Na brněnském srazu OpenAltu jsem snad zvládl všechny přesvědčit, že je to zařízení, které strašně chtějí, ale zároveň jsou rádi, že si ho nekoupili.

Když jsem se snažil spustit nastavení, tak mi to takhle krásně padalo:

Phosh gnome-control-center
Phosh a gnome-control-center přes gdb

Co se týče Hardware, tak se mi úplně nelíbí USB3 konektor. Mám pocit že tam kabel dobře nedrží..

Maemo Leste a hildon

V neděli se objevily instalační obrazy pro Maemo Leste, což komunita zaznamenala ještě před oficiálním oznámením. Po tom co jsem se přestal snažit nainstalovat tar.gz, ale nahrál jsem na kartu obraz dd-čkem, se mi ho podařilo taky nainstalovat.

Momentálně to běží. Někdo by mohl říct, že to nic není, ale je to naopak hodně. Je to dobrý začátek! Maemo Leste má momentálně 5.4 kernel, takže je to bez hardwarové akcelerace na grafice.

All contributions are welcome.

Someone at freenode #maemo-leste

Výčet dalších nedostatků je na wiki stránce. V repozitářích se mi nezobrazuje moc balíčků, ale úplně si nejsem jistý proč. Aby začala fungovat softwarová klávesnice, tak je potřeba restartovat.

Věděli jste, že počet TUXů při bootu říká kolik má zařízení jader?
Softwarová klávesnice sice není úplně terminál friendly, ale na základní věci to stačí
SSH běží ve výchozím nastavení, heslo pro roota je ‘toor’

Hackers christmas

Pravý hackeři mají doslova vánoce. Teda jako ti co je baví vyrábět a přizpůsobovat různé věci svému obrazu.

PinePhone je vlastně zajímavý i pro crackery. Někde jsem zahlédl ukázku kali linuxu na PinePhone.

Ale hackeři v původním smyslu vezmou 3D model krytu, upraví ho k obrazu svému a pošlou na thingverse. Kdyby mně někdo podaroval přebytečným obalem co se rozdával na FODSEMu, tak bych se vůbec nezlobil.

Nebo vezmou DragonBox Pyra, OpenMoko a PinePhone a dají na ně stejný systém:

Nebo vezmou PureOS upraví pár drobností a voila … telefonují. A až se mně nekdo znovu zeptá, tak pro jistotu: Nevím, ještě jsem do PinePhone SIM kartu nedával.

Zatím co nemo mobile se snaží překompilovat Qt 5.12.7 a naportovat na něj svoje věci, tak pmOS s Phosh a Kde Neon vydávají nový image. Jedním z fixu je snad i změna napětí pro LCD z 3.3 V na 2 V, která by mohla zabránit poškození displeje.

PinePhone má grafiku Mali 400 MP2, takže předpokládam, že by se jí mělo týkat podpora OpenGL ES 3.0. Uvidíme jestli bude tahle experimentalní feature někde zapnutá ve výchozím nastavení. Vzhledem k tomu, že je software pro PinePhone je teď experimental, tak bych se ani nedivil.

Příště se asi kouknu na UbuntuTouch nebo na LuneOS (WebOS) ..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer