V sobotu a neděli proběhla na FEI STU v Bratislavě konference Openmobility. Program konference byl letos podobně jako loni zaměřený na smartphony, embedded zařízení a otevřený hardware. Součástí konference byla i výstava sbírky mobilních telefonů.

Už od prvního ročníku konference se nějak podílím na organizaci této konference. Letos jsem toho měl na starosti trošku víc. Při pořádání konference je důležité ujasnit si co je potřeba udělat a jak samotná konference bude vypadat. Profíci tohle dokonce sepíšou, tak jako například GUADEC.

Problém je když se z checklistu nic nestíhá. Sponsoři jsou obvykle velké organizace, u kterých schvalovací proces prostě trvá. Jeden ze sponsorů nám peníze poslal až týden před konferencí. S druhým jsme se domluvili až den před konferencí. To vše ve chvíli kdy jsou hotové plakáty, odeslané tiskové zprávy a řeší se poslední detaily.

Do toho všeho se ozvou dva přednášející, že nemůžou přijet. Jednou jsem na Linuxaltu přednášel s doznívající angínou a nebylo to nic moc příjemného, takže to docela chápu. Nicméně to znamenalo vymyslet náhradní program nebo zkrátit konferenci. Naštěstí se mi podařilo najít Michala Zeltnera z Vídeňského hackerspace Matalab.

Michael mluvil o tom co jsou to vlastně hackerspacy. Jak funguje Vídeňský metalab a jak tento fenomén vlastně vznikl. Nepozapomněl taky na pražský brmlab, brněnský base48 nebo bratislavský progressbar. Jako náhrada přednášky o Sailfish OS, apkenv nebo FUNcube to bylo víc než adekvátní.

Po domluvení náhradních přednášek zbývalo sbalit si fidlátka a vyrazit do Bratislavy. S přípravou přednáškových jsme začali už v pátek. Přestože jsme byli na univerzitě, tak přednáškové sály neměli připravené projektory. V porovnání s STU je v tomto FIT VUT vybaveno úplně luxusně. Připravili jsme ještě pár stolů a vyrazili na večerní posezení u piva.

Stálým lákadlem konferencí v posledních letech je 3D tisk. O jeho podporu ve Fedoře se stará Miro Hrončok, který přijel o RepRapu přednášet až z Prahy. S Mirem a s Danem jsme v předvečer konference probrali několik zásadních životních témat prodiskutovali u piva. Diky bylo to fajn. (-; 3D tisku se ve své přednášce věnoval i Štěpán Bechyňský.

Daniel Vrátil přednášel o jazyce Qml a Qt Cascades. Vyřešil jeden z pro mně nejpalčivějších problémů programování s Cascades v Qt Creatoru. Blackberry oficiálně podporuje jen Momentics SDK, což je v podstatě trošku přihnuté Eclipse. Qt Creator sám o sobě nedoplňuje kód a programování v něm se stává velmi nepohodlné. Popsané řešení spočívá ve vygenerování hlavičkového souboru, který se přiloží do projektu.

#Openmobility#qt#qml and #Cascades talk and workshop by @danvratil He’s really Qt bad ass! twitter.com/RezzaBuh/statu…

— Jaroslav Reznik (@RezzaBuh) April 6, 2013

Z ostatních přednášek jsem bohužel moc nestihl. Chystal jsem jednohubky, posedával na stánku a vnucoval lidem trička. Nejsem si ani jistý jestli to budu moct dohnat u záznamů přednášek. Technika vzdorovala a podařilo se zaznamenat pouze část přednášek.

Na stánku jsme měli kromě 3D tiskárny vystavené různé zajímavé zařízení od Arduina, přes CuBox, Blackberry Z10 Aplha zařízení, vývojářskou Nokii N950. Na monitoru jsme měli puštěný twitterWall.tar.gz.

Letos jsme asi docela selhali v propagaci. I když jsem oznámení o konferenci několikrát posílal do slovenských počítačových medií, tak nezveřejnili ani jednu zprávičku. Účast byla o rozhodně menší než loni v Praze. Na závěr zbývá otázka kde udělat konferenci příště. Třeba to bude ve Vídni společně s LinuxDays. V úvahu připadá taky Ostrava, Plzeň nebo Brno.

Fotky z konference jsou vystaveny na stránkách Openmobility.

update: thanks to GN

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer