Minulý týden mi na poštu dorazil z Honkongu nový PinePhone #BraveHeart. Objednával jsem si ho už před vánocemi. Chtěl jsem mít nějakou pěknou mobilní Linuxovou hračku.

Momentálně se pocity z tohohle zařízení dají přirovnat k BrokenMoku. Většina věcí prostě nefunguje. Minimálně né sama od sebe. Začít se dá už u samotného hardware, kde existuje wiki stránka popisující nedostatky.

Po hardwarové stránce má PinePhone docela zajímavé parametry. Co se týče výkonu, tak to určitě není nijak oslnivé. Je to ale všechno hardware, který bude mít dobrou podporu v linuxovém jádře. U mně doma je to první zařízení s USB-C a aarch64.

Určitě zaujme DIP switch, který vykoukne po otevření zadního krytu. Dají se jím vypnout modem, wifi, kamery a audio. Audio jack se jím dá přepnout do režimu UART, takže se k telefonu můžete připojit sériovou konzolí.

Podobně jako Jolla má ze zadní strany POGO Pins, přes které se dá připojit libovlné (tuším I2C) zařízení. K tomu je zveřejněný 3D model, aby bylo jednoduché namodelovat vlastní kryt. Neměl by být problém vyrobit hardwarovou klávesnici, připojit bezdrátové nabíjení nebo vyrobit něco úplně jiného vlastního..

Nejsem si jistý jestli dobře funguje digitizér, ale za určitých okolností (?) se mi stává, že nemůžu napsat 3 (buď napíšu 2 nebo 4).

Stejně jako OpenMoko i PinePhone umožňuje nainstalovat celou řadu operačních systémů. Na wiki stránce je jich na výběr 9. Kromě toho jsem na něm viděl i Fedoru s gnome-shell.

Nemo mobile

Nemo mobile je asi hlavní systém, který bych chtěl na PinePhone provozovat. Na telegramu a twitteru se mu hodně věnuje neochapay. Už jsem viděl několik videí, kde se podařilo příjmout hovor. Nevím jestli bylo i něco slyšet, ale četl jsem několik příspěvků jak správně překonfigurovat pulse audio (-;

Taky jsem viděl video na kterém se podařilo na obrazovku dostat náhled z kamery (asi 1/5 fps).

Na stránce s odkazy ke stažení je napsané, že nefunguje tyhle věci prostě zatím nejsou dotažené (voice/audio/camera doesn’t work).

Po nainstalování jsem zjistil, že to nebude tak jednoduché. Nepodařilo se mi zapnout USB networking. Není předinstalovaný terminál ani “instalátor balíčků”. Připojit na Wifi se mi sice podařilo, ale heslo se bohužel neuložilo. Nikde není ani dialog pro zobrazení IP Adresy. Na terminál jsem se proto zatím nepodíval.

Z předinstalovaných aplikací chybí i nějaký webový prohlížeč.

V dalším image to prý bude lepší..

Hildon a postmarketOS

PostmarketOS je na prvním místě v seznamu OS. Jeho základem Alpine Linux. Instalátor je jednoduchý a pohodlný. Po spuštění se vybere výrobce, model, uživatelské rozhraní a za chvilku už je to nahrnuté na sd kartě a startuje.

Jedno z prvních UI, které jsem zkoušel je Hildon, který je původně z projektu Maemo (a znám jej z Nokie N900). Tady to byl totální neúspěch. Desktop manažer byl po startu divně roztaženy a po prvním kliknutí spadnul.

PostmarketOS měl naštěstí přednastavené USB síťování a nastarovaný SSH daemon, tak jsem se mohl připojit a podívat se jestli s tím něco nesvedu. Po chvilce čtení jsem se odhodlal, že zkusím Maemo Leste (debian based distro), pro které je hildon hlavním prostředím. Na jejich blogu jsem se dočetl “post about PinePhone is comming soon”, tak jsem to pro zatím odložil.

Plasma

Plasma na twitteru sklízí pozitivní ohlasy. Opět existují 2 varianty: PostmarketOS a KDE Neon (převlečené ubuntu). Celkově to vypadá to tak nějak neuhlazeně. Při připojování wifi se text přes sebe různě překrývá.

Na lock screen se zřejmě používá heslo z OS. Bohužel mi nikdo neřekl, že lockscreen má jenom čísla a né normální klávesnici..

Bez dalších probémů jsem se dostal na terminál. Byla tam předinstalovaná aplikace konsole a i USB networking fungoval dobře.

Phosh

Phosh je převlečený gnome shell z projektu Librem. Na první pohled se to jeví jako pěkný krok od desktopu k mobilu. Těch kroků bude potřeba udělat ještě několik, ale možná že míň než u ostatních alternativ.

Podobně jako s Plasmou jsem se vypekl i tady se lock screenem. Naštěstí to po rebootu není potřeba odemykat ;-D

V nastavení jsem narazil modální dialog, který nešel zavřít. Při otevření terminálu jsem pustil obligátní ‘uname -a’ a ‘ping ::1’ na to abych zjistil, že na softwarové klávesnici nenajdu Ctrl-C.

Webový prohlížeč Epiphany byl celý trochu zabržděný a místo zadání domený mně furt přesměrovával na duckduckgo, ale nakonec se mi podařilo zobrazit i abclinuxu. Na root.cz mají nějaké složité javascripty, takže tam jsem viděl jenom veliký nápis Woops!

Conclusions

Rozhodně to teď není ve stavu kdy by se to dalo používat jako daily phone a to ani pro většinu geeků co znám (čest výjimkám). Hrát si s tím budu určitě dál. Zkusím si psát svoje dojmy průběžně a příště zase něco málo napsat. Třeba user experience ze softwarové klávesnice se mi zdá docela zásadní, ale bohužel to mám celé pomotané..

Pokud se mi podaří dorazit na sraz brněnský OpenAltu, tak PinePhone a koronavirus určitě vezmu sebou..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer