Dneska jsem se dočetl o jednom zajímavém antispamu založeném na turingově testu a wikipedii.

captcha - swmw

Pro ty co neví co je to ten turingův test, tak to je prostě test, který má za úkol rozpoznat počítač od člověka. Nejčastěji je používa varianta turingova testu CAPTCHA. Díky captche existuje velké množství kvalitních programů rozpoznávajících text v obraze.

Viděl jsem taky zajímavou variantu “na 9 fotografiích jsou dívky – vyberte 3 nejhezčí”. Díky tomuto testu se určite brzo dočkáme toho, že stroje budou umět rozpoznat kdo je hezký a kdo ne. (-;

A potom je tu varianta, kterou bysme mohli nazvat třeba knowledge turingův test. V podstatě se jedná o známovou věc, že položíme uživateli otázku na kterou umí odpovědět jenom proto, že má nějakou znalost. Například: “Od kolika let se u nás může pít alkohol?” nebo “Co vychází každou sobotu na rootu?”.

Dneska jsem se dočetl na netu, že borci z Izraele se prostě rozhodli, že je zbytečné vytvářet si nějakou vlastní databázi znalostí, když už existuje wikipedie. S takovou to vypada, že první inteligentní počítač (projde testem) bude spamer.

( zdroj: physorg.com )

Příště se možná dočkáme variace antispamového filtru založené na problému čínského pokoje.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

5 thoughts on “spameři jako hybná síla světa”
  1. jo, takove sracky obcas nekdo pouziva na ICQ. tim padem ma krome spamu navzdy pokoj i ode me, protoze fakt nehodlam vyhledavat odpovedi na otazky typu "ve ktere kapele zpiva XY" abych prosel nejakym stupidnim testem.

  2. brzy bude každý používat bota, který ho naloguje, neboť sám toho nebude shopen :-[

  3. Snad se nikdy nedočkám doby, kdy bude nutné řešit logické či jiné rébusy jen proto, abych mohl napsat komentář k článku.

  4. No on je problem, ze spameri jsou proste dobry. Proste se musi udelat detekce spamu na zaklade obsahu prispevku (ne statisticka) a ne na zaklade nejake captcha. Tim se ale mozna dockame doby kdy budou do diskuze prispivat jen inteligentni boti a BLEK…

Comments are closed.