Jolla1 se mnou vydržel i přes oficiální ukončení jeho podpory až do teď. Nedávno jsem ho utopil při lovení házecího talíře z místního potoka. Po vysušení mi pak dál relativně normálně fungoval. Tak jsem pokračoval tím, že jsem ho hodil o zem hned po očkování na Covid (no to nemůže být náhoda). I přes prasknutý displej se dal zapnout a dotyková plocha normálně reagovala. Po tom co mu klesla výdrž na baterii (už náhradní) jsem to už nevydržel a koupil jsem si GigaSet GS290.

Tento telefon je zajímavý kousek hardware. Technickou speficikaci není nijak oslnivá, za to cena je relativně příznivá. Je označovaný také kódovým názvem yggdrasil (někdy jako Volla Phone). Dá se na něm zřejmě rozchodit alternativní rom /e/, Ubuntu Touch nebo SailfishOS.

Rozhodl jsem se, že to zkusím s /e/. Návod vypadá poměrně jednoduše, ale má své zádrhely.

adb reboot bootloader
fastboot flashing unlock

První na čem jsem se zasekl je, že fastboot potřebuje větší oprávnění. Takže se buď uživatel přidá do správné skupiny nebo se to spouští pod rootem (ubports installer přenastaví udev). Samotné odemčení bootloaderu je navíc potřeba povolit v nastavení (“Settings” – “Developer options” – “oem unlocking”).

V návodu je tahle sekvence příkazů:

  fastboot flash --disable-verity --disable-verification boot boot.img
  fastboot flash recovery recovery.img
  fastboot flash system system.img
  fastboot -w
  fastboot reboot

To by fungovalo, kdybych neměl příliš novou (nebo později příliš starou) sadu nástrojů Andorid platform-tools (balíček obsahující adb a fastboot).

[root@jmlich-dell gs290]# /home/jmlich/platform-tools/fastboot flash --disable-verity --disable-verification boot /home/jmlich/Downloads/gs290/boot.img
terminating with uncaught exception of type std::out_of_range: basic_string
Aborted (core dumped)

Doporučeno bylo použít https://dl.google.com/android/repository/platform-tools_r30.0.5-linux.zip. Pro jistotu jsem odstranil stejnojmenný balíček Fedory, abych předešel možnému konfliktu a nastavil danou složku na začátek proměnné prostředí PATH.

Pak všechno zdánlivě prošlo. Bohužel ale pouze zdánlivě. Telefon se dostal do smyčky restarování. Nakonec jsem nastarovat do záchraného menu (při startu podržet přidání hlasitosti) a obnovil původní android pomocí SP Flash Tool. Na druhý pokus se to nakonec podařilo a /e/ úspěšně nastartovalo.

Nemám moc zkušeností s Androidem, takže nemůžu porovnávat co všechno je jinak úplně do detailu.

  • jiné výchozí nastavení (například Google není výchozí vyhledávač)
  • integrované/předinstalované MicroG – což je open source implementace uzavřených knihoven od Google
  • Výchozí aplikace od google byli nahrazeny jejich open source alternativami

Na první pohled si člověk všimne, že místo google play je tam jiný app store. Některé aplikace v něm pochopitelně nejsou. S dětmi používáme třeba Readmio. Žena má víceméně vanilkový Android, takže jsem z něj stáhl aplikaci a zkusil nainstalovat. A ejhle, Neplatná licence.

Pak člověk narazí na takové drobnosti jako že chybí přednastavený tón vyzvánění (což se dá najít i v jejich gitlabu). To je samozřejmě problém opravený na pár kliknutí. Osobně potěšila možnost nastavení hostname, což mně na jiném Androidu donutilo rootnout jej.

Další moje kroky nejspíš povedou k testu Ubuntu Touch, Sailfish OS a nakonec určitě i Nemo.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer