Ikonka jabberuUž se to tady probíralo mockrát, ale přesto se k tomuhle tématu zase vrátím. Přešel jsem na jabber. Když přejdete taky, tak se zlobit nebudu..

Vlastně jsem přešel na jabber už před půl rokem. Myslim si ale, že až teď, s odstupem času, to můžu zhodnotit. Momentálně mám v seznamu kontaktů 156 položek, z toho 26 jsou jabbaři.

Nejdřív jsem se přechodu na cokoliv jiného bránil, protože když něco funguje dobře, tak je lepší na to nesahat.

Všechny ty kecy o svobodě, uzavřenosti a jedné zlé americké firmě mi připadají spíš jako fud, než jako pádné argumenty k přechdou na jiný program. Prostě mám nainstalované něco, co funguje, tak proč na tom něco měnit?

Možná to bude pro někoho překvapivé, ale pro mně jsou rozhodující následující argumenty:

  • hezký program
  • JID se dá snadno zapamatovat (narozdíl od 12 místného UIN)
  • posílaní souboru
  • kompatibilita s icq (transport)

screenshot gajim

Ostatní vlastnosti nejsou rozhodující, jenom potěšili:

  • naskriptoval jsem si vlastniho jabberoveho robota
  • slovníky
  • šifrování
  • více klientů najednou

S tím posíláním souborů to nebude zas tak horke, prý to taky občas nefunguje (zatím se mi podařilo poslat víc souborů přes jabber než přes icq). UIN jsem si nepamatoval 5 let, a přesto jsem měl přes 100 kontaktů, takže to asi zas tak moc nevadí.

Ano správně, přešel jsem vlastně jenom kvůli programu. (-; Prošel jsem snad všechny icq klienty pro linux (od centericq přes licq, psi, sim, pidgin až po kopete), ale žádný mi vzhledově ani funkčně nevyhovoval.

K dobrému look&feel patří i možnost meta-kontaktů, potěšil taky “Advanced configuration editor” (často vím co chci nastavit, ale nemůžu to najít). Jinak mám na mysli celkově vzhled a ovládání programu.

Do toho, jen mně rozcupujte, jsem lama. (-;

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

25 thoughts on “Jak jsem přešel na jabber..”
  1. >> prý to taky občas nefunguje

    Mne to niekedy islo a niekedy nie, za boha som nevedel prist na to preco. Furt som podozrieval server. Az som nakoniec zistil ze to nefunguje v pidginovy (oficialny klient ubuntu!!!). Tak som vyskusal kopec klientov a skutocne, jediny klient v ktorom nefunguje posielanie suborov je pidgin, staci aj ked je len na 1 strane a uz to nejde.

  2. [2] vubec ne, to jenom ostatni z meho seznamu kontaktu nepresli na jabber (-;

    Vlastne vetsina (80%) moji im komunikace je primo jabber.

    Uplne zbaveni se icq je az druhy krok prechodu na jabber a spousta lidi k necemu takovemu imho vubec nedospeje, ani na to nebude pripravena. Kdyby ted hned prestal fungovat icq transport, tak bych kvuli tomu jineho icq klienta urcite neinstaloval.

  3. Ja k vanocum skoncoval nadobro se skype a skoro s icq(doted jsem se na nej prihlasil asi 3x…A JEN HOAX!). Clovek ma ale klid a kdo nechce vyhody jabberu, tak muze zkusit gmail.com – pak cloveka uz nemusi nikdo o jabberu presvedcovat – vlastni zkusenost. Akorat na SIP nikoho nemam:(

  4. [5] sorry, myslel jsem qip
    [6][7] toho nadelate, tak moje ma 8 cifer, kazdpadne je to mimo moje moznosti (-;

  5. A to jsem si vyslechl argumentu od JJ kdyz jsem ho premlouval na muj dalsi kontakt Jabberovsky ;-) Ale jsem ted rad, ze lidi, s kteryma nejvic pisu maji Jabber. Moje ma taky osm cifer a pekne si ho pamatuju, ale preci jen je rozdil rict nekomu 46153349 nebo rezza@jabber.cz.

  6. hehe, nezname se nahodou? :)) U mne to vypadalo skoro stejne..na GNU/Linux jsem presel v podstate tak pred rokem a mesicem (to uz jsem nadobro presedlal, tzn. ze jsem se nevracel do win.) a jeden z hlavnich problemu pro me byla komunikace s okolnim svetem…taky jsem zkousel vsechno mozne, ale zadny nativni klient mi nestacil, na moji rozmazlenou Mirandu, kterou jsem si upravil ke sve potrebe, proste zadny jiny klient nemel a nema..nakonec jsem ji rozjel pod wine a pres ruzne problemy jsem takhle prezil asi trictvrte roku..
    Pak me zacalo stvat, ze obcas spadne a ze ma problemy s podporou japonstiny, navic me zacalo stvat celkove ICQ jako takove, tak jsem udelal radikalni rozhodnuti – od noveho roku konci Miranda i ICQ..do statusu ICQ jsem hodil oznameni a kontakt na mne no a 1.1.2008 jsem uz Mirandu nezapnul a spokojene pouzivam Gajim :)
    Transporty se mi nejak moc nelibi a ani nehodlam ICQ dal podporovat – opustil jsem svou stovku ICQ kontaktu s tim, ze ty nejdulezitejsi jsem ukecal na jabber a zbytek ma holt smulu, kdyz se nechteji prizpusobit; jednou tydne se podivam, jestli mi nekdo nepsal a konec..

  7. Také jsem přešel na Jabber asi před týdnem, ne že bych ho nepoužíval dříve, ale teď používám jen Jabber. Bohužel s icq transportem, protože o nějaké lidi nechci přijít, i když pomalu se mi je daří dokopávat k jabberu :)
    Bohužel stále mám na icq více kontaktů než na jabber :(
    Když mi někdo bude chtít napsat, rozšířit můj rouster a popovídat, tak na kenji@jabbim.cz ;)

  8. [1]: Pidgin používam na Linuxe aj Windowse už od nejakejsi verzie 2beta3 (necem presne) a <b>nikdy som sa nestretol s tým, že by transport súborov nefungoval</b>. Otestoval som množstvo ICQ klientov (ICQ 5 aj 6, AIM, NetscapeSiute7, Miranda, QiP, RNQ, Trillian3, Trillian 4 Astra, Kopete, (Psi), Licq a skrátka lešieho ako Pidgina som nenašel.

  9. Tak já mám gaim … teda dneska už je to vlastně pidgin a tam funguje posílání souborů přes icq i jabbera, mám teda oboje, ale pozor, s přítelkyní si píšu jen přes jabber…

  10. Na Jabber plíživě přecházím už asi čtyři roky (gaim). Mám tam všechny pracovní kotanty (ICQ se nesmí používat ke komerčním účelům) a zatím všechny stávající přítelkyně ;-).
    ICQ pouštím jen v případě sociální krize (tak dvakrát za měsíc) nebo v případě touhy po rozpravě s nějakou post-pubertální slečnou (nebo obojí).

  11. Ja jabber protokol a komunikator pidgin pouzivan jak v normalni unix verzi, tak v portable verzi v praci a jede vsechno absolutne bez problemu. Pokud doporucit neco ke komunikaci, pak urcite jabber

  12. Tak abych se taky přidal k spokojeným Jabber uživatelům. Mám 95% kontaktů na Jabberu, zbylých 5% je MSN (zahraniční lidé, především Finsko). Od ICQ jsem kompletně upustil před několika měsící a vůbec nikdo mi nechybí, důležité lidi jsem "překonvertoval" na Jabber, co začal QIP podporovat Jabber nebylo to ani tak těžké =)

    Jako klienti mi slouží Miranda ve Windows (v práci) a Gajim v Linuxu. Navíc je rozdíl nějaké trapné číslo a vain@jabber.cz =) Možnost přihlásit se na více místech je k nezaplacení =)

  13. V pidginovi mi posílání souborů jak přes icq tak i jabber většinou jde, někdy spadne (přenos) a musím toho dotyčného požádat, aby to poslal znovu (někdy se docela bojím aby si holky nerozmyslely poslat mi svou fotku :-D) ale jinak jsem s tím problémy neměl. Padá na IRC při dotazu na seznam místností, u jabberu v pohodě (ale teď jsem k němu chvíli neměl přístup, třeba už je to v portagi opravené)

  14. mam pine, irssi, screen a j2me mobil.. funguje to :)

    ..teda dokonce jsem si i kvuli jabber klientu v mobilu zalozil nejaky jabber konto tady na rootu, ale diky novemu mobilu (panovy z nocni linky c.57 opravdu dekuji!) si prihlasovaci udaje nepamatuju.

  15. :-)

    Nechce mě někdo taky ukecat na jabber? Zatím jsem tím nepostižený … ale chtěl bych být postižený ;-)

    ICQ:dve sedm jedna – čtyři čtyři jedna – dva sedm devět :-D

  16. [22] Myslím, že bys měl začít žrát maso (nežere maso == nepozná vtip)…

Comments are closed.