Jestli si nezlomím nohu nebo nebudu nucen přebírat ve stejnou dobu nobelovku, tak budu mít na konferenci openmobility Workshop o QML.

Konference openmobility bude letos 21. dubna 2012 na MFF v Praze. Program konference není rozhodně ve finální verzi. Na webu openmobility.eu se už objevil jeho nástřel. Je velmi pravděpodné, že tam workshop na téma Qml bude, a že ho budu mít na starosti já.

Z pohledu programátora v Qt a Qml bude celá konference zajímavá. Na začátku se objeví přednáška o Qt 5 a novinách v něm, potom bude následovat workshop na stejné téma. Pro zájemce bude diskuse o Qt a Qml pokračovat i potom. Původně jsem doufal, že bysme mohli pokračovat v tomto tématu celý den, ale teď si nejsem úplně jistý jestli na celý den seženeme místnost.

Pro ty co programovat v qt a qml už umí je na konferenci nachystané vyhlášení soutěže o nejlepší aplikaci pro MeeGo Harmattan nebo pro Symbian. Hlavní cenou v soutěži je Nokia N9 a v případě dostatečného počtu účastníků bude možné vyhrát i 2x N950, což je telefon, který se nikdy a nikde neprodával a prodávat nebude.

Stačí udělat velmi málo. Mít nápad a udělat jednoduchou aplikaci. Zapojte se do soutěže i vy! Z vlastní zkušenosti vím, že se dá jednoduchý smysluplná aplikace vytvořit za 24h (viz hackathon). A pokud tam bude vidět nápad a snaha, tak se dá odevzdat i nehotová aplikace. Podle mých informací je zatím v soutěži jenom pár jednoduchých věcí. Na abclinuxu vychází seriál o vývoji v Qt a Qml, takže můžete hned začít.

O čem budu mluvit já?

Teď si říkám, že v tom omezeném čase asi stihnu jenom instalaci Qt a hello world. Taky bych mohl předvést něco pokročilejšího a zajímavějšího. Například jaké možnosti mám když chci spojit můj hotový kód v C++ s Qt a Qml a vytvořit uživatelské rozhraní. Ne všechno je dobře dokumentované a já mám v záloze některé triky, které se dají použít nejenom na N9.

[poll=13]

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

10 thoughts on “Workshop o QML”
  1. Bude z toho záznam? Víkend kolem 21. už mám bohužel zabraný, ale QML mě velice zajímá.
    A jako téma bych bral něco pokročilejšího než hello world, na to jsou návodů hromady – ale když chce člověk něco jiného (třeba teď si lámu hlavu nad dialogy a obecně vázáním na signály jiných komponent), tak je celkem ticho po pěšině.

  2. Bude z toho záznam? Víkend kolem 21. už mám bohužel zabraný, ale QML mě velice zajímá.
    A jako téma bych bral něco pokročilejšího než hello world, na to jsou návodů hromady – ale když chce člověk něco jiného (třeba teď si lámu hlavu nad dialogy a obecně vázáním na signály jiných komponent), tak je celkem ticho po pěšině.

  3. netusim jak to bude se zaznamem. Zalezi to na tom jake zazemi poskytne MFF. Loni jsme zaznam porizovali. Kvuli technickym problemum se nakonec podarilo jenom nekolik prednasek. Pravdepodobne budu mit jeste seminar na toto tema na VUT v Brne.

  4. netusim jak to bude se zaznamem. Zalezi to na tom jake zazemi poskytne MFF. Loni jsme zaznam porizovali. Kvuli technickym problemum se nakonec podarilo jenom nekolik prednasek. Pravdepodobne budu mit jeste seminar na toto tema na VUT v Brne.

Comments are closed.