Za poslední měsíc se kolem PinePhone stalo spoustu zajímavých věcí. Určitě jsem nezaznamenal všechny. Tady je něco z toho co šlo kolem mně..

Firma Pine64 obnovila výrobu a začala posílat zboží. Kromě linuxového hardware posílali i roužky, což je záslužná věc.

Kromě jiného spustili předobjednávky další generace PinePhone “UBports community edition” za 150 dolarů, které by měli dodávat koncem května. Z každého koupeného zařízení by mělo jít $10 na vývoj operačního systému.

Nemomobile

Nokia N9 a Meego Harmatan je taková linuxová srdcovka, na kterou nemo krásně navazuje. Je to plně open source a tak nějak se drží původního user experience.. A mimo jiné jsem se do vývoje zapojil drobně i já sám.

Na webové stránce je už ke stažení i SDK

Práce na přechod z Qt 5.6 na 5.12 pokračují docela pěkně. Podle Sergeje je postupný přechod nejdřív na 5.12 a pak na 5.14 jednodušší. Průběžně pokračuje i portování Glacier UI na Manjaro a PostmarketOS, které už nejnovější Qt mají.

Sergej posílá průběžně screenshoty z vývoje. Je tady vidět i flatpak. Mimochodem Jolla se rozhodla, že usnadní používání flatpaku (zamergovali nějaké 2 potřebné knihovny), ale aspoň pro zatím si myslí, že je to příliš náročné na prostředky.

Byla vydaná verze 0.8, která je stále postavená na Qt 5.6 pokud se budeme bavit o vlastnostech jako focení nebo telefonování, tak to vypadá zhruba stejně jako předchozí buildy. Na druhou stranu začínají fungovat aspoň základní věci jako připojení k Wifi a hlavně už se mi podařilo připojit přes SSH a instalovat různé věci.

V souvilosti s rozhodnutím Qt opustit v budoucnosti qmake se PuryTryOut rozhodl zapracovat na přechodu na cmake (a poslal hromadu merge requestů).

Jak už jsem psal před tím, tak jsem se pokusil taky zapojit se do vývoje. Začal jsem překladem do češtiny a přidal jsem odkazy na telegramovou skupinu na webovou stránku. Nejenom programováním se dá přispět. Při testování jsem narazil na pár bugů jako je například nezobrazující se klávesnice při pripojení se na wifi, která už je mimochodem opravena \o/

Sailfish a ti druzí

To že se dá tutorial v SailfishOS přeskočit tajnou kombinací kliknutí mě dalo novou chuť to občas zase zkusit.. (a taky jsem zjistil, že má smysl číst pokyny na webu)

you can skip the tutorial by touching all 4 corners starting top left

Nicméně pokroky jsou pozvolné. U každého zajímavého oznámení je jméno Adam Pigg. Přístup na SSH přes USB je přecejen spolehlivější než přes Wifi. Doufam a předpokládám, že se tahle změna týká i Nemo mobile. Uvidíme po další aktualizaci

Jinak se na internetu objevují různé další zajímavé informace, třeba to jak vypadá geedit na PinePhone.

https://lbry.tv/@simonschubert:d/pinephone_gnome_gedit_01.04.2020:5?src=open

Nebo o podpoře v hlavní větvi Linuxového jádra 5.7

Po zprovoznění základního fungování hardware se jednotlivé distribuce začínají soustředit na snížení spotřeby a prodloužení výdrže na baterii.

Na konec na řadu příjde uživatelská přívětivost. Od UBPorts jsem někde zachytil zprávu, že by už měli fungovat i OTA aktualizace..

Nejsem si jistý jestli budu takhle intenzivně sledovat vývoj PinePhone i další měsíc, ale pokud ano, tak napíšu další díl tohohle seriálu..

Loading

By Jozef Mlích

Software Developer at GreyCortex, NemoMobile contributor, Micro light aircraft pilot, OpenAlt Conference organizer