no-flash

Žádný software mě dlouho nevytočil tak jako dneska flash player plugin ve firefoxu. Takový program prostě používat nechci a nebudu.

Kolega mi dneska dal link na nějaké zábavné video na serveru stream.cz. Hned po prvním kliknutí jsem viděl velký nápis, že potřebuju aspoň Flash Player 8, jinak že mám jít do háje.

Protože jsem už pár flashových animací viděl, tak jsem začal zjištovat, kde ve firefoxu je možné podívat se jestli něco takového mám nainstalované nebo ne. Jediný způsob jak to zjistit, na který jsem přišel, je napsat do adresního řádku “about:plugins”. Žádná možnost zakázání pluginu! Žádná možnost vyvolání update!

Jakkoliv dobrý jinak firefox je, tak v tomhle ohledu je nepoužitelný.

Protože firefox není schopen se postarat o tyto externí programy, tak jsem sáhl po repozitářích mojí distribuce. Když jsem dal vyhledat slovo flash, tak jsem sice našel půl stránky různých nástrojů, ale flash player verze 8 (nebo novější) mezi nimi nebyl. Když jsem na stránkách adobe.com nenašel žádné odkazy na debian repozitory nebo návod na instalaci v debian-like systémech, tak jsem to chtěl zabalit s tím, že si počám na přidání do oficiálních repozitářu nebo update firefoxu. Kopírování nějakých pochybných binárek přímo do systému není právě ten nej* způsob instalace.

Dostal jsem ale další link, tentokrát na nějaký hudební klip na youtube.com a tak jsem chtěl zkusit jestli mi funguje aspoň starší verze. Rozklikl jsem ten link a byl jsem příjemně překvapený, že se video začalo prehrávat. Obraz jel, ale se zvukem to bylo horší..

Nejdřív jsem si zkontroloval jestli nemám vypnutý zvuk v OS a potom jsem se zkusil podívat na nastavení flash playeru:

screenshot youtube.com flash

Bohužel jsem ale nějak nepochopil význam jednotlivých ikonek.

V nápovědě YouTube jsem se dozvěděl, že mám prostě smůlu, protože Linux není podporovaný OS (Help Center Home > Troubleshooting > Solving Video Player Issues > Why can’t I hear the audio when I’m watching a video?).

Nakonec jsem někde vygoogloval, že mám udělat tohle:
apt-get install alsa-oss
v /etc/firefox/firefoxrc nastavit FIREFOX_DSP=”aoss”

Na to už ale nemám nejmenší chuť. Flash plugin jsem odstranil ze systému.

Jenom nechápu proč vedle odkazu na přehrávní ve flashi nemůže být odkaz ‘stažení videa na disk’? )-;

(poslední uprava 7.2. ve 22h)

[poll=7]

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

68 thoughts on “flash? děkuji nechci.”
  1. "Jenom nechápu proč vedle odkazu na přehrávní ve flashi nemůže být odkaz ‘stažení videa na disk’? )-;"

    Jednoducha odpoved, protoze tim ze to je ve Flashi, i kdyz se to da stahnout na disk ve formatu flv, je do jiste miru zarucena ochrana videa pred nezadoucimi upravami a kopirovanim.

  2. [3] odkaz jsem samozrejme nasel:
    *.rpm neni pro debian*
    davat si do os nejake binarky primo? ja myslel, ze je to cesta do pekel.

  3. V sedmičkovém flashi mi zvuk taky takhle blbnul pokud jsem měl zároven spuštěný amarok. V devítce funguje jak má .-)

  4. …a mimochodem, ta sedmicka v Debianu je taky binarni modul, balik je jen instalator, kterej to stahne z webu adobe, rozbali a navic zaregistruje ty soubory jako nainstalovane, nic vic

  5. [6] to je vice mene jedno.

    1) balicek obsahuje nejaky instalacni bash skript – "viz. instalace binarky do systemu"

    2) BFU budu tezko vysvetlovat jak ma neco nekam rozbalovat.

    3)
    Dalsi problem ktery pravdepodobne nastane je konflikt verzi:
    v /usr/lib/firefox/plugins/* je starsi verze flashe
    v ~/firefox/plugins/* novejsi
    nemam chut zkouset jak se to bude chovat..

  6. [1] samozrejme
    [2] proc? pred nekterejma debilama se neubranis ohaneni se s vlastnictvim a licencema (creative commons ci vlastni)
    [8] 2) ja myslel, ze si chtel flash pro sebe, co to ma do cineni s BFU? 3) WTF?

    nejlepe udelas, ze misto remcani a blogovani budes pouzivat keepvid.com nebo si to sam budes mencoderem zpracovavat

  7. [4] ide o to, ze takto su riesene pluginy uz od cias mozilla-suite. Pokial mate firefox z distribucie, tak je to problem distribucie. Urcite namietnete, ze ved Adobe ma robit balicky pre vsetky distribucie, ano s tym suhlasim ale nerobia to. Maju uz len dost prace s tym, aby to slo na vsetkych najcastejsich distrach(nesnazim sa ich ospravedlnit!). Navyse tie pluginy su riesene, tak ako su riesene, takze to imho nema vyznam robit balicky.
    Podla mojho nazoru mozeme byt radi, ze vobec vydali linuxovu verziu 9 a slubili, ze dalej budu sucastne s verziou pre win vydavat aj linuxove verzie.
    Vam tento stav viditelne nevyhovuje, tak to nepouzivate. Ja to chcem pouzivat a som rad, ze na to prehravanie aspon nieco je;) Mimochodom existuje nielko OS projektov prehravacov a editorov flashu. Preco ste nesiahli po nich?

  8. Flashplayer 8 pro linux není, nebyl a nebude. Museli jsme čekat na devítku :)
    Sedmička ještě nejela přes Alsu, devítka už jede, zvuk bez problémů.
    Google mi hned jako první odkaz na flashplayer debian vyhodil tohle:
    http://wiki.debian.org/FlashPlayer
    To nestačí?
    Nevím proč se oháníte BFU, BFU většinou nemá Debian :)

    Promiňte, ale vypadá to na klasický PEBKAC :)

  9. [9] 1,2) nerozumim co s tim maji licence spolecneho. Licencni problemy se resi ‘Podminkami pouzivani sluzby’ pri registraci.
    8) bfu ziji taky na teto planete a bohzel je casto potkavam, vy ne?

    ja neremcam, jen konstatuju, ze to nefunguje. pouziti verze pro jine distribuce mne ani nenapadlo zkouset.

    Dal jen tak mezi radky konstatuju, ze pouzivat pro prehravani videa flash player je prinejmensim podivne (treba proto, ze stazene video budu obtizne jakkoliv upravovat).

  10. Nevim proc, ale mam z tveho zapisu pocit, jako kdybys napsal "Pocitac, ne dekuji, nechci". A to jen proto, ze by se ti nelibilo zapojeni do zasuvky 230V. A kdyz by ti vsichni lidi vysvetlili, jak se to ma udelat a proc, a ze to funguje, tak ty bys jim rekl, ne, mne se to proste nelibi, to je prasarna, pripojovat se prodluzkou, ja chci original kratkou snuru. Ano, trochu zmatene a prehnane prirovnani, ale tak to na me pusobi. Nevim, co jsi timto zapisem chtel dat najevo. Jsem fanatik, bud to pujde cistou a regulerni cestou a nebo ma Flash smulu? Ja myslim, ze Flashi to je uplne jedno a videoserverum dvakrat. Takze pokud se ti napady lidi, co se snazili vysvetlit, jak to rozjet nelibi, ok. Pochopil bych, kdybys mel 64bit distribuci, ze ti vadi klickovani, ale i tak, proste to jde :-)

  11. Takto znechucen kvuli tomu, ze v systemu nemas flash player 9 ??? Ty pouzivas Debian a presto te otravi jednoduche stazeni flashplayeru ze stranek adobe.com a jeho nakopirovani do /usr/lib/firefox/plugins/ nebo ~/firefox/plugins (me osobne funguje ta prvni moznost) ??? Clovece a jak jsi si naistaloval Debian ??? chjo :-(

    p.s.: Flash Player 9 pouzivam jiz od beta verzi a zatim jsem nenasel flash video, ktere bych neprehral vcetne videi na youtube apod… ;-)

  12. [12]
    "pouziti verze pro jine distribuce" — ten .tar.gz je opravdu univerzalni pro vsechny distribuce, uvnitr ma jakejsi instalator, ale lepsi ty dva soubory jen vybalit

    "prehravani videa flash player je prinejmensim podivne" — v soucasne dobe je to pro streaming asi nejprijatelnejsi reseni, vedle podivnosti jako WMV nebo RealVideo…

  13. [14] Taky nechápu jak se mu to povedlo. :)

    Joe: Pokud neumíš hledat a něco takového tě rozhodí, Debian pro tebe asi není. Zkus Ubuntu :)

  14. [11] protoze je ubuntu klon debianu, tak jsem uvazoval repozitare pro ubuntu a debian. Je to spatne?

    afaik je ubuntu jedno dister, ktere necasteji pouzivaji bfu. mate lepsi informace?

    V adeptu vidim pouze verzi 7. Jak uz jsem napsal "budu si muset pockat az bude 8 (nebo novejsi) zarazena do repozitory".

    Posledni "stable" verze evidentne nefunguje jak ma – viz screenshot.

  15. [18]
    Uf, z popisu to vyznělo že máte Debian :) V tom případě se omlouvám.
    Podle jejichwiki to vypadá že je nutno stáhnout ten oficiální flash, v balíčcích asi ještě chvilku nebude. Nebo použít ten Debian repozitář, s tím by neměl být problém.

  16. [12]
    joe joe, viz [1] + predstav si, ze slovo licence nemusis spojovat jen se sluzbami a nemusis ani nic registrovat. Rika ti neco zminovany CC? try google!
    Nebudu zde popisovat proc, ale zrovna me se hodi nabizet vlastni video jako flv…

    no a BFU, ano je jich plno, ale ptam se ([11] take), co ma BFU co do cineni s (opravdu) PEBCAK, blogerem, co musi mermomoci o necem psat

    [13] nice; spravne zminene 64bity…

  17. [20] jo, ja prave jedu na 64bit Debian tak jsem trochu nechapal, co je tu za problem, ted je to jasny, problem je Joe :-)

  18. no nic, radsi to tu balim, zkratka a jednoduse (jak tu mnozi naznacili) devitka je na svete uz nejakou dobu a pokud to nejaka distribuce nema v rep., tak se o to postaram sam, nebo ti maminka zakazala bavit se s cizima binarkama?

  19. [24] np :) ale priste to vyresime "’Podminkami pouzivani sluzby’ pri registraci" :) ([12])
    no nic, dobrou noc deti, dobrou noc strycku pedofido

  20. [13] flash me otravuje uz dost dlouho. dozralo me hlavne to, ze reklama bez problemu funguje – obvykle se zobrazuje, tak ze prekryva nejaky clanek nebo epilepticky blika a dneska jsem flash chtel pouzit konecne na neco aspon trosku smysluplne a ukazalo se ze nefunguje jak by mel. Novejsi verzi navic nelze nainstalovat pomoci beznych cistych metod.
    Byl to proste posledni impuls k tomu se na flash vykaslat uplne.

    [20] nerozumim co si tim chtel rict? jak format ulozeni souvisi s licenci? (neni vhodnejsi video ukladat v nejakem cc/gpl/..- formatu?)
    Docela by mne zajimalo proc ti vyhovuje flv? Ja to naopak vnimam jako nesmyslne podobne jako napriklad nastaveni zony na dvd prehravaci nebo snizovani kvality prehravani videa (DRM ve Windows Vista).

    btw nepopiram ze muj blog snuzkou blabolu, ale nikdo te nenuti to tady cist. Muzes si zalozit obsahove daleko kvalitnejsi blog..

  21. [26] FLV vyhovuje, protoze jde o to, ze nemas pristup ke zdroji videa (AVI, MPG, MOV, WMV, …), ktery bys mohl dale modifikovat nebo sirit. Takze kdybys i presto chtel mit z FLV nejake rekneme normalni video, v normalnim formatu, bude te to stat mnoho usili. Tim formatem FLV je vlastne to video jistym zpusobem ochraneno. Je to ta mala nevyhoda videoserveru, Sice se muzes podivat na rozlicna videa, ale nemuzes je pouzivat jak bys chtel. Ty lidi to vlastne na videoserver nahraji s tim, ze se o video chteji podelit, ale nechteji ti ho dat jako celek, k svevolnemu pouzivani. Je to jakasi ochranu. Ne kazdy chce nechat sirit sve video po internetu. Tak jsem pochopil tvuj dotaz, pokud jsem mu rozumel dobre, snad jsem i rozumne a dobre odpovedel :-) A vlastne je vyhodou to, ze se jedna o "jeden format". Ono, kdyby na videoserveru bylo nekolik formatu od rm, mov, avi pres mpg, wmv az nevim k cemu, tak by se nekteri uzivatele docela trapili, protoze by treba nemeli dostupne kodeky, prehravace apod. FLV za ne vse vyresi, pokud maji Flash, jako ze ten ma vetsina lidi (tim nenarazim vubec na tebe ;-)) tak si prehraji vsechna videa.

  22. [27] jeden format je bezesporu vyhoda.

    flv ale imho vytvari jenom dojem zabezpeceni pred dalsim kopirovanim.

    Ja bych naopak predpokladal, ze vetsine uzivatelu nevadi dalsi sireni jejich dila. Je temer nemozne zajistit sireni souboru read/only

  23. [28] To by byla dlouha debata a na dlouhe hodiny ;-) V tom mas pravdu, ano, neni to mozne, ale ten FLV format to aspon castecne "ztezuje". Jde o to, ze uz takhle je na YouTube problem, ze nektera videa tam jsou nelegalne, viz treba situaci mezi YouTube a spolecnosti Viacom, ktera nektere televizni stanice a filmova studia. Takhle se da rici, ze "piratske" kopie jsou z 80% pouze na serveru, ne u uzivatelu. Pripadna pokuta by pak treba mohla byt vyssi, kdyby se videa sirila v nejakem "normalnim" formatu. Takhle to je alespon trosku omezene. Tedy o pokute a vyvoji situace lze jen polemizovat. Ale ted uz vazne koncim, protoze jsme se od Flashe dostali k formatum videa a skoncim muzeme kdovikde.

  24. [30] Uz je hodne hodin :-) Ve vete "ktera nektere televizni stanice a filmova studia" jsem zapomnel slovo, spravne to ma byt "ktera zastupuje nektere televizni stanice a filmova studia" :-)

  25. "nebo snizovani kvality prehravani videa (DRM ve Windows Vista)."

    prvne nastuduj tupej linuxari a pak kecej ;) – toto jednak M$ implementuje protoze mu to je narizeno, ne protoze by sam chtel, druhak se to vztahuje na HD content, nikoliv na DivX, DVD, …

  26. Jsem znechucený úplně stejně jako autor, flash nikdy!!! copak na 32bitech to celkem není problem {zřejmě}, ale komplikace nastávají u x86_64; vrtal jsem se v tom několik hodin ale stejně mi ani jedno řešení nepomohlo. nakonec jsem flash remove a bez youtube se obejdu..

  27. Ten flash (který se na disk ukládá blbě) se používá proto, aby ho lidé otevírali z webu. Když si ho otevřou na webu, zobrazí se jim reklama. A tím je celá věc placená.

    Jinak na Flash zapomeňte, a učte se rendrovat XAML. Do budoucna se to bude hodit ;)

  28. napriklad pro debian *sarge* lze instalovat posledni flash od adobe:

    1/ zvednout preference flash pluginu

    $ cat /etc/apt/preferences

    Package: flashplugin-nonfree
    Pin: release a=sarge-backports
    Pin-Priority: 800

    2/ pridat backporty do zdroju

    $ cat /etc/apt/sources.list

    deb http://www.backports.org/debian/ sarge-backports contrib
    deb http://www.backports.org/debian/ sarge-backports main
    deb http://www.backports.org/debian/ sarge-backports non-free

    3/ instalovat

    apt-get install flashplugin-nonfree

    ;-)

  29. pozn.:
    samozrejme jeste bod

    2/ tedy

    $ apt-get update
    $ apt-get install flashplugin-nonfree

  30. [34]<cite>Jinak na Flash zapomeňte, a učte se rendrovat XAML. Do budoucna se to bude hodit ;)</cite>

    Jestli je to to o cem jsem cetl na Wiki tak dekuji, nechci. Podle toho clanku to vypada ze "zlaty flash".

  31. [27] neni to rozpor? pokud nekdo nechce aby se jeho videa kopirovaly na internetu, at je proste nevystavuje, nebo nejlepe vubec netoci.

    jinak souhlasim s joem, flash je sracka.

  32. [32] nenapsal jsem ani slovo o tom k cemu se DRM ochrana vztahuje. Pouze a jenom to, ze se mi zda nesmyslne se neco takoveho vubec snazit zavadet.
    To ze to bylo microsoftu narizene jsem opravdu nevedel – je videt jak to firmy maji v dnesnim svete tezke..

  33. Mam podobny zazitek: Jednou jsem si chtel prehrat nejake QT video a kvuli tomu jsem si do Firefoxu musel nainstalovat jejich plugin. Pak jsem si jednou chtel stahnout MID soubor (server hudba.hradiste.cz to vyrabi skriptem, takze neslo dat ‘Ulozit cil jako..’) a furt se mi spoustel QT player. :-( Nebyl jsem schopny najit, jak ho zakazat a tlacitko ‘Save document’ v tom playeru taky neni, zabralo jedine odinstalovani.

  34. Plny suhlas. Flash je svinstvo, bez ktoreho by sa dalo pohodlne existovat, keby nejakeho idiota ( a ze to po nom bohuzial opakuje kopa serverov ) nenapadlo distribuovat video vo flashi. Patentovana sracka od microsoftu ( wmv ) uz nie je asi v mode, teraz sa bude vsetko konvertovat do flashu! Na youtube kaslem, ked mi niekto posle odkaz na flash video, posielam ho automaticky do kelu s tym, nech mi posle odkaz na video, ktore sa da prehrat, inak nezajem.

    btw vtipne videa, ktore mi chodia do mailu pred forwardom konvertujem do ogg/theora.

  35. [42] "btw vtipne videa, ktore mi chodia do mailu pred forwardom konvertujem do ogg/theora."
    — jinak receno, jiz komprimovane video komprimujes znovu, ale diametralne odlisnym kodekem… delas to same, jako dela treba YouTube pri uploadu videa, akorat vysledek bude asi jeste horsi kvuli neprilis kvalitni Theore ;-)

    tomu se rika pravy fanatismus…

  36. já tedy vtipná videa co mi přišla mejlem neforwarduju vůbec, protože 1) je imho prasárna posílat video mejlem 2) je to něco stoletého či nevtipného 3) pokud je to výjimečně zdařilé, najdu to na youtube a forwardnu link.

  37. Autor by se mel nad sebou zamyslet.
    Neni schopen si nainstalovat flash plugin a ihned nam to tady sdeluje a jeste se tim snad chlubi.
    Plugin pro Flash 9 lze bez problemu stahnout z adobe.com, pokud jiz neni v repozitarich vasi distribuce, s Flash 7, ktery jiz dlouha leta v distribucich je, funguje ve spojeni s Youtube bez problemu (snad se u nej obcas trochu rozjede synchronizace obrazu se zvukem, coz je ve verzi 9 jiz OK).

    Flash neni buhvico, je casto zneuzivan k otravovani reklamou (kazdy rozumny clovek snad ma uz davno Adblock, kde lze veskere flashe v prohlizeci z webu par kliky odstranit), ale obcas se hodi. Ze by bylo treba o sve neschopnosti jej nainstalovat psat nejake traktaty, to si opravdu nejsem jist…

  38. Omlouvam se, radeji to trochu preformuluji:

    Plugin pro Flash 9 lze bez problemu stahnout z adobe.com, pokud jiz neni v repozitarich vasi distribuce. Flash 7, ktery jiz dlouha leta v distribucich je, funguje ve spojeni s Youtube bez problemu (snad se u nej obcas trochu rozjede synchronizace obrazu se zvukem, coz je ve verzi 9 jiz OK).

  39. [49] Nekdy je velmi obtizne prezentovat sve nazory okoli.
    Bez konstruktivni kritiky s tim muzu jenom tezko neco delat.

  40. je chvalihodne ze si autor nechce rozdrbat distribuci instalaci neceho co neni v balicku. ale doufam, ze z nasich prispevku pochopil: staci do adresare "plugin" nakopirovat soubor "libflashplayer.so" a pojede mu to.

  41. [52] To ze staci neco nekam nakopirovat jsem celkem pochopil i bez prispevku v teto diskusi.. Takove reseni je proste cesta do pekel.

  42. Pouzivam falshblock, 90 % reklam se mi nezobrazi a nemam blbe rozhozeny layout jako s adblockem. Tomu jsem proste neprisel na chut.

    Diky za clanek, dountil me se podivat, zda neni devitka v portage. Nasel jsem ho a bez problemu nainstaloval. Kdyz chci nejaky flash, tak si na nej kliknu a funguje mi, jinak me nic neotravuje. A pokud se mi neco na youtube libi, pouziji youtube-dl + mplayer.

    Proste nevim, ke je problem.

  43. [54] nevidim nejmensi problem. binarky nechci, v repozitarich neni aktualni(novejsi verze), stara verze nefunguje jak ma. kvuli softu, ktery se z 90% pouziva na zobrazovani reklamy nemam chut si rozdrbavat os.

  44. [53] Ne, tak to proste je, je to RESENI po kterem to FUNGUJE. A to je cil, aby to fungovalo, a nejedna se o nejake tisicere editovani konfiguracnich soubor, kopirovani kusu sem a kusu tam, proste to je trivialni "Googlem" znamy postup, ktery zpusobi, ze Flash jede, tak nechapu ten nekonecny flame :-(

  45. [57] ne, je to tak, ze je to PRASARNA vedouci k rozdrbani systemu, ktera je z hlediska dlouhodobe spravy systemu NEPOUZITELNA. Cilem totiz neni jenom aby to fungovalo ted, ale aby to fungovalo i za 5 let (tj. aby se to updatovalo a aby nedoslo ke konfliktu s updatovanou verzi).

    Spravne reseni je bud nastaveni si instalace z jineho repozitare (viz. [36]), nebo pockani na update oficialnich repozitaru.

    Pokud bych flash zivotne nutne potreboval tak neni zas takovy problem instalovat timto zpusobem, ale nepotrebuju.

    Po tom co o flashi vim (i diky teto diskusi) ho ani nechci pouzivat nebo instalovat jakymkoliv zpusobem..

  46. no trochu lamer ne? takový problémy maj začatečnící a nechce se mi věřit že na rootu píši lameři …..

  47. asi jsem taky lamer ale na adobe lze jedině (mimo kritiky) napsat na feedback a pokud budou mít dost ohlasu tak mozna zacnou uvazovat i nad linuxem. Možná by měli pochopit že bez linuxu jsou nahraní. Nebo že by to byl nějaký Bilův tajný projekt. :-)

  48. flash ma spoustu nevychytavek, stejne jako vsechny ostatni slozitejsi a vyvijejici se pocitacove technologie. kdyz je neumis vychytat, vypni si ho. prijdes nejen o reklamu.

  49. 8: Myslím, že som BFU a Flash 9 som na ubuntu rozbehal presne týmto kopírovaním.

  50. podpora Flashe v linuxu je hodne hodne na …. Na stejne HW konfiguraci ve Woknech pri prehravani toho sameho obsahu je zatizeni mnohem mensi nez v linuxu s bin. ovladacema na nvidii. Nevim proc, ale na Celeru 2.8Ghz ma stranka s videem na rozzlobenych muzich v pauznutem stavu 60-80 vytizeni procaku. Jedna se jen o tech par blikajicich reklam. Nevim cim to je, asi je to jen nejakej port windowslike binarniho pluginu pres nejakej convertor (ted si presne nepamatuju jak se jmenuje) aby to behalo i ve FirefAxu/Opere. Nemluvim o tom, ze se mi stava ze kdyz otevru nejakou stranku a kdyz ji vypnu driv nez nabehne shodi celej prohlizec (testovano na vice PC, ale jen debian / ubuntu linux). Ale myslim, ze se to casem doladi – tak jako vsechny linuxbugy – a nebude to tak hrozny :)

  51. 64: Automatická aktualizácia? A načo? Šak to ide aj bez nej. A ak máš strach, že za 5 rokov dôjde ku konfliktu verzií? To si nechávaš 5 rokov tú istú distribúciu (resp. verziu distribúcie)?

  52. 66. Pokud mas v pocitaci vypnutou automatickou aktualizaci s tim, ze je zbytecna, tak se opravdu nemame o cem bavit.

  53. 67: Automatickú aktualizáciu mám zapnutú, ale že sa pri nej neaktualizuje jeden malý flešplejerík ma netrápi.

Comments are closed.