Než se dostanu, abych z poznámek a odkazů poskládal článek, tak bude všechno zase úplně jinak. Od posledního příspěvku je to bez mála měsíc. Mam na hraní s PinePhone asi málo času (-;

David Heidelberg měl zajímavou přednášku na installfestu. Je spíš shrnutí toho co se dělo v minulosti a to co je k dispozici teď. Pro mně byla zajímavá hlavně diskuse na konci přednášky.

Mimojiné jsem se dozvědel třeba o tom, že existuje anbox, který umožňuje spouštění Android aplikací https://anbox.io/.

Mezitím se v plasma mobile oslavuje autorotace displeje a o pár dní později i v Ubuntu touch.

Braveheart je určite udělej si sám, nebo možná spíš dodělej si sám.

A takhle na pinephone běží gnome shell:

https://twitter.com/tuxphones/status/1237391690761003016

Pak je tu taky další image s KDE NEON, ve kterém je delší výdrž na baterky.

V Phosh už by se mohlo dát i telefonovat a to nejen spojit hovor, ale něco slyšet (přepnout směřování vstupů a výstupů). GPS je součást GSM modulu a měla by už fungovat taky. Popravdě si nejsem jistý jestli je to už zamergované do master branch.

Aby to bylo celé přátelštější a přijatelnější pro uživatele, tak vzniká nástroj pro flashování PinePhone:

https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=9444

Pine64 na blogu shrnují dění za poslední měsíc. Oznamují prodej obalů a náhradních dílů pro PinePhone. Píšou o tom, že se PinePhone postupně dostává k telefonování v různých projektech. Jak na PinePhone spustit Arch nebo Fedoru.

https://www.pine64.org/2020/03/15/march-update-manjaro-on-pinebook-pro-pinephone-software/

Ani SailfishOS nezůstává pozadu a pracují na telefonování a posílaní SMSek.

Jedním z problémů v SailfishOS bylo takové nepříjemné problikávání po aktualizování jádra a mesy se to zdá výrazně lepší.

https://twitter.com/adampigg/status/1240976061212635136

Tady je ukázka toho jak funguje výše zmíněný Anbox a Androidní aplikace. Ve skutečnosti se mi ale zdá divné utect z Androidu na jiný OS a potom tam chtít pouštět aplikace z Androidu. Na druhou stranu chápu vývojáře mainstreamových aplikací, že nechtějí vyvíjet pro něco co má míň než 1% na trhu. Určitě je to cesta jak pouštět Aladina.

Ani ubuntu touch nezůstává pozadu s telefonováním.

Musím říct, že ubuntu touch vypadá v porovnání s plasmou a phosh jako dospělý OS pro mobil. Pocitově je to mnohem uhlazenější a plynulejší na ovládání. Když si vzpomenu na jeho začátky, kdy jsem ho před pár lety dával na Nexus7, tak je to velký skok kupředu. Zdá se, že se přibližuje k tomu, že půjde používat jako ‘daily driver’.

Na druhou stranu se mi nepodařilo připojit na wifi. Je tam zřejmě nějaký bug s restartem Wifi. Našel jsem nějaký workarround. Po vložení SIM karty se sice objeví další nabídky související s telefonováním a mobilním připojením, ale asi to vůbec nepřipojí k síti. Je otázkou jestli operátor neblokuje PinePhone. Někde jsem zahlédl, že snad v Nizozemí to nefungovalo..

Taky se mi nepodařilo přidat žádný z online účtů, takže jsem potupně opisoval telefonní číslo, abych ověřil, že to netelefonuje.

Nejvíc asi sleduju vývoj kolem Nemo mobile (Glacier UX). Nemo mobile se snaží postupně aktualizovat code base a porovat jednotlivé části z Qt 5.6 na Qt 5.12. K tomu se snaží odstranit závislosti na starších projektech, které už se dál nevyvíjejí.

Tyto změny by měli umožnit fungování GlacierUX (nemo mobile) v dalších distribucích. Bart Ribbers sepsal článek o tom co zbývá udělat, aby se dostalo GlacierUX (nemo mobile) do postmarket OS.

https://nemomobile-ux.github.io/pages/Packaging_Glacier_for_postmarketOS/

K Maemu se teď po měsíci taky objevili nové obrazy disku, což je rozdíl třeba proti ubuntu touch, kde Jenkins děla build nové verze každý den. Plný očekávaní jsem image nainstaloval. Po projetí menu jsem nezaznamenal výraznější změny. Musím zjistit jak je to s těmi repozitáři a proč je v nich tak málo aplikací.

New maemo leste images, based on buster/beowulf, available now – news update will follow somewhere today http://maedevu.maemo.org/images/pinephone/20200323/

PinePhone Telegram/Matrix/Discord

Vývoj kolem pinephone v tuhle chvíli postupuje docela rychle. Doufam, že se brzo dostanu k tomu, abych si něco málo zkusil zkompilovat a poslal svůj první patch. Uvidíme kam se mezitím dostane vývoj mobilních OS než opadne počáteční nadšení..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer