Letos jsem měl možnost zúčastnit se LinuxConu a Embeded Linux Conference. Bylo to hlavně díky openmobility. Pokusím se v krátkosti shrnout své postřehy..

Středa

State of the Tizen Community

O Tizenu bylo na ELCE spoustu přednášek. Já jsem byl jenom na té první. Mluvila na ní Dawn Foster z Intelu o budoucnosti distribuce MeeGo, jejím následovníkovi Tizenu. Hlavním důvodem nové distribuce je asi to, že všichni mluví o MeeGu jako o mrtvém projektu [Steven Elop, Nokia]. A to i přestože samotná nokia oznámila projekt Meltemi. Tizen jak naváže tam kde MeeGo skončilo a jako hlavní nástroj na tvorbu gui přidá HTML5. Spoustu lidí se ptalo na Qt v Tizenu. Dawn Foster jeho nasazení nevyloučila, ale řekla, že hlavní směr bude HTML5.

Embeded Linux Optimization Techniques

Benjamin Zores z Alcatelu mluvil o optimalizačních technikách. Zmínil Jazelle, což je technologie pro hardwarovou akceleraci javy na armech. Dál se zmínil VFP jednotku (Vector Floating Point) a NEON (SIMD) pro paralelizaci výpočtů. Taky mluvil o tom, že když budeme dělat multimediální aplikaci, tak nemáme omezovat fps. S tím se prý display a grafická karta poperou dobře. Horší je to s čtením z touchscreen. Tam už se vyplatí číst jenom v rychlosti fps, protože i2c něco stojí a je to zbytečné, když se ty data nevyužijí.

V další části přednášky popsal takový zajímavý experiment s tslibem (ts = touch screen) a tsrecoredem (popravdě nevím jestli je to nějaký běžný existující nástroj nástroj). Experiment spočíval v tom, že zaznamenali uživatelovi kliknutí a potom je přehrávali. Pro zjištění odezvy uživatelského rozhraní použili kameru a knihovnu OpenCV.

Pak porovnával výkon při přenosu zpráv pomocí CORBA-y, D-BUSu a file deskriptorů. Došel k tomu, že dbus-fd poskytuje docela solidní zrychlení. K optimalizaci toho co se přes dbus přenáší můžeme použít dbus-monitor nebo jeho gui nádstavbu bustle. Na konec mluvil o optimalizaci parametrů pro překlad pomocí nástroje Acovea.

Android is Not Just “Java on Linux”

Přestože mám k androidu odpor, tak jsem se byl podívat na přednášku o tom, že android není jenom java na linuxu. Přestože mně přednášející nepřesvědčil o tom co tvrdí nadpis, tak jsem zůstal. Tatsuyuki Kobayashi androidu opravdu rozumí hodně dobře. Mluvil o tom jaké věci se spouší při startu androidu [http://hmtsay.blogspot.com/2010/10/android-startup.html], pak docela dlouho mluvil o sdílené paměti na androidu (ASHM) [http://elinux.org/Android_Kernel_Features].

The Linux NFC  Subsystem

Na závěr středy jsem si byl poslechnout přednášku o NFC, tedy o technologii Near Field Communication. Pokud ani teď nevíte, tak vězte, že pomocí NFC lze komunikovat například s RFID čipy a jde o komunikaci na krátkou vzdálenost a i u nás by se měla používat pro platební systémy.  Lauro Ramos Venancio a Samuel Ortiz mluvili o podpoře NFC v linuxovém jádře. V podstatě mluvili o tom, že existují 2 různá API k různým hardware, a o jejich snaze to dát nějak do pořádku. Na otázku jaký by doporučili USB dongle, řekli, že něco s čipem NXP PN533.

Čtvrtek
Opensource camera stack: The N9 case

Lauernt Pinchart mluvil o tom jak se vyvíjel camera stack pro N900 a N9.Velmi pobavila historka o tom jak vymysleli, že udělají Media Controller. Přišli za vedením a to jim řeklo, že je to riskantní.. Tak za vedením přišli po druhé a potřetí se stejným nápadem. Nakonec přišli za vedením s Media Controllerem pod jiným názvem a vedení jim to schválilo. A tak vznikl Media Controller. Což je API přibližně na úrovni video4linux, které umožnuje ovládat expozici, clonu a další věci. Na tomto API potom staví GstPhotography pro GStreamer.

Video4Linux: Current status and future work

Navázal jsem tématicky u práce s kamerou. Hans Verkuil mluvil o různých úpravách video4linux jako je například nový typ bufferu. Jeho talk byl na mně asi až příliš technický. Jediné co z něj utkvělo v paměti je, že v4l se snaží o integraci dvb driverů, a že podpora hdmi/cec je sice v plánu, ale není to momentálně priorita číslo 1. Pro neznalé CEC (Consumer Electronics Control) slouží k ovládání dalších zařízení přes HDMI kabel. Tj. přes HDMI je možné například přepnout kanál na televizi.

Pandaboard workshops

Po zbytek dne jsem zůstal na PandaBoard workshopech, kde jsem tak trochu doufal, že si jednu z těch pand vezmu na hraní domů. Za 3 hodiny jsme prošli od připojení se k pandě přes sériovou linku a nabootování jádra až k programování sedmisegmentovky. Bylo to trošku utahané, protože různí lidé byli různě rychlí a tak jsem se místy docela nudil.

http://www.youtube.com/watch?v=kH2rHzmojcg

Pátek

Ext4 improvements

V pátek jsem moc něvěděl, které předášky si mám vybrat. Nakonec jsem šel na Teda Ts’o z Google, který dělá na ext4, a to hlavně proto, že mi jeho jméno bylo povědomé. Ted srovnával Ext4 s dalšími souborovými systémy. V podstatě řekl, že  Btrfs je super, protože má spoustu zajímavých vlastností. Pak ale řekl, že oni v Google maji určité případy použití, kdy se jim hodí filesystémy jako Ext4 a kdy se jim například hodí uplně vypnout žurnálování, protože tyhle vlastnosti jim poskytne vyšší vrstva. Nakonec si trošku postěžoval, že nemůže říct, že jsou nejlepší, protože benchmarky prý dobře neodrážení “bežný” provoz.

Charger manager

Přednáška se točíla kolem změn v jádře kolem správy baterek. V /proc/ je lepsi “api”. Jedná se hlavně o sledování více nabíječek a sledování víc baterek. Tyhle údaje se dávaji dohromady, aby bylo možné je líp prezentovat uživateli, případně jinak použít.

Closing GAME

Záverečná hra byla velmi zábavnou tečkou celého programu. Jednalo se docela složitou hru. Hrálo 8 lidí na pódiu a zbytek sálu. Publikum mělo odpovědět přes webový portál na anketní otázku (většinou číslo) a polovina lidí na jevišti měla odhadnout kolik byl průměr v sále a druhá polovina jestli je to víc nebo míň. Pak se počet lidí na jevišti zmenšil o polovinu a rozebrali se ceny. Zábavnost hry spočívala i v tom, že Klaas van Gend měl v té webové aplikaci pár chyb. Nejdřív mu jenom přetékal integer a nakonec se mu celý ten systém zhroutil. To samozřejmě vyvolalu vlnu smíchu a bylo to takové příjemné zakončení konference.

Konferenčně, Nekonferenčně

Každá taková konference je příjemná svou atmosférou. Kromě přednášek jde taky o poznávání zajímavých lidí a diskutování třeba u piva. Pří jedné takové diskusi jsme měli možnost šáhnout si na BeagleBone, což destička s 700 Mhz ARMem, která se bude prodávat za 89 USD, a byla představena až v pondělí po konferenci.

Na jednotlivých stáncích kromě zajímavého popovídání rozdávali taky spoustu suvenýrů. Lze dokonce říct, že díky LinuxConu si asi nebudu muset kupovat celý rok trička, protože jsem jich dostal 6. U SuSe stánku měli baterky. BlackDuck software rozdával černé kačenky. Potom jsem dostal skákadlo a raketu na gumě (-; Nejen na stáncích bylo vidět spoustu zajímavého hardware. U spousty lidí jsem zahlédl N900 a Ideapady. Taky jsem viděl pár N9 nebo OLPC.

Večerní event “posezení u piva” byl v centru Prahy u Fleků a v klubu Duplex na Václaváku. Popravdě si nevzpominám, že bysme se bavili i jiném tématu než je IT, ale je možné, že to bude i množstvím zkonzumovaného piva.

fotky z konference

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

2 thoughts on “LinuxCon a ELCE”
  1. Pekne, som rád, že o tom napísal niektor report, lebo mne sa moc nechcelo. :D Rozhodne musím uznať, že to bolo super a oplatilo sa tam zájsť!

  2. Pekne, som rád, že o tom napísal niektor report, lebo mne sa moc nechcelo. :D Rozhodne musím uznať, že to bolo super a oplatilo sa tam zájsť!

Comments are closed.