Když jsem se dost nabažil /e/, tak jsem začal koukat po dalších systémech. Porozumění toho jak to funguje je potřeba, aby bylo možné přizpůsobit a nainstalovat Nemomobile.

Tady samozřejmě přichází morální otázka, kdy Volla prodáva stejný hardware jako Gigaset, ale navíc investuje do vývoje ostatních operačních systémů. Po tom co jsem se sám před sebou obhájil tím, že přispívám do vývoje podobných systému, jsem mohl pokračovat.

Při pokusu nainstalovat Ubuntu Touch jsem skončil opět v smyčce restartů. Na UBPorts fóru se píše, že hardware je identický, ale Volla má předinstalovaný jiný systém, což způsobuje, že instalátor selže.

after talking with Volla I must point out that while the hardware base seems identical, the two phones have different factory images for the vendor partition, that could lead to problems that we don´t know yet about. We are therefore thinking about how we can identify that this is a real Volla phone, and to prevent the installer from flashing the image onto a GS290.

Flahack at UBPorts forum

Naštěstí existuje návod jak vendor partition opravit:

https://rubencarneiro.github.io/rubencarneiro.io//Volla-phone-Repair/

Hned první krok návodu, stáhnutí instalátoru ale nejde provést, protože soubor tam prostě už není.

Můj předchozí postup se skládal ze spuštění ubports-installeru a ručního vybrání Volla Phone, což snad stáhlo všechny potřebné soubory do ~/.cache/ubports.

  • Pomocí SPFlash tool jsem do telefonu nahrál jeden ze stažených obrazů.
  • Pak jsem pomocí fastboot flash zkusil nahrat přiložený stock recovery.
  • Promazat původní data (wipe factory reset).
  • Pomocí adb sideload nahrát stažený volla9 bsp.

To ale skončilo neúspěchem. Telefon prostě zase nebootoval.

Nakonec jsem zkusil ještě v tomto stavu použít ubports_installer a voila (nebo Volla?) objevilo “Installing Update”:

Po dokončení instalace zda se všechno funguje. Ze základních funkcí jsem zkoušel příjmout hovor, udělat fotku nebo připojit na wifi, nebo přihlášení otiskem prstu. Všechno funguje podle očekávání. Zatím jsem nenarazil na žádný problém. Při pokusu o importování kontaktů z google si to stěžuje na “nezabezpečený prohlížeč”. Při pokusu vytvořit libovolný účet na PinePhone se to zaseklo už při volbě účtu. Kontakty jsem nakonec naimportoval přes vcard.

Systém se hlásí jako Ubuntu 16.04 (OTA-19) aktualizováno 16.10.21. Zkusím ho nějakou dobu používat a uvidíme ..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer