Jirka Folta letos chystá o přednášku o hraní her v Linuxu. Kromě toho se začíná naplňovat moje představa o tom, že se naučím stříhat video a používat GIMP (-;

Mapeři všech zemí spojte se …

… na OpenAltu. Tedy aspoň mapeři Česka a Slovenska..

https://b.tile.thunderforest.com/cycle/16/35388/22195@2x.png?apikey=00291b657a5d4c91bbacb0ff096e2c25

Letos stejně jako před dvěmi lety bude OpenAlt hostit State of the Map.

Daří se nám co chceme?

Naše střeštěné nápady jako spojovat komunity zní strašně jednoduše, ale ve skutečnosti nám to asi nejde jak bysme si představovali. My se tak maximálně umíme potkat jednou za měsíc v hospodě (-;

Abysme v tom uspěli, tak musíme být v těch komunitách aktivní a něco pro ně udělat, aby si nás vůbec někdo všiml. Tak nějak doufáme, že se nám letos zase ozvou wikipedisté. V Česku je spoustu maker space, které neumím ani pojmenovat, natož vědět jak je oslovit. A nejsou to jenom nadšenci kolem 3D tiskáren a IoT.

Dalším ztřeštěným nápadem, který občas zazní je “Pojďme ty mladé přitáhnout k linuxu”. S osvětou (nebo i propagandou) je nejlepší začít v útlém věku. Z téhle myšlenky vzešel track “Alternativy ve vzdělávání”. Překvapivě nám to zůstalo několik let. Pořád ale tak nějak vyčnívá z řady. Prostě je to propojení s OpenAltem pro mně tak nějak těžkopádné. Chtělo by to zapojit do konference někoho komu je tohle téma blízké.

Přihlašování přednášek ještě běží a mailová schránka čeká na libovolné jiné (i zběsilé) nápady. Takže je to na vás..

https://openalt.cz/2019/

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer