Minule jsem napsal, že nákup telefonu je pro programátora příběh na pokračování. Jak to tedy pokračuje? Dva týdny jsem používál Ubuntu Touch a dneska jsem zkusil SailfishOS. Co jsem zjistil?

Dva týdny není moc, takže jsou to v podstatě první dojmy a postřehy:

  • Při importu kontaktů jsem měl problém s přihlášením ke google. Tento problém řeší aktualizace, kterou jsem ale nezkoušel.
  • V aplikaci kontakty jsem se mi poměrně často stávalo, že nefungovalo vyhledávání. Prostě se nic nevyfiltrovalo.
  • Celkově si nemůžu zvyknout na ovládání. Horní panel se dá skrýt pouze tak, že se chytne lišta, která je ve spodu. Kdyby se to dalo udělat gestem z prostředka, tak by to bylo výrazně pohodlnější.
  • Hlavně si nemůžu zvyknout na ovládání webového prohlížeče. Při ovládání jednou rukou je hodně nepohodlné přeručkování k adresnímu řádku a potom zpět na klávesnici. Je to prostě daleko. V SailfishOS je tohle prostě bezbolestné.
  • Na druhou stranu musím konstatovat, že základní funkce jako volání a SMS fungují bez sebemenších problémů. Stejně tak focení a natáčení videí prostě funguje.
  • Navigace funguje taky dobře. Nativních aplikací je poměrně málo a kvalita je horší, ale žít se s tím asi dá. Nakonec jsem skončil u Pure Maps.
  • Zdá se, že chybějící aplikace poměrně obstojně může zprostředkovat Waydroid. Ten jsem ale nezkoušel.
  • Další neodstatek, na který jsem narazil na odemykání pomocí čtečky otisků prstů. Fungovalo to s úspěšností tak padesát na padesát. Možná je to ale hardwarový problém, který by se vyřešil zavedení nove varianty otisku prstu.
  • Z nedostatků se dá vytknout, že UI není přizpůsobene pro displej s jiným tvarem než je obdelník. V zaoblených rozích nejsou vidět hodiny. Přední kamera překrývá kus menu. Stejným problémem, ale trpí i mnohem dražší zařízení s mnohem větším rozpočtem na vývoj.

Celkově mi koncepce Ubuntu Touch příjde taková podivná. Asi potřebuju víc času na to, abych si na to trochu zvykl.

Instalace a zkušenosti se Sailfish OS

Adam Pigg, který stojí za portem na Vollu a VolluX sepsal na svém blogu návod na ruční instalaci. V mém případě byla instalace opět dramatická, končící panikou a stavem “cihla”. Naštěstí při kolečku s SP Flash tool s výchozím Androidem se telefon probudil a na druhý pokus už na něm SailfishOS naběhl.

SailfishOS je sám o sobě uhlazený a odladěný OS, který funguje i na pomalejším hardware plynule. Není žádné překvapení, že samotný software funguje dobře.

Při testování jsem ovšem ošklivě narazil na integraci s hadrware. Nefugovalo volání. I když se telefon připojil k síti, tak se to tvářilo, že mám obsazeno a za chvíli se prostě upozornění o zmeškaném hovoru. Odchozí hovory taky nefungovali.

Aplikace fotoaparátu se vubec nespustila a to jak jolla-camera, tak ani advanced camera.

Návod obsahuje i instalaci společného komunitního repozitáře Chum a instalaci Waydroidu. Pokud waydroid bude fungovat, tak by to mohlo zaplnit “díru” toho, že Jolla poskytuje podporu pro Android jenom s komerční licencí.

Dál jsem v testování nepokračoval, protože na hraní mám PinePhone.

Nakonec jsem napsal Adamovi a zeptal se ho jaký je očekávaný stav. Říkal, že jemu to normálně funguje a používá to na každodenní telefonování. Nakonec mi doporučil postup: Nainstalovat pomocí SP Flash Toolu ubports, použít ubports installer na verzi 9, použít OTA aktualizaci na verzi 10 a pak nainstalovat SailfishOS.

Protože jsem nechtěl zůstat na cestování bez funkčního telefonu, tak jsem rychle nahodil /e/ a pokračování příště..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer