Když jsem před pěti lety použil aplikaci geotagging od Aleny Pavelkové, tak jsem netušil, že ho budu po takové době ještě používat a upravovat. Spousta bakalářek skončí v šuplíku hned po odevzdání, ale tahle se ještě používá a vyvíjí. Navigační soutěže se u nás lítají každý rok a já je dokonce někdy i připravuju, takže to dělám vlastně pro sebe. Už na začátku jsme aplikaci zveřejnili pod licencí GPLv3.

Teď jsem byl donucen nahradit Google Maps API za Leaflet. Udělal jsem taky pár drobných oprav. Překlady jsem nahrál na transifex, aby se mohli přidat překlady do dalších jazyků. Ze zastaralého QtWebkitu jsem přemigroval na QtWebEngine. Samotná zastaralost by mi ani tak nevadila. Problém je spíš v tom, že to v novějších verzích Qt nejde ani přeložit.

Snímek obrazovky aplikace geotagging. V levé části jsou jednotlivé fotky v pravé je mapa s jejich polohou a dole je seznam jednotlivých trajektorií (záznam letu fialově a nakreslená trať červeně).

Kromě toho jsem doplnil continuous integration přes COPR, takže nový balíček pro Fedoru se vybuildí sám při každém commitu. Abych aplikaci zpřístupnil i neprogramátorům, tak jsem nachystal balíček s EXE souborem pro Windows.

Možných pokračování tohoto software je spoustu. Rád bych přilákal další uživatele a vývojáře. Některé úkoly jsem popsal do issues na githubu. Těším se na zpětnou vazbu i návrhy na vylepšení.

Jinak letos jsem připravoval navigační soutěž spolu s dětmi, Jájou a Matýskem. Vyšla nám z toho tahle krásná kytička:

A jak se s tím poprali soutěžící?

Další fotky a videa jsou na stránkách letiště Kotvrdovice a asi bude i článek v časopise Pilot.

Soutěžní fotky jsem samozřejmě geo koordinoval (přidal jsem k nim souřadnice objektu). Na soutěži jsem se snažil i vyhodnotit vzdálenost, kde si soutěžící myslí, že objekt našli, od mnou vyznačené polohy. Fungovalo to docela dobře, ale trvalo to příliš dlouho. Do budoucna bych chtěl toto automatické vyhodnocení zpřístupnit pro všechny letce, aby si mohli zkusit zaletět soutěž na nečisto i s fotkama. O tom zase ale někdy příště. Tady je ukázka toho jak soutěžící fotky dostali:

Jejich souřadnice jsou vidět na screenshotu aplikace na začátku článku.

Na konec přidávám video návod, který ukazuje jak aplikaci používat.

Aktualizace:

Aplikace je nyní ke stažení jako flatpak z flathubu:

Download on Flathub

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer