Komunita kolem stále PinePhone a objevuje se spoustu nových informací a času na hraní je stále málo. Kam se pohnul vývoj PinePhone v červnu?

Update: Třeba tady je čerstvá recenze Ubuntu touch edice:

Lidem postupně začínají přicházet telefony z Ubuntu Touch edice. Pine64 začal nabízet postmarketOS edici, kde stejně jako pro UT pošle za každý koupený telefon 5 dolarů komunitě postmarketOS. Kryt bez loga nebo s UT logem se daji koupit samostatně.

Do nabídky se dostal i tablet PineTab a to ve dvou variantách – s klávesnicí za 120 dolarů a za 100 dolarů bez ní. V ukázkovém videu je vidět jak se mění uživatelské rozhraní ubuntu touch při připojení klávesnice.

Jedna z věcí, kterou asi chcete zkusit s telefonem, když na něm máte třeba fedoru je připojení obrazovky, klávesnice a myšky přes USB hub připojený do USB C. Je to prostě zajímavý koncept, že si sebou berete celý desktop sebou a máte všechny data i práci na jednom místě. Ne že by to jiné telefony neuměli..

https://cdn.discordapp.com/attachments/543382344782970881/722129692341174308/IMG_20200615_184459.jpg

PinePhone má stejně jako Jolla 1 rozhraní pro připojení custom hardware. V připadě Jolly takovému krytu říkali TheOtherHalf a viděl jsem spustu rozšíření od DIP switche, přes hardwarovou klávesnici, bezdrátové nabíjení, oled displej, “LEDkový blikací”. Prvním krokem je připojit telefon k breadboardu a pak se dá vyvíjet kde co:

Softwarový koutek

O tom co se změnilo ve vývoji zařízení až po samotné distribuce informuje většinou v polovině mesíce blog Pine64.

Objevují se další bootloadery, které umožňují multi boot. Když je tolik možností, tak je určitě zajímavé mezi nimi přecházet.

Já jsem se koukal většinou po Ubuntu Touch a nemomobile. UT vypada jako dospělý systém, který zbývá trošku doladit a bude to použitelné pro masy.

Tady ten pán to zkoušel používat jako “Daily Driver”, tedy telefón ke každodennímu použití. Pak se vrátil ke svému původnímu telefonu, když se mu nemohl nikdo dovolat (-; Spotřeba energie a přehřívání na ukázkových videích taky není uplně vidět a tady je to pěkně shrnuté.

Mně se zatím s UT telefonovat nepodařilo. Ještě jsem se nedostal k tomu, abych to přepnul na devel kanál, kde by to snad mělo fungovat. Návod je tady: https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=10165

Update: dneska se mi s UT podařilo zavolat, ale bez zvuku. Mobilní data se bohužel taky nechytili. Přeskakovalo to mezi hleda síť a T-Mobile..

Na další jeho recenzi mně zaujalo, že mu snad Fedora telefonovala out of box. Tak jsem to hned zkusil a byl jsem zklamaný. Mám podezření, že telefon má problém s nějakým studeným spojem na SIM kartu. Při testech s UT mi to chytlo SIM kartu asi až na 3. pokus. Musím zjistit kde to má logy, abych se podíval co to vlastně dělá nebo nedělá.

Fedora má proti jiným OS “náskok” v tom, že používá Vanila jádro, poměrně často jej aktualizuje a řeší i vývoj pro ARM a jednotlivé komponenty udržuje v posledních verzích. PinePhone prostě tlačí změny do vanila jádra. Ostatní systémy mají vlastní upravné jádra, takže nějakou dobu trvá než se tam dostalo spoustu změn, například drivery grafiky/mesa. Proto to na fedoře vypadá krásně plynule.

Docela hezký pokrok je, že některé desktopové aplikace reagují přizpůsobují zobrazení pro menší obrazovku:

Našel jsem docela vyčeprávající popis toho jak nainstalovat PostmarketOS na PinePhone. Je to popsané do detailu:

https://bloggerbust.ca/post/install_and_configure_postmarketos_with_plasma_mobile_on_the_pinephone/

I PureOS pomalu doplňuje podporu dalších věcí, ale pochopitelně to není jejich priorita..

Konečně se pracuje i na podpoře foťáku. Předtím jsem viděl jenom ukázku kde to mělo tak 1 fps.

V červnu se objevili i novější obrazy Maemo Leste, musím si najít chvilku a vyzkoušet co je nového (-;

https://maedevu.maemo.org/images/pinephone/20200624/

Nemomobile

Jak už jsem několikrát napsal, nemo je to co mně na PinePhone láká nejvíc. Sergej měl před půl rokem přednášku na Linux Piter a ta se teď objevila i s simultálním překladem do angličtiny.

Sergej udělal nové image pro PinePhone postavené na Qt 5.12 a tedy obsahující poslední 2 roky jeho práce. Na PinePhone zatím nefungovala softwarová klávesnice.

Nové obrazy teď dává na http://img.nemomobile.net/.

Podle posledních informací si hraje s Bluetooth. Hrál si teď s nějakým dalším telefonem (Volla? Opo?), kde posouval položky ve status baru, protože oni v tom místě mají kamerku.

Ostatní kluci udělali kickstart pro virtualbox a nachystali image i s pokyny jak nastavit VirtualBox. Zatím to nefunguje úplně optimálně, ale určitě to spoustě lidí pomůže začít s vývojem.

https://github.com/rinigus/nemo-device-config-virtualbox

Pořád platí, že je to vývojové zařízení, ale moje nadšení z hračky stále přetrvává. Pořád tak nějak doufam, že jednoho budeme mít podobný produkční telefon.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer