S prázdninama tak trochu začala okurková sezóna. Tohle platí v případě velkých firem. Praví geekové se schovávají v temných klimatizovaných místnostech posílají patche nebo jinak přispívají komunitě.

Openmobility ve spolupráci s českou pobočkou firmy Nokia, časopisy LinuxExpress, Dotekománie, Smartmobil.sk a konferencí LinuxDays pořádá programovací soutěž. Cílem je vytvořit nějaké zajímavé aplikace pro mobilní telefony.

Z pohledu organizátora lze říct, že o soutěž zájem je. Momentálně je přihlášený pouze jediný soutěžící s aplikací pro ownCloud. V mailech jsem se dozvěděl, že jeden z účastníků by chtěl vytvořit hru. Další zájemce se ptal na možnost přihlášení více aplikací do soutěže. Při té příležitosti jsem se dozvěděl, že jedna z aplikací, klient pro české (a)sociální sítě, už existuje. Teda konkrétně klient pro nyx.cz.

Celková atmosféra kolem MeeGo je velmi zajímavá. Po vydání PR 1.3 z Nokie odchází velká část teamu. Na druhou stranu je Nokia N9 navzdory tomu všemu pořád velmi žádaný a stále prodávaný telefon. Nokia N950 je navíc telefon, který nešel koupit vůbec (kromě e-baye za ~1400 USD == ~ 29 000 CZK).

I když tady Nokia N9 s námi bude ještě nějakou dobu, tak dává smyls poohlédnout se po nějakém dalším systému nebo zařízení, na kterém by se dali spustit bez velkých změn už hotové aplikace. Osobně vidím zajímavou budoucnost v merproject. Dá se bez problémů nainstalovat i na N9 i na N950. Systém má sice drobné mouchy, ale to se možná používáním spraví.

Jako další varianta se jeví přechod na Blackberry Cascades. Asi lze namítnout, že RIM je na tom daleko hůř než byla Nokia, když začala s Qt. Uvidíme co přinese budoucnost. Pro vývoj aplikací se asi docela dobře dá použít SDK. Bohužel na mojí Fedoře mu chybí správná verze libOSMesa a VMWare se mi instalovat fakt nechce. Vývojové prostředí je překopaný Eclipse. Vygenerovaný hello world potom obsahuje malinko odlišnou strukturu projektu (adresářovou strukturu) než je v Qt SDK obvyklá, ale není to myslím nic na co by se nedalo zvyknout. Za zmínku stojí i to, že na blackberry jamu prý rozdávali vývojářům testovací telefony.

Pokud se podíváme na celou věc z jiného pohledu, tak přímým potomkem MeeGo je vlastně Tizen. Spoustu vývojářů nepotěšilo jeho zaměření na HTML5 a odklon od Qt SDK. Prototyp zařízení je od Samsungu a nikoho asi nepřekvapí že vypadá skoro jako iphone (velká placka s dotykovou obrazovkou a jedním tlačítkem). Protože systém je velmi podobný jako meego (od intelu), tak se objevilo i návod na to jak rozchodit Qt SDK.

Podlední, ale o to zajímavější varianta je Openmoko. Zařízení je známé jako telefon, který předčil svou dobu. Netelefonoval jako iphone, neodesílal smsky jako android. Za posledních pár let se ale podařilo staré dětské nemoci nahradit novými. Podle informací na mailinglistu bude mít Qt moko podporu QML.

Z nejnovějších zpráv vyplývá, že bývalí zaměstnanci Nokie by chtěli pokračovat ve vývoji opensourcového systému. Založili několik firem. Jedna z nich se jmenuje JollaMobile. Spousta lidí věří, že se jim podaří navázat něčím zajímavým. Uvidíme jestli časem něco vznikne.

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer

19 thoughts on “Soutěž, Nokia, a tak dál..”
  1. Já si jako normální uživatel myslím, a určitě nejsem jediný, že pokud nepůjde spouštět ekosystém aplikací z iPhone nebo Androidu(nejlépe oboje), nemají tyto systémy šanci.

    Nokia N9 se mi líbí i Meego bych vyzkoušel. Po zjištění, že jde spustit Android, jsem nad tím velmi uvažoval. Ale teď mám funkční telefon s Androidem, tak nebudu ho zbytečně měnit.

  2. Jestli chces Android tak si nech Android. Rozhodne si nekupuj Nokii N9, protoze si nekde videl, ze tam taky funguje Android. Zklamalo by te to.

    Tvoje tvrzeni muzu prevest na stejne tvrzeni o desktovovych systemech: “Pokud na Linuxu (fedore, ubuntu) nepujde spoustet ekosystem aplikaci z Windows, nemaji tyto systemy sanci.” Rozhodne nepocitej s tim, ze se tohle stane. (Mozna ano, ale spis ne) Hlave z duvodu, ze lide, kteri chteji pouzivat tyto alternativni systemy je chteji pouzivat primarne kvuli tomu ze jim Android (Windows) nevyhovuje.

  3. Tvoje tvrzeni o Win a Linux snad ani nebudu komentovat… Ja jsem hodne zvedavy jak to dopadne s RIM a jejich BB10, dival jsem se na jejich jam a vypadalo to hezky. Navic jsem nekde cetl, nebo snad i videl ze na soucasnem Playbooku lze poustet aplikace z androidu, coz je podle me hodne vyhodne.

  4. Tvoje tvrzeni o Win a Linux snad ani nebudu komentovat… Ja jsem hodne zvedavy jak to dopadne s RIM a jejich BB10, dival jsem se na jejich jam a vypadalo to hezky. Navic jsem nekde cetl, nebo snad i videl ze na soucasnem Playbooku lze poustet aplikace z androidu, coz je podle me hodne vyhodne.

  5. Dnes pozeram trhovu hodnotu Nokie a pre dnesok je 1,84. Na zaciatku roku 2011 to bolo skoro 12. Elop s M$ robia velmi dobru pracu.

  6. nektere z mrtvych zarizeni N9* dneska jeste koupi – s vyhledem, ze uz pro to nikdo nikdy nevyvine ani updaty, ani aplikace.

  7. nektere z mrtvych zarizeni N9* dneska jeste koupi – s vyhledem, ze uz pro to nikdo nikdy nevyvine ani updaty, ani aplikace.

  8. Jejky, zacatek nejak pristal we webove adrese.
    Tak tedy:
    Uprimne by mne zajimalo, kdo si…

  9. Jejky, zacatek nejak pristal we webove adrese.
    Tak tedy:
    Uprimne by mne zajimalo, kdo si…

  10. Porad je to zarizeni, na kterem bezi jeden z nejotevrenejsich mobilnich OS. Vyvoj aplikaci v Qt/Qml je pomerne jednoduchy. Kdyz by se nasel sikovny vyvojar, tak by tam melo jit uchodit napriklad nemo(merproject) nebo android .. Navic samotne zarizeni je dizajnove hezky kousek.

  11. Porad je to zarizeni, na kterem bezi jeden z nejotevrenejsich mobilnich OS. Vyvoj aplikaci v Qt/Qml je pomerne jednoduchy. Kdyz by se nasel sikovny vyvojar, tak by tam melo jit uchodit napriklad nemo(merproject) nebo android .. Navic samotne zarizeni je dizajnove hezky kousek.

  12. Nokia Q2 2012 Results
    – £638M Operating Loss
    – sales of mobile phones down 5 percent quarter-on-quarter and 26 percent compared to the same period last year.
    – gross margin going from 15.6 percent in Q1 to just 1.4 percent in Q2
    – Nokia shipped 10.2 million smartphones in the quarter, which is its lowest figure since 2006, and almost 40 percent lower than this time last year.

    Soudruhu Elopovi gratulujeme – cíl (bankrot) je již nadosah!

  13. Na druhou stranu jestli MeeGo team zalozil novou firmu a bere do ni jenom sikovne lidi a zbavi se vyzirku manazeru, tak muzu steevovi podekovat i v dobrem slova smyslu. JoolaMobile chce pry do konce roku vydat jeden telefon. Co jsem cetl, tak na to maji 10 milionu eur.

  14. Na druhou stranu jestli MeeGo team zalozil novou firmu a bere do ni jenom sikovne lidi a zbavi se vyzirku manazeru, tak muzu steevovi podekovat i v dobrem slova smyslu. JoolaMobile chce pry do konce roku vydat jeden telefon. Co jsem cetl, tak na to maji 10 milionu eur.

  15. to blizzz: je dobre si obcas aj precitat na to na co reagujem more more ci ocean ;). Napriklad rozdiel medzi trhovou hodnotou Nokie a hodnotou jej akcie je asi radovo miliardy USD. Hodnota akcii Nokie bola 1.84 USD za akciu (aktualne 1.71) ale jej trhova hodnota je pocitam, ze niekolko miliard USD. Odbornik sice niesom ale toto su dohladatelne informacie z netu.

  16. to blizzz: je dobre si obcas aj precitat na to na co reagujem more more ci ocean ;). Napriklad rozdiel medzi trhovou hodnotou Nokie a hodnotou jej akcie je asi radovo miliardy USD. Hodnota akcii Nokie bola 1.84 USD za akciu (aktualne 1.71) ale jej trhova hodnota je pocitam, ze niekolko miliard USD. Odbornik sice niesom ale toto su dohladatelne informacie z netu.

Comments are closed.